Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

09.02.2024

23:53
Міністр оборони Рустем Умєров та новий головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський провели телефонну розмову з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США, генералом Чарльзом Брауном. Головком ЗСУ розповів генералу Брауну про свої пріоритети на посаді та подальші дії.

23:31
На сайті президента Володимира Зеленського з'явилися його укази щодо введення нового головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського до складу Ставки верховного головнокомандувача та Ради національної безпеки й оборони.

22:10
Російські загарбники атакують Одесу дронами-камікадзе типу Shahed-136/131. У місті чути вибухи в різних районах, повідомляє журналіст LIGA.net та його співрозмовники.

21:53
Правоохоронці почали розслідування за фактом убивства російськими загарбниками двох беззбройних українських військовополонених на Бахмутському напрямку.

21:18
Зеленський оголосив про нове призначення в армії. Начальником Генштабу ЗСУ замість Сергія Шаптали став Анатолій Баргилевич, який обіймав посаду командувача Сил територіальної оборони.

20:47
Глава фракції Слуга народу Арахамія наголосив, що депутати шукатимуть "якийсь баланс" в питанні організації мобілізаційного процесу. Заявив, що арештів рахунків ухилянтів "точно не буде". Але якийсь інший примус – так.

20:32
Міністр оборони Рустем Умєров та новий головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський зустрілися з генеральним інспектором Бундесверу (німецьких Збройних сил) Карстеном Броєром у Києві. Новий головком поінформував німецького колегу про ситуацію на фронті, також говорили про потреби ЗСУ в озброєнні, боєприпасах та ППО.

18:53
Російські загарбники вдарили сімома авіабомбами по прикордонних громадах у Сумській області – загинуло троє осіб, є поранені.

18:25
Питання ротацій. Подоляк заявив, що керівництво України чекає від нового головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського проведення "аудиту" військовослужбовців, адже із 1 млн мобілізованих в реальних бойових діях брали участь лише до 300 000 осіб.

18:01
Досвід колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного "обов'язково буде використаний" для української перемоги, переконаний секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов. Він зауважив, що військові, яких зараз призначають на керівні посади в армії, є бойовими побратимами колишнього головкома.

16:59
До Києва прибула делегація Конгресу США. Демократи і республіканці приїхали на тлі все ще невирішеного питання з виділенням Штатами коштів на допомогу Україні.

15:44
Фінляндія відправляє допомогу ЗСУ на 190 млн євро та хоче пустити в дію свої "ноу-хау" для підтримки. Міністр оборони Фінляндії заявив, що у вітчизняній промисловості є "багато ноу-хау" - йде робота над тим, щоб ефективніше використовувати це для підтримки ЗСУ.

15:19
Кабінет міністрів надав територіальним центрам комплектування (військкоматам) право здійснювати низку своїх повноважень цілодобово.

14:50
Герой України Олександр Порхун буде тимчасовим в.о. міністра у справах ветеранів.
До 7 лютого відомство очолювала Лапутіна. Зеленський казав, що її відставка є питанням "виключно менеджменту".

14:27
Президент Володимир Зеленський вручив зірки Героя України колишньому головнокомандувачу Збройних Сил України Валерію Залужному та начальнику військової розвідки Кирилу Буданову – відео з нагородження.

13:48
Румунія дозволила розгортання сил НАТО високої готовності на своїй території у 2024 році.

13:26
Інтерв'ю Карлсона з Путіним. Білий дім: Американці знають, хто винний. Це не вплине.

12:37
Новий головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський назвав пріоритети на новій посаді.

12:12
Президент Володимир Зеленський надав звання Героя України колишньому головнокомандувачу Збройних Сил України Валерію Залужному та начальнику української розвідки Кирилу Буданову.

10:57
Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данiлов заявив про загибель племінника на фронті й тяжке поранення похресника.

10:56
Голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що Росія збирається встановити маріонетковий уряд у Києві, якщо їй вдасться захопити Україну.

10:01
Американський пропагандист Такер Карлсон опублікував двогодинне інтерв'ю з диктатором Володимиром Путіним, яке він узяв напередодні у Москві. Після публікації він визнав, що глава Кремля "не вміє пояснювати".

10:00
Президент Володимир Зеленський анонсував кандидатів у команду нового головнокомандувача Збройних Сил України Олександра Сирського. Заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін назвав їх "абсолютно бойовими командирами".

09:45
Начальник Куп'янської РВА Андрій Канашевич заявив, що Куп'янщина "добре знайома" з новим головнокомандувачем Збройних Сил України Олександром Сирським, тому він сподівається, що ця зміна позитивно вплине на ситуацію в регіоні. Також він зазначив, що за останні два-три дні ситуація під Куп?янськом трошки заспокоїлась, військові зазначають певну стабілізацію.

08:48
Новий головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський є "досвідченим та успішним" воєначальником, заявила помічниця голови Пентагону Селеста Валландер.
Представник відомства Пет Райдер сказав, що підтримка США не зміниться.

08:44
У російському Краснодарському краї в ніч проти 9 лютого був приліт по Ільському нафтопереробному заводу.

08:21
У ніч проти 9 лютого російська армія завдала удару 16-ма ударними БпЛА типу Shahed-136/131 по трьох українських регіонах. З них Повітряним силам та Силам оборони вдалося знищити 10. Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що вночі 9 лютого внаслідок ударів щонайменше п'ятьма дронами, відбулося загоряння цивільної нежитлової інфраструктури у Зміївській громаді.

08:16
Сили оборони ліквідували 910 російських окупантів, знищили одну реактивну систему залпового вогню, 22 бронемашини та 24 артилерійські системи.

07:30
За добу на фронті відбулося 65 боєзіткнень. Російські окупанти наступають у районах Авдіївки, Новомихайлівки, Георгіївки Первомайського та Невельського.

00:06
Авдіївка. ЗСУ визнали – бої вже йдуть міській забудові. Але, як розповів LIGA.net начальник пресслужби ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій, з боку ЗСУ вживаються заходи для підвищення обороноздатності: з’являються нові вогневі позиції, підтягуються свіжі сили.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/