Боинг-777 МН17 Malaysia Airlines
 

Боинг-777 МН17 Malaysia Airlines

Суд у справі МН17: Які питання розглянули на засіданнях

11 березня, 2020

У Нідерландах розпочався розгляд справи МН17 у суді – вже пройшли перші засідання, проте на них відбулося лише ознайомлення зі справою та результатами розслідування. Обвинувачені до зали суду не завітали.
Розповідаємо, все, що відомо про початок судового розгляду справи МН17

Перший день судових слухань

Суд у справі про збиття пасажирського літакаBoeing 777 Малайзійських авіаліній рейсу МН17 розпочався 9 березня. Справу почали розглядати у Гаазькому окружному суді у судовому комплексі "Схіпхол".
Нагадаємо, літак було збито 17 липня 2014 року над непідконтрольним українському уряду Донбасом. На борту перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу - всі вони загинули.
Через п'ять років, 19 червня 2019 року, Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та застосування ракетного комплексу "Бук", з якого збили літак.
У причетності до катастрофи підозрюють трьох росіян - ексміністра оборони угруповання "ДНР" ІгораГіркіна (Стрєлкова), полковника ГРУ Генерального штабу Збройних сил РФ, главу "ГРУ ДНР" Сергія Дубинського; заступника голови "ГРУ ДНР" Олега Пулатова та українця Леоніда Харченка, який служив на боці угруповання "ДНР".
Українська делегація, яка була присутня на засіданні суду, складалася з представників Офісу генпрокурора (заступника генпрокурора ГюндузаМамедова), заступника голови Служби безпеки, посла України в Королівстві Нідерланди Всеволода Ченцова та заступниці директора департаменту Міністерства закордонних справ з міжнародного права Оксани Золотарьової.
Золотарьова повідомила, що розслідування було складним, бо у слідчих не було доступу до місця події та до всіх свідків.
При цьому жоден із підозрюваних у справі на першому засіданні присутній не був. Речниця, суддя Окружного суду Гааги МараєКнайф повідомила, що у залі суду окрім суддів, зокрема, було двоє адвокатів одного з підозрюваних, 25 родичів загиблих та 15 журналістів.

Другий день слухань

У вівторок 10 березня у нідерландському судовому комплексі "Схіпхол" проводилося друге судове засідання у справі МН17. Слухання безпосередньо у судовій залі фіксували п’ять камер, велася пряма трансляція нідерландською та англійською мовами. Головував на слуханні суддя ГендрікСтейнгаюс. Інші двоє суддів – Дагмар Костер і Гелен Керстенс-Фокенс. Всі вони нідерландці. Розгляд справи відбувався у найбільшій залі суду – D.
Цього дня обвинувачені також не були присутніми в залі суду, один з них був представлений нідерландськими адвокатами.
Прокурори доповідали про стан розслідування - прокурор ТейсіБергеррозділив свій виступ на три частини і присвятив їх специфіці розслідування, повноті справи і можливості появи нової інформації.
Він повідомив про верифікацію телефонних розмов, аналіз фото та відео. Прокурор додав, що візуальний ряд транспортування установки "Бук" був перевірений на відповідність погоді.
Розглядалися різні версії трагедії МН17: вибух на борту, те, що літак був збитий українським винищувачем і ракетою "земля-повітря". Причому остання версія була розділена на дві частини — що ракета була збита системою "Бук" або ракетою іншої системи.
Прокурор повідомив, що розслідування авіакатастрофи практично завершено. "Слідство стверджує, що були отримані докази того, що МН17 був збитий ракетою, запущеної з території, контрольованої сепаратистами. Були очевидці, телефонні розмови", — констатував Бергер.
За його словами, слідство не поспішає повідомляти дані свідків через небезпеку, яка загрожує їх життю.

Ризик для свідків

Прокурор ТейсБергер на суді в Гаазі 10 березня повідомив, що російські спецслужби намагаються розкрити свідків у справі про катастрофу MH17 на Донбасі з метою їх подальшого залякування. Саме тому було ухвалене рішення про засекречення даних десятків людей.
Бергер додав, що один зі свідків повідомив електронною поштою: до нього кілька разів приходили озброєні бойовики після того, як він розповсюдив відео з "Буком". Після цього свідок був змушений переховуватися.
В іншого свідка, який розслідував обставини катастрофи, будучи в Росії, вилучили комп'ютер.
Прокурор звинуватив російські спецслужби в перешкоджанні зусиллям по встановленню правди стосовно катастрофи рейсу MH17.
Щоб мінімізувати ризики для свідків, у прокуратурі Нідерландів повідомили, що одного зі свідків було небезпечно слухати у суді. Тому його допитали раніше і він був у масці. Йшлося про росіянина, який був присутнім під час вистрілу із зенітно-ракетного комплексу "Бук" у повітряне судно.

Позиція родичів загиблих

У суді Гааги заявили, що частина родичів загиблих у катастрофі вимагатимуть фінансової компенсації. Так, на початку слухань 9 березня головуючий суддя ХендрікСтейнхаус оголосив, що до суду надійшли 84 заяви від родичів загиблих із вимогами про фінансову компенсацію. Водночас поки не відомо, від кого саме вимагають компенсацію. Скоріш за все, йдеться про обвинувачених, яких суд визнає винними.
Ця цифра може змінитися, адже не всі родичі загиблих визначилися зі своєю позицією і можуть долучити свої заяви пізніше.
За день до початку слухань, 8 березня, родичі загиблих провели мовчазний протест біля стін посольства Росії в Гаазі напередодні судового процесу. Вони поставили 298 білих стільців, які символізують кількість жертв катастрофи.

*****

10 березня було оголошено перерву в розгляді справи до 10:00 23 березня. У цей час суд має розглянути заяви сторін обвинувачення та захисту.
За попереднім графіком судові засідання мали тривати: з 9 до 13 березня, з 23 до 27 березня, з 8 червня до 3 липня, із 31 серпня до 13 листопада 2020 року та з 1 лютого до 26 березня 2021 року. Допит свідків під час засідань може відбуватися за допомогою відеозв'язку.
Примітно, що адвокат родичів загиблих у справі MH17 ДжерріСкіннер зазначив, що під час судового засідання є ймовірність почути про причетність президента РФ Володимира Путіна до збиття лайнера. На його думку, Путін міг дати дозвіл на запуск зброї. Можливо, спливуть і прізвища наближених до президента Росії радників.
Про обвинувачення фігурантам та очікування від судових слухань у справі МН17 можна дізнатися за посиланням.

https://zik.ua/article/sud_u_spravi_mn17_yaki_pytannia_rozhlianuly_na_zasidanniakh_961759

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества