Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ СТАНОМ НА 12:00
17 ЖОВТНЯ 2014 РОКУ

У Мілані завершився робочий сніданок за участю Президента України Петра Порошенка і Президента Росії Володимира Путіна, який відбувся в рамках X саміту форуму «Азія-Європа» (АСЕМ) і тривав майже півтори години.

В переговорах також взяли участь прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці, прем’єр Великобританії Девід Кемерон, канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, а також керівники Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і Герман ван Ромпей.

Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці заявив, що за підсумками зустрічі лідерів у розширеному форматі в рамках саміту АСЕМ зроблено важливий крок у дискусії щодо України. «Ми зустрілися сьогодні, щоб обговорити ситуацію в Україні. У дискусії зроблено перший крок, хоча зберігається й багато розбіжностей.Це зрозуміло, але є бажання знайти рішення, що дає надію на пошук розв’язання», – заявив він.

Напередодні Президент України Петро Порошенко провів зустрічі з Президентом Європейської Ради Германом ван Ромпеєм, Головою Європейської Комісії Жозе-Мануелем Баррозу, Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Прем’єр-міністром Італії Маттео Ренці та Президентом Італійської Республіки Джорджо Наполітано.

Під час зустрічей йшлося про важливість повної та вчасної імплементації мінських домовленостей від 5 та 19 вересня, необхідності збільшення місії ОБСЄ для моніторингу стану українсько-російського кордону та покращення її технічного забезпечення.

Сторони відзначили важливість встановлення контролю над українсько-російською ділянкою кордону, повного припинення вогню і звільнення всіх заручників.

По завершенні зустрічей Глава Української держави відзначив, що “було продемонстровано єдність та солідарність з Україною”.

Ситуація в зоні АТО

Учора о 17:20 розвідувальний загін Збройних сил України у кількості 8 осіб, виконуючи роботи з вивчення місцевості, виявив біля зруйнованого мосту неподалік селища Верхньоторецьке Ясинуватського району на Донеччині групу терористів у кількості до 20 осіб. Про це розповів сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Терористи одразу ж здійснили напад на наших розвідників. Українські військові, незважаючи на переважаючу кількість противників, знищили 4 бойовиків, кількох поранили. Розвідники виманили терористів під нашу основну групу прикриття. Сили АТО майже повністю знищили угрупування бойовиків.

В ході бою з терористами отримав поранення один український військовий. Пораненому бійцю було надано першу медичну допомогу, його вже евакуйовано до медичного закладу. На жаль, життя українського розвідника, який допомагав витягнути свого пораненого товариша, обірвала куля ворожого снайпера.

Загалом за добу внаслідок обстрілів терористів та бойових зіткнень загинуло 3 українських військових, поранено – 10.

На блокпосту неподалік селища Сміле на Луганщині, де кілька днів точилися напружені бої, ситуація стабілізувалася, ворога відкинуто. Наші позиції укріплено, а їх захисники отримали підкріплення. За минулу добу блок-пост було обстріляно вісім разів.

У донецькому аеропорту терористи тричі обстріляли позиції наших військ з артилерії, мінометів та танків. Українські військові контролюють цей об’єкт. За оперативними даними, понад 70% особового складу терористичного підрозділу, який було створено з колишніх міліціонерів для штурму Донецького аеропорту, дезертирували.

Обстріли також були зафіксовано в районах Піски, Малоорлівка, Дебальцеве, Троїцьке, Нікішине, Новоорлівка, Кам’янка, Трудівське, Красногорівка, кургану Гостра Могила Донецької області та біля нп Донецький, Фрунзе, Нижнє, Золоте, Станиця Луганська – Луганської області.

З установок залпового вогню «Град» терористи обстріляли Трьохзібенку Луганської області, нп Комуна, Тоненьке, Новокалинове Донецької обл.

В цілому порівняно з вчорашнім днем активність бойовиків на північному та донецькому напрямках дещо знизилася. Водночас зафіксовано зростання активності бойовиків на півдні. Терористи здійснюють передислокацію сил під нп. Широкіно. Постачання цих сил здійснюється безпосередньо з території Росії.

Також в цьому районі зафіксоване використання російських безпілотників для проведення повітряної розвідки поблизу н.п. Сартани та Великі Новосілки.

Бойових зіткнень на ділянках кордону, які контролюються українськими військовими, не було.

Виїзні бригади «Укроборонпрому» протягом доби відремонтували 3 одиниці бронетехніки. Відновлено танк Т-64(ББВ), бронетранспортер БТР-70 та БТР-80.

Останніми днями активізувалося вивезення розбитої техніки терористів та російських військ до Російської федерації для подальшого збуту на металобрухт. За оперативними даними, йдеться про десятки одиниць, які вивозяться на автомобільних платформах. Водночас у Сніжному терористи організували процес демонтажу підбитої українськими військовими техніки та озброєння, що не підлягає відновленню. Метал також вивозиться на продаж до Росії. Через вивезення техніки та металобрухту між російськими військами та різними бандами терористів продовжують загострюватися сутички.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

16 із 131 громадянина РФ, чиї родини звернулися на «гарячу лінію» СБУ у пошуках сина, брата або чоловіка, вже повернулись до Росії. Усі ці росіяни – військовослужбовці збройних сил РФ. Як ми повідомляли раніше, десять днів тому СБУ відкрила «гарячу лінію» для російських громадян, мета якої допомогти знайти зниклих під час бойових дій на Донбасі росіян, а також ідентифікувати тіла загиблих російських військовослужбовців.

Бойовики не припиняють обстріли житлових кварталів на тимчасово підконтрольних їм територіях. Так, учора вони завдали артилерійського удару по центральній частині с. Гранітне у Тельманівському районі Донецької обл. з боку с. Нова Мар’їнка.

В н.п. Антрацит терористи заборонили пересування приватного автотранспорту. Російські казаки продовжують вилучати у цивільних людей автомобілі.

Керівництво терористичної організації «ДНР» заборонило вивіз та реалізацію вугілля поза межі контрольованої нею зони. З цією метою на блокпости терористів надано вказівки не допускати виїзд вантажівок з вугіллям за межі території, яку контролюють терористи.

Між бойовиками поглиблюються протиріччя щодо перерозподілу сфер впливу та фінансування. Побільшало випадків внутрішніх сутичок між ними, поширюються випадки дезертирства найманців зі складу терористичних підрозділів.

Збільшується кількість мирних громадян, які виїжджають з Донецька та сусідніх міст. Аби перешкодити цьому, терористи віддали наказ ставити спеціальні помітки не тільки в паспортах членів незаконних збройних формувань, але й у паспорти мирних мешканців Донецька. Таким чином терористи намагаються залякати від’їжджаючих мирних мешканців, що їх буде ідентифіковано українськими силовиками як бойовиків.

Digital Camera

Digital Camera

На одному з блокпостів Національної гвардії України неподалік міста Дебальцево було затримано 2-х громадян. У затриманих було вилучено 2 автомати Калашникова з трьома магазинами. Один із затриманих виявився громадянином Російської Федерації, уродженцем міста Омськ. При собі затриманий мав посвідчення навідника ПЗРК, видане Народним ополченням Донбасу. Інший виявився громадянином України з міста Макіївка. Затримані особи були передані співробітникам СБУ.

За минулу добу піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 320 одиниць боєприпасів, з них артилерійських снарядів – 121; мінометних мін – 31; бойових гранат та мін – 14; реактивних боєприпасів – 4; інших вибухонебезпечних предметів – 150. Всього перевірено ділянки території загальною площею – 4 га. З початку виконання робіт (з 6 липня 2014 року) знешкоджено 24115 од. боєприпасів. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 957 адміністративних споруд, ділянки території загальною площею 1404 га. Всього перевірено ділянки акваторії загальною площею – 37,5 га.

Як ми повідомляли раніше, внаслідок обстрілів терористів з 15 жовтня було порушено роботу лінії передачі В25 на дільниці Донецьк – Маріуполь, внаслідок чого був відсутній вхідний та вихідний міжнародний та міжміський зв’язок для абонентів населених пунктів Курахове, Волноваха та Велика Новосілка у Донецькій області. На даний момент пошкодження ліквідовано. Надання послуг вхідного/вихідного міжнародного та міжміського зв’язку в усіх населених пунктах наразі відновлено.

Ситуація у тимчасово окупованій АР Крим

Міністерство закордонних справ України заявило протест щодо незаконного усиновлення дітей-громадян України на території Автономної Республіки Крим. На даний час в АР Крим під егідою російських громадських організацій реалізується програма «Потяг надії – Крим», метою якої є усиновлення громадянами Російської Федерації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є громадянами України та проживають на території автономії.

Згідно статті 21 Конвенції ООН про права дитини, передбачається, що держави-сторони, які визнають чи дозволяють існування системи усиновлення, забезпечують, щоб усиновлення дитини здійснювалося винятково з дозволу компетентного органу.

Згідно із вимогами ст. 283 Сімейного кодексу України, усиновлення іноземними громадянами дітей громадян України повинно відбуватися за згодою центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей. В Україні таким органом є Міністерство соціальної політики.

У документі зазначається, що українська сторона заявляє рішучий та категоричний протест у зв’язку із вказаними діями щодо зазначених категорій дітей – громадян України, які здійснюються з порушенням міжнародного права та чинного законодавства України, без дотримання передбачених ним процедур у цій сфері, а також наголошує, що таке усиновлення є незаконним та, відповідно, не матиме юридичної сили.

МЗС України закликало російську сторону вжити у відповідності до своїх міжнародно-правових зобов’язань усіх необхідних заходів з метою недопущення протиправного усиновлення громадян України іноземцями та їх подальшого незаконного переміщення з території України.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества