Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 – 01 ВЕРЕСНЯ 2014 РОКУ

Військові дії в зоні конфлікту

Росія продовжує загострювати ситуацію в зоні конфлікту. Російські військові  обстрілюють блокпости сил АТО та цивільний транспорт. На території України діє не менше чотирьох батальйонно-тактичних груп російських Збройних сил у районі Новосвітлівка-Новоганнівка-Красне, у районі Старобешеве-Новокатеринівка, у районі Кумачеве-Победа, у районі Щербак-Маркіне. Зазначимо, що батальйонно-тактична група – це формування, кількістю близько 400-сот осіб, посилене артилерією та ППО. Про це розповів сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Протягом останньої доби сили АТО 37 разів вступали у вогневий контакт з російськими найманцями та терористами у 24 населених пунктах Донецької та Луганської області.

Ситуація у районі Іловайська залишається надзвичайно складною. Триває операція з виведення підрозділів українських силовиків з оточення. Подробиці цієї операції до її закінчення не розголошуються.

Після завершення операції будуть оприлюднені цифри щодо втрат серед наших військових, а також проведено перевірку усіх обставин, через які виникла ця ситуація. Усі, хто припустився помилок, що призвели до важких наслідків, або вчинив злочин, понесуть відповідальність.

Оскільки частина наших військових перебуває у заручниках, українська сторона робить все можливе, щоб їх визволити. Зараз у соцмережах поширюються відео з нашими заручниками. Ми звертаємося до усіх представників ЗМІ, користувачів соцмереж і пересічних громадян з проханням: якщо ви когось упізнали на відео, не треба оприлюднювати дані про цю особу у відкритих джерелах. Це може створити суттєву загрозу не тільки для вашої близької людини, але й для інших заручників. А також негативно вплинути на процес визволення. Просимо усіх діяти зважено. Якщо ви когось впізнали на цих відео – повідомте інформацію лише за номером гарячої лінії СБУ: 0-800-501-482

Сьогодні Президент України Петро Порошенко заявив, що зараз ретельно аналізуються події останнього тижня в зоні АТО. Глава держави наголосив: «Висновки будуть серйозні, зокрема й кадрові». Президент зазначив, що проти України почалася пряма неприхована агресія з боку сусідньої держави, що  докорінно змінює ситуацію в зоні бойових дій, а також ставить нові, на порядок складніші питання перед вітчизняними силовими структурами.

Протягом доби сили АТО знищили установку «Град», бронетранспортер, бойову розвідувальну десантну машину, КАМАЗ та близько 80 бойовиків.

Збройні сили України забезпечують оборону Маріуполя на рубежі: н.п. Староласпа – Роздольне – Комсомольське. Для недопущення пересування супротивника в напрямку Новоазовськ – Маріуполь, мобільними групами підрозділів батальйонів територіальної оборони організовано пости на найбільш небезпечних напрямках ймовірного руху ворога.

На Луганському напрямі, як ми вже повідомляли, українські військові отримали наказ та організовано відійшли з селища Георгієвка, розташованого на трасі Луганськ – Красний Луч – Сніжне та аеропорту «Луганськ». Зважаючи на точність ударів, обстріл ведуть професійні артилеристи ЗС РФ. Крім того, зафіксована велика концентрація російських сил навколо райцентру Лутугіно й на підступах до міста Щастя на північному березі Сіверського Донця.

Особовому складу ЗС України вдалось відбити напад диверсійно-розвідувальної групи на ділянці блокпосту у районі мосту через річку Сіверський Донець, напрямок траси Ізюм-Артемівськ.

Російські військові продовжують обстрілювати позиції АТО. Учора з території РФ з систем «Ураган» обстріляли українських військових в районі села Весела Гора Слов’яносербського району Луганської області. Поранено 4 військовослужбовці. Терористи обстріляли території поблизу міста Щастя та селища Петрівка Станично-Луганського району, є загиблі серед цивільного населення.

Також вчора о 12:40 та 13:10 прикордонники зафіксували пуск 4-х ракет в районі Красної Талівки Луганської області. Обстріл вівся  також з території Нижнемитякине Ростовської області

Вчора о 15:10 з керованих ракетних установок з району населеного пункту Безіменне завдали удару по  Маріупольському загону морської охорони, у складі катерів «Гриф» та «Калкан». Катери патрулювали на відстані 3 миль від берега. На катері «Гриф» виникла пожежа, після чого він затонув. На порятунок екіпажу прибули інші катери Морської охорони, завдяки чому  було врятовано 8 моряків, з яких 7 було з пораненнями та опіками. Пошуки ще 2 прикордонників тривають.

На прикордонній ділянці «Червоний Чабан» Херсонської області зафіксовано розвідполіт російського безпілотника з території тимчасово окупованого Криму.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи на смерть закатували військового комісара Амвросіївки Володимира Московку під час показових знущань у Сніжному на Донеччині.

Чоловік із сином та товаришем повертався додому на своєму автомобілі. На околиці Амвросіївки машину зупинили російські військовослужбовці, затримали усіх трьох та доправили до свого польового табору під Сніжним. Згодом затриманих передали терористам.  Бойовики влаштували показове фізичне покарання українських військовослужбовців.  Володимир Московка не витримав знущань та внаслідок серцевого нападу помер. За фактом злочину розпочато кримінальне провадження. Усі подібні випадки військових злочинів фіксуються, а винні будуть покарані.

У Макіївці терористи обстріляли територію, прилеглу до села Західне, пошкоджено житлові будинки, територію дитячого виправного інтернату.

Через цілеспрямовані антиукраїнські дії росіян та їх найманців, 1 вересня не змогли прийняти учнів більше 900 шкіл на Донбасі. Це означає, що близько 10 тисяч українських учнів не зможуть сьогодні розпочати навчальний рік. Водночас навчальний рік почався у дітей у звільнених містах.

Окрім того, військові  Державної спеціальної служби транспорту України до Дня знань подарували дітям Слов’янська оновлені школи. Лише за три тижні військовики з 1 об’єднаного загону, який дислокується на Львівщині відновили зруйновані бойовиками три школи та дитсадок  (ЗОСШ №16, ЗОСШ №10, ЗОСШ №6 та дитячий садок №30). Військові відновили фасади, відремонтували пошкоджені приміщення, замінили двері, вікна та склопакети, а також привели в порядок зовнішній вигляд  пошкоджених бандитами шкільних будівель. Військовослужбовці власноруч зробили для школярів патріотичні стенди з державною символікою, віршами та висловами українських письменників. У відновлених школах свої перші уроки сьогодні відвідали сьогодні понад 200 першокласників Слов’янська.

1 вересня-11 вересня-2

1 вересня-3

У звільнені міста до постійного місця проживання повернулися також мешканці 9 дитячих будинків сімейного типу та 23 прийомних сімей. Саме тут діти пішли сьогодні до шкіл.

Протягом останньої доби  на звільнених територіях піротехнічні підрозділи ДСНС України виявлено та вилучено 111 одиниць вибухонебезпечних речовин. Обстежено 3,8 га територій.

Міжнародна підтримка України

Лідери Європейського Союзу за результатами спеціального засідання Європейської Ради 30 серпня визнали факт агресії з боку РФ і закликали Москву негайно вивести свої війська з території України. Керівники ЄС сприйняли аргументи Президента України на користь збільшення тиску на Росію.

Віце-президент Європарламенту Александер Граф Ламбсдорфф вважає посилення санкцій правильною реакцією Євросоюзу на дії Росії в Україні та закликає перестати довіряти російському президенту. Дії України на Донбасі він вважає «цілком незаперечними». «Це право кожної суверенної держави – забезпечити цілісність власних територій. Українська армія тут чинить у межах того, що роблять нормальні збройні сили, коли їхню територію порушують».

Голова Комітету з закордонним відносин Сенату США Роберт Менендез заявив, що Захід повинен зробити дві речі для України: забезпечити її оборонним озброєнням і негайно ввести секторні санкції проти Росії, щоб стримати її агресію.

Вже сьогодні Уряд Австралії розширив санкції проти Росії у оборонній та фінансовій сферах.

Представник Державного департаменту США Даніел Фрід відзначив, що консультації щодо санкцій проти Росії проводяться з Китаєм, Південною Кореєю та Сінгапуром. У той же час, офіційний Брюссель намагається вплинути на країни Латинської Америки, щоб ті, якщо не в змозі підтримувати антиросійські обмеження, то принаймні не заважали їх реалізації (зокрема в агросфері).

Президент Литви Даля Грібаускайте, яка вважає ситуацію на Сході війною Росії проти Європи, висловила готовність Литви надавати військову допомогу Україні й посилювати санкції проти РФ та закликала інші держави до подібних кроків. Аналогічну позицію висловив і президент Румунії Троян Бесеску.

http://mediarnbo.org/2014/09/01/zvedeni-dani-informatsiyno-analitichnogo-tsentru-rnbou-na-12-00-01-veresnya-2014-roku/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества