Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

16.02.2024

22:56
В Авдіївці Сили оборони мають можливість знищувати підготовлених російських військових у великих кількостях, західніше від міста це буде робити "менш зручно". Про це у коментарі LIGA.net заявив полковник ЗСУ, ексспікер Генштабу Владислав Селезньов.

22:44
На Авдіївському напрямку у разі потреби українські захисники відходять на нові позиції, декілька військових потрапили у полон під час такого відходу. Евакуація поранених здійснюється попри російські обстріли, також перекидаються потрібні резерви, а постачання боєприпасів залишається дієвим. Про це повідомив командувач Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Тарнавський.

21:06
Захоплення Авдіївки для росіян – політична ціль, тому у "м'ясорубці" беруть участь як російські бійці регулярних бригад, так і спецпризначенці нелегітимного ГРУ РФ. Про це заявив речник 3 ОШБр Олександр Бородін.

20:58
Президент США Джо Байден заявив, що диктатор Володимир Путін несе відповідальність за смерть політика Олексія Навального у російській в'язниці. Американський лідер закликав до ухвалення допомоги для України.

20:23
Президент Володимир Зеленський з Німеччини прибув із візитом до Франції. Там він підпише безпекову угоду з французьким колегою Емманюелем Макроном.

20:12
З моменту передислокування до Авдіївки третя окрема штурмова бригада знищила 4000 російських окупантів. У місті є позиції, які утримують шестеро українських бійців, а штурмують – близько 100 загарбників. Про це повідомив заступник командира 3 ОШБр Максим Жорін.

19:14
Російські загарбники впродовж шести годин з артилерії обстрілювали цивільну інфраструктуру селища міського типу Велика Писарівка на Сумщині – у результаті загинув мирний мешканець, є руйнування.

18:44
Росія вже використала щонайменше 24 балістичні ракети північнокорейського виробництва, ймовірно KN-23/24, під час ракетних обстрілів України. Про це заявив генпрокурор Костін.

18:32
Українська ракетна програма рухається, проте це "технологічно складні речі", які потребують часу та зусиль, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

17:07
На Куп'янському, Лиманському та Бахмутському напрямках окупанти продовжують застосовувати тактику "м'ясних штурмів", постійно поповнюючи свої резерви, а також поновили застосування артилерійських систем. Українські захисники перебувають у стратегічній обороні, потрібно більше снарядів, проте ситуація стабільно напружена, але контрольована. Про це у коментарі LIGA.net повідомив речник ОСУВ "Хортиця" Ілля Євлаш.

16:28
Гендиректори двох російських авіакомпаній отримали підозри за рейси до Криму.

16:19
Снаряди, ППО SkyNex та інше. Німеччина підготувала пакет допомоги Україні на 1,1 млрд євро

15:45
Начальник ГУР Кирило Буданов заявив, що безпілотники, які використовуються на фронті, не принесуть вирішальної переваги ані Україні, ані Росії.

15:25
Президент Володимир Зеленський заявив, що головне завдання українського командування в Авдіївці — зберегти життя військових.

14:55
Українське командування ухвалило рішення відійти з укріпленого району "Зеніт" в Авдіївці, заявив командувач Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Тарнавський.

13:59
Національне агентство з питань запобігання корупції поповнило базу іноземних компонентів у зброї деталями безпілотників "шахедів" чорного кольору.

13:59
Офіцер Збройних Сил України, "спецагент" Армії дронів Андрій Оністрат вважає, що потрібно "переконати якомога більше людей бігти стометрівку", тобто — зробити все для того, аби щодня українські дрони знищували 100 одиниць важкої техніки противника.

13:36
У Конгресі розробили компромісний законопроєкт про зовнішнє фінансування. У ньому менше грошей для України - тільки $48 млрд і виключно на оборону.

13:34
Начальник української військової розвідки Кирило Буданов заявив, що диктатор Володимир Путін хоче захопити Авдіївку та вийти до річки Оскол у Харківській області до "виборів" у Росії, які заплановані на березень 2024 року.

12:50
В Авдіївці є місця, де українські підрозділи тримаються в повному оточенні, але Сили оборони мають змогу проривати його та успішно це роблять, заявив заступник командира 3 окремої штурмової бригади Родіон Кудряшов.

12:46
Служба безпеки встановила особу ще однієї жінки, яку підозрюють в очільництві "філії російської пошти" в Ізюмі під час окупації міста. За даними співрозмовника LIGA.net у правоохоронних органах, мова йде про Тетяну Гайдадіну.

12:42
Генерал-майор запасу Збройних Сил України Сергій Кривонос заявив, що наразі найважливішу роль на фронті відіграє матеріальне забезпечення військових. Він зазначив, що загроза наступу на Куп'янському напрямку є, але якщо у ЗСУ буде можливість уражати ворога на дальніх підступах до переднього краю оборони – буде можливість зривати наступальні наміри росіян.

11:42
США поки що не бачать безпосередньої військової загрози для країн НАТО з боку Росії, заявив представник Білого дому Джон Кірбі.

11:38
Прикордонники говорять про блокування гуманітарних вантажів через дії польських фермерів.

11:18
Росіяни вдарили фосфором по цистернах із мазутом на території Авдіївського коксохімічного заводу.

10:10
У районі Авдіївки ситуація залишається критичною, Росія зосередила для наступу дві загальновійськові армії, почала бити фосфором.

09:33
Президент Володимир Зеленський сьогодні прибуває до Берліна, де вранці зустрінеться з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Видання NTV із посиланням на речника в німецькому уряді повідомило, що в межах переговорів у Федеральній канцелярії вони підпишуть двосторонню угоду.

08:05
За добу російська армія втратила 1210 солдатів, 13 крилатих ракет, 23 танки та 21 артсистему.

06:48
Палата представників США вирішила піти на перерву до 28 лютого, так і не проголосувавши за законопроєкт щодо фінансової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Речник Білого дому Ендрю Бейтс у службовій записці заявив, що республіканець Майк Джонсон скорочує час і йде на канікули "замість того, щоб покласти край шкоді, яку він завдає нашій національній безпеці".

06:45
Збройні Сили України продовжують захищати Авдіївку від російської армії та стримують просування противника, у межах міста тривають запеклі бої. За даними командувача напрямку Олександра Тарнавського, наразі для військових виділений додатковий ресурс боєприпасів та інших засобів ураження.

00:11
У ЗСУ спростували загрозу для Запоріжжя. Військ РФ там багато, але вони "розмазані" по фронту. Речник ЗСУ Лиховій наголосив, що якщо авдіївське угруповання — це 50 000 окупантів на вузькій смузі, то із Запорізьким напрямком ситуація інша, адже така сама кількість розосереджена від межі з Донецькою областю аж до Дніпропетровської.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/