Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

01.02.2024

23:26
Рішення Євросоюзу про виділення Україні 50 млрд євро має моральні та практичні наслідки, зокрема, воно безсумнівно було ухвалено з розрахунком на те, що Україна стане членом блоку, переконана посол ЄС в Україні Катаріна Матернова.

22:40
Мінкульт повідомив, що 1 лютого у Херсонській області російські війська завдали авіаудару по території пам’ятки національного значення Кам’янська Січ, що входить до складу Національного заповідника "Хортиця".

22:11
Кулеба переконаний, що Конгрес США схвалить виділення додаткових коштів на допомогу Україні. Тих, хто висловлює тези про нібито припинення підтримки з боку Заходу, глава МЗС назвав "інформаційними диверсантами".

22:08
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що Силам оборони потрібно створити "абсолютно нову державну систему технологічного переозброєння", яка має бути цілісною та водночас гнучкою як до суб'єктів, котрі можуть залучатися, так і щодо фінансування та зміни виробництва.

21:34
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний перерахував, на чому Україні необхідно зосередитися у 2024 році: система забезпечення високотехнологічними засобами, нова філософія ведення війни та опанування нових спроможностей. На його думку, новітній бойовий потенціал дозволить меншими ресурсами завдавати максимальної шкоди РФ, зупинити агресію та убезпечитися від неї у майбутньому.

21:17
Залужний назвав вирішальні умови, які сприятимуть перемозі над Росією. Це підвищення мобільності своїх військ, позбавлення противника можливостей відновлювати втрачене положення, досягнення абсолютної переваги в повітрі та інше.

20:49
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний написав статтю щодо ситуації на фронті та того, на чому необхідно зосередитися у 2024 році. Ось її основні тези.

20:02
Електронний кабінет військовозобов'язаного дозволить значно простіше організувати систему відбору до війська згідно зі спеціальністю людини та дозволить зменшити кількість помилок щодо призову людей, які не підлягають мобілізації. Про це заявив начальник Управління преси й інформації Міністерства оборони Ілларіон Павлюк.

19:44
Іл-76. Україна просила про повернення тіл нібито загиблих полонених, але Росія поки на це не йде, повідомив представник ГУР Юсов. Він наголосив, що в Україні їх статус залишається тим самим - вони вважаються військовополоненими.

19:20
Згідно з новим законопроєктом військовозобов'язані матимуть 60 днів, аби уточнити свої дані: це можна буде зробити як в електронному кабінеті, так і офлайн. Начальник Управління преси й інформації Міноборони зазначив, що в електронному кабінеті буде легше й простіше уточнити дані.

18:32
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що ордер Міжнародного кримінального суду на арешт російського диктатора Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини у РФ Марії Львової-Бєлової допоміг у процесі повернення українських дітей, яких незаконно вивезли до країни-агресора.

17:58
Українське видання NGL.media (колишнє Наші гроші) заявило, що експозаштатний радник Офісу президента Олексій Арестович виїхав з України на підставі листа від Головного управління розвідки Міністерства оборони. ГУР спростувало цю інформацію. Видання відповіло, що не відкидає, що лист, за яким виїхав Арестович, був підробленим.

17:57
СБУ заочно повідомила про підозру російському актору, політику та пропагандисту Дмитру Пєвцову, який публічно підтримує збройну агресію РФ проти України.

17:52
У воєнній розвідці заявили про важливість і успішність спецоперації зі знищення ракетного катера "Івановець" у Криму за допомогою морських дронів. Юсов наголосив, що "Івановець" був гордістю флоту РФ, адже таких в окупантів було лише три. Вже - мінус один.

16:18
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста не виконує свій мандат і не вимагає нічого від росіян стосовно полонених українців. Про це він повідомив, коментуючи питання щодо українських військовополонених, які могли загинути під час авіакатастрофи Іл-76, як про це заявляють росіяни.

16:17
Від початку російського повномасштабного вторгнення українські прикордонники зафіксували загибель 24 осіб під час спроби незаконно перетнути кордон.

14:15
Прем'єр-міністрка Естонії Кая Каллас заявила, що країни-члени Європейського Союзу не досягли мети, заявленої в ініціативі щодо надання Україні мільйона снарядів попри те, що виробництво боєприпасів в Європі потроїлося. Також перед засіданням Ради ЄС вона наголосила, що вважає доречним, щоб кожен із союзників виділяв на оборону 2% ВВП.

13:46
Президент Володимир Зеленський заявив, що фінансова підтримка не менш важлива, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію, а також подякував лідерам Європейського Союзу за створення Фонду для України.

13:22
У тимчасово окупованому Криму воїни Головного управління розвідки Міноборони знищили російський ракетний катер "Івановець".

13:21
Законопроєкт про мобілізацію не буде ухвалено швидко, заявив LIGA.net народний депутат від Слуги народу та заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв.

13:12
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що з "обережним оптимізмом" очікує на погодження лідерами країн Європейського Союзу надання Україні 50 млрд євро допомоги на наступні чотири роки. Також канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив, що на саміті 1 лютого щодо виділення допомоги Україні "не слід ходити навколо і намагатися будувати якісь конструкції".

13:10
У розпорядженні журналістів Радіо Свобода (Схеми) з’явилися супутникові знімки Planet Labs за 31 січня, на яких видно місце падіння російського військово-транспортного літака Іл-76.

12:09
Видання Foreign Policy написало, що Україна та країни Східної Європи хочуть її якнайшвидшого вступу до НАТО, проте проти цього виступають Німеччина та США. У Державному департаменті це спростували.

11:20
Видання Semafor з посиланням на власні джерела написало, що спiкер Палати представників США Майк Джонсон заявив главам парламентів країн Балтії, що питання безпеки кордону з Мексикою та допомоги Україні, швидше за все, будуть розділені.

11:20
Під час ракетного удару Сил оборони по аеродрому Бельбек у тимчасово окупованому Криму 31 січня було п'ять прильотів.

11:19
Начальник української військової розвідки Кирило Буданов заявив, що найближчі шість місяців війни РФ проти України будуть "цікавими".

10:58
У 2024 році Агенція оборонних закупівель планує в рази збільшити кількість дронів на фронті. Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Україна цього року планує виробити "сотні тисяч" безпілотників різних типів.

10:02
Державна прикордонна служба опублікувала кадри повернення українських військовополонених із російського полону. Серед них було 26 прикордонників.

08:59
Російська армія втратила 1000 людей убитими та пораненими, а також десятки одиниць техніки та артилерії за добу.

07:36
Російські окупанти наступають у районах Куп'янська, Кремінної, Бахмута, Авдіївки, Мар'їнки, Золотої Ниви, Приютного, Вербового, Роботиного та Кринкiв – зведення Генштабу ЗСУ.

07:30
Російські окупанти атакували Україну дронами-камікадзе Shahed-136 в ніч проти 1 лютого, є два прильоти в Харкові.

07:30
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що важливо слухати 45 президента США Дональда Трампа, коли той закликає Європу більше витрачати на оборону.

07:25
Буданов не став коментувати чутки про те, що його можуть призначити головнокомандувачем Збройних Сил України замість Валерія Залужного.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live