Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

26.07.2022

23:47
Білий дім не бачить "жодних ознак" закупівлі Росією іранських безпілотників. Про це заявив координатор із питань стратегічної комунікації Ради нацбезпеки США Джон Кірбі.

23:36
Україна обов'язково битиме у відповідь на удари російських окупантів по цивільних об'єктах, будинках мирних жителів. Про це у своєму новому відеозверненні сказав президент Володимир Зеленський.

22:27
Міністр оборони США Ллойд Остін запевнив українського колегу Олексія Резнікова в тому, що Сполучені Штати докладають усіх зусиль, щоб якнайшвидше доставити військове обладнання до України.

21:40
Фонд "Повернись живим" придбав безпілотний авіаційний комплекс Bayraktar TB2 загальною вартістю $16 502 450.

21:00
Міжнародне товариство Вінстона Черчилля відзначило президента Володимира Зеленського премією Вінстона Черчилля за лідерство. Глава держави взяв участь у церемонії нагородження у форматі відеоконференції.

20:42
Воїни повітряного командування "Південь" на Миколаївщині збили російський дрон-камікадзе "Ланцет".

19:54
У Міноборони країни-агресорки РФ анонсували проведення "стратегічних навчань "Схід-2022" із військами східного військового округу та залученням "військових контингентів інших країн".

19:40
Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що російський диктатор Володимир Путін звертався до нього з пропозицією про співпрацю з турецькою компанією Baykar, яка виробляє ударні дрони Bayraktar.

18:40
Російські окупанти ранковим ракетним ударом по Білгород-Дністровському району на Одещині зруйнували п'ять житлових будинків, пошкодили понад 15 баз відпочинку, 60 дачних ділянок, близько 80 торгових павільйонів. Жодних військових об'єктів на вказаній території немає.

18:39
Європейські верфі відмовляються ремонтувати російські рибальські судна, а для їх ремонту в Росії технічної можливості немає, заявив президент Всеросійської асоціації рибопромисловців. Відмови почалися після початку вторгнення Росії до України.

17:48
Зеленський розраховує на контрнаступ ЗСУ у найближчі три-шість тижнів, повідомив конгресмен США Сміт після поїздки до Києва. На тлі цього американський політик закликав США якнайшвидше озброювати Україну, зокрема ракетами 300+ км.

16:51
Контррозвідка СБУ показала відео знищення ударними дронами трьох російських танків Т-72:

16:01
Україна отримала від Німеччини реактивні системи залпового вогню MARS II та ще САУ.

14:58
Повітряні сили ЗСУ повідомляють, що в окупантів "дуже велика кількість" систем ППО. Це вся лінійка "буків" ("Бук-М1", "Бук-М2", "Бук-М3"), "Тор", "Панцир", С-300 та С-400. Ці системи ППО розміщені на тимчасово окупованих територіях України, проте українські сили мають всю інформацію про те, де розташовано ці комплекси, і вживають відповідних заходів.

14:48
Росіяни пролетіли тисячі кілометрів, щоб розбомбити будинки людей у Затоці.

14:26
Британський уряд оновив санкції проти РФ - у списку 42 нові позиції. Під санкції потрапив голова Мін'юсту РФ Костянтин Чуйченко та його заступник Олег Свириденко. Також до списку санкцій внесено губернаторів і глав республік у складі РФ.

13:16
Росія вже розпочала активну фазу підготовки до псевдореферендуму на Донбасі, повідомляє СБУ. Очікується, що буде "звернення" нібито місцевих до Пушиліна. РФ залучила "активістів", привезла російських "експертів", блогерів, а людей підкуповують продуктовими наборами та сім-картами російського оператора.

13:05
Бербок відреагувала на слова Лаврова: "Все, що робить Росія, – спроби підкорити Україну та її народ".

12:29
МЗС Естонії готує пропозиції для Євросоюзу про призупинення видачі віз росіянам, оскільки вважає "морально неправильним" те, що громадяни РФ масово їдуть до Лувру, доки в Україні вбивають дітей.

12:08
Росіяни хочуть перейменувати Маріуполь на Жданов.

12:07
Росія набирає найманців у Центральній Азії, щоб уникнути мобілізації.

11:15
Зеленський показав наслідки ракетного удару по Затоці, курортному селі під Одесою.

10:30
Корбан збирається повернутися в Україну, але закликає не чекати на "прорив у стилі Саакашвілі".

10:29
У Молдові стурбовані небезпекою вторгнення Росії у разі окупації Одеси.

10:24
Минулої доби сили оборони України знищили ще 170 російських військових, завдавши найбільших втрат окупантам під Бахмутом.

09:58
Харківська обласна прокуратура опублікувала кадри з місця "прильоту" у Харкові. Видно, що він був біля стадіону "Металіст" і станції метро "Захисників України". За даними прокуратури, окрім автосалону, пошкоджено підприємство і багатоквартирний будинок.

09:45
Росія не показує готовності до мирних переговорів, вона хоче нав'язати свої умови, щоб Україна здалася, каже міністр юстиції Малюська.

09:24
ЗСУ готуються до масштабного наступу на російських окупантів у Херсонській області.

09:24
Кім опублікував момент масованого ракетного удару по Миколаєву - відео.

09:23
Ердоган заявив, що ставлення Заходу до Путіна "не те, яке влаштовує політиків".

09:22
Окупанти не можуть захопити Одесу та намагаються знищити протикорабельні комплекси.

09:01
Вибори прем'єра Великої Британії. Трас та Сунак на дебатах згадали Україну та Росію. Обидва політики відзначили британські санкції проти РФ та підтримку України зброєю.

07:49
У Держдепі прокоментували турне Лаврова Африкою. Нагадали про меседж на зустрічі G20, де главу МЗС РФ бойкотували західні колеги.

07:46
У США відреагували на слова Путіна про новий світовий порядок. Речник Держдепу заявив, що РФ мала користь від заснованого на правилах порядку, але Путін вирішив зробити Росію вигнанцем.

07:39
В окупованому Донецьку після сильних вибухів спалахнула нафтобаза.

07:36
На Волині в районі Луцька та Ковеля зафіксували безпілотники з Білорусі.

07:36
ЗСУ відбили штурми окупантів у районі парку "Святі гори" та траси Бахмут-Лисичанськ.

06:52
Захід не виступає проти переговорів, але Путін не налаштований на дипломатію - Держдеп.

06:52
Окупанти атакували ракетами Одеську область, також обстріляли Миколаїв.

06:32
Армія Росії вночі обстріляла Харків, удар був у районі біля центру міста.

04:46
Російські війська досягли незначних територіальних успіхів на південь від Бахмута, але не зможуть їх ефективно використати, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) у зведенні за підсумками 25 липня.
"Операції навколо Новолуганського показують, що російські війська мають ті самі проблеми з погляду їхньої здатності ефективно використовувати геометрію поля бою (наприклад, створення ефективних клинів) у своїх інтересах", – пишуть експерти.
Проблеми росіян погіршуються надзвичайними труднощами, з якими вони регулярно стикаються під час захоплення невеликих та відносно незначних ділянок місцевості, витрачаючи на це тижні чи місяці боїв.
Ці проблеми зростатимуть у міру того, як російські підрозділи постійно деградуватимуть під час штурмів невеликих сіл.

02:28
Міністерство оборони США офіційно оголосило про черговий пакет допомоги Україні в галузі безпеки.
Україна отримає:
- чотири додаткові системи HIMARS (загалом у ЗСУ буде 16 таких систем);
- чотири командно-штабні машини;
- додаткове протитанкове озброєння, запчастини та інше спорядження;
- 36 000 снарядів калібру 105 мм;
- до 580 додаткових тактичних безпілотних авіаційних комплексів Phoenix Ghost.

01:58
Як повідомляє ОК "Південь", російські окупанти намагаються підтягувати резерви живої сили та техніки з кримського напрямку.
Ротно-тактична група окупантів із залученням резервів спробувала наступати у напрямку Іщенка – Білогірка. Ворог зазнав втрат і відступив.
"У районі Новогригорівки вдарила пара Ка-52. Без втрат. Надвечір парами штурмовиків та ударних Ка-52 атаковано Андріївку. Втрати не допущені", – розповіли в ОК "Південь" про атаки російських окупантів.

01:51
ЗСУ знищили пункт управління 11-ї окремої десантно-штурмової бригади російських окупантів та їхній склад боєприпасів у районі П'ятихаток у Херсонській області, повідомляє ОК "Південь".
Протягом дня на південному напрямку авіація ЗСУ завдала сім ударів по місцях дислокації та розгортання підрозділів російських військ.
В результаті уражені шість опорних пунктів, скупчення озброєння і військової техніки та командно-спостережний пункт у Бериславському та Херсонському районах області.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live