Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

05.02.2024

23:49
Ситуація win-win. Буданов просить Канаду не утилізувати 83 000 ракет CRV7, а віддати ЗСУ. За його словами, ці ракети використовуватимуться як в українських ударних вертольотах, так і в наземних пускових установках для ураження танків і артилерії РФ.

23:12
Зеленський заявив, що незабаром планується розробити новий "справедливий" механізм бронювання працівників підприємств, які підлягають військовому призову.
"...Ми повинні не забувати: ми не можемо залишити хлопців на передовій без ротації. Це також дуже важливо. Сьогодні це пріоритет. Тому ми дотримуємося цієї формули: ти воюєш або працюєш на державу", – заявив Зеленський.

20:57
Президент Володимир Зеленський прокоментував майбутнє звільнення міністерки у справах ветеранів Юлії Лапутіної та заявив про "кроки перезавантаження" на різних напрямках.

19:58
Російські загарбники обстріляли з реактивних систем залпового вогню "Град" місто Ворожба у Сумській області, загинула людина, є поранений.

19:54
Командувач ВМС Неїжпапа заявив, що Кримському мосту залишилося "недовго" - він буде знищений у 2024-му.

18:30
Генерал ФРН Фройдінг про "конфлікт" Зеленського і Залужного: "Ми не можемо зазирнути за лаштунки. Але, звичайно, ми спостерігаємо за цими дискусіями між військовим і політичним керівництвом. І, звісно, ??ми бажаємо Україні зберегти ту єдність, яка зробила її сильною у захисті своєї країни в останні місяці та роки. Така дискусія також є ознакою демократичної держави. Але в довгостроковій перспективі це не принесе користі оборонним зусиллям".

17:49
Генерал Бундесверу: Україні, безумовно, доведеться мобілізувати більше солдатів.
Німецький генерал Крістіан Фройдінг наголосив, що це необхідно на тлі втрат у лавах Сил оборони та потреби у відновленні військ. Відповідаючи на запитання, коли завершиться війна, він сказав, що "це закінчиться, коли Україна виграє".

16:52
Нідерланди передадуть Україні ще 6 винищувачів F-16 до 18 бортів (загалом - 24).

15:53
Російські загарбники завдали ударів по Херсону, унаслідок цього загинуло четверо людей, є поранений.

14:59
Служба безпеки України повідомила про викриття очільника одного зі структурних підрозділів Верховного суду. За даними слідства, він виправдовував агресію РФ, чекав нового наступу окупантів і сподівався на швидку окупацію України.

14:58
Російські загарбники підтвердили загибель незаконного "міністра" терористичної організації "ЛНР" унаслідок удару по пекарні в тимчасово окупованому Лисичанську Луганської області. LIGA.net звернулася за коментарем до Головного управління розвідки Міністерства оборони: там відповіли, що наразі інформація уточнюється.

14:54
Служба безпеки України повідомила про знешкодження розгалуженої агентурної мережі російської Федеральної служби безпеки. Серед затриманих – інженерка оборонного заводу та чиновниця міської ради в Донецькій області, повідомили правоохоронці.

12:55
Речник командування Повітряних сил Збройних Сил України полковник Юрій Ігнат виокремив низку критеріїв, за яким відбирають майбутніх українських льотчиків винищувачів. Він наголосив, що їх відбирали методом тестування, а також з урахуванням бойової підготовки та деяких інших критеріїв.

12:50
Спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон заявив, що "побачив достатньо" та не ставитиме на голосування представлений у Сенаті законопроєкт щодо додаткового фінансування на потреби нацбезпеки, зокрема на підтримку України та Ізраїлю.

11:47
Прессекретар президента Сергій Никифоров заявив, що Володимир Зеленський в інтерв'ю італійському телеканалу RAI не говорив про "патову" ситуацію на фронті. Коментуючи сухопутну частину операцій, зокрема контрнаступ на півдні, президент описав це як "стагнацію".

11:26
У Кривому Розі відновив роботу ТРЦ, у який 8 січня влучила ракета.

11:08
Командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що Україна отримує від західних союзників більш далекобійну зброю. Він повідомив, що наразі очікується постачання винищувачів F-16 та ракет дальністю у 300-500 км.

10:52
Одне з найвпливовіших та найбільших об’єднань бізнесу в Україні висловило претензії до процесу мобілізації. Не подобається запропонований законопроєкт і той факт, що на кордоні з'явились працівники ТЦК.

10:47
Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти про продовження мобілізації та воєнного стану – пропонує продовжити їх на 90 днів до 14 травня 2024 року.

10:01
Військова промисловість Євросоюзу виявилась неготовою до швидкого нарощування виробництва. У ЄС кажуть, що "це трохи як проблема з куркою та яйцем".

09:58
Речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук наголосив, що наразі в акваторії Чорного та Азовського морів відсутні російські кораблі. Знищення ракетного катера "Івановець" змусило росіян формувати нову тактику ведення бойових дій, у Чорному морі наразі затишшя.

09:26
Командувач Об'єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що російські диверсійно-розвідувальні групи постійно намагаються прорвати кордон України, діючи у прикордонні Сумщини, Чернігівщини та у Богодухівському районі Харківської області. Ворожі групи диверсантів мають гарну підготовку та свої особливості, а їхня мета – діяти в прикордонні.

08:55
Європейська комісія не додаватиме нових заборон на імпорт у наступному пакеті санкцій проти Росії, оскільки 13-й пакет пропозицій набуває остаточної форми. Журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк назвав його "найслабшим та найнеамбітнішим".

08:28
Армія Росії протягом 4 лютого втратила 810 військових, а з початку повномасштабної війни в Україні втрати Росії в особовому складі наближаються до 389 560 окупантів.

08:04
Спільна норвезько-фінська компанія з виробництва боєприпасів Nammo Lapua подала заявку на участь у проєкті ЄС Asap зі збільшення виробництва боєприпасів. Фінляндія планує цього року збільшити випуск своєї продукції вп'ятеро через війну в Україні.

07:46
Російські окупанти наступають у районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Георгіївки, Новомихайлівки, Богданівки, Кліщіївки, Роботиного та Приютного.

07:10
Речник командування Повітряних сил Збройних Сил України Юрій Ігнат заявив, що Повітряні сили ЗСУ вперше в історії знищили літак далекого радіолокаційного виявлення та управління, підбивши 14 січня 2024 року російський А-50 у зв’язці з Іл-22. Він вважає, що Заходу кращої реклами їхньої зброї "годі й чекати".

06:44
Сенат США оприлюднив пакет на $118,28 млрд, з яких $60,06 млрд – на підтримку України. Президент США Джо Байден закликав Конгрес "об'єднатися і швидко ухвалити цю двопартійну угоду".

00:08
Президента Володимира Зеленського запитали щодо можливого майбутнього звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, про яке останнім часом заявляють ЗМІ. Президент заявив про необхідність перезавантаження влади.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/