Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Ситуация на украино-российской границе

 

Щодо ситуації на українсько-російському кордоні

24.07.2014
Прес-служба Державної прикордонної служби України

Ділянка українсько-російського кордону все більше стає лінією фронту з Росією.   

О 21.00 23.07.2014 з території РФ (н.п. Маноцький) зафіксовано переліт БПЛА вглиб території України на 800 м в напрямку н.п. Камишне та зворотно.

Після цього розвідпольоту з 22.10 до 22.55 з території РФ тривав масований обстріл з використанням установок БМ-21 «Град» (160 пострілів) та мінометів прикордонних підрозділі поблизу н.п. Юганівка, в результаті обстрілу 2 військовослужбовці поранено.

Об 11.40 23.07.14 прикордонним нарядом,  на напрямку «Деркул (РФ) – Теплий (Укр.)», на висоті 1 км  виявлено безпілотний літальний апарат, який перетнув кордон на територію України та повернувся зворотно.

Об 11.58 здійснено артилерійський обстріл позицій українських військових у районі н.п. Маринівка. Обстріл вівся з території РФ (н.п. Куйбишево).

О 16.25 та 19.00 здійснено повторний обстріл позицій ЗСУ у районі н.п. Маринівка. Обстріл також вівся з території РФ (н.п. Куйбишево).

О 18.05 бойовиками здійснено 4 мінометних постріли по пункту пропуску «Маринівка». 2 військовослужбовці було поранено.

З 23.02  до 23.15  23.07.14  здійснено 2 вогневих залпи з РСЗВ «Град» по позиціях 4  ЗСУ в районі смт. Войховський Амвросіївського району Донецької області, обстріл вівся з території РФ (н.п. Марфинка).

  Російська Федерація продовжує нарощувати свою військову присутність в безпосередній близькості  до українського кордону та чинити провокаційні дії.

Поблизу кордону з Україною на території Брянської області облаштовано польовий табір ЗС РФ.

Зокрема у лісовому масиві біля н.п. Старий Ропськ Клімовського району Брянської області (10-12 км від державного кордону) накопичено до 30 одиниць бронетехніки;

- інший табір, з такою ж кількістю техніки, розташовано у лісовому масиві біля н.п. Ляди Стародубського району Брянської області (3-4 км від державного кордону);

-    у лісовому масиві, поблизу н.п. Чуровичі – Зелений Кут – Рудня Цата Клімовського району Брянської області (8-10 км від державного кордону) триває облаштування замаскованих вогневих позицій БМП.

Продовжується нарощування військових угруповань ЗС РФ у прикордонних районах навпроти Харківської області.

У дитячому таборі «Светлячок», який знаходиться на північно-східній околиці с. Головчино Бєлгородської області РФ (15 км від державного кордону) розміщено близько 5 БТР, 3 танків, 3 автомобілів забезпечення зв’язку, 10 вантажних автомобілів «Урал», декілька тягачів з технікою накритою брезентами.

За наявною інформацією у таборі розташовано приблизно 500 військовослужбовців ЗС РФ

23.07.2014 року на території РФ на напрямку с. Безименне (РФ) – с. Лємєщєно (Україна) спостерігався рух військової колони, яка складалась з 7 БТР з прапорами РФ. Колона, звернувши з асфальтової дороги, прослідувала вздовж російсько-українського кордону (напроти Сумської області).

На кордоні з Україною продовжуються провокації з боку ЗС РФ.

О 16.20 23.07.2014 в пункті пропуску «Грайворон» (РФ)  (напроти Сумської  області)  колона рос. військової техніки з прапорами збройних сил РФ 7 БТР, 2 БРДМ на великій швидкості, виїхала на нейтральну полосу пункту пропуску. Після приведення особового  складу українського пункту пропуску «Велика Писарівка» до бою, зазначена колона повернулась у зворотному напрямку на територію РФ.

 О 10.40  23.07.14 прикордонним нарядом, на напрямку пунктів пропуску Нові Юрковичі (РФ) – Семенівка (Укр.),   виявлено вертоліт Мі-8 прикордонної служби ФСБ РФ, який на висоті до 400 м зробив 3 круги над пунктом пропуску «Нові Юрковичі» (РФ) та продовжив політ вдовж кордону по території Росії на відстані 500 м від лінії кордону.

За наявною інформацією місцеві жителі прикордоння Бєлгородської області РФ поспіхом намагаються продати власні помешкання та переїхати у тилові області РФ.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=247480652&cat_id=244277212

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества