Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

06.02.2024

23:58
Російські загарбники атакують Україну дронами-камікадзе типу Shahed-136/131. Про це повідомляють Повітряні сили, у низці областей оголошена повітряна тривога.

23:43
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про термінову нараду з міністром оборони Рустемом Умєровим, на якій обговорювався законопроєкт про мобілізацію. Омбудсмен закликав народних депутатів прийняти документ у першому читанні й зазначив, що зауваження можна буде виправити до другого читання.

22:59
Турецька компанія Baykar почала будівництво під Києвом заводу, на якому працюватимуть близько 500 людей і де планують виготовляти по 120 безпілотників моделі Bayraktar TB2 або TB3 щороку.

22:08
Президент США Джо Байден звинуватив свого попередника на посту Дональда Трампа у зриві угоди щодо прикордонної політики. У пакеті з цими домовленостями планується надання підтримки Україні та Ізраїлю.

22:01
Норвегія не надала притулку колишньому учаснику терористичної Групи Вагнера Андрію Медведєву, але він отримав дозвіл на тимчасове проживання у країні, який можна продовжувати.

20:12
Омбудсмен Лубінець заявив про "суперечливі норми" у новому законопроєкті про мобілізацію. За його словами, деякі запропоновані зміни суперечать Конституції, а загалом зауваження до нового законопроєкту про мобілізацію зайняли аж дев’ять сторінок.

19:28
Зеленський підписав указ: доручив створити у структурі ЗСУ окремий рід військ – Сил безпілотних систем.
"Це не питання майбутнього – це те, що повинно дати цілком конкретний результат уже найближчим часом", - заявив президент.

17:20
На Дніпропетровщині українські захисники знищили російську керовану авіаракету Х-59.

17:01
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що можлива відставка головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного не буде знаком "розколу" у військових зусиллях України.

16:06
Міністерство закордонних справ заявило, що знає про українського громадянина Георгія Сутуріна, про якого розповів лідер гурту Бі-2 і який перебуває в міграційному закладі Таїланду. Українське посольство в Бангкоку займається його справою із перших днів його затримання через нелегальне перебування в Таїланді протягом двох років без паспортних документів.

16:05
У ЗСУ відповіли на дані Forbes про 40 000 росіян і 500 танків на Куп'янському напрямку. Євлаш наголосив, що це не означає, що всі ці 40 000 окупантів одночасно беруть участь у боях на передній лінії зіткнення, резерви підтягуються здебільшого на заміну знищених.

15:05
Очільник Служби безпеки України Василь Малюк публічно відреагував на стеження за журналістами проєкту Bihus.info з боку його підлеглих. Він заявив, що такі дії є неприпустимими й вони "викликають справжнє обурення".

14:48
ССО провели спецоперацію "Цитадель" у Чорному морі: підірвано радіолокаційну станцію окупантів та захоплено важливе обладнання.

14:00
Парламент затвердив указ президента Володимира Зеленського про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації до 13 травня 2024 року.

14:00
Військовослужбовець Збройних Сил України та лідер руху "Гонор" Сергій Філімонов очолив батальйон "Вовки Да Вінчі".

13:06
Верховний представник Європейського союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель прибув з офіційним візитом до Києва.

12:41
Видання Bloomberg із посиланням на співрозмовників, які ознайомлені з переговорами, повідомило, що сенатори-республіканці після 90-хвилинного засідання 5 лютого заявили, що заплановане на 7 лютого голосування щодо законопроєкту про надання, зокрема, допомоги Україні – є надто раннім.

12:39
Посадовців військової частини судитимуть за незаконні виплати 630 000 грн "бойових".

12:11
Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва від здійснення правосуддя, його підозрюють в отриманні хабаря в особливо великому розмірі - $2,7 млн (~101,5 млн грн).

12:09
Служба безпеки України нейтралізувала агентурну мережу військової контррозвідки ФСБ РФ, яка діяла в Україні. За даними правоохоронного органу, внаслідок багатоетапної спецоперації у різних регіонах затримано п'ять учасників ворожої групи, серед яких, зокрема: колишні посадовці Головного управління розвідки Міноборони та Служби зовнішньої розвідки України, а також співробітник обласного управління СБУ.

11:14
З початку російського повномасштабного вторгнення, українські військові вивели з ладу близько 33% Чорноморського флоту Росії.

10:48
Комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував продовжити воєнний стан та мобілізацію в Україні ще на 90 днів. Відповідні законопроєкти №10456 та №10457 були зареєстровані на сайті Верховної Ради 5 лютого.

10:45
Країни Європейського Союзу побоюються заходів у відповідь і кібератак із боку Росії після конфіскації її активів. Співрозмовники видання Politico заявили, що є кілька аспектів остраху російської реакції: апеляції проти бельгійського фінансового депозитарію Euroclear, який зберігає переважну більшість російських резервів у ЄС, та кібератаки на західні фінансові установи.

10:42
Удар українських дронів по НПЗ в Туапсе обвалив перероблювання Роснєфті в січні на 10%. І це тільки за тиждень простою.

09:34
NYT пише, що Росія розблокувала частину заморожених активів КНДР в обмін на снаряди для війни проти України, а також відкрила їй банківський рахунок в одному з банків Південної Осетії.

08:06
За добу на фронті сталося 126 бойових зіткнень, росіяни наступають у районах Куп'янська, Кремінної, Бахмута, Авдіївки, Мар'їнки, Роботиного та Кринкiв – зведення Генштабу.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/