Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ СТАНОМ НА 12:00
18 ЖОВТНЯ 2014 РОКУ

17 жовтня у Мілані завершився дводенний саміт «Азія-Європа» (ASEM). Ключовою темою цього форуму стала ситуація в Україні. Президент України Петро Порошенко провів низку зустрічей у двосторонньому та багатосторонньому форматах. Зокрема, відбулася зустріч глави держави у т.зв. «розширеному форматі» з Федеральним канцлером ФРН Ангелою Меркель, Президентом Франції Франсуа Олландом, Прем’єр-міністром Великої Британії Девидом Кемероном, Президентом РФ Володимиром Путіним, Президентом Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм, Президентом Європейської Комісії Жозе-Мануелем Баррозу, а також прем’єр-міністром Італії Маріо Ренці та Міністром закордонних справ Італії Федерікою Могеріні. Також відбулася зустріч у класичному «нормандському форматі» та двостороння зустріч з Президентом Росії Володимиром Путіним.

Під час діалогу усі європейські лідери підтримали позицію України і наголосили на необхідності неухильного виконання мінських домовленостей у питанні досягнення миру на Донбасі.

«Ми підтвердили, що Мінський протокол від 5 вересня і Мінський меморандум від 19 вересня є ключовими документами, які необхідно виконувати», – сказав Петро Порошенко по завершенні переговорів із Володимиром Путіним.

Головними елементами цих домовленостей є припинення вогню і здійснення практичних кроків щодо ефективного моніторингу ситуації з боку ОБСЄ, у т.ч. шляхом збільшення кількості безпілотних літальних апаратів, зокрема, дронів з Німеччини та Франції. Сторони досягли певного прогресу в щодо контролю кордону. «Найперше завдання – розмістити спостерігачів ОБСЄ і розпочати роботу кількох пунктів пропуску на кордоні між Україною та Росією. Я сподіваюся, нам вдасться це зробити», – відзначив Президент України.

Він також підкреслив, що однією з найважливіших умов, яка має виконуватися, є проведення позачергових місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей згідно із законодавством України. Місцеві вибори мають відбутися винятково за умови дотримання українського законодавства і на тій території, яка визначена протоколом від 19 вересня.

Голова Європейської Ради Херман ван Ромпей констатував, що політичного рішення українського питання у Мілані не знайдено, але зазначив, що В.Путін дав чітко зрозуміти, що не бажає перетворення Донбасу на друге Придністров’я.

Прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон наголосив, що Євросоюз не повинен скасовувати запроваджені раніше санкції проти Росії, якщо Москва не зробить достатніх з точки зору європейських лідерів, кроків для врегулювання української кризи.

Також у Мілані Президент України зустрівся з прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе. Прем’єр-міністр Японії заявив, що його країна послідовно підтримуватиме Україну шляхом скоординованих зусиль у рамках «Великої Сімки». Сіндзо Абе також зазначив, що Японія вже надає Україні допомогу в розмірі 1,5 млрд. дол., а наступного тижня готова надати Україні 6 млн. дол. на відновлення інфраструктури на сході України і 1 млн. дол. на меддопомогу постраждалим жителям Донбасу.

Ситуація в зоні АТО

Протягом учорашньої доби ситуація в зоні АТО особливих змін не зазнала. Таку інформацію оприлюднив сьогодні під час щоденного брифінгу заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Володимир Полевий.

Як і в останні дні, терористи продовжували порушувати домовленості про припинення вогню на окремих ділянках. При цьому активність незаконних збройних формувань на півдні дещо знизилася. Основні дії бойовиків локалізовані навколо Донецька та поблизу Дебальцево.

Зокрема, українські військові відбили чергову спробу штурму аеропорту Донецька. Наші позиції на цій ділянці терористи двічі обстріляли з гранатометів, мінометів та стрілецької зброї. З важкого озброєння, а саме з установок «Град» були обстріляні наші позиції неподалік н.п. Тоненьке, Красногорівка, Новомихайлівка.

У Луганській області обстріли зафіксовані у районі н.п. Ольхове, Трьохізбенка, Сміле, Фрунзе.

За добу загинуло 2 українських військовослужбовця, 3 отримали поранення.

Ситуація в районі 32-го блокпосту, де протягом останніх днів тривали бої, непроста, але контрольована. Обстріли з мінометів та стрілецької зброї тривають. Наші військові відкривають вибірковий вогонь у відповідь, проводять активні антидиверсійні заходи. З одинадцяти бійців, які кілька днів тому зникли безвісті, до лав вже повернулися шестеро. Рятувальні заходи тривають. З метою збереження життя військових деталі операції не розголошуються.

Збройні сили РФ продовжують використання безпілотників для проведення повітряної розвідки неподалік Маріуполя. Літальні апарати двічі було зафіксовано в районі н.п. Сартана та Широкіне.

Вчора поблизу населеного пункту Сартана прикордонники за допомогою оптичних приладів виявили 2-х осіб зі зброєю, які спостерігали у бінокль за прикордонними підрозділами. Прикордонники відкрили вогонь, примусивши диверсантів втікти. Згодом у цьому місці виявили облаштовані для прихованого спостереження позиції.

Впродовж доби бойових зіткнень на кордоні за межами АТО не було.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества