Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:30 – 10 ЛИСТОПАДА 2014

Ситуація в зоні АТО

Ситуація у Донецькій та Луганській областях залишається напруженою. До районів, які контролюються бойовиками, не припиняється надходження з території РФ значної кількості військової техніки та особового складу.

За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, триває концентрація військової техніки бойовиків та ЗС РФ вздовж лінії розмежування.

8 листопада зафіксовано пересування з РФ у напрямку м. Сніжне Донецької області двох колон техніки з близько 50 тентованих КамАЗів, майже кожна з них буксирувала артилерійську установку.

Представники моніторингової місії ОБСЄ знову зафіксували наявність колон військової техніки на територіях, підконтрольних терористам. Вчора спостерігачі зафіксували конвой з 17-ти вантажівок ЗІЛ біля м.Свердлове, що на 15 км східніше Донецька. 5 вантажівок транспортували системи залпового вогню «Град».

Ще один конвой вантажівок КамАЗ спостерігачі зафіксували біля м.Зугрес. 12 з них транспортували 122-міліметрові гаубиці. Ця інформація міститься в офіційному звіті ОБСЄ.

Одну з таких колон – з танками та самохідними артилерійськими установками було зафіксовано неподалік Донецька.

 

За оперативними даними, з Російської Федерації до м. Донецьк завезено нові автомати АК-74 з лазерними прицілами. Також є інформація про надходження  найближчим часом сучасних снайперських гвинтівок.

Протягом доби найактивніші обстріли та напади на позиції сил АТО відбувалися на Дебальцевському напрямку. Так, біля смт Ольховатка з «Граду» бойовики обстріляли базовий табір ЗСУ. Також з «Градів» та мінометів бойовики тричі обстрілювали наші позиції біля с.Нікішине, чотири рази – у районі с.Новоорлівка, тричі – біля с.Чорнухине, та сім разів – біля с.Міус. З танків та артилерії бойовики обстріляли позиції сил АТО біля н.п. Рідкодуб, Малоорлівка, Орлово-Іванівка, Кам’янка, Дебальцеве.

На Донецькому напрямку бойовики з артилерії та стрілецької зброї двічі обстріляли позиції українських військових на території аеропорту. З мінометів та гранатометів терористи обстріляли позиції біля н.п. Авдіївка, Піски, Красногорівка, Майорське, Славне. На цьому ж напрямку з танків, гранатометів, мінометів, стрілецької і снайперської зброї терористи обстріляли блокпост біля с.Ленінськ. Позиції поблизу с.Новокалинове були обстріляні з «Градів». Наші військові відбили атаки ворога та знищили його розвідані вогневі точки.

На Первомайському напрямку з реактивних установок «Град» та мінометів бойовики обстріляли позиції сил АТО поблизу м.Золоте. с.Нижнє та с.Трьохізбенка. Нацгвардійці відбили атаку на блокпост біля с.Кримське.

У цьому районі біля перехрестя автодоріг Фрунзе–Олександрівське–Слов’яносербськ Луганської області також виявлено велике скупчення техніки та живої сили противника. Сили АТО фіксують переміщення колони та діятимуть адекватно.

На Луганському напрямку з реактивних установок «Град» та мінометів бойовики обстріляли наші позиції біля с.Кряківка, з мінометів позиції біля смт Станиця Луганська та зі снайперської зброї ротний опорний пункт на території ТЕС м.Щастя.

На Маріупольському напрямку учора прикордонники зафіксували безпілотник. Поблизу сіл Орловське та Гранітне бойовики з мінометів обстріляли ротні опорні пункти сил АТО. На відстані 500 метрів від блокпосту бойовиків, розташованого при виїзді з м. Новоазовськ, в напрямку м. Маріуполь виявлено позицію ЗРК «Панцир» російського виробництва. Наголошуємо, що такі комплекси не перебувають на озброєнні ЗС України.

російський ЗРК ПАНЦИР

За минулу добу загинуло 2 українських військових, 5 – поранено.

Учора на трасі сполученням Донецьк-Артемівськ прикордонний наряд під час перевірки документів пасажирів рейсового автобусу затримав водія – громадянина України. За наявною інформацією, затриманий є одним з ватажків терористичної організації ЛНР. Вказаного громадянина передано до МВС.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Терористи не припиняють обстріли населених пунктів, де живуть мирні мешканці. Найбільш напружена ситуація – поблизу смт Чорнухине Попаснянського району Луганської області. Терористи вчора п’ять разів з систем залпового вогню «Град» обстріляли цей населений пункт. Внаслідок обстрілу сильно пошкоджено систему електро-, газо-, водо- та теплопостачання, зруйновано житлові будинки. В Чорнухиному назріває гуманітарна катастрофа, але через бойові дії підійти туди поки що неможливо.

З району проведення АТО за минулу добу переселено 1 тис. осіб, у тому числі 156 дітей та 134 інваліди та особи похилого віку. Загалом за весь час проведення АТО до інших регіонів переселено 435 тис. 954 особи, у тому числі 122 тис. 49 дітей, 83 тис. 559 інвалідів та осіб похилого віку.

На кордоні районів проведення АТО ДСНС України продовжує забезпечувати роботу 4 транзитних пунктів для зустрічі внутрішньопереміщених осіб, а саме: у Донецькій області – біля Красноармійська та Маріуполя; у Луганській області – в районі міст Сватове та Лисичанськ. Станом на сьогодні загалом до транзитних пунктів звернулося 27 тис. 705 осіб, з яких 4 тис. 267 дітей та 414 інваліди.

По медичну допомогу за минулу добу звернулись 10 дорослих та 1 дитина з тимчасово переміщених осіб з Луганської та Донецької областей. За весь період проведення АТО звернулись 76954 дорослих та 55759 дітей. У жінок зазначеної категорії станом на сьогодні народилося 1714 немовлят.

Психологи системи ДСНС України разом з представниками державних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських (волонтерських) організацій та волонтерів за минулу добу надали психологічну допомогу 143 особам, у тому числі 54 дітям, 23 інвалідам та особам похилого віку.

На урядову телефонну «гарячу лінію» протягом доби 8 листопада надійшло 445 звернень жителів Донецької та Луганської областей з проблемних питань, з яких 7 стосувалися отримання житла. Всього по Україні кількість об’єктів, в яких можливе розміщення громадян, становить 1076, у яких можуть бути прийняті та розміщені 15122 громадян України.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 122 одиниць боєприпасів, з них 61 артилерійський снаряд, 19 мінометних мін та 42 інших вибухонебезпечних предмети. Обстежено 2 га територій. Загалом від початку робіт перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 960 адміністративних та інших будівель. Обстежено понад 1494,3 га територій. Виявлено та знешкоджено 27 080 одиниць боєприпасів.

Міжнародна підтримка

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні заявила, що останні звіти Спеціальної місії з моніторингу ОБСЄ в Україні про рух конвоїв в утримуваних терористами областях являють собою дуже тривожний розвиток ситуації. «Це відбувається на додаток до повідомлень про важкий нічний обстріл у Донецькій області, і звітів останнього тижня про збільшення рухів військ та техніки», – заявила вона.

Федеріка Могеріні закликала Російську Федерацію повною мірою виконувати свої обов’язки відповідно до Мінських домовленостей, зокрема, запобігши подальшому руху військових, зброї та бійців з території Росії в Україну та виведення з України будь-яких військ, зброї та спорядження.

Державний секретар США Джон Керрі за результатами зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у ході саміту АТЕС не виключив можливості запровадження нових санкцій проти Росії, зауваживши, що це питання залежатиме від майбутніх рішень Кремля.

Сенатор США Джон МакКейн, коментуючи повідомлення про пересування російських військ і важкої техніки вглиб території України, заявив, що «Росія порушила угоди про припинення вогню і знову поставляє проросійським представникам в Україні військову техніку та озброєння. Ні для кого не стало сюрпризом повідомлення, що великі колони російських танків, артилерії та військового персоналу повернулися назад у східну Україну», – заявив МакКейн. «Це має призвести до негайного посилення санкцій США та ЄС щодо РФ», – додав він.

Прес-секретар державного департаменту США Джейн Псакі наголосила, що Сполучені Штати стурбовані концентрацією РФ військ і озброєння поблизу кордону з Україною.

Речниця Ради національної безпеки США Бернадет Механ також висловила стурбованість повідомленням про переміщення на підконтрольних бойовикам територіях вантажівок з озброєнням, наголосивши, що будь-які спроби бойовиків захопити територію, будуть кричущим порушенням мінських домовленостей. Вона закликала РФ припинити постачати бойовикам зброю і вивести з України своїх військових.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що ситуація на сході Україні знову погіршується. «Ситуація знову серйозна», – наголосив керівник німецького зовнішньополітичного відомства.

Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічус, посилаючись на те, що ОБСЄ підтвердило участь російських танків у бойових діях на Донбасі, заявив, що Євросоюз має посилити санкції проти Російської Федерації.

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе «твердо зажадав» від російського президента Володимира Путіна відіграти конструктивну роль у конфлікті в Україні. На двохсторонніх переговорах у межах саміту організації Азійсько-Тихоокеанської економічної співпраці (АТЕС) у столиці КНР Сіндзо Абе висловив стурбованість тим, що дії проросійських представників ускладнюють ситуацію в Україні.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества