Боинг-777 МН17 Malaysia Airlines
 

Боинг-777 МН17 Malaysia Airlines

Російські спецслужби намагаються зірвати розслідування справи МH17 – прокурор

10 Березня 2020

Державна прокуратура Нідерландів стверджує, що Росія намагається перешкодити розслідуванню катастрофи рейсу MH17 в Україні в 2014 році, і вказує на можливість розкриття російськими спецслужбами особистостей свідків, чиї дані були засекречені з міркувань безпеки.
Про це заявив сьогодні прокурор ТейсБергер, виступаючи на слуханнях у справі MH17, передають російські ЗМІ.
"Використання [Росією] спецслужб для спроби розкрити особистості свідків - це реальний сценарій. Їхні агенти мають можливість перехоплювати повідомлення і відстежувати переміщення людей. Опитування свідків у рамках розслідування являє реальний ризик їх безпеки, тому судовий слідчий прийняв рішення засекретити дані десятків людей", - заявив він.
Прокурор уточнив, що один зі свідків, який давав свідчення у запуску ракети ЗРК "Бук", яка, імовірно, збила малайзійський Boeing, написав електронною поштою слідчим, що до нього додому кілька разів приходили озброєні люди після поширеного ним відео, і згодом він був змушений переховуватися.
Інший свідок, за його словами, "розслідував обставини трагедії, перебуваючи в Росії", і його комп'ютер був вилучений. "Він також заявив, що його розшукує ФСБ", - уточнив Бергер. Ще один свідок заявив, що побоюється також проблем і з боку влади України, проте не привів подробиць у зв'язку з цим.
"Існують чіткі вказівки на те, що російські спецслужби активно намагаються перешкодити зусиллям щодо встановлення правди щодо катастрофи рейсу MH17", - сказав прокурор.
Він вказав на занепокоєння слідами ГРУ і ФСБ у справах про вбивства і замахи на території Великобританії, Німеччини, Болгарії, Туреччини. Окремо він згадав про викриття агентів ГРУ в спробах зламу систем суду в Нідерландах під час розслідування справи про катастрофу Boeing.
За словами Бергера, "ФСБ і ГРУ також глибоко залучені в розвиток конфлікту на Україні". Він вказав на наявність в матеріалах справи перехоплених записів телефонних розмов, датованих липнем 2014 року, в ряді яких деякі члени збройних груп на сході України обговорювали, що отримали "зеленого світла з Москви на знищення когось" і "наказ з Москви розстріляти когось".
Разом з тим прокурор звернув увагу на те, що засекречування даних про свідків представляє проблему для адвокатів обвинувачених при їх допиті. "Буде потрібно знайти спосіб дозволити захисту використовувати право на вивчення свідків, не піддаючи їх небезпеки", - вказав Бергер, зазначивши, однак, що до цього питання звинувачення повернеться пізніше.
Раніше сторона обвинувачення у справі про катастрофу пасажирського літака авіакомпанії MalaysianAirlines рейсу МН17 над Донбасом у 2014 році, повідомила, що має докази збиття літака саме з системи "Бук".
Як відомо, 9 березня у Нідерландах почався судовий процес у справі МН17.
Нагадаємо, на засідання окружного суду в Гаазі не прийшли підозрювані.
"Катюзі по заслузі": Путін має понести невідворотне покарання за збиття MH17 – Порошенко
Також раніше стало відомо, що у міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є свідок запуску ракети по літаку MH17 в небі над Донбасом у 2014 році.

https://prm.ua/rosiyski-spetssluzhbi-namagayutsya-zirvati-rozsliduvannya-spravi-mh17-prokuror/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества