Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

19.02.2024

23:59
Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна пропонувала колишньому російському льотчику Максиму Кузьмінову залишитися в країні. В Україні він "точно був би захищений", заявив посадовець.
Сьогодні ГУР підтвердила смерть Кузьмінова в Іспанії. Пропагандистські ресурси заявляють, що його вбили.

23:10
Ввечері у селі Гвардійське в Одеському районі вибухнув автомобіль, унаслідок чого постраждали жінка і чоловік – їх доправлено у лікарню з численними травмами.
Згодом речник Української добровольчої армії Сергій Братчук повідомив LIGA.net, що автівку УДА підірвали поряд з військовим об'єктом. Постраждалі – учасники добровольчого формування, подружжя Альберт та Наталя Кручиніни.

22:34
Українські винахідники розробили транспортер FoxTac на дистанційному керуванні для евакуації поранених з поля бою.

21:38
Президент Володимир Зеленський відреагував на блокування польськими фермерами кордону з Україною: за його словами, ситуація пов'язана не з експортом зерна (на цій ділянці кордону він становить 5% від агроекспорту Україні), а з політикою. Український лідер заявив про необхідність спільних раціональних рішень, аби вийти з ситуації.

20:57
У 110 бригаді повідомили, що декількох важкопоранених і загиблих не вдалось евакуювати під час відходу військових з позиції "Зеніт" в Авдіївці. Крім того, військові зазначили, що була домовленість із російською стороною щодо здачі в полон, евакуації поранених українських бійців і подальшого обміну, а про те, що ворог розстріляв військових, - дізналися з російських ресурсів.

20:57
11 лютого серед ЗМІ поширилася інформація, що у російському СІЗО Ростовської області помер 71-річний громадянин України Віктор Демченко, якого утримували за обвинуваченням у "шпигунстві" та "участі в терористичній спільноті". Редакція LIGA.net звернулася до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця за коментарем. В уповноваженого зазначили, що російська сторона офіційного пояснення так і не надала.

20:04
Дмитро Кулеба закликав країни ЄС скасувати експортні контракти, направити боєприпаси на потреби ЗСУ та європейської оборони. Він вважає, що за умови достатньої підтримки Україна здатна перемогти російську агресію та уникнути найгіршого сценарію для Європи.

19:52
Україна разом із компанією-виробником SpaceX працює над тим, щоб на тимчасово окупованій території працювали винятково українські термінали супутникового зв'язку Starlink. Про це повідомив міністр цифрової трансформації, віцепрем'єр Михайло Федоров.

19:33
За словами високопоставленого армійського чиновника, оскільки фінансування України в Конгресі США має невизначене майбутнє, армія США була змушена оплачувати рахунки на підтримку військових зусиль України проти Росії протягом останніх кількох місяців. За його словами, які цитує видання CNN, представники американської армії дедалі більше занепокоєні тим, що без нового фінансування їм доведеться почати вилучати гроші з інших критично важливих проєктів, щоб продовжувати підтримувати Україну.

19:11
Омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на відео із розстрілами українських військових солдатами російської армії в Авдіївці та поблизу села Веселе на Донеччині, назвавши дії російських військових стратою. Він наголосив, що "російські солдати удають, що беруть у полон, і страчують беззбройних оборонців України".

19:00
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан закликав припинити імпорт української сільськогосподарської продукції до країн Європейського Союзу. Він вважає, що українська агропродукція "не повинна потрапляти на європейський ринок".

18:56
В Іспанії загинув колишній російський військовий льотчик Максим Кузьмінов, який у межах спецоперації української воєнної розвідки "Синиця" перегнав Україні гелікоптер Мі-8 окупантів. Спочатку інформацію про його вбивство поширили проросійські пропагандисти. Місцеві ЗМІ повідомили про вбивство українського громадянина, його ім'я не розкривається.

17:53
Російські загарбники обстріляли з реактивних систем залпового вогню "Град" село Приморське у Запорізькій області. Внаслідок цього загинув 57-річний місцевий житель.

17:02
Вогнем HIMARS знищено ворожу пускову установку "Ланцетів" і ZALA на півдні.

16:46
Бійці 25 окремого штурмового батальйону 47 окремої механізованої бригади повідомили, що після чотирьох місяців оборони останніми вийшли з Авдіївського коксохімічного заводу. За їхніми даними – вдалося вибратися без втрат.

16:45
Збройні Сили України знищили російську самохідну реактивну установку розмінування УР-77 "Змій Горинич" на Запорізькому напрямку.

15:34
Бійці третьої штурмової бригади опублікували відео з кадрами проривання крізь бойові порядки російської армії на захоплені ділянки Авдіївки.

14:52
Знищення Су-34 та Су-35С. Командувач Повітряних сил показав карту, де збили літаки.

14:44
Служба безпеки України повідомила, що коригувальник ворожих ракет С-300 по житлових будинках Краматорська проведе 15 років за ґратами. Внаслідок удару 14 березня 2023 року, постраждали 10 мирних жителів, а один із них загинув. За даними співрозмовника LIGA.net у правоохоронних органах, йдеться про Андрія Кабанова, 25-річного мешканця Краматорська.

12:24
Вранці 19 лютого українські військові збили винищувач-бомбардувальник Су-34 та винищувач Су-35С.

11:02
Служба безпеки України стверджує, що затримала луганчанина, який готував ракетний удар по військових шпиталях та залізниці у Черкаській області. Про це LIGA.net повідомив співрозмовник у правоохоронних органах.

10:54
Маріуполь було неможливо врятувати на початку великої війни. Про це розповів командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

09:24
Російська армія намагалася піти у новий наступ на Запорізькому напрямку, але зазнала невдачі.

07:40
Восени 2021 року представники командування Збройних Сил України відзначали високу імовірність повномасштабної війни з Росією. Про це заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

07:15
Донька російського опозиціонера Бориса Нємцова, вбитого Кремлем у 2015 році, закликала США надати Україні допомогу.

06:49
Смерть російського опозиціонера Олексія Навального може негативно вплинути на відносини між Сербією і Росією, вважає сербський президент Александар Вучич.

06:15
Новий президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що російсько-українська війна занадто важлива для Путіна, щоб Україна її програла.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/