Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 – 17 ВЕРЕСНЯ 2014 РОКУ

Ситуація в зоні АТО

Учора Верховна Рада України ухвалила закони «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» та про «Про недопущення переслідування та покарання осіб – учасників подій на території Донецької та Луганської областей».

Закони ухвалено на виконання мирного плану Президента України та відповідно до Мінського протоколу Тристоронньої контактної групи. Ці закони є реальним кроком української влади до встановлення миру та відновлення безпеки громадян на територіях Сходу України.

Задля встановлення миру підрозділи Збройних Сил України та силових структур дотримуються режиму припинення вогню на виконання мирного плану Президента України.

Водночас тривають обстріли позицій сил АТО з боку незаконних збройних формувань та російських військових. Так, протягом дня під вогонь потрапили позиції підрозділів ЗС України у Донецькій області в районах населених пунктів Нижня Кринка, Піски, аеропорту Донецьк, Рідкодуб, Гранітне, Курахове, Новоорлівка, Дебальцеве, Шуми. У Луганській області терористи обстріляли позиції українських військових в населених пунктах Попасна, Станиця Луганська, Новоселівка, Центральний, Міус, Чорнухіне.

Втрат серед українських військовослужбовців немає. Такі факти оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

У черговій доповіді Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ констатувала численні порушення режиму припинення вогню з боку терористів. Окремо відзначено обстріл бойовиками українського блокпосту біля н.п. Малоорлівка, біля якого перебували члени наглядової групи ОБСЄ. При цьому не виключено, що бойовики відкрили вогонь по українських військовослужбовцях з метою провокацій, оскільки про поїздку спостерігачів ОБСЄ їм було відомо заздалегідь.

За оперативною інформацією розвідки, фіксується переміщення російських військових та бойовиків в районах населених пунктів Фащівка, Красний Луч Луганської області та Дебальцеве Донецької області. На територіях, підконтрольних бойовикам, терористи продовжують маскувати військову техніку в житлових кварталах та у подвір’ях мирних громадян.

Сили АТО готові до провокацій та до відбиття наступу. Так, учора терористи здійснили кілька атак та обстрілів позицій сил АТО від н.п. Фащівка Луганської області, в напрямку Дебальцевого Донецької області та з рубежу міста Кіровське Донецької обл., в напрямку Юнокоммунарівська Донецької області.

Контррозвідка СБУ затримала ватажка диверсійної групи «ДНР», колишнього працівника ДАІ, який разом зі спільниками вчиняв терористичні акти у Донецькій області.

Завдання та детальні інструкції із вчинення терористичних актів група отримувала безпосередньо від І.Гіркіна, якому звітували про вчинені злочини особисто.

Банда здійснювала озброєні напади на колони української техніки, блокпости сил АТО, підриви мостів, диверсії у мирних кварталах міст.

Наразі тривають невідкладні слідчі дії.

Триває повітряна розвідка з боку РФ з використанням безпілотників. Впродовж доби зафіксовано п’ять таких випадків на висотах від 1 до 2 км. Двічі безпілотники спостерігалися поблизу Маріуполя та тричі – на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом.

Протягом доби прикордонники відділу «Красна Талівка» Луганської області тричі зафіксували факти спрацювання мін, встановлених російськими диверсантами. В одному із випадків на міні підірвалася та загинула жителька одного із прикордонних сіл. Обставини вибухів ще у двох випадках з’ясовуються. Це свідчить про активізацію «мінної» війни на даній ділянці та поновлення спроб з боку російських найманців відтіснити прикордонників від лінії кордону. Те, що в ході такої війни гине мирне населення – терористів не хвилює.

Закликаємо місцевих жителів прикордонних з Росією районів та районів, прилеглих до зони АТО, бути пильними та за можливстю утриматися від збирання грибів.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Артобстрілами бойовиків зруйновано кілька житлових будинків у селах Нижня Кринка, Ханженкове, Верхня Кринка, Спартак та у місті Ясинувата. Також пошкоджено лінії електропередач в районі Макіївської фільтрувальної станції, внаслідок чого станція знеструмлена, в Макіївці відсутнє постачання питної води.

Терористи продовжують артобстріли Первомайська Луганської області. Жертв немає. Жителі міста залишаються без світла та зв’язку. Воду підвозять за графіком – кілька разів на день. В місті бракує медикаментів та їжі.

Лише вчора ми отримали підтвердження інформації, що викрадений 13 вересня мера Лисичанська живий і перебуває у терористів.

У Донецьку, Макіївці, Шахтарську, Сніжному, Луганську та інших містах, тимчасово контрольованих терористами, припинено роботу майже всієї банківської системи. Зокрема, у Донецьку працюють тільки банкомати «Ощадбанку», які обслуговують лише власні кредитні картки. У всіх відділеннях Київського району Донецька не працює система переказів. Крім того, обмежено кількість відділень, які приймають комунальні платежі та здійснюють грошові перекази.

«Укрпошта» планує з сьогоднішнього дня відновити роботу 11-ти відділень поштового зв’язку у Донецьку і 4-х відділень – у Макіївці. При цьому наголошується, що до Донецька і Макіївки будуть отримуватись тільки реєстровані поштові відправлення без здійснення доставки адресату, тобто тільки до поштового відділення.

У Луганську відновлено постачання електроенергії до обладнання «Укртелекому», що дозволило запустити лінії зв’язку у тестовому режимі.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, в якій висловило занепокоєння щодо заяви міністра оборони РФ С.Шойгу про розгортання «повноцінного та самодостатнього військового угруповання на кримському напрямку». Російська Федерація продовжує нарощувати військову присутність в АР Крим та створювати там ударне військове угруповання з незрозумілими завданнями. Міністерство закордонних справ України сприймає заяву С.Шойгу як таку, що дестабілізує ситуацію у всьому Чорноморському регіоні. Закликаємо Російську Федерацію припинити провокаційні дії, що несуть загрозу суверенітету, територіальній цілісності України та миру в регіоні.

Представник Держдепартаменту США Марі Харф заявила, що Вашингтон позитивно оцінив ухвалення Верховною Радою України законів про надання особливого статусу Донбасу та про амністію учасників подій на сході. «Шлях до миру відкрито, але тепер все залежить від бажання Росії та сепаратистів, яких вона підтримує, поважати домовленості про припинення вогню та поважати суверенітет і територіальну цілісність Української держави. Ці нові закони підкреслюють прихильність українського уряду до мирного розв’язання конфлікту на сході України. Цим кроком Україна підтвердила свою відданість Мінським зобов’язанням, тепер так само має вчинити й Москва», – підкреслила Марі Харф.

Німеччина висловила готовність відправити в Україну безпілотники для потреб Спостережної місії ОБСЄ та забезпечення контролю за дотриманням режиму припинення вогню на сході нашої держави, яке передбачено Мінським протоколом.

16 вересня Канада запровадила нові економічні санкції, спрямовані проти Російської Федерації. Уряд Канади до санкційного списку включив державний російський банк «Сбербанк России» та 5 підприємств, що виробляють військову продукцію.

Також Канада розширила список осіб, щодо яких запроваджується заборона на в’їзд та арешт активів. До списку додані російські офіцери Дмитро Булгаков, Юрій Садовенко, Микола Богдановський, Олег Салюков.

http://mediarnbo.org/2014/09/17/zvedeni-dani-iats-rnbo-stanom-na-12-00-17-veresnya/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества