Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

30.06.2022

23:55
Пентагон розглядає пропозиції американських комерційних компаній щодо виробництва озброєнь для України. Очікується, що найближчими тижнями Міноборони США ухвалить рішення про те, які саме ідеї воно розвиватиме.

23:41
Президент Володимир Зеленський у сьогоднішньому відеозверненні подякував українським захисникам за звільнення острова Зміїний від російських окупантів. За словами президента, це ще не означає, що ворог не повернеться, але обмежує дії окупантів.

23:11
Уряд Німеччини обурений діями Литви, яка обмежила транзит підсанкційних вантажів залізницею до Калінінграда з інших регіонів Росії і назад. У ФРН побоюються, що німецькі солдати, які базуються в Литві, можуть бути втягнуті у можливий воєнний конфлікт з РФ. Про це повідомляє Spiegel із посиланням на джерела.

22:00
Французький регіон Іль-де-Франс надасть 1,1 млн євро на відновлення Чернігівщини та Київщини, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України в Тelegram.

21:52
У Білорусі одну з організаторів свята для українських дітей, які втікали від війни, Аллу Кароленко засудили до 7 діб арешту, інформує білоруська служба Радіо Свобода.

21:45
Прем’єр-міністрів Нідерландів Марк Рютте зазначив, що нова Стратегічна концепція НАТО гарантує, що Альянс зможе протистояти майбутнім стратегічним безпековим викликам, написав у Твітер нідерландський лідер.

21:34
На Луганщині ЗСУ зайшли у фланг ворога і розбили підрозділ "кадирівців". Командир підрозділу 81 бригади ДШВ ЗС України Сергій М. розповів про оборону важливих населених пунктів Луганщини: Рубіжного, Сєвєродонецька та Лисичанська.

21:24
Україна закликає держави Каспійського регіону докласти максимальних зусиль, аби змусити РФ дотримуватися своїх міжнародно-правових зобов'язань, зокрема Конвенції про правовий статус Каспійського моря, і припинити удари з цього регіону. Про це йдеться у заяві МЗС.

21:08
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс займатиметься переведенням українських військ з радянського озброєння на сучасне західне, і НАТО не має списку зброї, постачання якої для України виключається. Про це він повідомив під час брифінгу після саміту у Мадриді, повідомляє пресслужба Альянсу.

21:03
Залужний показав, як ЗСУ "утюжили" окупантів на Зміїному. На це можна дивитися вічно, приємного перегляду!
Чому острів Зміїний стратегічно важливий для України – читайте в матеріалі.

20:48
У четвер російські війська нанесли два ракетних удари по Одещині, заявив голова Одеської ОВА Максим Марченко у відеозверненні.
"Сьогодні ворог наніс ракетний удар у регіоні двома ракетами. На щастя, постраждалих та руйнувань немає".

20:23
Сервіс Maxar опублікував супутникові знімки острова Зміїний. Фото датовані 30 червня. На них видно дим від знищеної техніки та споруд у кількох місцях у північній частині острова.

20:17
Армія РФ підійшла з різних боків до Лисичанська. У декількох напрямках тривають обстріли. Проте місто не оточене і вуличних боїв немає.
Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в ефірі телемарафону.

20:06
Рада оборони Полтавщини заборонила рух транспортних засобів без глушників.
Про це повідомив голова ОВА Дмитро Лунін.

19:57
Українські військові збили над Чорним морем російський гелікоптер Ка-52, який підлітав до острова Зміїний. Про це Оперативне командування "Південь" повідомляє у Фейсбуці.
"Напередодні один із чотирьох гелікоптерів, імовірно Ка-52, який увечері підлітав до Зміїного, отримав пошкодження та впав у море між островом Зміїним та Одеським газоконденсатним родовищем", - ідеться в повідомленні.

19:40
Упродовж тижня Силами оборони звільнено два населені пункти на Криворізькому і Курахівському напрямках, заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

19:37
ЗСУ зупинили штурм на Харківському, Слов?янському та Бахмутському напрямках, підрозділи збройних сил Білорусі застосовують комплекси радіоелектронної боротьби у прикордонних районах з Волинською областю, російські окупанти залишили острів Зміїний — вечірнє зведення Генштабу.

19:32
Зеленський привітав президента Франції Емманюеля Макрона з успішним завершенням головування в Раді ЄС та зазначив, що воно стало історичним для України та Європи.
Про це Зеленський написав у Твіттері.

19:27
Російські окупанти мали частковий успіх під час штурму в районі Лисичанського нафторепереробного заводу і зараз утримують дві його частини. Про це повідомляється у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

19:25
На Харківському напрямку ворог веде активну оборону, намагається не допустити просування підрозділів ЗСУ, проводить розвідку боєм. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

19:17
Завдяки роботі українського безпілотного авіаційного комплексу "Валькірія" артилеристи влучили у склад боєприпасів російських загарбників на східному фронті.
Про це у Фейсбуці повідомило ОТУ "Північ".

19:08
Україна отримала кредит у межах проєкту Світового банку "Підтримка державних видатків для забезпечення сталого державного управління в Україні". Загальна сума – 446,8 млн євро, повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

18:56
"Він (Путін) скоїв велику помилку. Він повністю недооцінив міць Збройних Сил України, сміливість української влади та українського народу, а також недооцінив єдність НАТО і партнерів у наданні підтримки Україні", – зазначив генсек Альянсу Єнс Столтенберг в інтерв’ю CNN.

18:48
Бойові дії пошкодили магістральний газопровід у Запорізькій області, тож у тимчасово окупованому Мелітополі закінчиться газ уже через одну-дві доби.
Про це заявив мер міста Іван Федоров в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

18:33
Трюдо після завершення саміту НАТО у Мадриді заявив, що його країна відправить в Україну понад три десятки одиниць бронетехніки та кілька нових камер для дронів.
Про це повідомляє Global News.

18:25
За даними Мінекономрозвитку РФ, російська економіка у травні 2022 року скоротилася на 4,3% у річному порівнянні після зниження на 2,8% у квітні. Про це пише російський Інтерфакс.

18:18
З 1 липня загарбники хочуть запустити з захопленого Мелітополя пасажирський поїзд до Криму.
Про це в ефірі національного телемарафону новин сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров.

18:11
Президент США Джо Байден заявив, що Україна отримає масштабну військову допомогу від країн-союзників. Про це він повідомив на брифінгу за підсумками саміту НАТО 30 червня.
За його словами, понад 50 країн пообіцяли надати військову допомогу Україні, що є "глобальними зусиллями на підтримку України".

17:56
Володимир Зеленський провів переговори з Франком-Вальтером Штайнмаєром.
Про це президент України повідомив на своїй сторінці у Twitter.
"Для розвитку активного діалогу з Німеччиною провів переговори з президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром. Обговорили нарощування оборонної підтримки України. Цінуємо солідарність німецького народу на нашому шляху до ЄС та підтримку у протидії агресії. Подякував за співчуття у зв'язку з нелюдською атакою на Кременчук", - написав Зеленський.

17:49
Білорусь минулого тижня відправила Росії чергову партію боєприпасів, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов на брифінгу в Медіа-центрі Україна – Укрінформ.

17:39
На Чернігівщині прикордонники знайшли на покинутій позиції російських окупантів три споряджених заряди до СПГ-9, ручну гранату із запалом, 15 димових шашок і три заряди ВОГ-25.

17:34
Росії вдалося "відмити" через Велику Британію мільйони фунтів стерлінгів, які потім використовувалися для фінансування вторгнення в Україну. Про це йдеться у звіті парламентського комітету Палати громад британського парламенту, повідомляє The Guardian.

17:23
У Маріуполі, де мешканці потерпають від нестачі води, окупаційна влада вирішила "для картинки" мити центральні вулиці, щоденно марнуючи декілька сотень кубометрів води.
Про це в Telegram повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

17:18
Херсонська дирекція АТ "Укрпошта" припинила діяльність на окупованих територіях Херсонської області.
Про це йдеться у повідомленні Херсонської міської ради.

17:17
На території так званого Придністров’я місцева влада почала агітувати йти служити до Збройних сил Росії за контрактом, повідомляє пресслужба ГУ розвідки МО України.

17:00
У Генштабі ЗСУ повідомили, що після відходу росіян з острова Зміїний українські військові планують встановити над ним "фізичний контроль".
Про це на брифінгу повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

16:47
США збираються надати Україні новий пакет військової допомоги на $800 млн, до якого увійдуть системи протиповітряної оборони, артилерія та контрбатарейні радари. Про це заявив президент США Джо Байден на саміті НАТО 30 червня, цитує його CNN.

16:39
Окупанти платять по $20 000 хабаря, щоб втекти з війни. Стільки коштують документи про "демобілізацію" військовослужбовця з армії РФ і повернення додому. Про це свідчить нова перехоплена СБУ телефонна розмова загарбників. 

16:21
Українська влада має спроможний змінити перебіг війни реалістичний план. Вона поділилася цим планом з партнерами.
Про це заявив журналістам у Мадриді прем’єр Британії Боріс Джонсон, пише Європейська правда.

16:11
Загарбники в Маріуполі, після "депортації" головного фонтана до Донецька, планують в парку поруч з Драматичним театром демонтувати всі модерні скульптури, а натомість збудувати дитячі майданчики. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

16:09
Кількість загиблих у Миколаєві зросла.
 ДСНС повідомляє, що під час розбору завалів будинку рятувальники виявили тіло жінки. Станом на зараз відомо вже про 7 загиблих і 6 поранених.

16:05
Мешканця Херсонщини, який очолив незаконно створену військово-цивільну адміністрацію Чаплинського району, підозрюють у колабораціонізмі.
Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

16:01
Макрон: "Росія не повинна перемогти, бо це безпосередньо загрожує нашій власній безпеці. Підтримка України є необхідністю для нас самих".

16:01
Україна розриває дипломатичні відносини з Сирійською Арабською Республікою. Про це повідомляє МЗС України.

15:51
Росія завжди намагається применшити свої поразки, але це не повинно вводити в оману партнерів та знижувати підтримку України. Про це написав у Twitter голова МЗС Дмитро Кулеба.

15:49
Житель Чернігівщини, якого підозрюють у здійсненні незаконної розвідувальної діяльності на користь терористичної організації, отримав підозру.
Про це повідомляє Чернівецька обласна прокуратура.

15:41
Якщо Росія у військових зусиллях спирається на свою перевагу в чисельності, то для перемоги України необхідно зробити ставку на перевагу в ефективності. Про це написав у Facebook міністр оборони Олексій Резніков.

15:39
Європейський суд з прав людини постановив, що Росія повинна не допустити смертної кари двох британських добровольців української армії, яких російське утворення "ДНР" засудило до розстрілу.
Про це йдеться в рішенні ЄСПЛ.

15:38
Україна отримає від Франції ще шість самохідних артилерійських установок Caesar. Про це заявив президент Франції Емманюель Макрон на саміті НАТО 30 червня, цитує його канал France 24.

15:35
Моніторингова місія ООН з прав людини має докази 270 випадків викрадення цивільних українців російськими військовим. Про це заявила голова місії Матільда Богнер.

15:33
Окупанти обстріляли касетними боєприпасами Слов?янськ, повідомив голова міської військової адміністрації Вадим Лях. Вибухи пролунали на вулицях Батюка та Вільній. Поранень зазнали шестеро людей.

15:17
Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов прокоментував звільнення острова Зміїний від російських окупантів. Про це він написав у Twitter.
"Зміїний – чи український, чи безлюдний, поки що", – заявив Данілов, ймовірно, натякнувши, що українські війська можуть повернутися на острів через якийсь час.

15:03
Майже 16 мільйонів українців потребують гуманітарної допомоги — води, їжі, медичних послуг, даху над головою. Це консервативні цифри, які ООН зараз переглядає.

14:53
Танкіст Михайло Куліков, який з танку обстрілював новобудову в Чернігові, на сьогоднішньому засіданні в Деснянському районному суді визнав свою провину, повідомило Суспільне.

14:43
ВВС показало відео, як українські військові навчаються у Великій Британії використовувати зброю, яку відправляють на передову.
    Ukrainian soldiers training in UK on how to use weapons being sent to country's frontlinehttps://t.co/XK4r3c7ZIR pic.twitter.com/Bf3YtsBYvY
    — BBC News (World) (@BBCWorld) June 30, 2022

14:29
Українські військові повністю звільнили Одещину від окупантів. Про це повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.
"Селище Біле Ізмаїльського району Одеської області. Він же о. Зміїний. Дякуємо ЗСУ", - написав він.

14:21
Російські військові силою змушують працівників окупованої Запорізької атомної електростанції осушити охолоджувальні басейни.
Про це повідомляє Енергоатом.

14:14
ЗСУ звільнили від окупантів село Потьомкине в Херсонській області. Бійці 60-ї окремої піхотної бригади провели успішний наступ, під час якого відбили кілька ворожих контратак і знищили російські БМП, танки та бронеавтомобіль "Тигр".

14:11
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував заяву Міноборони РФ, що російські військові нібито з власного бажання покинули о. Зміїний.

13:58
Російські журналісти перевірили публічні заяви Міноборони РФ щодо дій російської армії в Україні. Проєкт стверджує, що пресслужба міністерства систематично бреше, оскільки дані, які вона повідомляє, ігнорують арифметику, географію, а часто і здоровий глузд.

13:48
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що поляки завжди говорили союзникам про те, що Росія є безжальною країною з імперськими апетитами, проте їх звинувачували у русофобії й не хотіли чути. Це він заявив під час саміту НАТО 30 червня, передає газета Rzeczpospolita.

13:32
Російські окупанти не витримали ударів Збройних Сил України на острові Зміїний та залишили його. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний і показав удари ЗСУ по острову.
"Низький уклін конструкторам та виробникам української самохідної гаубиці "Богдана", яка відіграла важливу роль у звільненні острова. Подяка іноземним партнерам за надані засоби ураження", – заявив Залужний.

13:25
Державні витрати на оборону через війну збільшилися уп'ятеро. За п'ять місяців 2022 року вони становили 235,3 млрд грн, тоді як рік тому були менше ніж 46 млрд грн, повідомив депутат Верховної Ради Ярослав Железняк.

13:10
У Польщі зібрали перший мільйон злотих на купівлю бойового безпілотника Bayraktar TB2 для України, повідомив ініціатор збору, журналіст Славомір Сераковський.

13:06
Норвезька рада у справах біженців в Україні (NRC) ухвалила рішення щодо реалізації проєкту з відновлення житлових будинків приватного сектора у Чернігівській області. Увагу фокусують на ремонтах об’єктів, що зазнали ушкоджень легкого та середнього ступеня, повідомляє Чернігівська ОВА.

12:53
Асоціація родин захисників Азовсталі просить ЗМІ не розголошувати деталі обміну бійців, щоб мінімізувати ризики для тих, хто лишається в російському полоні.
Про це Асоціація повідомила у Facebook.

12:36
Лісничі із села Томашів у центральній Польщі передали українським військовим 16 пікапів. Про це повідомило у Facebook Міністерство захисту навколишнього середовища України.

12:34
30 червня можливі ракетно-бомбові обстріли Овруцької громади на Житомирщині. Про це повідомили в Овруцькій міськраді. Там закликали не нехтувати повідомленнями про повітряну тривогу.

12:31
Велика Британія вважає, що сили оборони України здатні повністю деокупувати захоплену російськими військами територію країни. Британська міністерка закордонних справ Ліз Трасс у інтерв'ю ВВС Radio назвала такий прогноз "реалістичним".

12:30
Служба безпеки України затримала чергового російського агента, який збирав розвіддані про позиції ЗСУ та геолокацію критичної інфраструктури у Чернігівській області.
Про це СБУ повідомила у четвер, 30 червня.

12:27
Гайдай: Жоден український військовий не загинув під час виходу із Сєвєродонецька.
"Захисники виконали свою місію у Сєвєродонецьку. І за часом, скільки вони стримували ворога, і за поразкою, яку завдавали ворогові - як у техніці, так і в особовому складі", - повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

12:19
Глава Офісу президента Андрій Єрмак повідомив у Telegram, що росіян на Зміїному більше немає, а ЗСУ провели чудову операцію.

12:03
Вартість акцій Газпрому впала на 30% від початку відкриття торгів на Московській фондовій біржі після відмови компанії виплатити дивіденди за 2021 рік. Впродовж наступних кількох годин ціна акцій дещо піднялася і падіння становило близько 23%.

11:49
Емоції — вони безціні, тим більше на полі бою. Увага, багато нецензурної лексики, але ж як гарно!

11:45
Борис Джонсон у Twitter: "Велика Британія є лідером у наданні життєво важливої військової допомоги Україні. Ми продовжуємо твердо стояти за президента Володимира Зеленського і український народ, щоб забезпечити Путіну поразку".

11:30
Окупанти, ймовірно, залишили острів Зміїний. Оперативне командування "Південь" повідомляє, що після чергового обстрілу ЗСУ росіяни поспіхом евакуювали залишки гарнізону двома катерами. На острові пожежа, лунають вибухи.

11:09
Здатність українських сил вести затяжні бої та відходити до оточення буде ключовим фактором у результаті кампанії на сході країни. Про це повідомляє в Twitter Міноборони Великої Британії із посиланням на дані своєї розвідки.

11:03
 Зеленський підписав ухвалений 21 червня законопроєкт №7418, який передбачає повернення мита та ПДВ на імпортні товари, зокрема на автомобілі. Про це повідомили керівники податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев і Ярослав Железняк.

10:48
Ранок у Юнаківській громаді на Сумщині розпочався з чотирьох пострілів із САУ, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. Жертв та руйнувань немає.

10:28
Велика Британія виділяє Україні £1 млрд (близько $1,2 млрд) на безпекову допомогу.
"Дякую прем'єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону за виділення додаткового £1 млрд на безпекову допомогу для України. Велика Британія — наш справжній друг і стратегічний партнер. Цінуємо послідовну лідерську підтримку України в протидії російській агресії", — написав український президент Володимир Зеленський у Twitter.

10:21
Близько 20 німецьких інтелектуалів опублікували у виданні Die Zeit заклик до влади Німеччини та країн Заходу перестати надавати Україні військову допомогу, щоб схилити Київ до "переговорів" із Москвою про "мир". Посол України в Берліні Андрій Мельник порадив "пораженцям" "піти до біса", про що написав у Twitter.

10:13
Директорка Національної розвідки США Авріл Гейнс заявила, що російський диктатор Путін, як і раніше, хоче захопити більшу частину України, але його сили настільки ослаблені війною, що, ймовірно, в найближчому майбутньому вони зможуть досягти лише незначних успіхів, повідомляє Reuters.

10:12
Протягом минулої доби піротехніки виявили та знешкодили 990 вибухонебезпечних предметів, зокрема 1 авіаційну бомбу. Всього з 24 лютого — 150 022 небезпечних предмети, зокрема 1 997 авіаційних бомб.

09:38
Кірбі, один із "голосів" Білого дому, прокоментував надії Зеленського на закінчення війни до кінця року.
Говорить: США хотіли б, щоб війна закінчилася сьогодні, але Путін хоче продовжувати атаки.

09:32
Вчора найбільших втрат окупанти зазнали на Бахмутському напрямку. З 24 лютого до 30 червня армія Росії втратила:
особового складу – близько 35 600 (+150) осіб ліквідовано;
танків – 1573 (+1);
бойових броньованих машин – 3726 (+6);
артилерійських систем - 790 (+9);
РСЗВ – 246 (0);
засобів ППО – 104 (+1);
літаків – 217 (0);
вертольотів – 185 (0);
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 641 (+1);
крилатих ракет - 143 (+1);
кораблів/катерів – 14 (0);
автомобільної техніки та автоцистерн – 2602 (+4);
спецтехніки – 61 (0).

08:45
Станом на ранок 30 червня у Миколаєві після вчорашнього ракетного удару - шестеро загиблих та шестеро поранених.

08:29
Артилерія ДШВ та СВ ЗСУ "накрили" район зосередження техніки противника:

08:20
Ще Гайдай:
→ вчора на Лисичанськ здійснено декілька авіанальотів;
→ авіаударів завдано по території нафтопереробного заводу та у районі Вовчоярівки;
→ у місто регулярно намагаються увірватися диверсанти (в районі Верхньокам’янки вчора одну ДРГ було знешкоджено);
→ також пошкоджена така кількість будинків, що вже не встигають підраховувати.

08:19
Глава Луганської ОВА Гайдай: "Лисичанськ потерпає від нескінчених авіаударів: зруйновано відділ поліції, пошкоджено територію НПЗ. Росіяни кинули практично всі сили на захоплення міста".

08:18
Українські військові екстрено освоюють РСЗВ M270 та ствольну артилерію у Британії.

08:16
Командування Повітряних сил: Українська авіація здійснила до 20 групових вильотів. Уражено ракетно-артилерійський склад, командно-спостережний пункт, два склади боєприпасів, живу силу ворога.

07:40
Зведення Генштабу:
- українські військові відбили штурми та наступи армії РФ на Харківському та Бахмутському напрямках;
- у районі Лисичанська тривають бої;
- росіяни обороняються на Слов'янському напрямі;
- у білоруських військкоматах вивчають можливості проведення прихованої мобілізації.

07:32
Прем'єр Нідерландів сказав, що італійці поставлять Україні важке озброєння. У Римі мовчать на цю тему, пише Politico.

06:45
Сили оборони України відбили нальоти гелікоптерів армії Росії у південних областях, а також вразили зенітно-ракетний комплекс "Панцир-С1" на острові Зміїний.

02:24
Британія майже подвоїть військову допомогу Україні, виділивши додатково 1 млрд фунтів стерлінгів (близько $1,2 млрд), щоб допомогти країні перейти від захисту від вторгнення Росії до проведення наступальних операцій. За даними Bloomberg, Джонсон про це оголосить 30 червня у Мадриді.

00:08
Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім опублікував відео моменту удару російської ракети по п'ятиповерховому житловому будинку в Миколаєві. На записі видно, що удар був навмисним.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live