Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Новини від ІАЦ РНБО на 18.06.2014

Як повідомив сьогодні на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки та оборони Володимир Чеповий,  ситуація на Україно-російському кордоні. Прикордонна служба продовжує виконувати свої обов’язки у вкрай складних умовах.   У цілому обстановка складається наступним чином:

-        Ведуться бойові дії щодо поновлення та охорони державного кордону та знищення терористів у контрольованих українськими військовими прикордонних районах Луганської та Донецької областей;

-        Прикордонна служба ФСБ Росії відверто ігнорує угоди в частині припинення пропуску осіб та вантажів у пунктах пропуску, які тимчасово закриті Урядом України. У ході чергового етапу відмобілізування та посилення україно-російського кордону вітчизняною  Прикордонною службою здійснюється набір добровольців, в тому числі, з колишніх прикордонників та десантників. У Херсоні, Сумах та Черкасах вже відібрано 200 добровольців, бажаючих захищати східний кордон нашої держави;

-       Державна прикордонна служба закінчила проведення повної ротації особового складу мото-маневрених груп, які протягом двох місяців брали участь в бойових діях на кордоні;   -       В Азовському морі, з метою недопущення проникнення диверсійно-розвідувальних груп на узбережжя  Донецької та Запорізької областей та охороні рейдів портів Маріуполь та Бердянськ, продовжується несення служби 7-мома корабельно-катерними тактичними групами.

* * *

Триває накопичення контингенту військової техніки та особового складу ЗС Російської Федерації у прикордонних з Україною районах.     Так, за даними ІАЦ РНБО, на даний час до прикордонних з Україною районів висунуто 4 батальйонні тактичні групи: дві від 7-й і 76-й повітрянодесантних дивізій та дві від 56-ої штурмової десантної бригади і 19-ої окремої мотострілкової бригади. Не виключено, що кількість військ на російсько-українському кордоні буде збільшуватися і надалі.   Також вчора сепаратисти перемістили до м. Донецька 2 російські танки Т-72. Підкреслюємо, що такий тип танків не стоїть на озброєнні Збройних сил України.   17.06.2014 на автомобільній дорозі сполученням Москва – Київ поблизу м. Калуга зафіксовано колону військової техніки ЗС РФ (БТРи та важку гусеничну техніку на платформах), яка стояла на узбіччі в напрямку м. Брянськ. Протяжність даної колони становила близько 15 км.   Крім цього, протягом останнього часу спостерігається значне нарощування важкої військової бронетехніки, розширення військово-тактичних комплексів та військової інфраструктури на території АРК. Зокрема, на територію півострова через Керченську протоку зі сторони Росії паромною переправою поставляється значна кількість військової техніки, у тому числі танки, бронетранспортери, бойові машини та ін. На півострові також спостерігається збільшення присутності бойовиків чеченської національності (за попередніми даними – бойовики з батальйону «Восток»). Чисельність кожного такого загоду складає близько 60 осіб. Загони дислокуються у м. Джанкой на території аеродрому військово-транспортної авіації.

* * *

17.06.2014 р. під час атаки наших військ у передмісті Луганська підрозділ українських силовиків потрапив у засідку значно переважаючих за кількістю бойовиків. На підмогу українським військовослужбовцям прийшов резерв. Спільними зусиллями напад терористів було відбито. У результаті понад 30 бойовиків вбито та поранено. Внаслідок бою є втрати з боку українських військових. Зокрема, серед загиблих 4 добровольців з 43 батальону територіальної оборони «Айдар», які входили до складу Самооборони Майдану.

* * *

В районі населеного пункту Соболівка відбувся напад на колону військової техніки сил АТО. Напад на колону українськими військовими відбито, втрат серед військовослужбовців немає.

* * *

Мародерство на тимчасово контрольованих терористами українських територіях триває. Так, 17 червня близько 20 озброєних «козаків ДНР» здійснили напад на один із закладів харчування у центрально-міському районі м. Макіївка та пограбували його власника на загальну суму близько 60 тис. грн. Цього ж дня в м. Донецьку з автотранспортних підприємств та СТО представниками ДНР викрадено 9 автомобілів.

* * *

На Донбасі поширюються масові випадки примусу місцевого населення до участі у незаконних збройних формуваннях та використання їх у якості «живого щита». Сепаратистами у яких є значна кількість особових карток військовозобов’язаних і призовників, оголошено «примусову мобілізацію», серед заходів якої навіть відбуваються обходи квартир місцевих мешканців. Як повідомляють джерела ІАЦ РНБО, це робиться бойовиками у зв’язку з браком добровольців до лав «регулярної армії Новоросії».

* * *

Вчора ІАЦ повідомляв про випадки проблем із водопостачанням у міста, які знаходяться в зоні АТО. Нові факти: бойовиками розібрано або заміновано під’їзні залізничні шляхи до Слов’янської ТЕС з боку м. Слав’янськ. Також вони планують  зупинити всі технологічні процеси на ТЕС та її від’єднання від єдиної енергосистеми України.

* * *

Збройні Сили України проведуть порівняльні випробування БТР-3Е1 і БТР-4Е (“Буцефал”) з метою вибрати найбільш підходящий для ЗСУ бронетранспортер. Всього буде закуплено близько 1 тис. одиниць техніки. Розглядається також питання закупівлі легкоброньованих колісних бронетранспортерів “Дозор Б”.

http://mediarnbo.org/?page_id=391

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества