Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

02.02.2024

23:13
Росія атакувала з повітря Полтавську область. За попередньою інформацією, є влучання в Миргородському районі.

22:40
В Україну відправили обіцяну Болгарією сотню старих БТРів. Щодо цієї ініціативи у Болгарії були тривалі дебати, а президент Радев намагався блокувати рішення парламентаріїв.
США представили проєкт закону щодо допомоги, Зеленський пропонує продовжити воєнний стан – LIVE

22:14
Посол України в Німеччині Олексій Макеєв заявив, що росіяни запустили фейк про те, що українські дипломати "попросили офіційні органи влади Німеччини передавати дані про чоловіків на мітинги на підтримку України".

21:24
Президент Володимир Зеленський повідомив про "головну новину" за 2 лютого – в Україну прибули ще дві системи протиповітряної оборони.

21:00
Литва доставила в Україну чергову партію озброєння у рамках військової допомоги, до неї увійшли снаряди для протитанкових гранатометів Carl Gustaf.

20:10
Вищий антикорупційний суд (ВАКС) призначив відстороненому виконувачеві обов'язків директора Департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони Тоомасу Нахкуру запобіжний захід – особисте зобов'язання.

20:08
У Бундестазі хочуть проаналізувати зв'язки правої партії "Альтернатива для Німеччини" з Федеральною службою безпеки Росії. Міністерка внутрішніх справ країни Ненсі Фезер хоче уважніше слідкувати за зв'язками правоекстремістської мережі з Росією.

19:57
Зеленський зібрав Ставку. Про "звільнення" Залужного, що розганяли в Telegram, не повідомив. У фокусі було п'ять питань - фронт, дрони, снаряди, енергетика і фортифікації.

18:46
У Генштабі Естонії заявили, що ініціатива у війні зараз за РФ, але Путін дуже далекий від досягнення своїх воєнних цілей.
 Є ймовірність того, що найближчими тижнями будуть скоєні напади на прикордонні з Бєлгородською та Харківською областями райони з боку РФ – з метою "ще більше прив'язати українців до охорони кордону".

18:35
Міжнародний суд ООН у Гаазі відхилив частину російських заперечень щодо позову України про порушення російською державою Конвенції про заборону геноциду і продовжить розгляд справи.

17:06
Данілов прокоментував заяву Путіна щодо "демілітаризованої зони" в Україні. Секретар РНБО заявив, що така зона обов’язково буде, але на території РФ - щонайменше до Москви, до Санкт-Петербурга.

16:57
Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що "на сьогодні немає" документа стосовно відставки Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних Сил України. Також він наголосив, що наразі не варто підіймати "ці хвилі", адже такі розмови дестабілізують ситуацію.

16:20
У Північній Кореї цього року очікується перше за багато років економічне зростання завдяки продажу артилерійських снарядів і ракет Росії, які та використовує для війни проти України.

16:19
Німеччина затвердила держбюджет на 2024 рік. На зброю для України закладено від 520 млн євро, а загальна допомога становитиме 8 млрд євро.

16:12
2 лютого російська армія завдала авіаційного удару по центру Херсона. Унаслідок цього постраждали жінка та підліток.

15:14
Президент Володимир Зеленський та його французький колега Емманюель Макрон відреагували на загибель двох французьких волонтерів у Херсонській області унаслідок російської атаки 1 лютого 2024 року.

14:51
Під час удару Сил оборони по аеродрому Бельбек у тимчасово окупованому Криму 31 січня було вражено щонайменше три російські літаки. Загибель генерала Олександра Татаренка наразі не підтверджується.

14:50
Російський ракетний крейсер "Івановець" був знищений морськими дронами типу MAGURA V5 в ніч проти  1 лютого в тимчасово окупованому Криму, в корпус було завдано шість ударів, заявив начальник української військової розвідки Кирило Буданов.

14:37
2 лютого міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що вирушає до Сполучених Штатів із візитом. Його мета – переконати Вашингтон надати Україні подальшу допомогу.

13:40
Німецький телеканал ZDF зняв пропагандистський репортаж із Маріуполя. У МЗС вимагають пояснень, оскільки це порушує українське законодавство

12:43
63% поляків вважають, що Польща має розпочати переговори з Україною і НАТО про збиття російських ракет, які летять у напрямку Польщі у прикордонних регіонах України, свідчать результати опитування

12:39
Навесні 2022 року Сили оборони обстрілювали острів Зміїний із реактивної системи залпового вогню "Ураган", яку вивели у море на баржі.

12:35
У новому законопроєкті про мобілізацію передбачено питання "максимально якісної" підготовки бійців, заявили у МО.

11:57
Міністерство оборони виступає за якнайшвидше схвалення законопроєкту про мобілізацію Верховною Радою, щоб удосконалити механізми призову, заявив представник відомства Ілларіон Павлюк в ефірі національного телемарафону.

11:57
Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку спростував заяву голови Генерального штабу армії своєї країни Георгіце Влада, який сказав про необхідність готовності до війни з Росією.

10:50
Російські пропагандисти опублікували інформацію про нібито загибель генерал-лейтенанта Олександра Татаренка під час ракетного удару Сил оборони по аеродрому "Бельбек" у тимчасово окупованому Криму 31 січня, але офіційно його було звільнено з військової служби ще в серпні 2020 року.

10:31
Командир мінометного взводу 3 окремої штурмової бригади Роман "Герич" Герасименко заявив, що призовників не відправляють на фронт одразу після приходу до територіального центру комплектування (військкомат).

10:30
Російські окупанти стали частіше атакувати Україну балістичними ракетами, заявив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

10:04
Представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що 50 млрд євро, які на вчорашньому саміті погодили лідери Євросоюзу, не замінять повноцінну допомогу від США.

09:31
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що виділення 50 млрд євро допомоги Україні від Європейського Союзу дає передбачуваність у підтримці Києва через довгострокові зобов'язання.

09:30
Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний заявив про необхідність непопулярних заходів для більш ефективної мобілізації.

09:26
Російські окупанти атакували Україну дронами-камікадзе Shahed-136 у ніч проти 2 лютого, є шість прильотів, вдарили по інфраструктурному об'єкту в Кіровоградській області.

09:22
Видання Australian Financial Review написало, що Україна нібито відмовилася від отримання 41 списаного австралійського винищувача F/A-18 Hornet, назвавши їх "сміттям". Речник Повітряних сил Юрій Ігнат спростував.

08:12
Лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер заявив, що наступного тижня буде голосування за допомогу Україні.

07:27
В ніч проти 2 лютого у Кропивницькому та Кривому Розі пролунали вибухи, Росія атакувала ударними безпілотниками. Одна з підстанцій НЕК "Укренерго" у Кривому Розі зазнала пошкодження.

07:05
Путін заявив про ідею створення "демілітаризованої зони" між Росією та Україною. Речник Держдепу США Меттью Міллер заявив, що Росія має почати виводити свої війська з українських територій, якщо вона дійсно зацікавлена в демілітаризації України.

06:25
Президент США Джо Байден, виступаючи на щорічному Благодійному сніданку (National Prayer Breakfast), заявив, що Сполучені Штати й далі допомагатимуть Україні та висловив сподівання на світле майбутнє світу.

00:10

Глава Мін’юсту заявив, що не всі країни "за" трибунал для Путіна — побоюються, що це торкнеться й інших президентів. Малюська переконаний, що якби Україна погодилася створити трибунал, який не мав би юрисдикції над Путіним, то такий трибунал вже було б створено рік тому.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live