Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

11.02.2024

23:16
На президентських виборах у Фінляндії переміг колишній прем'єр-міністр країни Александр Стубб, який у 2017 році залишив політику і не збирався повертатися, однак вторгнення Росії в Україну змінило його думку. Він випередив у другому турі колишнього главу МЗС Пекка Хаавісто.

23:14
Пані посол України в США Оксана Маркарова заявила, що Сенат США зробив наступний крок на шляху до ухвалення законопроєкту HR 815 про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму $95,3 млрд без угоди щодо міграційної реформи та безпеки кордону. Видання CNN зазначило, що остаточне голосування за законопроєкт у Сенаті відбудеться ближче до середини тижня.

21:42
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що найкращий варіант для України — стати буферною зоною між Росією та Європою. Інакше, вважає він, Росія "нападатиме знову і знову". Водночас він не згодний, що Україна захистить Європу.

21:41
Новопризначений на посаду Командувача Сухопутних військ Збройних Сил України Олександр Павлюк заявив, що усвідомлює спектр задач, що стоять сьогодні перед всією структурою Сухопутних військ.

21:37
Президент Володимир Зеленський заявив, що впродовж двох перших місяців 2024 року українські сили ППО збили вже 359 "шахедів". Він наголосив, що Україна працює над тим, щоб більше українських регіонів отримали захисні системи радіоелектронної боротьби.

21:36
Американський генерал і колишній командувач сил США в Європі Бен Годжес вважає, що новопризначений головнокомандувач генерал-полковник Олександр Сирський стане "неприємним сюрпризом" для російської армії на полі бою.

19:50
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розкритикував заяву 45-того президента США Дональда Трампа, який припустив, що в разі переобрання він заохочуватиме Росію до вторгнення в країни союзників США, які не виділяють достатньо коштів на військові витрати. Генсек наголосив, що незалежно від того, хто переможе на виборах – він очікує, що США "залишаться сильним і відданим союзником НАТО".

19:02
Під час відбиття штурму на Донецькому напрямку, українські прикордонники виявили встановлений окупантами "триколор" та зірвали його.

18:59
Росія завербувала до 15 000 непальців для участі у війні в Україні. Багато з них повернулися травмованими, а деякі так і не повернулися. Також зазначається, що, ймовірно, четверо бійців перебувають у полоні в Україні. Про це повідомило видання CNN із посиланням на військових, які повернулися з фронту, та родичів непальців, завербованих у російську армію.

18:59
Голова Європейської Ради Шарль Мішель розкритикував заяви 45-того президента США Дональда Трампа про те, що той "заохочував" би Росію до агресії проти НАТО. Мішель наголосив, що нерозважливі заяви про безпеку НАТО та солідарність п'ятій статті служать лише інтересам російського диктатора Володимира Путіна.

17:02
Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що наразі українські війська переживають "дуже складний" момент і потребують "зброї, зброї, зброї", попередивши, що "вичікування впливає на ситуацію" у війні. Також він повідомив, що затримка допомоги Україні від США впливає на ситуацію на фронті.

16:26
Бійці бригади "Сталевий кордон" на території Харківської області знищили російський комплекс дальнього візуального спостереження "Муром-П".

15:50
Оперативники Волинського прикордонного загону на околиці одного з прикордонних населених пунктів Ковельського району спільно зі співробітниками Служби безпеки України збили дрон з двома пакунками. Як згодом з'ясувалося, там було 22,5 кг гашишу на 13 млн грн.

15:16
За інформацією ділового журналу Challenges, французький президент Емманюель Макрон відклав попередньо заплановану на 13-14 лютого поїздку до України.

13:20
У ГУР і Кабміні кажуть, що в ніші дронів-камікадзе типу Shahed між Україною й Росією уже паритет, і це при тому, що ми тільки почали її масштабувати

12:48
Тарнавський заявив, що Україна відправила підкріплення на оборону Авдіївки. Каже, що "свіжі сили вступили в бій".

12:45
Україна розробила нову, покращену версію морських дронів Magura. Безпілотники старої версії недавно потопили російський корабель "Івановець".

11:52
Начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко в 11:51 повідомив, що місто обстрілюють: "У Херсоні лунають вибухи! Армія РФ обстрілює прибережні зони з тимчасово окупованого лівого берега".

11:34
Головне управління розвідки опублікувало аудіоперехоплення, яке підтверджує, що росіяни почали використовувати старлінки.

11:15
У прифронтовому місті Новогродівка згоріла офісна будівля комунального підприємства після авіаудару росіян. Вони використали нові авіаційні ракети Грім-Е1.

10:56
Зеленський провів кадрові перестановки у керівництві ЗСУ:
→ Командувачем Сухопутних військ став Олександр Павлюк.
→ Командувачем об'єднаних сил замість Сергія Наєва став Юрій Содоль.
→ Командувачем ДШВ замість Максима Миргородського став Ігор Скибюк.
→ Командувачем Сил тероборони став Ігор Плахута.

09:44
Сьогодні вночі половину "шахедів" у напрямку Києва збили мобільні групи, озброєні зенітними гарматами та великокаліберними кулеметами.

09:12
У Київській області після падіння одного з дронів виникла пожежа на території підприємства. Пошкоджені складські приміщення, СТО, ангар, адмінбудівля підприємства, легковий автомобіль і навантажувач. Жертв і постраждалих немає.

08:05
Унаслідок нічної атаки дронів постраждали щонайменше двоє цивільних - у Дніпропетровській і Миколаївській областях. Також стало відомо, що майже половину всіх дронів збили над Миколаївщиною.

07:50
Росія за добу втратила майже 1000 солдатів.

07:41
У суботу на фронті відбулося 98 бойових зіткнень. Дві третини російських атак прийшлися на два напрямки - біля Авдіївки й Мар'їнки.

07:03
Трамп розкритикував законопроєкт про іноземне фінансування, який зараз розглядають у Сенаті. Він каже, що допомога США має бути позикою.

06:43
У Києві вночі була двогодинна тривога. Військова адміністрація заявила, що була загроза ударів з повітря, але дрони до столиці не долетіли.

06:26
Глава МЗС Польщі попередив Захід: якщо Путін переможе, то мобілізує українців і змусить їх воювати на його боці.

00:25
Борис Джонсон порівняв Карлсона з каналізаційною трубою після його інтерв'ю з Путіним. Експрем'єр Британії назвав роботу Карлсона "жалюгідною", наголосивши, що той навіть не намагався ставити гострі питання та виправляти спотворену керівником Кремля версію "історії".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/