Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 11 ЖОВТНЯ 2014 РОКУ

Учора Президент України Петро Порошенко здійснив робочу поїздку до Донецької та Луганської областей. Головною метою візиту була перевірка боєздатності сил АТО, готовності нести службу в осінньо-зимовий період, а також підвищення ефективності дій влади, спрямованих на відновлення мирного життя на звільнених територіях.

Зокрема, Президент оглянув опорно-дозорний пункт Збройних Сил України у районі міста Курахове, де поспілкувався з бійцями та командирами. Це новий оперативно-тактичний вид військового укріплення, який дозволяє водночас як контролювати значну територію, так і забезпечувати надійне і захищене розміщення військових. Подібні пункти розташовані на головних стратегічних напрямках у зоні АТО.

За наказом Президента на Донбасі вже будуються три лінії оборони, створюється потужний санітарний захист, щоб не допустити терористів і диверсантів, які б перешкоджали мирному життю українців.

Особливу увагу під час поїздки було приділено вдосконаленню роботи органів державної влади та місцевого самоврядування. Президент України представив нового голову Донецької обласної державної адміністрації – генерала армії України Олександра Кіхтенка. «На сьогоднішній день перше завдання, яке стоїть перед головою Донецької ОДА — безпека і порядок» – сказав Глава держави.

Також у Сєверодонецьку Президент офіційно представив голову Луганської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля. Президент наголосив на необхідності чіткої координації дій між військовими та місцевою владою для налагодження повноцінного життя на територіях, які постраждали від дій терористів.

Петро Порошенко дав доручення підготувати законопроект, який би дозволив оперативно формувати органи влади на рівні сіл, селищ, містечок з урахуванням особливостей реальної обстановки, щоб якнайшвидше забезпечити захист людей та розвиток інфраструктури.

Президент підтримав ініціативу щодо відновлення роботи Сєверодонецького аеропорту, а також дав доручення керівництву Генерального Штабу розглянути можливість розташування у районі трикутника Сєверодонецьк-Лисичанськ-Рубіжне двох військових бригад на постійній основі.

Головним пріоритетом для української влади залишається втілення Мінських домовленостей, які дозволять забезпечити мир на Донбасі. На даний момент проводяться інтенсивні консультації у рамках тристоронньої наглядової місії з метою забезпечення припинення вогню, звільнення заручників та встановлення дієвого контролю над державним кордоном.

Діалог відбувається виключно щодо тих питань, які зазначені у Мінському протоколі та меморандумі. Українська сторона готова до виконання домовленості щодо відведення важких озброєнь на визначену дистанцію від лінії розмежування, як тільки терористи припинять обстріли наших позицій та житлових кварталів. При цьому можливість передачі терористам населених пунктів на звільнених територіях взагалі не розглядається. В цілому прогрес у переговорах є, наступного тижня ми сподіваємося на серйозні результати, які залежить від виконання своїх зобов’язань російською стороною.

Ситуація у зоні АТО

Як заявив сьогодні під час традиційного щоденного брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, в окремих пунктах зони проведення АТО терористи продовжують провокації.  У м. Донецьку бойовики вдалися до чергової невдалої спроби штурму аеропорту. Наші військові напад відбили та завдали терористам суттєвих втрат.

Також бойовиками були обстріляні з установок «Град» та мінометів позиції українських військових у районі с. Піски Донецької області та північно-східні околиці м. Дебальцеве. У районі м. Авдіївка терористи невдало намагалися атакувати взводний опорний пункт сил АТО. Напад відбито.

Вчора о 16.45 неподалік н.п. Докучаєвськ в Донецькій області під час руху колони Держприкордонслужби терористи обстріляли зі стрілецької зброї. Прикордонники відкрили вогонь у відповідь. Бойовики понесли втрати і були змушені тікати. На жаль, під час цього бою один прикордонник загинув. Більше загиблих за минулу добу немає.

Протягом доби фактів порушення повітряного простору України та ведення повітряної розвідки на державному кордоні не зафіксовано.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

На територіях, тимчасово підконтрольних терористам, ситуація загострюється.

Допомога з гуманітарного конвою РФ, який зайшов на територію України наприкінці вересня ц.р., населенню не видавалась, а знаходиться на складах під охороною бойовиків «Оплоту».  Для подальшого продажу  та   отримання   від   цього   прибутку   терористи з  «Оплоту» передали частину гуманітарного вантажу до магазинів Донецька.

На цьому тлі зростає невдоволення місцевих мешканців, які через дії терористів позбавлені засобів до існування.

Міжнародна підтримка України

Уряд Норвегії 10 жовтня ухвалив рішення про приєднання країни до третього пакету санкцій ЄС проти Росії, введеного 12 вересня. У зв’язку з прийняттям такого рішення міністр закордонних справ Норвегії Берге Бренде зазначив, що дії Росії в Україні залишаються предметом серйозної стурбованості. Крихке перемир’я залишається, але Росія не виконала вимоги міжнародного співтовариства, в тому числі щодо негайного, повного виведення всієї військової техніки та персоналу з території України. Незважаючи на серйозний міжнародний тиск, Росія не продемонструвала готовність змінити свій курс в Україні, що є порушенням міжнародного права. Схвалені урядом заходи вступають в дію негайно.

Міністр фінансів Австралії Джо Хокі, нині головуючий у G20, заявив у п’ятницю в Вашингтоні, що більшість країн-членів Великої двадцятки і МВФ готові до виділення Україні додаткової фінансової допомоги. Він зазначив, що питання допомоги Україні обговорювалося під час річних зустрічей МВФ і Світового банку, які тривають у американській столиці.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества