Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Ситуация на украино-российской границе

 

Щодо ситуації на українсько-російському кордоні

29.07.2014
Прес-служба Державної прикордонної служби України

Обстановка на українсько-російському кордоні залишається складною та напруженою.

О 10.50 28 липня зі сторони РФ (орієнтовно - н.п. Волошино) було здійснено обстріл протитанковими керованими ракетами пункту пропуску «Красна Талівка» (Луганська обл.).

У ході обстрілу цілеспрямовано пошкоджено спостережну вежу та знищено адміністративну будівлю контрольних служб пункту пропуску, двох прикордонників було поранено.

З 11.00 з метою встановлення місця можливого порушення кордону та обстрілу пункту пропуску «Красна Талівка» на ділянку висунулися 3 прикордонні наряди. О 17.30 в районі між н.п. Красна Талівка і н.п. Талове  наряди потрапили в зону спрацювання радіокерованого фугаса та були обстріляні з двох мінометів з лісового масиву біля н.п. Талове. Прикордонні наряди прийняли бій та подавили обстріл з мінометів. Проте 3 військовослужбовців отримали поранення.

О 19.16 над територією пункту пропуску завис російський вертоліт  Мі-24 та імовірно провів розвідку і фото та відеодокументування результату обстрілу.  

О 19.20 навпроти ділянки відділу прикордонної служби «Красна Талівка» Луганського загону зафіксовано проліт вздовж кордону 3 вертольотів ЗС РФ.

З 15.30 до 17.00 та з 18.47 відбувався обстріл з РСЗВ «Град» по позиціях ЗС України на Савур-Могилі. Обстріл вівся з боку РФ з району н. п. Новоолександровський  з відстані  200-300 м від кордону.

У прикордонних з Україною районах Російська Федерація  вводить додаткові режимні заходи.

На дорогах навпроти Сумської області в районах н.п. Старосілля Краснояружського району (2 км від кордону), Смородино (5 км від кордону) та Сподарюшино Грайворонського району Бєлгородської області (2 км від кордону) військовослужбовцями ЗС та прикордонної служби РФ виставлені контрольні пости.

Російські пункти  пропуску «Куйбишево»  (з українського боку «Маринівка», Донецька обл.) та «Новошахтинськ» (навпроти пункт пропуску  «Довжанський» Луганська обл.) закриті, пропуск транспорту та людей не здійснюється. І це не дивно, враховуючи, що росіяни зробили з українським пунктом пропуску «Довжанський» (на фото).

Триває передислокація підрозділів ЗС РФ поблизу українсько-російського кордону.

На околиці н.п. Подол-Гора (РФ, 7 км від кордону з Сумською обл.) розташовано табір військовослужбовців РФ (близько 20 «КамАЗів»).

28 липня із залізничної станції «Уразово» (РФ, напроти Харківської обл.) ймовірно у напрямку м. Ростов-на-Дону (РФ) відвантажено 6 БТРів.

На аеродромі м. Валуйки Бєлгородської області (18 км від кордону, навпроти відділу прикордонної служби «Тополі» Харківського загону) виявлено базування 29 вертольотів КА-52 та двох надзвукових літаків.

У районі н. п. Донецьк та Кам’янськ-Шахтинський Ростовської області (приблизно 8 км від кордону, навпроти пункту пропуску «Ізварине») зафіксовано формування колони військової техніки ЗС РФ (16 «КамАЗів»  з тентованим покриттям), яка направлена в сторону території України.

На трасі М-04 «Дон» (напроти Луганської обл.) виявлено переміщення тягачів з 10 танками «Т-64» та 3 автомобілів «Урал» (один з яких  паливозаправник).

Значне угруповання російських військ створене навпроти ділянки Луганського прикордонного загону.

На напрямку Шрамко (РФ) –Ульянівське (за 25 м від кордону) розташовано позиції підрозділу ЗС РФ (8 БМД).

На напрямку Селезньово (РФ) – Василівка (в 50 м від кордону) розташовано невеликі групи військовослужбовців ЗС РФ  (по 2-3 одиниці бронетехніки).

У районі н. п. Новомиколаївка Ростовської області зафіксовано до  20 одиниць бронетехніки (БМП, БМД, БТР).

 У районі н. п. Селезньово Ростовської області зосереджено до 10 одиниць бронетехніки (БМП, БТР, БМД) та автомобілі «КамАЗ».

У районі н. п. Катеринівка Ростовської області зафіксоване значне скупчення бронетехніки (БМП, БТР, БМД) та до 40 одиниць РСЗВ «Град».

За наявною інформацією в н. п. Анастасіївка Ростовської області розгорнуто пункт управління, спостерігається велике скупчення підрозділів ЗС РФ (БМП, БТР, БМД, танки, артилерійські системи, РСЗВ «Град»).

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=247489172&cat_id=244277212

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества