Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБО НА 12:30 – 12 ГРУДНЯ 2014

Cьогодні – День сухопутних військ України. Це найбільша за чисельністю і чи не найпотужніша частина українських Збройних Сил. Наразі ми вітаємо наших захисників із професійним святом.

Президент України Петро Порошенко та прем’єр-міністр Австралії Тоні Ебботт зустрілися з австралійською групою з розслідування катастрофи літака Малайзійських авіаліній рейсу МН-17.

За словами Петра Порошенка, попередні результати розслідування підтвердили, що літак було збито російською ракетою. «Розвіддані свідчать, що в повітряне судно було випущено ракету з системи Бук-М, яку було завезено з Росії на Донбас разом з екіпажем», – підкреслив Петро Порошенко. Тоні Ебботт зазначив, що зранку 17 липня літак було збито в небі бойовиками, підтримуваними Росією. Він подякував австралійській групі за оперативність і ефективну роботу та відзначив допомогу української влади в організації роботи австралійських експертів. Петро Порошенко зазначив, що т. зв. «ДНР» та «ЛНР» мають бути визнані терористичними організаціями.

Нагадаємо, що 10 грудня до парламенту внесено проект Закону про визнання самопроголошених організацій «Донецька народна республіка» та «Луганська народна республіка» терористичними організаціями.

Ситуація в зоні АТО

В цілому можемо констатувати поступове та обопільне встановлення режиму тиші в районах АТО. За інформацією, яку оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, протягом минулої доби фактів використання важкої техніки, артилерії та систем залпового вогню «Град» не зафіксовано. Один наш боєць зазнав поранення внаслідок підриву на розтяжці в районі н.п. Піски.

Водночас незаконні збройні формування здійснюють організаційні та мобілізаційні заходи для створення єдиного командування над окремими бандформуваннями та доукомплектування бригад за російським стандартом. Бригади терористів доукомплектовуються переважно за рахунок т. зв. «добровольців» з РФ.

Щодо фактів порушення режиму тиші.

Обстріл зі стрілецької зброї терористами зафіксовано в районі с. Майорське у передмісті Горлівки, біля с. Піски та в районі м. Щастя. Наших військових в Донецькому аеропорту бойовики провокували двічі, ведучи вогонь з підствольних гранатометів.

Загалом за добу відбулося 6 обстрілів. В усіх цих випадках українські воїни проявляли витримку та не відповідали на провокації.

Українські військові продовжують переоснащення та доукомплектування армії. Фахівці флагману «Укроборонпрому» – заводу «Маяк» – розробили новітні зразки компенсаторів та полум’ягасників для стрілецької зброї. У новинках використовувався досвід, здобутий під час  АТО. Першу дослідну партію вже впроваджено у виробництво. Нові компенсатори призначені для зменшення сили віддачі, а полум’ягасники доводять спалах пострілу до мінімуму, що дозволяє залишатись непоміченими та забезпечує роботу приладів нічного бачення без засвітки.

Нові компенсатори та плам'ягасителі

Курсанти Національної академії НГУ пройшли дводенні комплексні польові заняття, які завершили двотижневий польовий вихід на базі навчального центру Національної академії. Основним завданням занять було виявлення диверсійно-розвідувальної групи в районі та виховання психологічної стійкості та витривалості в умовах бойової обстановки. Незважаючи на погані погодні умови, курсанти виконали всі завдання.

Теорію закріпили практикою-1

Теорію закріпили практикою-2

Теорію закріпили практикою-3

10 грудня в місті Южноукраїнськ відбулася передача в експлуатацію військовій частині з охорони та оборони Южно-Української АЕС трьох БТР-70, які були відремонтовані завдяки зусиллям персоналу цієї АЕС.

НГУ-відремонтовані БТР-1

НГУ-відремонтовані БТР-2

Всього з початку антитерористичної операції ремонтно-відновлювальні бригади «Укроборонпрому» та Збройних Сил України відремонтували 17653 одиниці озброєння та військової техніки, з них 573 одиниці ракетно-артилерійського озброєння, 3765 одиниць бронетанкового озброєння, 11834 одиниці автомобільної техніки, 67 літаків, 42 вертольоти, 24 безпілотні літаки, 54 одиниці техніки радіотехнічних військ.

В рамках виконання поставлених Президентом завдань, посилено контроль за переміщенням товарів і вантажів на контрольних пунктах в’їзду/ виїзду з зони АТО. Зокрема, учора на одному з контрольних пунктів біля н.п. Артемівськ у ході перевірки 2 вантажних автомобілів «Вольво» виявлено вантаж курячого м’яса та напівфабрикатів, що не відповідав товаросупровідним документам. Ще 2 вантажівки перевозили оргтехніку також без належно оформлених документів. Крім того, на контрольному посту в районі Благодатного зупинено вантажівку з 11 тоннами добавок до пально-мастильних матеріалів. На цей вантаж було виявлено подвійний пакет документів.

На контрольному пункті в районі н.п. Бугас прикордонники затримали осіб, причетних до діяльності терористичних формувань. Одну громадянку з посвідченням співробітника «комітету ВР ДНР з питань транспорту» було затримано під час перевірки документів пасажирів рейсового автобуса.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Сьогодні близько 9 години ранку через пропускні пункти Ізварине та Успенка до України пройшов 141 автомобіль так званого 9-го «гуманітарного конвою» з РФ. Зазначимо, що ані українські прикордонники, ані митники не були допущені до перевірки вантажу, на який були відсутні передбачені відповідними процедурами супровідні документи.

Також ми фіксуємо значну кількість переселенців з окупованих територій. Так, за минулу добу з окупованих територій виїхало близько 4 тис. осіб. Загалом від початку АТО кількість переселенців з Донецької, Луганської областей складає понад 522 тис. осіб.

Також триває процес відновлення житла на звільнених територіях. Зокрема, в Артемівському районі завершено відновлювальні роботи у 8 житлових будинках.

Станом на сьогодні з початку АТО на Донеччині «Донецькміськгаз» поновив газопостачання 151,5 тис абонентам. Всього з початку АТО в області відновлено понад 1700 розподільних газопроводів, що становить понад 85% від пошкоджених в області внаслідок обстрілів терористами.

У Маріуполі відновлено газопостачання понад 5,5 тис. абонентам.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 91 одиницю боєприпасів. Загалом на звільнених від бойовиків територіях перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів понад 1580 га. Виявлено та знешкоджено близько 30 700 одиниць боєприпасів.

Міжнародна підтримка

Верхня палата Конгресу США ухвалила Законопроект S.2828 – «Акт на підтримку свободи України – 2014», який передбачає надання Україні суттєвої фінансової допомоги, летального озброєння. Окрім військової допомоги Україні документ передбачає підтримку у сфері енергетики, боротьбі з російською пропагандою та допомозі тимчасовим переселенцям. Законопроект, який також передбачає додаткові санкції щодо Росії, у Сенаті США був підтриманий одноголосно.

Міністр фінансів США Джейкоб Лью заявив, що санкції, запроваджені проти Росії у зв’язку з подіями в Україні, і триваюче падіння цін на нафту суттєво тиснуть на економіку Росії. Лью зазначив, що Росія повинна зробити зусилля для врегулювання ситуації в Україні дипломатичним шляхом. «Поки ми цього не бачимо. Тому зберігаємо санкційний тиск за підтримки наших партнерів, у тому числі в Європі», – заявив міністр.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества