Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБО НА 12:30 – 2 ГРУДНЯ 2014

Ситуація в зоні АТО

За інформацією, яку оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, на Донецькому напрямі о сьомій ранку наші військові відбили черговий штурм аеропорту. Ворог зазнав втрат від дій української артилерії та кинджального вогню десантників.

Терористи неодноразово  обстрілювали позиції сил АТО з артилерії та мінометів біля н.п. Піски, Тоненьке, Авдіївка, Славне, Невельське. З реактивних установок «Град» та мінометів бойовики чотири рази завдали ударів по опорних пунктах біля с.Новобахмутівка.

На Луганському напрямі під н.п. Станиця Луганська відбито ще один штурм взводного опорного пункту українських військових, який розпочався після мінометного обстрілу. На цьому ж напрямі позиції наших військових біля м. Щастя були бойовики двічі обстріляли з  установок «Град» та двічі – з артилерії і мінометів. Також з «Градів» терористи чотири рази обстріляли  опорні пункти сил АТО біля с. Макарове Станично-Луганського району.

В районі Бахмутівської траси терористи обстрілювали позиції під с.Сокільники та н.п. Донецький.

На Дебальцевському напрямі терористи з мінометів та стрілецької зброї обстріляли позиції сил АТО біля с.Нікішине та м.Дебальцеве. В передмісті Горлівки з реактивних установок «Град» терористи обстріляли блокпост біля с.Майорське та з мінометів – опорний пункт біля м.Артемове.

На Маріупольському напрямі терористи обстріляли українських військових біля сіл Миколаївка та Петрівське .

Загалом протягом доби незаконні збройні формування здійснили 52 обстріли та атаки сил АТО, внаслідок яких за минулу добу 2 українських військовослужбовця загинули та 4 отримали поранення.

Бойових зіткнень на кордоні не відбувалося. Водночас зафіксовано здійснення повітряної розвідки Збройними силами РФ на північних кордонах України у Чернігівській області. Так, вчора о 17:15 прикордонний наряд у районі пункту «Семенівка» зафіксував безпілотник, який залетів з території Росії до України вглиб на 1 км. Українські прикордонники обстріляли безпілотник, після чого він повернувся на територію РФ.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Вчора в соціальних мережах з’явилося відео з Донецька, датоване 1 грудня 2014-го року. На відео видно, як бойовики стріляють з установок «Град», розташованих біля стін комплексу багатоповерхівок мікрорайону Широкий – спального району на південному сході Донецька, на протилежному від аеропорту боці міста. Тож не виключено, що терористи, заховавши «Гради» в спальному районі, стріляли наосліп, щоб згодом дискредитувати сили АТО.

У Харкові сьогодні близько 2 години ночі пролунав потужний вибух. Було підірвано ворота військової частини на вулиці Академіка Проскури. Постраждалих немає. За фактом вибуху відкрите кримінальне провадження та проводяться слідчі дії.

Під обстріли терористів з важкої артилерії, мінометів та систем «Град» вчора на Луганщині потрапили населені пункти Сокільники, Кримське, Донецький, Трьохізбенка, Станиця Луганська, Тошківка, Новотошківка, Мирна Долина. Завдано суттєвої шкоди інфраструктурі, житловому сектору та адміністративним будівлям.

Внаслідок обстрілів у Трьохізбенці загинуло двоє пенсіонерів.

Найскладніша ситуація, як і раніше, залишається в Станиці Луганській. Місто протягом ночі бойовики обстріляли з важкої артилерії та мінометів. Також пошкоджено газопровід по вул.Залізничній, наразі там тривають відновлювальні роботи. Частина Станиці Луганської, а також населені пункти Вільхове, Болотене, Малинове та Вільхівський дачний масив залишаються без світла. Без електроенергії залишаються й села Калиново-Борщувате та Новоолександрівка Попаснянського району, а без газу — Трьохізбенка та Чорнухине.

Станом на сьогодні внаслідок обстрілів терористів у Донецькій області повністю без газопостачання залишаються с. Малоорлівка Шахтарського району, селища Пiски, Веселе та Спартак Ясинуватського району, міста Мар’їнка, Красногорівка Мар’їнського району та селище Дружба. Всього з початку АТО в області внаслідок обстрілів бойовиків пошкоджено 1906 розподільних газопроводів.

Водночас на звільнених територіях у Донецькій області відновлено електропостачання у 101 населеному пункті та на 8 об’єктах електро- та 63 – теплопостачання. Системи газопостачання відремонтовано у 4 населених пунктах, відновлено 1106 газопроводів  та підключено до газу 3234 приватних будинків.

За даними Міжвідомчого координаційного штабу, станом на 1 грудня 2014 року, в областях України розміщено 501157 внутрішньопереміщених осіб з Донбасу та Криму. За минулу добу розміщено 969 осіб. В органах соціального захисту населення вже взято на облік понад 450 тисяч осіб.

Щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання призначено 129 777 сім’ям.

Наразі 50 331 сім’я вже отримала зазначену грошову допомогу. Виплати тривають.

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко та Канцлер ФРН Ангела Меркель обговорили ситуацію на Донбасі, зокрема, питання гуманітарної допомоги та енергопостачання. Сторони наголосили на необхідності виконання Мінських домовленостей як шляху до мирного врегулювання. Було відзначено важливість продовження консультацій в рамках Тристоронньої контактної групи.

Також вчора Президент України Петро Порошенко та Президент Європейського Інвестиційного банку, Голова Ради директорів ЄІБ Вернер Хойер під час зустрічі обговорили стан виконання спільних проектів, які реалізуються в Україні за підтримки Європейського інвестиційного банку.

Президент України запропонував розглянути можливість фінансової та гуманітарної підтримки Донецької та Луганської областей, що постраждали від дій бойовиків. «Отримати таку підтримку до кінця року вкрай необхідно для України», – сказав Петро Порошенко. Глава держави запросив Президента ЄІБ взяти участь у донорській конференції для України, проведення якої планується у I кварталі 2015 року.

Новий президент Європейської Ради Дональд Туск та президент США Барак Обама закликали Росію вивести війська зі східної України. «Ми поділились нашими побоюваннями щодо кризи в Україні і домовилися про те, наскільки важливо для Росії відійти зі східної України, припинити поставки військ і техніки, дозволити ефективний контроль кордону», – заявив Дональд Туск.

Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг напередодні зустрічі глав МЗС країн-членів Альянсу у Брюсселі 2-3 грудня заявив, що НАТО не надаватиме Росії жодних гарантій невступу до військового блоку України та Грузії, оскільки це питання має вирішуватись виключно цими країнами.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества