Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБО НА 12:30 – 18 ГРУДНЯ 2014

За минулу добу терористи вчинили 13 збройних провокацій проти українських військових, в тому числі три – вночі. На щастя, загиблих та поранених за останню добу немає.

Терористи та російські військові накопичують живу силу та техніку на території Новоазовського та Ясинуватського районів Донецької області.

На окупованих територіях російські куратори продовжують підпорядковувати бойовиків єдиному керівному центру.

Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу речник Антитерористичної операції Андрій Лисенко.

Українські спецслужби продовжують успішно виявляти російських диверсантів.

Вчора контррозвідка СБУ затримала диверсійну групу з п’яти осіб, до складу якої входили громадяни Росії. Двоє найманців були завербовані співробітниками ФСБ в одній з колоній, розміщеній на окупованій території Донецької області, де відбували покарання за тяжкі кримінальні злочини. Група мала завдання зі збору даних про дислокацію сил АТО, створення агентурної мережі серед місцевих мешканців, викрадення українських військовослужбовців тощо. Під час обшуку у диверсантів вилучили підроблені українські паспорти.

У Миколаєві СБУ затримала громадянина Росії, причетного до спроби викрадення російськими спецслужбами українського військового літака. Затриманий виступав «зв’язковим» та організовував зустрічі мешканця м. Миколаєва з офіцером ГРУ у м. Бєлгород (Росія). Нагадуємо, що його подільника спецслужби затримали ще декілька тижнів тому.

У м. Артемівськ Донецької області СБУ затримала громадянина України на прізвисько «Монах», який перевозив зброю для бойовиків «ДНР». Було вилучено карабіни, гранатомет, понад 10 гранат та близько 500 набоїв, посвідчення командира роти бандформування «Оплот», план підготовки та вчинення теракту, записи з координатами військових об’єктів ЗСУ.

Затримані терористи-28

Диверсанти-документи-3

Триває переозброєння українського війська.

Державне підприємство «Укрінмаш», що входить до складу концерну «Укроборонпром», уклала контракт з ще однією американською компанією Defense Technology Inc про постачання новітніх радіолокаційних станцій артилерійської розвідки AN/TPQ-49. Ці пристрої ефективно виявляють ворожу артилерію і можуть негайно визначати місце, з якого ведеться вогонь ракетних та артилерійських систем. Дальність дії – до 10 км, точність визначення координат ворога – до 75 метрів на відстані 5 кілометрів, що дозволить посилити артилерійську підтримку сил АТО. Очікується, що станції AN/TPQ-49 українська армія отримає найближчим часом.

Радіолокаційна протиартилерійська система ANTPQ-49

Українська влада піклується про вимушених переселенців з окупованих територій.

На звільнених територіях налагоджується видача дитячого харчування. Костянтинівський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Донецької області видав 173 пакунки дитячого харчування матерям, що виїхали з окупованої території.

Триває робота на Сході України чеської гуманітарної організації «Людина в біді». Зокрема, у Костянтинівці вимушені переселенці отримали 258 банківських карток. Нагадаємо, ця організація вже працювала у м. Дружківка та інших звільнених районах Донбасу.

Групи цивільно-військового співробітництва ЗСУ допомагають мешканцям звільнених територій Донбасу. На Луганщині в одному з населених пунктів, що постраждали від обстрілів бойовиків, офіцери ЗСУ забезпечили підвезення та охорону ремонтних бригад на місце аварії мережі високовольтних ліній електропередач.

Ремонт від військових-1

Ремонт від військових-2

На Донеччині офіцери цих груп передали учням загальноосвітньої середньої школи в Святогірську та школи-інтернату в Миколаївці харчові продукти і солодощі, а у Великій Новосілці – доставили понад 300 родинам вимушених переселенців гігієнічні засоби і дитяче харчування. Активно працюють і волонтери. У селищі Ольховатка неподалік Єнакієвого військовослужбовці передали представникам місцевої влади чергову партію гуманітарної допомоги від ЗСУ та волонтерських організацій. Напередодні дня Святого Миколая, новорічних, різдвяних свят українські військові передають дітям дитяче харчування, медикаменти, підгузки і солодощі. У першу чергу допомогу отримають багатодітні сім’ї та родини, де діти виховуються без батьківської чи материнської опіки, люди похилого віку.

Гуманітарка від військових-1

Гуманітарка від військових-2

Гуманітарка від військових-3

Гуманітарка від військових-4

Гуманітарка від військових-5

Гуманітарка від військових-6

Гуманітарка від військових-7

Гуманітарка від військових-8

Гуманітарка від військових-9

Учора на пункті контролю «Курахове» прикордонники оформили гуманітарний вантаж від Міжнародного комітету Червоного Хреста, який включав будівельні матеріали, загальна маса вантажу – 72 тонни. Гуманітарний вантаж прямував з Києва до м. Торез Донецької області. Також учора через цей пункт контролю прослідував вантажний автомобіль з гуманітарним вантажем від філії компанії «Людина в біді», в складі якого – 8 тонн продуктів харчування. Вантаж слідував з м. Слов’янськ до Донецька.

Сьогодні зранку на МАПП «Ягодин–Дорохуск» Волинської області прибуло 36 автомобілів гуманітарної допомоги з Польщі для Сходу України. У складі вантажу – продовольчі товари, спальні мішки, обігрівачі, засоби гігієни, генератори, ліжка, ковдри, теплі речі.

Світ чинить тиск на російських окупантів.

З кінця липня до 10 грудня цього року в порти окупованого півострова Крим зайшло 99 суден під прапорами іноземних держав, 48 з яких – під прапором Російської Федерації, 4 –  Молдови, 2 – Італії, 2 – Кіпру, 1 – Португалії, 1 – Мальти, решта – ряду острівних держав. Аналогічні порушення щодо українського повітряного простору здійснюють російські авіакомпанії, зокрема, «Аерофлот», «Трансаеро» та інші. До них застосовано фінансові санкції – винесено 2193 постанови про штрафи сумою близько 300 млн. грн., які авіакомпанії-порушники мають сплатити Україні. Міністерство закордонних справ України вкотре звертається до іноземних держав уникати будь-яких дій, що могли б тлумачитися як порушення територіальної цілісності та суверенітету України, чітко дотримуватися міжнародного та національного законодавства в частині режиму закритих морських портів та портів авіаційного сполучення в окупованій Російською Федерацією Автономній Республіці Крим та м. Севастополь.

Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер виступив за збільшення фінансової допомоги Україні у розмірі 2 млрд євро за рахунок внесків урядів країн-членів ЄС.

Учора під час державного візиту до Польщі Президент України Петро Порошенко наголосив на необхідності перегляду існуючих систем глобальної безпеки та відзначив, що вже зараз Україна поглиблює співпрацю з НАТО, переорієнтовує свій оборонно-безпековий комплекс на натівські стандарти. «Одразу ж після повернення в Україну я внесу на розгляд Парламенту законопроект про відмову від позаблокового статусу», – наголосив Президент України.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества