Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:30 – 19 ЛИСТОПАДА 2014

Ситуація в зоні АТО

Ситуація на території Донецької та Луганської областей залишається напруженою. Бойовики продовжують обстрілювати та атакувати позиції сил АТО. Водночас загострюються конфлікти між різними терористичними угрупованнями у районах, підконтрольних бойовикам.

Минулої доби найбільш активні обстріли позицій АТО зафіксовано на Донецькому та Дебальцевському напрямах, а також біля Бахмутівської траси.

Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

На Донецькому напрямі протягом доби бойовики з артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї п’ять разів обстрілювали Донецький аеропорт, також було кілька спроб атакувати позиції сил АТО. Українські військові усі атаки успішно відбили, завдавши ворогу великих втрат. Крім того, з гранатометів та мінометів бойовики обстріляли позиції сил АТО неподалік сіл Піски, Троїцьке, Веселе. Також бойовики з артилерії та мінометів тричі обстріляли українські опорні пункти біля м.Авдіївка.

Залишається напруженою ситуація на Дебальцевському напрямі. Тут бойовики обстріляли з реактивних установок «Град» позиції сил АТО поблизу н.п. Нікішине, Рідкодуб, Донецький, Новотошківське. З мінометів терористи обстріляли опорні пункти біля м.Дебальцеве та смт Чорнухине. Наші артилеристи завдають ударів у відповідь, знищуючи вогневі точки терористів.

Тривають обстріли бойовиками позицій сил АТО у районі Бахмутівської траси. Терористи з реактивних установок «Град» обстріляли блокпост НГУ біля с.Нижнє. Поблизу сіл Сокільники та Трьохізбенка наші опорні пункти було обстріляно з танків, мінометів та гранатометів.

Вкотре з реактивних установок «Град» бойовики обстріляли позиції сил АТО поблизу м.Щастя.

На Маріупольському напрямі бойовики з танків та артилерії обстріляли опорні пункти та блокпости сил АТО поблизу сіл Гранітне, Орловське та Миколаївка. Загалом противник змінив тактику і менше вдається до відкритих атак на позиції українських військових. Тому що усі такі атаки сили АТО відбивають, ворог втрачає бронетехніку та живу силу.

За минулу добу загинуло 2 українських військових, 13 отримали поранення.

За минулу добу на ділянках кордону за межами зони АТО бойових зіткнень з терористами не відбувалося, порушення повітряного простору України та використання бойовиками безпілотників не зафіксовано. Водночас фіксується накопичення російських військ в областях, які межують з Україною. Зокрема, на аеродром Міллерово у Ростовській області передислоковано авіаційну частину, яка базувалася в Пермі. На кордон з Україною перекинуто радіолокаційні станції та винищувачі МіГ-31, які можуть контролювати повітряний простір над усією Луганською областю. Факт концентрації російських військ також підтверджують у НАТО.

Зокрема, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що, згідно з інформацією Альянсу, наразі відбувається значне нарощування військ РФ як на сході України, так і вздовж міждержавного кордону. «Ми говоримо про війська, обладнання, артилерію, дуже сучасні системи протиповітряної оборони. Це – серйозне нарощування військової потужності», – заявив Столтенберг у Брюсселі перед засіданням міністрів оборони країн ЄС. Генеральний секретар НАТО закликав Росію припинити ескалацію конфлікту, вивести військові сили, припинити підтримувати терористів і поважати Мінські домовленості.

Учора о 16:10 в Донецькій області неподалік с. Рибінське під час огляду місцевості прикордонники виявили схованку з великою кількістю боєприпасів. У схованці, розміщеній в лісосмузі, знайшли боєприпаси калібру 7,62 мм (1300 шт.), 5,45 мм (1400 шт.), гранати, запали, набої до гранатомету. Попередньо встановлено, що схованка використовувалася незаконними збройними формуваннями під час атак, а також для  забезпечення диверсійних розвідувальних груп.

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Радою волонтерів при Міністерстві оборони України – лідерами волонтерських організацій, які сприяють забезпеченню українських військових. Волонтери будуть залучені до речового, харчового та медичного забезпечення в системі Міністерства оборони. По два представники від волонтерських організацій працюватимуть в кожному з департаментів МО України, які відповідають за постачання Збройним силам України.

Глава держави подякував волонтерам за активну громадську позицію та ефективну взаємодію з Міністерством оборони України. «Рада волонтерів зробила роботу Міністерства оборони більш відкритою та ефективною, що значно покращило матеріальне забезпечення війська», – наголосив Президент. Глава держави висловився за створення рад волонтерів в інших силових відомствах – МВС, Прикордонній службі, СБУ.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Вчора бойовики т.зв. ЛНР обстріляли із систем залпового вогню «Град» село Тошківка Попаснянського району. Кілька снарядів влучили в багатоповерховий будинок на вул.Донецькій. Троє людей загинули, ще четверо важко поранені. Серед поранених двоє діток — 5 років та 6 місяців. Кілька тижнів тому терористи зруйнували з «Градів» один із корпусів школи в Тошківці. Тоді дивом ніхто не загинув, бо вчителі відпустили дітей додому. Тепер, на жаль, не обійшлося без жертв. Слід додати, що у цьому селі не дислокуються підрозділи українських силовиків, тому очевидно, що терористи навмисно обстрілюють мирних мешканців.

У Станично-Луганському районі біля с.Лобачеве на фугасі підірвався КаМАЗ, що належав одному з підприємств. 55-річний водій загинув. Ми ще раз закликаємо місцевих мешканців бути вкрай обережними, оскільки терористи мінують автошляхи та маршрути пересування мирних людей.

За інформацією «Укртелекому», вчора о 13:20 відновлено надання послуг міжнародного та міжміського зв’язку для абонентів райцентрів Сватове, Білокуракіне та населених пунктів цих районів.

З району проведення АТО до інших регіонів переселено близько 447,5 тис. жителів Донецької та Луганської областей, у тому числі 123 тисячі дітей. Лише за останню добу із зони бойових дій до інших регіонів України виїхало 1619 осіб.

Регіональні штаби спільно з місцевими органами влади постійно здійснюють пошук приміщень для розміщення громадян, перевіряють їх на відповідність до вимог для тимчасового розміщення людей. Наразі визначено 1116 об’єктів різних форм власності, у яких можна розмістити майже 16 тисяч внутрішньопереміщених осіб.

Крім того, як ми повідомляли раніше, у Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях триває будівництво стаціонарних транзитних містечок із будинків модульного типу. Наразі розвантажено у Запорізькій та Дніпропетровській області по 20 вантажівок з Німеччини, у Харківській області – 25 вантажівок. Розпочався монтаж перших будиночків, які повністю пристосовані до зимового перебування переселенців.

На кордоні районів проведення АТО діють 4 транзитні пункти для зустрічі внутрішньопереміщених осіб: у Донецькій області – в районі Красноармійська та Маріуполя; у Луганській області – в районі Сватового та Лисичанська. Загалом до транзитних пунктів звернулося по допомогу близько 28 тис. переселенців, протягом доби звернулось 22 особи.

Станом на сьогодні у м. Костянтинівка Донецької області зареєстровано 346 дітей із зони АТО, з них 127 забезпечено безкоштовним харчуванням, 85 дітей навчаються індивідуально, 10 – дистанційно.

У м. Краматорськ Донецької області управління праці та соціального захисту населення зареєстровало 5338 громадян, які переміщуються з зони проведення АТО. Для отримання адресної грошової допомоги з покриття витрат на проживання управління зареєструвало 2367 переміщених осіб.

Протягом доби піротехніки ДСНС України знешкодили 36 одиниць вибухонебезпечних предметів, у тому числі 8 артилерійських снарядів та 6 мінометних мін. Загалом від початку робіт обстежено понад 1,5 тисячі га територій. Виявлено та знешкоджено 28 тисяч одиниць боєприпасів.

В Україні розпочато моніторинг порушень прав людини у Криму. В рамках проекту, який здійснюється переселенцями з Криму та громадськими активістами, створено інтерактивну карту, на якій буде позначено усі випадки порушень. Так, починаючи з 24 лютого і до теперішнього часу зафіксовано 103 порушення громадянських та політичних прав, 70 порушень прав корінних народів та національних меншин, 65 порушень культурних та релігійних прав та 139 порушень соціально-економічних прав громадян.

На даний час наявні наступні тенденції: якщо навесні, тобто на початку окупації Криму, переслідувань зазнавали переважно проукраїнські активісти, то останнім часом фіксується посилення тиску на кримських татар. З початку окупації було викрадено 21 представника кримськотатарського народу, на жаль, частина з них загинули. Ці факти документуватимуться та передаватимуться, зокрема, міжнародним організаціям. Інтерактивну мапу порушень прав людини у Криму розміщено на сайті www.teraze.org.ua. Усі громадяни, права яких порушено, або які мають інформацію про такі факти, можуть долучитися до наповнення карти.

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Міністром закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Франком-Вальтером Шмайнмаєром.

Петро Порошенко під час зустрічі зазначив, що з боку Росії Мінські домовленості не виконуються та закликав використати всі можливості, щоб спонукати Росію до їх виконання.

Франк-Вальтер Штайнмаєр наголосив, що Мінські домовленості мають залишатися основою для продовження діалогу з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Він нагадав, що на початку наступного року планується проведення донорської конференції з відновлення Донбасу.

У контексті міжнародних зусиль для мирного врегулювання співрозмовники погодились щодо доцільності багатосторонніх форматів переговорів, які ведуть до припинення вогню, виведення військ і техніки та звільнення заручників. Зокрема, окрім Женевського та Нормандського форматів було запропоновано ідею так званого Веймарського формату за участю Німеччини, Польщі та Франції.

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з Прем’єр-міністром Норвегії Ерною Солберг  звернув увагу на численні прояви тероризму в Україні. Прем’єр-міністр Норвегії акцентувала увагу на тому, що російська сторона має дотримуватися Мінських домовленостей «не лише на словах, а й на ділі». У рамках зустрічі сторони обговорили подальші спільні кроки із забезпечення безпеки України та більш активного залучення міжнародної допомоги і посилення єдності країн задля мирного врегулювання ситуації.

«Зараз всі зусилля повинні бути спрямовані на деескалацію ситуації і продовження пошуку вирішення ситуації. Мінський протокол закладає базис. Я вітаю наполягання української сторони на стриманості попри насильницьку логіку розвитку конфлікту», – сказала вона.

Україна і Норвегія підписали угоду про надання бюджетної допомоги Україні в розмірі 15 млн євро. Норвегія надасть Україні близько 3 млн євро для підтримки переселенців зі сходу України, раніше вона вже виділила для цього 1 млн. євро. Ерна Солберг також запевнила, що Норвегія допоможе Україні відновити зруйновану інфраструктуру на Донбасі.

Міністр закордонних справ Сполученого Королівства Філіп Хаммонд заявив, що Британія продовжуватиме тиснути на Росію, доки вона не буде виконувати свої зобов’язання. Він нагадав, що під час засідання Європейської ради напередодні учасники зустрічі домовилися вжити подальших заходів у відповідь на незаконні вибори в східному регіоні України.

Американські сенатори Джон Маккейн і Ліндсі Грем закликали Президента США Барака Обаму надати Україні летальну зброю для боротьби з терористами, підкресливши, що Сполучені Штати і Європейський Союз повинні забезпечити Україну зброєю і пов’язаним з військово-розвідувальною діяльністю обладнанням, якого потребує Україна. Сенатори висловили переконання, що у разі, якщо США і ЄС не усвідомлюють всю серйозність ситуації, російська агресія пошириться на Молдову і країни Балтії.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества