Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

13.02.2024

22:50
14 лютого на новій зустрічі партнерів Україні у форматі "Рамштайн" буде доповідь коаліції з підготовки винищувачів F-16 для передання Повітряним силам ЗСУ. Наразі все йде за планом – і весна 2024 року є реалістичним строком для отримання цих літаків, повідомила голова місії України при НАТО Наталія Галібаренко.

21:56
Президент Володимир Зеленський створив нову посаду спеціального уповноваженого президента з питань реалізації міжнародних безпекових гарантій та розвитку Сил оборони.
На цю посаду голова держави призначив генерал-лейтенанта Євгена Мойсюка – ексзаступника головнокомандувача ЗСУ, колишнього командувача Десантно-штурмових військ та комбрига часів Антитерористичної операції.

20:52
Умєров і Сирський зв'язались із західними генералами щодо воєнних планів України на 2024-й.
Також серед обговорюваних тем - забезпечення ротації бійців на фронті, оптимізація структури ЗСУ, доукомплектування наявних бригад і створення нових.

20:20
Президент Володимир Зеленський повідомив, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров впродовж дня об'їхали "всі гарячі точки фронту" та доповіли щодо ситуації там.

19:52
Колишній посол у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, що ця країна може надіслати війська в Україну у разі "катастрофічного розвитку подій" на фронті.

19:32
Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський заявив, що Україна наразі перейшла до ведення оборонної операції. Він оцінює ситуацію на передовій як складну, російська армія наступає "фактично по всій лінії фронту".

19:11
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна має величезні зрушення у виробництві боєприпасів. Під час засідання Уряду на сході країни він розповів, що у 2023 році було збільшено випуск мінометних снарядів у 42 рази, артилерійських – у 2,5 раза.

18:56
У ГУР заявили, що попри дедалі активніше використання окупантами супутникових пристроїв SpaceX Starlink на фронті, у російських військових все ж залишаються проблеми зі зв’язком. Глобально це армії РФ не допомагає.

18:28
Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський заявив, що роль дронів у війні збільшується щодня, оскільки зростає кількість їхнього використання з обох сторін. Унаслідок цього, війна переходить у нову стадію.

18:27
Правоохоронці розпочали ще одне кримінальне провадження у зв’язку зі стеженням за командою Bihus.Info за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів. Головна редакторка видання Аліса Юрченко зазначила у коментарі для LIGA.net, що йдеться про додаткову кваліфікацію в об'єднаній справі.

17:46
У ДТЕК розповіли, що в Придніпровську ТЕС сьогодні вночі влучили дуже багато дронів. На відновлення станції потрібно буде багато часу - кілька тижнів або й місяців.

17:09
Ексочільник Луганської ОВА Сергій Гайдай знову очолить Мукачівську РДА: Кабмін погодив призначення.

16:59
Російські окупанти запустили в бік Одеси керовану авіаційну ракету Х-59 – сили ППО збили її на підльоті з моря до міста. Уламки ракети загарбників пошкодили недобудову та скління кількох багатоповерхівок у прибережній зоні.

16:34
Сьогодні російські пропагандистські ресурси розганяли інформацію про буцімто ракетний удар РФ по скупченню українських військових і "великі втрати" ЗСУ під Селидовим у Покровському районі Донецької області. Командувач Таврійського напрямку Олександр Тарнавський спростував заяви окупантів, зазначивши, що це – російська інформаційно-психологічна спецоперація.

16:27
Лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер заявив, що схвалення Сенатом законопроєкту, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню у $95 млрд, є одним з історичних і послідовних рішень, які коли-небудь схвалювалися у верхній палаті Конгресу США. Він наголосив, що цим законопроєктом "Сенат заявляє, що американське лідерство не похитнеться й не зазнає поразки".

13:52
Росія готується до військової конфронтації із Заходом протягом наступного десятиліття. Голова Служби зовнішньої розвідки Естонії Каупо Росін вважає, що агресора може стримати зустрічне нарощування збройних сил.

13:44
Прем'єр Польщі Дональд Туск заявив, що Євросоюз сприйматимуть серйозно лише тоді, коли він стане "серйозною військовою силою".

13:13
Настоятель храму на Дніпропетровщині проведе п'ять років за ґратами за виправдання повномасштабного російського вторгнення та окупації частини території України. За даними співрозмовників LIGA.net у правоохоронних органах, йдеться про Олександра Лунєгова.

12:10
Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат підтвердив LIGA.net, що РЕБ "Покрова" дійсно працює в Україні та успішно збиває ворожі БпЛА. Раніше про неї написав американський Forbes

11:51
Перший заступник голови Національної поліції Максим Цуцкірідзе заявив, що військовозобов'язані, які отримали умовний термін за ухилення від військової служби, все одно підлягають призову.

11:48
В Авдіївці провели ротацію деяких підрозділів, командування заводить у місто нові підкріплення, заявив представник 110 окремої механізованої бригади Іван Сєкач.

10:24
У Дніпрі частково закривають школи й евакуювали одну з лікарень через удар російських окупантів по теплоелектростанції в ніч проти 13 лютого.

10:23
У Москві в ніч проти 13 лютого сталася пожежа в районі нафтопереробного заводу "Газпромнєфть".

10:20
Сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем підтримав 45 президента США Дональда Трампа, який пропонував передати допомогу Україні в кредит, а не на безоплатній основі. В іншому випадку він відмовляється голосувати за підтримку.

10:19
Спікер Палати представників США Майк Джонсон відкинув законопроєкт Сенату, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню і може бути ухвалений найближчими днями.

10:02
Генеральний директор німецького оборонного концерну Rheinmetall Армін Паппергер заявив, що ЗСУ потребують 2 мільйони артилерійських снарядів на рік, і завод не здатен виготовити стільки.

08:55
Речник Держдепу США Меттью Міллер заявив, що НАТО насамперед забезпечує захист Сполучених Штатів. Так він відреагував на заяву Трампа.

08:02
Російська армія втратила 1090 солдатів та офіцерів, 63 одиниці техніки та 19 артилерійських систем за добу — повна статистика втрат.

07:38
Російські окупанти наступають у районах Куп'янська, Кремінної, Бахмута, Авдіївки, Мар'їнки, Пречистівки, Новопокровки та Кринкiв – зведення Генштабу.

07:13
У Сенаті США схвалили фінальне голосування щодо військової та фінансової допомоги Україні.

07:08
Під час атаки в ніч на 13 лютого РФ запустила по Україні 23 "шахеди", сили протиповітряної оборони збили 16 цілей.

07:08
Російські окупанти вдарили дронами-камікадзе Shahed-136 по Дніпру в ніч проти 13 лютого, зафіксовано прильоти по енергетичнiй інфраструктурi.

00:00

Зеленський планує західноєвропейське турне, щоб лобіювати військову допомогу, пише Bloomberg. Президент може відвідати Париж, Берлін і Мюнхен. На порядку денному – переговори про військову допомогу та двосторонні гарантії безпеки.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/