Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 – 20 ЛИПНЯ 2014 РОКУ

Інформація щодо збитого літака

19 липня у Шахтарському районі на місці падіння літака BOEING 777-200 «Малайзійських авіаліній» проводилися пошуково-рятувальні роботи. Станом на 7 год. 20 липня виявлено тіла 196 загиблих осіб. Керівником пошукових робіт визначено площу пошуку, яка розширена до 34 кв. км. До неї входять населені пункти: Московське, Розсипне, Грабове, Стрюкове та Грабовське водосховище. Обстежено вже близько 32 кв. км території. У Головному управлінні Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області розгорнуто штаб Державної комісії з розслідування причин авіакатастрофи. Пошукові роботи ускладнені присутністю озброєних терористів, які перешкоджають підрозділам рятувальників. До пошуково-рятувальних робіт залучено 380 осіб та 20 одиниць спеціальної техніки. Про це повідомив сьогодні, 20 липня, на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Військові дії в зоні конфлікту

Завдяки спланованим та злагодженим діям підрозділів Збройних сил України вдалося розширити контрольовану територію в районах аеропортів Луганська і Донецька та закріпитися на нових позиціях.

Станом на 20 липня 2014 року обстановка у районі проведення антитерористичної операції залишається напруженою. Протягом доби незаконні збройні формування 25 разів атакували блокпости та позиції підрозділів ЗС України в районах Луганська, Маринівки, Червоної Зорі, Спірного, Червонопартизанська, Верхньокаменська, Шишкового, Авдіївки, Донецьку, Ільїнки, Олександрівська, Таранів. Частина обстрілів здійснювалася з території Росії. Українські військові дали гідну відсіч нападникам, утримали зайняті позиції та створили умови для подальшого наступу. 

Незважаючи на ситуацію зі збиттям BOEING 777-200 «Малайзійських авіаліній», Росія продовжує поставку важкої бойової техніки та інших видів озброєнь терористам на територію України. Так, протягом доби, з боку РФ через селище Біленьке Краснодонського району до Луганської області переправлено 4 танки, 3 бойові машини піхоти, 3 установки «Град», 4 БТРи та кілька бортових автомобілів «Урал» з боєприпасами.

Також упродовж доби обстріл позицій сил АТО кілька разів здійснювався з території Російської Федерації. Зокрема вчора з позиції неподалік н.п. Авіло-Успенка Ростовської області по території України в напрямку українського селища Манич, що на Донеччині, здійснено 8 пострілів із самохідних артилерійських установок по опорному пункту Національної гвардії України. Об 11:30 з території Росії, з  району населеного пункту Ленінський Ростовської області по території України в напрямку н.п. Камишеваха Донецької області здійснено залп з установок «Град» по опорному пункту Збройних сил України. О 16:45 з позицій неподалік населеного пункту Новая Надєжда Ростовської області РФ здійснено обстріл з 3-х установок «Град» по позиціях сил АТО.

Внаслідок ведення бойових дій протягом доби 8 військовослужбовці ЗС України загинуло, 50 отримали поранення. Усі поранені доставлені в медичні заклади, їм надана відповідна медична допомога.

Президент України нагородив званням «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота зірка» командира роти Національної гвардії України лейтенанта Заваду Богдана Олексійовича (посмертно).

Богдан Завада із Запоріжжя загинув на блокпосту біля села Маринівка у Донецькій області, прикриваючи своїх бійців при нападі терористів. Звання «Герой України» лейтенанту Заваді присвоєно за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності Української держави, вірність військовій присязі.

Також Глава держави підписав указ про відзначення державними нагородами «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» ще 160 військових Збройних сил та Міністерства внутрішніх справ, 20 з яких нагороджені посмертно. Вічна слава героям!

РФ продовжує стягувати війська до державного кордону України. Відомо, що підрозділи 9 окремої мотострілецької бригади та 288 артилерийської бригади Збройних сил Росії перебувають у прикордонних з Україною районах Ростовської та Бєлгородської областей. Також зафіксовано рух 30 танків на ділянці Брянської області неподалік кордону з Україною та значне угрупування бронетехніки неподалік н.п. Новошахтинськ Ростовської області.

Учора на українській газорозподільній станції неподалік населеного пункта Стрілкове у Херсонській області російські військові розгорнули в бойовий порядок підрозділи у кількості 4-х танків, 3-х БТРів та близько 100 солдат. Також на території окупованого російськими військами Криму було помічено рух 2-х артилерійських підрозділів з Сімферополя в напрямку Джанкоя, які прямували до Перекопу.

У Луганську бойовики намагаються насильно залучити мешканців до боротьби з силами АТО. Озброєні групи бойовиків по 5-7 осіб, використовуючи списки жителів області, для референдуму, вриваються у приватні помешкання та змушують громадян вступати в їхні банди.

Крім цього у Сєверодонецьку Луганської області терористи змушують мешканців звільняти квартири багатоповерхівок для облаштування в них вогневих позицій. Також бойовики активно використовують для розвідки автомобілі, за кермом яких перебувають жінки.

У Горлівці Донецької області бойовики замінували фугасними зарядами автомобільний міст по вул. Б. Макухи, який проходить над залізничною колією, а також  мости біля 5-ї шахти.

Бойовиками було викрадено студента Луганського державного медичного університету, громадянина Нігерії В. Адігібенма. Жодних вимог щодо звільнення вказаної особи бойовики поки що не висувають.

За наявною інформацією у полоні терористів залишається 396 осіб, доля яких невідома. Серед заручників – 3 журналісти, 6 політичних діячів, адвокат, суддя та 321 мирний мешканець. Усього за час конфлікту бандити захопили 842  заручника, з яких на сьогодні звільнено 446.

За оперативною інформацією в Донецьку та Луганську вже відслідковується рух опору місцевих мешканців проти терористів. Чоловікам набридло спостерігати за тим, як бандити грабують, вбивають та знущаються над місцевим населенням. Чоловіки об’єднуються в окремі поки що малочисельні групи і за допомогою трофейної зброї починають мститися бандитам за скривджених дружин та дітей.

Через активні наступальні дії українських військових та активізацію руху громадянського опору, в середовищі бойовиків посилюються панічні настрої. Розпачу їм додає інформація про те, що їх покидають деякі ватажки.

Ситуація в звільнених населених пунктах

У Слов’янську и Краматорську військовослужбовці продовжують роботи щодо відновлення цих населених пунктів. Розміновані підходи до пошкоджених ліній електропередач. У роботах широко задіяна інженерна техніка та особовий склад Збройних Сил України.

Міжнародна підтримка України

Президент України Петро Порошенко закликав міжнародне співтовариство та світових лідерів засудити дії терористів та визнати самопроголошені республіки терористичними організаціями.

Зокрема, про це президент заявив у розмові з Генеральним Секретарем ООН Пан Гі Муном.  Петро Порошенко поінформував Генсека ООН,  що терористи надалі продовжують обстріли і напади на українські військові підрозділи, а також перешкоджають доступу експертів до місця катастрофи.

Генеральний Секретар ООН зазначив, що Президент України має повне право обороняти свою територію і захищати своїх громадян.

Також Президент України провів переговори з Президентом Франції Франсуа Олландом. Франсуа Олланд заявив, що після доведення фактів постачання бойовикам російської зброї, включно з тією, з якої було збито літак, буде скликано термінове засідання Європейської Ради.

Президент Порошенко повідомив, що терористи перешкоджають веденню слідчих дій, не дають працювати і вилучають докази, зокрема забрали бортові самописці. «Але їх це не врятує, бо ми маємо супутникові знімки з місця пуску ракети, фото і відео зенітної установки, що свідчать про завезення зброї з Росії, перехоплення телефонних розмов терористів та інші незаперечні докази». Також Президент України запросив французьких експертів долучитися до розслідування.

Прем’єр-міністр Туреччини Тайіб Ердоган заявив про те, що малайзійський лайнер  BOEING 777 збитий Росією.

http://mediarnbo.org/?p=2906

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества