Боинг-777 МН17 Malaysia Airlines
 

Боинг-777 МН17 Malaysia Airlines

Суд у справі МН17: слідство має двох свідків, які були біля «Бука» у момент запуску ракети

9 червня 2020

Слідство у справі про збиття рейсу МН17 Суд щодо MH17: слідчі презентували дані з радарів та супутників, а також розповіли, що розглядають альтернативні версії катастрофи має свідчення двох різних свідків, які у момент катастрофи 17 липня 2014 року безпосередньо перебували біля ЗРК «Бук», який випустив ракету по літаку.
Про це під час засідання суду розповів прокурор Тійс Бергер.
«Ми знайшли двох свідків,… які були присутні або перебували біля місця запуску ракети 17 липня 2014 року», — підкреслив він.
За його словами, у 2016 році свідок Х48 повідомив, що у той день він бачив запуск ракети із поля неподалік Первомайського. Він також показав на знімках, де саме, за його словами, був розташований ЗРК «Бук», що співпало із версією слідства.
Водночас один із розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв у своєму Twitter написав, що одним зі свідків у цій справі є колишній бойовик, який перебував безпосередньо на місці запуску ракети.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири і члени екіпажу — разом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спочатку вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року стала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук» Росія заявила, що ракета, якою збили Boeing MH17 на Донбасі, належала Україні. А збудували її в СРСР при Горбачові.
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам Катастрофа MH17 на Донбасі: Міжнародна слідча група та СБУ висунули звинувачення підозрюваним бойовикам генерал-майору Сергію Дубинському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) та українцю Леоніду Харченку («Крот»).
  • 8 червня у справі про збиття над Донбасом літака МН17 розпочався другий блок слухань. Він триватиме з 8 червня до 3 липня. Попередній блок завершився 23 березня 2020 року.

https://thebabel.com.ua/news/44972-sud-u-spravi-mn17-slidstvo-maye-dvoh-svidkiv-yaki-buli-bilya-buka-u-moment-zapusku-raketi

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества