Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

25.01.2024

23:59
Зеленський повідомив, що у Брюсселі офіційно розпочався процес скринінгу. Це основа для переговорів про вступ до ЄС. Президент наголосив, що попереду – кропітка робота з оцінки відповідності українського законодавства нормам ЄС.

23:15
Між операторами дронів і РЕБ зараз йде своя війна, яка суттєво впливає на реальне поле бою, заявив речник ЗСУ Штупун.
Він підтвердив, що це вже не Друга світова, і "малюнок війни" вже змінився та буде змінюватись і далі. Україна в цих змінах "десь попереду".

22:04
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував ситуацію із побоюванням щодо ядерної ескалації з боку Росії восени 2022 року й наголосив, що Україна дуже серйозно ставиться до "ядерних аргументів в американському мисленні". Проте, він також акцентував, що Україна вже "стала жертвою цього мислення у 1994 році".

21:27
Іл-76. Пєсков, коментуючи заяву Зеленського про необхідність міжнародного розслідування, сказав, що "однозначно треба", але для перевірки "злочинних дій" Києва. У ГУР цю заяву представника Кремля назвали "хамською" і нагадали, що йдеться про російський військовий літак, який не повинен був залучатись до операції з обміну полоненими.

20:27
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав дві концептуальні проблеми, які лежать в основі проблематичного формування міжнародної політики щодо Росії та диктатора Володимира Путіна. Він пояснив, що деякі українські міжнародні партнери вважають Путіна "лідером, який припустився жахливої помилки".

20:23
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що у російсько-українській війні ніщо не принесло російському диктатору Володимиру Путіну більше користі, ніж концепт "не допустити ескалації". Він заявив, що закінчення війни такого масштабу вимагає усунення основної причини війни – імперіалістичного мислення Путіна.

20:11
У ГУР повідомили, що версія OSINT-аналітиків про те, що російський транспортний літак Іл-76, який впав у Бєлгородській області, нібито летів через Єгипет, опрацьовується, проте малоймовірно, що це дійсно був саме цей борт.

19:18
Пропагандисти не мають стосунку до процесу обміну полоненими, воєнна розвідка не коментуватиме їх заяви. Інформацію щодо можливого перебування українських військовополонених на російському військовому літаку Іл-76, що впав, мали повідомляти офіційні структури РФ. Про це заявив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

18:29
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вважає ситуацію на фронті в Україні кращою, ніж це обговорюється в суспільстві. За його словами, територіальні здобутки Росії є незначними, зважаючи на "нелюдські зусилля", які докладає російський диктатор Володимир Путін.

18:23
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що "нічого не знає" про ідею кільцевого обміну крилатими ракетами Taurus з Великою Британією, щоб та надала Україні ракети Storm Shadow.

16:48
У Миколаївській області Сили оборони знищили російську керовану авіаційну ракету Х-59, повідомляє Оперативне командування "Південь".

16:35
Швеція й Велика Британія долучаються до нещодавно створеної коаліції дронів, яку заснували Україна та Латвія.

16:07
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з начальником Генерального штабу Збройних сил Польщі генералом Вєславом Кукулою: військові обговорили ситуацію на фронті, взаємодію країн і те, як Україна протидіє російським ракетним ударам.

15:36
Після авіатрощі російського військового літака Іл-76 до бєлгородського моргу потрапило лише п'ять тіл, що відповідає чисельності особового складу екіпажу борту. Представників Міністерства з надзвичайних справ РФ "фактично вигнали" з місця падіння співробітники Федеральної служби безпеки та російські військові. Про це заявив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

15:22
Капітан Андрій Рудик заявив, що станом на січень 2024 року з початку широкомасштабного російського вторгнення зафіксовано 626 атак з використанням хімічних речовин. У грудні 2023 року, за його словами, вперше було зафіксовано використання російських гранат з отруйними речовинами.

14:50
На російському військовому літаку Іл-76, який упав у Бєлгородській області РФ 24 січня, мали летіти російські високопосадовці. Проте "в останній момент" Федеральна служба безпеки РФ "фактично наказала" їм не сідати на борт. Про це заявив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

14:08
На борту російського військового літака Іл-76, який впав у Бєлгородській області РФ 24 січня, могли бути як лише ракети до С-300, так і ракети й люди. Авіатроща може бути свідомою провокацією окупантів з використанням полонених як живого щита, але може бути й "дружнім вогнем" загарбників по своєму ж літаку. Про це заявив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

14:05
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс прибув до України, щоб зустрітися з українськими посадовцями. Сьогодні він зустрінеться зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою, а також із секретарем Ради національної безпеки і оборони Олексієм Даніловим.

13:44
Член Палати представників США від Республіканської партії Чіп Рой (штат Техас) заявив, що Україна "не отримає жодного долара", доки у Вашингтоні не вирішать питання безпеки кордону з Мексикою.

13:40
У Верховній Раді обговорюють ініціативу запровадження базової військової служби для всіх громадян віком до 25 років.

13:37
Військовий кореспондент Юрій Бутусов заявив, що двох операторів 74 окремого розвідувального батальйону відправили на штурм з автоматами і вони загинули у бою. Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний відреагував та дав зрозуміти, що розбереться у ситуації.

12:22
Служба безпеки України повідомила про затримання учасника російського хакерського угруповання "Народна Cyberармія РФ", підконтрольного російській Федеральній службі безпеки. За даними слідства, чоловік готував кібератаки на українські урядові сайти та наводив російські ракети на Харків.

12:15
Росія заздалегідь запланувала інформаційну атаку проти України щодо Іл-76 – омбудсмен.

12:09
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Україна поки не має даних, які могли б підтвердити, що на борту літака Іл-76, що впав 24 січня під Бєлгородом, були українські полонені.

11:32
Удар по нафтобазі в російському Туапсе в ніч проти 25 січня був спеціальною операцією Служби безпеки України. Безпілотники пошкодили установку первинної обробки нафтопродуктів — це вакуумна та атмосферні колони.

11:19
Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом падіння літака Повітряно-космічних військ РФ Іл-76 у Бєлгородській області Росії, повідомила пресслужба відомства.
Розслідування здійснюється за статтею 438 Кримінального кодексу щодо порушення законів та звичаїв війни.

10:46
У Росії рекордно здорожчали труни та вартість ритуальних послуг.

10:30
Лідер меншості Республіканської партії у Сенаті США Мітч Макконнелл закликав до збільшення військової допомоги Україні, щоб забезпечити поразку Росії у війні.
"Йдеться про розраховані, чіткі американські інтереси. У прямих інтересах США, щоб авторитарні лідери не почувалися в праві перекроювати карту світу силою. У наших інтересах допомогти послабити збройні сили головного противника, не жертвуючи життям американців", - підкреслив сенатор.

10:29
Шольц: Ми маємо визнати — простого рішення війни не передбачається. Річ не в переговорах між Україною та Росією.

09:43
Канцлер Німеччини Олаф Шольц припускає, що його держава та Україна незабаром укладуть угоду про співпрацю у галузі безпеки.

09:37
45-й президент США Дональд Трамп тисне на Конгрес, щоб заблокувати допомогу Україні заради виборів, заявив кореспондент Голосу Америки Остап Яриш із посиланням на кількох співрозмовників в американських медіа.

09:01
З'явилися фото наслідків удару по Одесі. Руйнування багатоповерхівок та меблевого комбінату.

08:24
Російська армія втратила 950 солдатів та офіцерів, 115 одиниць техніки та 60 одиниць артилерії за минулу добу.

08:23
Російські окупанти атакували Криворізький район дронами-камікадзе Shahed-136 — є приліт по підприємству у Глеюватській громаді.

07:33
Генштаб: РФ наступає на восьми напрямках, головні удари бiля Кремінної та Донецька.

07:24
Командувач Повітряних сил Микола Олещук заявив, що вкидами про нібито загибель українських полонених на борту знищеного під Бєлгородом літака Іл-76 24 січня росіяни намагаються зменшити допомогу Україні від партнерів.

06:54
Російська армія атакувала Україну ракетами типу С-300 та дронами-камікадзе Shahed-136 у ніч проти 25 січня. В Одесі зафіксовано прильоти по промисловому об'єкту.

06:32
У Туапсе вночі була пожежа на нафтобазі. Росіяни пишуть про удар безпілотників

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live