Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:30 – 20 ЛИСТОПАДА 2014

Ситуація в зоні АТО

Ситуація у зоні проведення антитерористичної операції залишається напруженою. Банди терористів та підрозділи ЗС РФ перебувають у стані підвищеної бойової готовності.

За інформацією, яку оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, за минулу добу терористи збільшили кількість обстрілів позицій сил АТО. Втім, на щастя, загиблих за серед українських військових немає, шість отримали поранення.

Зафіксовано неприховане транспортування російською стороною військових вантажів з території РФ на українську територію, що контролюється бойовиками, як автомобільним, так і залізничним транспортом. Спостерігачі місії ОБСЄ на російських прикордонних пунктах пропуску «Гукове» та «Донецьк» повідомили, що протягом тижня з 12 до 19 листопада держкордон України в двох напрямках перетнули понад 500 осіб у військовій формі. Ці люди перетинали кордон індивідуально або в групах. У місії ОБСЄ заявили, що ці переходи через кордон були здійснені переважно на КПП «Донецьк».

Вчора бойовики активно обстрілювали позиції сил АТО на Луганському, Донецькому та Маріупольському напрямах, а також біля Бахмутівської траси.

Найбільш напруженою є ситуація на Луганщині. Бойовики чотири рази з артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї обстріляли наші опорні пункти поблизу смт Станиця Луганська. На блокпостах, підконтрольних терористам в Луганській області, проводиться опитування населення щодо наявності техніки, озброєння та особового складу ЗС України у Станично-Луганському районі.

Позиції сил АТО біля с.Вільхове бойовики двічі обстріляли з реактивних установок «Град». Поблизу м.Щастя та с.Артема опорні пункти ЗСУ терористи багаторазово обстріляли з артилерії.

Наші групи вогневої підтримки за час бойових дій суттєво підвищили свою майстерність. Українська артилерія миттєво реагує на обстріли противника. Сили АТО у відповідь знищують вогневі точки терористів, ворог не встигає змінити позиції і зазнає відчутних втрат у живій силі та техніці.

Тривають масовані обстріли бойовиків в районі Бахмутівської траси, терористи з реактивних установок «Град» двічі обстріляли опорний пункт біля с.Муратове, а також з артилерії та танків – позиції українських військових біля сіл Сокільники та Трьохізбенка.

На Донецькому напрямі протягом доби терористи з артилерії, мінометів, гранатометів, протитанкових керованих ракетних комплексів та стрілецької зброї п’ять разів обстріляли позиції українських військових на території Донецького аеропорту. З мінометів бойовики обстріляли позиції сил АТО біля н.п. Авдіївка, Красногорівка та с.Піски. Захисники аеропорту разом з підрозділами, які забезпечують прикриття, здійснили рейд з залученням бронетехніки та знищили укріплені позиції терористів у районі спостережної вежі аеропорту. Ворог зазнав втрат.

На Маріупольському напрямі бойовики з артилерії, мінометів та стрілецької зброї обстріляли опорні пункти та блокпости сил АТО біля сіл Гранітне, Чермалик, Миколаївка Тельманівського району та Миколаївка Волноваського району. Поблизу н.п. Новоазовськ фіксується збільшення чисельності бойовиків. Водночас між бойовиками загострюються внутрішні конфлікти. Зокрема, біля н.п. Саханка сталася перестрілка між бойовиками, після якої частина бойовиків відійшли в напрямку н.п. Безіменне.

У Маріуполі вдосконалюється взаємодія між силовими підрозділами, які обороняють місто. Зокрема, вчора успішно проведено спеціальні навчання із залученням військовослужбовців Національної гвардії України, Збройних Сил та представників самооборони міста. Захід відбувся за ініціативою керівництва сектору, представників громадських об’єднань та місцевих органів самоврядування. Відпрацьовано спільні дії з локалізації диверсій та провокацій.

1

2

3

4

5

На Дебальцевському напрямі терористи атакували український підрозділ поблизу с.Міус. Напад успішно відбито, ворог відступив. Біля с.Чорнухине позиції сил АТО терористи обстріляли з артилерії. В цілому на цьому напрямі активність бойовиків істотно знизилася порівняно з останніми днями. За останній період ворог зазнав значних втрат і не встигає поповнювати лави бандформувань.

На ділянках кордону за межами зони АТО збройних сутичок з терористами не було, порушення повітряного простору України також не зафіксовано.

На окупованій території АР Крим триває концентрація збройних сил РФ. Туди активно перекидаються військові підрозділи з різних регіонів. Зокрема, показовим є той факт, що в Росії вперше за останні 20 років розпочинається призов на строкову службу юнаків з Чечні, які проходитимуть службу за межами республіки. Першу групу призовників буде направлено саме до Криму.

Триває підготовка резервістів-добровольців, які проходять службу в підрозділах Національної гвардії. Солдати вже пройшли фізичну та тактичну підготовки. На полігоні НГУ проходить бойове злагодження та фінальний етап підготовки – стрільби. По завершенні вишколу особовий склад направиться до зони АТО, щоб забезпечити ротацію підрозділів, які перебувають в зоні бойових дій.

6

7

8

Також у зв’язку з надходженням до підрозділів сил АТО нової техніки українського виробництва, прийнято рішення організувати системну підготовку фахівців для організації її оперативного ремонту та обслуговування в польових умовах. Зокрема, курсанти інженерно-технічного факультету Національної академії НГУ на базі виробничих підрозділів ПАТ «АвтоКрАЗ» пройдуть практику в підрозділах агрегатного і складального виробництв підприємства. Практичні курси покликані підготувати майбутніх спеціалістів автомобільних служб.

9

Щодо епізоду з обстрілу спостерігачів місії ОБСЄ у районі Мар’їнки. Ми неодноразово попереджали, що терористи наносять на свою техніку тактичне маркування сил АТО для вчинення провокацій. У даному разі йдеться саме про такий випадок. Відповідно до розпоряджень командування АТО, рух українських військових відбувається тільки у колонах з не менш ніж двох автомобілів. У звіті представників місії відзначено, що обстріл вівся з одного автомобіля. Також хочемо звернути увагу, що, на жаль, інформацію про цей інцидент не було оперативно повідомлено українським військовим, ми дізналися про неї зі звіту. Якщо б ці відомості одразу були надані українській стороні, було б вжито вичерпних заходів для затримання зловмисників.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Президент України підписав Закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньопереміщених осіб», який був ухвалений Верховною Радою 20 жовтня. Підпис під документом Глава держави поставив на зустрічі з громадянами, вимушенимизалишити свої домівки через ситуацію на Донбасі. Ухвалений закон дозволить захистити людей від дискримінації і примусового повернення. Президент зазначив, що закон є важливим для 465 тисяч вимушених переселенців. «Я доручив, щоб Уряд доопрацював і розробив нормативні акти, які мають запрацювати після ухвалення цього закону, для того, щоб можна було вирішити проблеми доступу до освіти, працевлаштування, розміщення, соціальних виплат, вирішення питання медицини», – сказав Петро Порошенко. Президент подякував представникам громадськості, волонтерам та експертам за допомогу під час розробки закону і закликав долучитися до його доопрацювання.

Учора на Луганщині під обстріли терористів потрапили населені пункти Попасна, Кримське, Трьохізбенка, Чорнухине, Артема, Вільхове, Пшеничне. Місто Золоте протягом минулої доби було обстріляно 4 рази. У м.Щастя внаслідок обстрілу знову перебито газопровід, без газу залишаються близько шести тисяч абонентів — усе м. Щастя, кілька сіл Станично-Луганського району та ще кілька населених пунктів на території, що контролюється бойовиками. У Станиці Луганській внаслідок обстрілів загинула дитяча медсестра. Прямим влученням снарядів повністю зруйновано кілька будинків.

Останнім часом фіксується посилення протестної хвилі місцевих мешканців на тимчасово підконтрольних терористам територіях, зокрема, збільшується кількість мітингів проти дій так званої нової влади. Зокрема, в Амвросіївці Донецької області учора відбулась акція протесту мешканців, обурених падінням рівня життя і відсутністю заробітних плат та соціальних виплат. Терористи вчергове дали абсурдну обіцянку найближчим часом виплатити кошти, проте поки невідомо, за рахунок чого та з яких джерел може відбутися це фінансування.

Як ми повідомляли, останнім часом подібні акції протесту проти дій терористів відбулись у Свердловську та Червонопартизанську Луганської області, Торезі і Єнакієвому Донецької області.

Вчора у Краматорську відбулася зустріч експертів ООН, Європейського Союзу, ЮНІСЕФ з представниками органів місцевого самоврядування та ЗМІ. Мета цієї зустрічі – розробка довгострокових рекомендацій для встановлення миру в Донецькій і Луганській областях і відновлення зруйнованої інфраструктури.

В міському профілакторії Краматорська завершуються ремонтні роботи. Відремонтовані приміщення будуть передані переселенцям із зони проведення АТО. У будівлі замінено всі комунікації і вже незабаром люди зможуть заселитися в ці приміщення.

Протягом минулої доби піротехнічні підрозділи ДСНС виявили та знешкодили 106 одиниць боєприпасів, з них 13 артилерійських снарядів, 6 мінометних мін, 21 міну та 66 інших вибухонебезпечних предметів. Обстежено 1,8 га територій. Частину цих предметів знешкоджено завдяки пильності місцевих мешканців, які помітили підозрілі предмети та вчасно викликали саперів.

Міжнародна підтримка

Посол США в Україні Джефрі Пайєтт звинуватив РФ у порушенні Мінських домовленостей та постачанні бойовикам важкої військової техніки. «Замість того, щоб виконувати мінські домовленості, Росія зробила навпаки, надіславши десятки одиниць важкої техніки до України, нагнітаючи військову ситуацію та поглиблюючи кризу», – сказав він. Також Посол США в Україні наголосив, що питання про вступ нашої країни в НАТО має вирішувати лише український народ.

Таку ж позицію висловили Представник Ради національної безпеки при Білому домі Марк Строх та Міністр закордонних справ Королівства Данія Мартін Лідегор.

Міністр у справах Європи МЗС Великобританії Девід Лідінгтон заявив про те, що Британія має беззаперечні докази підтримки терористів Росією, нарощування російської військової присутності на кордоні з Україною та постачання зброї терористам на Донбасі. «Кремль відправив в Україну сотні військових, зібрав тисячі на кордоні і забезпечує своїх маріонеток на сході зброєю і танками в необмеженій кількості. Це не припущення, це факт. У нашому розпорядженні є супутникові знімки, фотографії від людей на місцях, звіти місії ОБСЄ і розповіді очевидців», – підкреслив міністр.

Президент Литви Даля Грібаускайте висловила переконання, що в ситуації, яка склалась на Донбасі, Україна бореться за весь цивілізований світ, і Литва є однією з тих країн, які готові надати їй підтримку.

«Україна зараз бореться заради всього світу, заради всіх нас. Якщо терористичну державу, яка здійснює відкриту агресію проти свого сусіда, не зупинити, вона пошириться на Європу і далі», – зазначила Даля Грібаускайте.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества