Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:30 – 16 ЛИСТОПАДА 2014

Президент України Петро Порошенко підписав Указ, що вводить в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 листопада «Про невідкладні заходи із забезпечення державної безпеки».

Рішенням РНБО доручено Кабінету Міністрів для вдосконалення координації діяльності органів сектору безпеки і оборони та забезпечення належного інформаційного обміну вжити заходів щодо утворення Об’єднаного пункту управління при Міністерстві оборони; переглянути норми речового та продовольчого забезпечення особового складу військових формувань та правоохоронних органів України з урахуванням виявлених під час проведення АТО реальних потреб; визначити порядок обліку захоплених або вилучених одиниць озброєння та військового майна.

Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Уряд має опрацювати питання підвищення боєздатності з’єднань і частин Збройних Сил та Національної гвардії, а також оптимізації їх управління та логістичного забезпечення за рахунок особового складу, озброєння та військової техніки батальйонів територіальної оборони Збройних Сил, резервних батальйонів Нацгвардії, добровольчих батальйонів і рот міліції спеціального призначення Міністерства внутрішніх справ.

Міністерству оборони доручено опрацювати у двотижневий термін питання утворення високомобільних десантних військ як окремого виду Збройних Сил України.

Також Президент України підписав Указ, яким вводиться в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях».

Рішенням РНБО визнається, що органи та їх посадові і службові особи, які утворені за результатами псевдо-виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей від 2 листопада, сформовані всупереч Конституції та законам України.

Рада національної безпеки і оборони України підтримала пропозицію Президента щодо внесення на розгляд Верховної Ради законопроекту щодо втрати чинності Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Відповідно до Указу, на територіях, які контролюються бойовиками, припиняється діяльність державних установ та підприємств, їх персонал та майно евакуюються до інших регіонів. Так само переводяться в іншу місцевість працівники органів місцевого самоврядування.

Крім цього, Президент України підписав Указ «Про стан забезпечення енергетичної безпеки держави та невідкладні заходи щодо сталого проведення опалювального сезону 2014/15 року».

Рішенням РНБО доручено Кабінету Міністрів забезпечити використання природного газу вітчизняного видобутку винятково для задоволення потреб населення та житлово-комунального господарства у період опалювального сезону 2014/2015 рр. Також доручення РНБО стосуються забезпечення поліпшення розрахунків споживачами за енергоносії, зокрема, Уряд має опрацювати питання запровадження з 1 грудня 2014 року системи попередньої оплати за споживання енергоносіїв; стягнення заборгованості з теплоелектроцентралей та теплових електростанцій за спожиті ними електричну енергію і природний газ; припинення постачання енергоносіїв підприємствам, визнаних банкрутами.

Ситуація в зоні АТО

Ситуація в зоні проведення антитерористичної операції залишається напруженою. Тривають обстріли та атаки терористів на позиції сил АТО. Кількість та інтенсивність обстрілів порівняно з попередніми днями дещо знизилися. Однак фіксуються ознаки підготовки бойовиків та російських військ до проведення наступальних операцій.

Протягом минулої доби терористи найбільше обстрілювали позиції сил АТО на Дебальцевському, Донецькому та Первомайському напрямках.

На Дебальцевському напрямі терористи з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї обстрілювали позиції українських військових у районі м.Дебальцеве, с. Орлово-Іванівка, в районі кургану Гостра Могила та поблизу с. Нікішине Шахтарського району Донецької області. Також терористи з артилерії та мінометів обстріляли позиції сил АТО у с. Міус Попаснянського району Луганської області.

На Донецькому напрямі у самому Донецьку на території аеропорту бойовики тричі обстріляли з зенітних установок, мінометів та стрілецької зброї позиції українських військових, а також з зенітних установок та стрілецької зброї – колону військової техніки. Терористи з мінометів вели вогонь по позиціям сил АТО біля н.п. Піски Ясинуватського району та Миколаївка Волноваського району. Поблизу с. Орлівка Ясинуватського району терористи атакували розвідпідрозділ сил АТО. Напад відбито, терористи зазнали втрат.

На Луганському напрямі терористи з гранатометів та стрілецької зброї обстріляли позиції українських військових в районі Станиці Луганської.

На Первомайському напрямі з мінометів українські позиції були обстріляні терористами у с. Трьохізбенка, з гранатометів – біля с. Кримське Новоайдарського району та танків – поблизу смт Донецький (передмістя м. Кіровська) Луганської області. Біля населеного пункту Донецьке протягом останньої доби було зафіксовано чотири обстріли блокпостів Нацгвардії – терористи відкривали вогонь зі стрілецької зброї, гранатометів та БМ-21 «Град».

На Маріупольському напрямі поблизу села Гранітне Тельманівського району бойовики обстріляли з артилерії опорний пункт сил АТО та з гранатометів – ротний опорний пункт у районі с.Черненко Новоазовського району.

За минулу добу загиблих серед українських військових немає, поранення отримали 6 військовослужбовців.

Російські війська продовжують здійснювати повітряну розвідку, використовуючи безпілотники. Учора ввечері було зафіксовано 1 безпілотник  над н.п. Сартана Донецької області, який рухався в напрямку «Маріуполь–Павлопіль» на висоті до 1 км та на напрямку відділу прикордонної служби «Червоний Чабан», а саме над н.п. Ставки та Першокостянтинівка Херсонської області – на висоті до 3 км.

Бойових зіткнень на українсько-російському кордоні за межами зони АТО не було.

Сьогодні між 6:00 та 7:00 годинами ранку з території Росії на територію України через пропускні пункти «Донецьк-Ізварине» та «Матвєєв Курган–Успенка» заїхали 74 вантажівки чергового так званого гуманітарного конвою. Враховуючи, що російською стороною порушено вимоги міжнародного та українського законодавства щодо переміщення товарів гуманітарної допомоги, а також те, що представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста не брали участі у переміщенні вантажу, український зведений підрозділ прикордонників і митників здійснив лише візуальне спостереження за проходженням російського вантажу через державний кордон, без виконання покладених на нього контрольних функцій. Вміст вантажу та його призначення українській стороні невідомі.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Вчора вдень на контрольному пункті «Лисичанськ» Луганської області на лінії розмежування українські військові під час перевірки документів і транспортних заходів затримали 2 громадян України, які причетні до сепаратизму.

Контррозвідка СБ України спільно з ДПСУ та керівництвом полку «Азов» 13 листопада затримала громадянина Росії 1987 р.н., члена неонацистської організації «Реструкт», який був завербований ФСБ РФ з метою проникнення до добровольчого полку МВС України «Азов». За завданням російських спецслужб зловмисник 13 листопада ц.р. намагався проникнути на територію України з Республіки Білорусь. При ньому було виявлено посвідчення вибухотехніка та комплектуючі, за допомогою яких можна виготовити засоби дистанційного керування вибуховими речовинами. Диверсант зізнався, що відповідно до відпрацьованого ФСБ РФ завдання, він повинен був увійти до складу полку «Азов» під виглядом особи, яку переслідують за антиросійські погляди. Зі слів затриманого, він мав здійснити замахи з використанням вибухівки на керівництво та особовий склад добровольчого підрозділу. Крім того, перед ним ставилось завдання щодо отримання розвідувальної інформації про діяльність «Азова», запланованих операцій тощо. Тривають оперативно-слідчі дії.

Також у Волноваському районі Донецької області СБУ затримала двох громадян України, які за завданням російських спецслужб збирали дані про позиції та переміщення сил АТО і готували диверсії проти українських військових.

За вчорашню добу обстріли терористами населених пунктів на контрольованій Україною території Луганської області суттєво скоротилися, зокрема, через туман, що перешкоджав веденню активних бойових дій. Однак повного припинення вогню не відбулося. З самого ранку, після 5-ї години, бойовики т.зв. ЛНР із боку Первомайського обстріляли з мінометів м.Попасна. Всього здійснено 30 пострілів. Руйнувань та жертв немає. Кілька обстрілів терористи здійснили також по населеним пунктам Трьохізбенка та Кримське Новоайдарського району. Вранці, після 8-ї години, а потім в обід терористи обстріляли з автоматичних гранатометів та стрілецької зброї, а потім і з «Градів» околицю Станиці Луганської. Другий обстріл було здійснено через півгодини після того, як там побував голова Луганської ОДА Геннадій Москаль, котрий оглядав наслідки п’ятничних обстрілів у райцентрі та ближніх селах Макарово та Валуйське.

У Донецькій області терористи мають намір з 17 листопада відкрити нову банківську установу на заміну мережі одного з українських банків. Застерігаємо мешканців, які перебувають на тимчасово окупованих терористами територіях, не довіряти свої кошти бандитам, адже такі установи не матимуть у своїй діяльності жодних законних підстав.

В Артемівську та Артемівському районі Донецької області на даний час тимчасово мешкає близько 49 тисяч вимушених переселенців (переважно пенсіонери з Горлівки та Дебальцевого), які активно надають до місцевого Управління пенсійного фонду України документи на оформлення соціальних виплат. Така ж ситуація і в Костянтинівці, де перебуває близько 59 тисяч внутрішньопереміщених осіб. Усього з району проведення АТО до інших регіонів переселено понад 445 тис. 176 осіб, у тому числі 122,6 тис. дітей, 87 тис. інвалідів та осіб похилого віку.

По медичну допомогу з тимчасово переміщених осіб з Луганської та Донецької областей за минулу добу звернулось 135 дорослих та 79 дітей. За весь період медичну допомогу отримали понад 78 тис. дорослих та 56 тис. дітей. 70% дорослих і 65% дітей переселенців взято на медичний облік. У жінок, які тимчасово переміщені з Луганської та Донецької областей, за добу народилося 9 немовлят, а за весь час – 1 тис. 755 дітей.

Міжнародна підтримка

Під час робочого візиту до Словацької Республіки Президент України Петро Порошенко з Прем’єр-міністром Словацької Республіки Робертом Фіцо обговорив актуальні питання двосторонньої економічної співпраці.

Прем’єр-міністр Словаччини зазначив, що не зважаючи на те, що постачання газу з Росії скоротилося на 50%, словацька сторона виконуватиме всі свої зобов’язання перед Україною щодо реверсу газу. Президент України відзначив, що солідарність з Україною – це питання цінностей і безпеки, «адже українські солдати сьогодні боронять не лише Україну, а й Словаччину, Німеччину, Естонію та всю Європу».

Президент США Барак Обама, прем’єр-міністри Японії і Австралії Сіндзо Абе і Тоні Ебот на саміті G-20 у спільній заяві виступили проти дестабілізації ситуації в Україні. Лідери країн вважають відповідальним за ситуацію, що склалася в Україні, російське керівництво, засудивши дестабілізацію ситуації в Україні і закликавши провести прозоре і повноцінне розслідування катастрофи малайзійського літака на Донбасі.

Литовський парламент має намір ініціювати дискусію з Європарламентом, Єврокомісією, лідерами ЄС та іншими відомствами Євросоюзу про виділення Україні 30 мільярдів євро фінансової допомоги на реалізацію нового «Плану Маршалла». У документі литовського парламенту також зафіксовано пропозицію визнати «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями і офіційно надати перспективу членства в ЄС Україні, Грузії та Молдові на саміті Євросоюзу, який відбудеться у 2015 році в Ризі.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества