Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Новини від ІАЦ РНБО на 17.06.2014

Свіжі новини оприлюднив сьогодні керівник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки та оборони України Володимир Чеповий на брифінгу в «Укрінформі».

Отже:

Протягом дня 16 червня та ночі на 17 червня було проведено ряд успішних операцій для відновлення контролю над державним кордоном України та знищення терористів в прикордонних районах Луганської та Донецької областей.

* * *

В наслідок проведених операцій терористиі з незаконних збройних формувань терористів, що залишилися в живих, змушені були втекти на нові бази дислокації та опорні пункти. Також поблизу державного кордону України помічено активізацію переміщень військової техніки та підрозділів Збройних сил Російської федерації.

* * *

У другій половині дня 16 червня неподалік селища Бірюкове Луганської області підрозділ прикордонників вступив у бій із терористами, що їхали з міста Свердловськ. У результаті бою терористи втекли назад у Свердловськ. Втрат з боку українських прикордонниківнемає.

* * *

Вночі 17 червня, між 2 та 3 годинами, із восьми мінометів терористами було обстріляно позиції прикордонників в районі селища Олексіївське Донецької області. Прикордонники спільно із підрозділами ЗС України вступили в бій та відбили напад.

* * *

Поблизу від пункту пропуску «Довжанський» неподалік смт Бірюкове Свердловського району Луганської області прикордонники прийняли  бій з  терористами. За наявною інформацією Бойовики планують обстріл сил АТО у цьому районі. Координати місць дислокації українських силовиків терористи отримують з російського супутника.

* * *

На виконання доручення Президента України з відновлення контролю над державним кордоном України, 16 червня 2014 року підрозділи Національної гвардії України приступили до несення служби в районах державного кордону України у населених пунктах Донецької області. Служба організована на блок-постах та у складі резервних груп реагування на події, що розгортаються.

Силами підрозділів НГУ в ході проведення оперативно-розшукових заходів затримані троє підозрюваних у організації терористичних дій на території міста Маріуполь. Затримані передані до Служби безпеки України.

* * *

Також за дорученням Президента Національній гвардії України державою виділено 2 млрд. гривень на придбання бронетехніки, спеціалізованих броньованих автомобілів, автомобілів для перевозки особового складу, іншої техніки, обмундирування та озброєння. На базі Національної академії НГУ розпочато навчальний курс для 33-х екіпажів бронетехнічних автомобілів на спеціальних тренажерах.

* * *

За даними ІЦ РНБО готується провокація з боку терористів проти мирного населення з використанням установок «Град» у районі луганського аеропорту. Дві такі ж установки РСЗВ «Град» були помічені біля села Родинське Красноармійської міськради Донецької області в районі кладовища.

Сили АТО завдали удару по базі терористів в селищі Олександрівськ. На ній знаходилося більше 200 бойовиків з важким озброєнням і технікою.
У цілому за минулу добу силами АТО було знищено більше 80 бойовиків.

* * *

16.06.14 силами АТО було очищено від бойовиків селище Металіст біля Луганська.  Підрозділи Національної гвардії та ЗС України знищили блокпости терористів ЛНР і два плаваючих транспортери ПТС-2, які були раніше захоплені бойовиками.

* * *

Зазначимо, що від дій терористів насамперед страждає мирне населення Сходу, яке практично є заручником агресора.

Так у містах Донецьку, Краматорську, Слов’янську та ряді населених пунктах Слов’янського району не працюють 10 лікувальних установ. Робота швидкої допомоги в містах Слов’янську та Краматорську є значно ускладненою у зв’язку із обстрілами та відсутністю палива.

Крім того, в результаті терористичних дій окупантів у м. Слов’янську ускладнилася і епідеміологічна обстановка. Не функціонує лабораторія місцевої санепідемстанції, яка була пошкоджена під час обстрілу 15 червня. Таким чином контроль якості води у місті не здійснюється. Ускладнюють ситуацію також стихійні поховання бойовиків в околицях міста.

Також внаслідок пошкодження насосних станцій на каналі “Сіверський Донець – Донбас” відсутнє централізоване водопостачання у містах Слов’янську, Краматорську, Дружківці, Константінівці, Докучаєвську, Вугледарі та частково у Волновасі. До решти міст та районів області водопостачання обмежено. Аналогічна ситуація може виникнути у містах Донецьку та Макіївці – там залишився запас води усього на 14 та 19 днів відповідно.

 У той же час українська влада гарантує максимально швидке відновлення роботи всіх без винятку служб життєзабезпечення населення одразу після встановлення контролю над територіями, де ведуться бойові дії.

* * *

За даними Інформаційного центру РНБО на території Росії активізовано роботу із вербування громадян Росії та інших країн-учасниць СНД для їх подальшого переправлення до східних областей України для участі у бойових діях на боці бойовиків за сприяння ФСБ РФ і партій „Єдина Росія” і ЛДПР.

* * *

Більшість груп добровольців, кількістю 60-80 осіб, формуються з використанням соціальних мереж „Вконтакте”, „Одноклассники” й web-сайту dobrovolec.org на території Ростовської області поблизу російсько-українського кордону із Донецькою та Луганською областями, де протягом 3-7 діб проходять інструктаж і бойову підготовку. Наразі зафіксовано формування декількох груп загальною кількістю до 2 тисяч осіб.

http://mediarnbo.org/?p=46

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества