Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

26.01.2024

23:53
США вперше за 15 років планують розмістити ядерну зброю у Великій Британії через зростання загрози з боку Росії, повідомляє The Telegraph, посилаючись на відповідні документи Пентагону. Штати вивели ядерні ракети з Британії у 2008 році, вважаючи, що загроза холодної війни з боку Москви зменшилася.

23:01
Україна і Франція вже перейшли до безпосереднього опрацювання проєкту угоди про гарантії, повідомили в ОП. Також узгоджено графік подальших двосторонніх переговорів на найближчий час.

22:35
Данілов дорікнув ООН через обійми з Лавровим і неспроможність перевірити дані про Іл-76.
"Вони там в обіймах лапають цього Лаврова, я перепрошую, цілуються в ясна і водночас не мають права відвідати місце, де, на їхній погляд, сталася трагедія? Так що ж це за ООН? Чим вона займається?" – обурився секретар РНБО.

22:02
Іл-76. Росія надала список військовополонених, які нібито були на борту, повідомив Коордштаб. Однак опитані родичі бійців зі згаданого списку не побачили на відео пропагандистів з фрагментами тіл особливих ознак, які вказували б на їхніх рідних.

21:27
Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив: якщо умови нового законопроєкту, який готує Сенат, щодо запровадження прикордонної реформи та виділення допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню відповідають дійсності – він буде непрохідним для нижньої палати.

20:26
Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав райони ведення бойових дій. Він розповів про головні акценти українських військових та заявив, що російська армія нарощує інтенсивність наступальних дій на Сіверському та Бахмутському напрямках.

19:41
Очільник Федеральної розвідувальної служби Німеччини Каль переконаний, що у РФ достатньо людей, які думають так само, як Путін, і навіть якщо диктатор РФ раптом випаде з вікна, то знайдуться послідовники, які продовжать його політику.

18:33
Представник ЗСУ Фітьо заявив, що росіяни, ймовірно, вже шкодують, що зайшли до Крохмального, розташованого на автомобільній дорозі Куп'янськ – Сватове. Тепер українські військові перебувають на більш вигідних позиціях та завдають серйозних втрат окупантам.

18:27
Фірма Львівський арсенал, яка взяла гроші на 100 000 мін для ЗСУ і не постачила жодної, програла суд Міністерству оборони й тепер винна 1,5 млрд грн.

18:05
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна та Данія спільно проведуть форум оборонних індустрій з фокусом на виробництві дронів. За словами очільника МЗС, Данія має серйозний потенціал у виробництві цього типу озброєння.

17:59
На початку січня данська газета Berlingske писала про нібито затримку F-16 від Копенгагена, але глава МЗС Данії запевнив Кулебу, що все йде за планом – загроз зриву немає. Сьогодні він перебуває в Україні з нагоди відкриття в Миколаєві канцелярії Посольства Данії в Україні.

16:43
Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква у коментарі для агентства Reuters заявив, що Україна запросила президента Китаю Сі Цзіньпіна взяти участь у запланованому мирному саміті світових лідерів у Швейцарії.

15:38
Глава фракції Слуга народу Давид Арахамія заявив, що пропонував президенту Володимиру Зеленському розкрити втрати Сил оборони у війні проти Росії. Він сказав, що втрати ЗСУ "набагато менші" за 100 000 осіб.

15:31
Президент Володимир Зеленський заявив про проведення чергового засідання Ставки верховного головнокомандувача, там обговорювали снаряди, дрони та ситуацію на фронті.

15:08
Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що Росія має на озброєнні близько ста транспортних літаків Іл-76, один із яких розбився у Бєлгородській області 24 січня.

14:58
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив про готовність України частково перенести виробництво дронів на територію їхньої країни.

14:40
Нафтопереробний завод Роснєфті в Туапсе – єдиний на чорноморському узбережжі і один з десяти найбільших у Росії – зупинив виробництво після удару українських дронів. Це уже другий російський завод, який Україні вдалося зупинити за допомогою безпілотників.

14:31
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Росія перейшла на військову економіку, але це не потрібно його країні.

14:27
Посол США в Угорщині Девід Прессман заявив, що політичні рішення прем'єр-міністра країни Віктора Орбана корисні диктатору Володимиру Путіну.

13:57
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що європейським союзникам та країнам-членам Північноатлантичного альянсу потрібно активізуватися перед другою річницею великої війни та збільшити фінансування для України.

13:33
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус закликав зосередитися на оборонних проблемах Європи, а не постійно посилатися на вибори президента у США.

13:01
Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста, щоб дізнатися, чи сповіщала Росія комітет про перевезення військовополонених в літаку Іл-76, який 24 січня розбився у Бєлгородській області.

12:52
Forbes написав про підготовку змін до правил бронювання працівників. За інформацією видання, депутати придумали щомісячний фіксований платіж розміром 20 000 грн, після сплати якого підприємство зможе забронювати працівника, незалежно від посади. Але в Раді кажуть, що це поки навіть не чернетка, а тільки концепція, яку можуть і не затвердити.

12:33
Сенатор від Республіканської партії Джон Тьюн заявив про "критичний момент" у питанні можливої угоди Сенату щодо безпеки кордону з Мексикою.
"А якщо ми не зможемо цього досягти, тоді перейдемо до плану Б", - сказав Тьюн.

11:52
Представник ГУР Андрій Юсов заявив, що обмін військовополоненими, який було заплановано на 24 січня, мав бути "одним з найбільших за час повномасштабної війни".

11:45
Головнокомандувач армії Литви Валдемарас Рупшис не бачить загрози війни Росії та НАТО наступного року.

10:55
Ядерне роззброєння України. Кравчук жалівся Клінтону на українських націоналістів, які "перешкоджають" йому, свідчать розсекречені документи уряду США.

10:45
Міжнародні розслідувачі мають обстежити місце падіння літака Іл-76 у Бєлгородській області, а також чорну скриньку та уламки, заявив представник української військової розвідки Андрій Юсов.

10:45
Російські пропагандисти розігнали інформацію про нібито знищення в Україні системи протиповітряної оборони SAMP-T. У Міністерстві оборони Франції не підтвердили такі повідомлення.

09:49
Сенатори від Республіканської партії Джеймс Лендкфорд та Кевін Крамер заявили, що угоду щодо безпеки кордону з Мексикою, яка передбачає продовження допомоги Україні, потрібно укласти вже зараз.

09:32
Заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Ді Карло заявила, що організація не може встановити, чи перебували на борту російського транспортного літака Іл-76 українські військовополонені.

09:24
Помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О'Браєн заявив, що стратегія воєнної кампанії перемоги України над Росією у 2024 році буде "наступальною".

09:18
США співпрацюють з Україною для розслідування аварії літака Іл-76 у Бєлгородській області 24 січня, заявили у Держдепі.

09:17
Сенатор від Республіканської партії Мітт Ромні назвав "справді жахливим" підхід 45 президента США Дональда Трампа, який намагається зірвати угоду в Сенаті по кордону з Мексикою - вона передбачає продовження допомоги Україні.
Трамп сказав, що республіканці повинні "відкинути все, крім ідеальної угоди, навіть якщо це підштовхне країну до тимчасового закриття".

08:43
Сенатор від Демократичної партії Кріс Мерфі заявив, що в найближчу добу-дві стане зрозуміло, чи зможе Сенат США укласти угоду про кордон з Мексикою, яка передбачає продовження допомоги Україні.

07:54
О'Браєн вважає, що Росія продовжуватиме воювати проти України, допоки не побачить результати президентських виборів у Сполучених Штатах.

07:18
Помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О'Браєн заявив, що завдяки допомозі з боку американських союзників, Україна зможе стати сильнішою до кінця 2024 року.

07:09
Речниця Пентагону Сабріна Сінгх закликала американських законодавців схвалити запит на додаткове фінансування України і публічно, і приватно.

06:51
Віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що як мінімум у п'яти країнах НАТО "серйозно моделюють сценарій потенційної війни з Росією".

06:39

Глава фракції Слуга народу Давид Арахамія запропонував влаштовувати військові навчання для нардепів та держслужбовців, що, на його думку, могло б мотивувати українців не боятися мобілізації.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live