Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 10 ЖОВТНЯ 2014 РОКУ

Ситуація у зоні АТО

Ситуація у зоні проведення антитерористичної операції залишається непростою. Бойовики продовжують порушувати досягнуті у Мінську домовленостіпро припинення вогню. Під час нападів терористи переважно використовували міномети, стрілецьку зброю, інколи – бронетехніку. Кількість випадків використання стволової та реактивної артилерії впродовж останніх днів знижується. Таку інформацію оприлюднив сьогодні під час традиційного щоденного брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Протягом доби втрат серед українських військових немає, поранення отримали 7 військовослужбовців.

Найбільшу кількість обстрілів та атак зафіксовано на позиціях поблизу Дебальцевого та Щастя. Захисники Донецького аеропорту відбили штурм терористів і надалі утримують цей стратегічний об’єкт.

Бійці Нацгвардії відбили спробу російських найманців оточити блокпост поблизу Вуглегірська Єнакіївської міськради.

На Луганщині біля населених пунктів Городище та Нижня Баранівка, в районі, де, як ми повідомляли, у вересні-жовтні на мінах підірвалися прикордонний наряд та сільгосптехніка мирних жителів, силами прикордонників та Збройних сил проведено розмінування території. В результаті, вздовж рокадної дороги, що прилягає до державного кордону, знешкоджено 3 протипіхотні міни та 3 розтяжки.

Бойових зіткнень на кордоні поза межами зони АТО не зафіксовано. Під Маріуполем та на кордоні з тимчасово окупованим Кримом вчергове виявлено спроби проведення повітряної розвідки російськими Збройними силами за допомогою безпілотників.У Маріуполі ситуація спокійна, силами Національної гвардії України, Служби безпеки України, іншими силовими підрозділами проводяться оперативні заходи, спрямовані на виявлення диверсійно-розвідувальних груп.

З території РФ продовжується заїзд в Луганську область найманців, які пройшли підготовку в навчальному центрі ГРУ ГШ ЗС РФ в Ростові-на-Дону. За оперативними даними, за останні 2 доби на територію України зайшло близько 40 автобусів з терористами. Також учора вночі з території РФ в Україну в районі Успенки Донецької області зайшла колона військової техніки кількістю приблизно 30 одиниць і прослідувала в напрямку н.п. Комсомольське. Рух колони відслідковується.

На недостатність та недоліки моніторингу українсько-російського кордону, який здійснюється Місією ОБСЄ, звернув увагу Посол США при ОБСЄ Деніел Баєр. Він вважає, що ОБСЄ має розширити свою присутність в регіоні, і закликає Росію терміново розпочати переговори з Україною з питання організації моніторингу і контролю кордону відповідно до Мінських домовленостей та негайного створення буферної зони, вільної від важких озброєнь.

З приводу застосування в Донбасі безпілотників з Німечини федеральний канцлер Ангела Меркель заявила,  що вони можуть стати елементом посиленого контролю в регіоні конфлікту. За словами канцлера, Берлін веде переговори з ОБСЄ про поставку дронів.

Учора о 20:10 прикордонним нарядом Луганського загону спільно з співробітниками МВС на одному з блокпостів поблизу н.п. Станично-Луганське були затримані 2 громадян України, у яких було знайдено схеми розташування блокпостів по Луганській області та порядок їх функціонування. Затримані передані до контррозвідки для проведення слідчих дій.

З метою вдосконалення взаємодії Збройних Сил та правоохоронних органів  з добровольцями, прийнято рішення щодо входження до структури Національної гвардії полку «Азов». Це дозволить систематизувати та покращити підготовку застосування добровольчих батальйонів. Наразі відбувається процес підготовки нового штату, доукомплектування цього полку спеціалістами, які будуть навчати та організовувати управління у ході бойових дій. Продовжується навчання вузькопрофільних спеціалістів, полку передаються нові зразки техніки та оснащення.

За минулу добу тільки в зоні АТО фахівці виїзних бригад «Укроборонпрому» відремонтували 3 бойових танки, 7  БМП, 2 бронетранспортери та  1 артилерійську систему.

Ситуація у населених пунктах

Учора з 18:30 до сьогодні 03:30 терористи здійснювали артобстріли Куйбишевського району м. Донецька. В результаті попадання снарядів пошкоджено 10 житлових будинків. Зафіксовані численні ушкодження розподільних газопроводів, а також технологічного газового обладнання, внаслідок чого багато помешкань залишилося без газу. Крім того, вчора снаряд потрапив в багатоквартирний будинок №18 по вулиці Іонова в Ленінському районі. В результаті обстрілів терористів в Донецьку учора загинуло 3 мирних мешканці і 5 осіб отримали поранення.

В Донецькій області через обстріли бойовиків залишається знеструмленою насосна станція першого підйому Південно-Донбаського водогону – вода не надходить на Червоноармійську та Великоанадольську фільтрувальні станції, також знеструмлена Донецька фільтрувальна станція. В цілому залишаються знеструмленими 60 населених пунктів. Частково знеструмлено міста Мар’їнка, Шахтарськ, Горлівка, Ясинувата.

Вчора терористи обстріляли з танків та мінометів ТЕС в місті Щастя. Є поранені. В результаті обстрілу ТЕС сталась пожежа через пряме влучення міни. Під час гасіння пожежі обстріли з боку бойовиків не припинялися. Станція частково виведена з ладу, почалися віялові відключення електроенергії. Частково зникло світло у житлових районах Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська. Також з’явилися проблеми з електрикою в н.п. Алчевськ, Перевальськ, Білокуракино. Повністю зникло світло в Міловському, Біловодському та Новопсковському районах. Виникли також проблеми із мобільним зв’язком. Обстріли терористів фактично спрямовані проти мирного населення. Особливо небезпечною ця ситуація може стати з настанням холодів.

У Сєверодонецьку Луганської області піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили сховище бойовиків, де зберігалося озброєння та боєприпаси. Зокрема, піротехніки виявили близько 20 тонн пороху, протитанкові гранати, 32 мінометні міни та 4 артилерійських снаряди.  За минулу добу піротехнічними підрозділами ДСНС виявлено та знешкоджено 491 одиницю боєприпасів та вибухонебезпечних предметів. Всього перевірено ділянки території загальною площею – 5,1 га. Загалом, з початку виконання робіт з 6 липня 2014 року виявлено та вилучено 22534 одиниці боєприпасів. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 957 адміністративних споруд та інших будівель. Всього перевірено ділянки території загальною площею – 1385,6 га. та ділянки акваторії загальною площею – 37,5 га.

Продовжується надання психологічної допомоги населення на сході України. Зокрема, така допомога вже надана близько 55 тисячам людей.

За даними ДСНС, з району проведення АТО до інших регіонів переселено 355 тис. 396 осіб, у тому числі 111 тис. 402 дитини, 70 тис. 439 інвалідів та осіб похилого віку, у тому числі тимчасово переміщених в межах Донецької області – 55 тис. 702 особи, в межах Луганської області 28 тис. 25 осіб.

Для тих тимчасових переселенців, які офіційно реєструються у Координаційних штабах, державою надається всебічна допомога у тому числі й допомога у розселенні. Станом на сьогодні передбачено близько 15 000 місць проживання для вимушених переселенців з зони АТО.  До уваги людей, які виїжджають з району проведення АТО – щодо координації дій нагадуємо номер «101», на який можна дзвонити як зі стаціонарного, так і з мобільного телефону.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Брюссель підтримує позицію Києва стосовно відсутності будь-яких підстав для проведення так званих виборів, які терористи збираються організувати на початку листопада у районах, що тимчасово знаходяться під їхнім контролем. Про це йшлося у ході зустрічі міністра закордонних справ Павла Клімкіна з європейським комісаром Штефаном Фюле. На зустрічі було підкреслено, що ключовими елементами нормалізації ситуації на Донбасі є виведення всіх військ і важкої техніки, ефективний контроль кордону, прогрес у справі заручників. Все це мають ефективно контролювати представники ОБСЄ.

За підсумками триденного візиту в Україну помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд заявила, що всі міжнародні санкції, що діють стосовно Росії, залишаться в силі до тих пір, поки всі іноземні сили і озброєння не будуть виведені з України і не будуть звільнені всі заручники.  Посол США при ОБСЄ Деніел Баєр заявив, що Росія продовжує ігнорувати Мінські домовленості, утримуючі громадян України: військовослужбовця Надію Савченко та кінорежисера Олега Сенцова. Деніел Баєр також заявив, що настав час для російської влади та терористів, яких вона підтримує, виконати досягнуті в Мінську зобов’язання та негайно дозволити спостерігачам ОБСЄ виконувати свою роботу.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества