Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

26.06.2022

23:13
Володимир Зеленський попередив російських льотчиків та диспетчерів, що Україна знайде усіх, хто причетний до ракетних обстрілів мирних міст.

23:11
Володимир Зеленський заявив про загрозу нападу на Україну з боку Білорусі. "Хочу звернутися сьогодні до громадян Білорусі. До людей – і цивільних, і в погонах. Вас втягують у війну. І навіть активніше, ніж це було у лютому та у весняні місяці. У Кремлі за вас уже все вирішили – ваші життя нічого для них не варті", - сказав він.

22:24
Державний секретар США Ентоні Блінкен прокоментував просування Росії на Донбасі. Він вважає, що це тактичні успіхи, а стратегічно Володимир Путін уже програв.

21:23
У тимчасово окупованій Каховці в Херсонській області 26 червня згорів автомобіль місцевої колаборантки Ірини Махньової, яку росіяни призначили на посаду "начальниці відділу освіти".

20:48
Лідери країн Великої сімки у підсумковій заяві саміту, який триватиме до 28 червня, оголосять про своє зобов’язання надавати безстрокову підтримку Україні для її захисту проти російської агресії. Про це заявив Bloomberg, який ознайомився з проєктом заяви.

20:19
Двоє українських пілотів, які навчались у США та носять псевдоніми Moonfish і Juice, 25 червня були в ефірі CNN. Вони заявили, що Збройним Силам України потрібні американські винищувачі, щоб мати можливість краще протистояти ворогу та вирівняти сили у повітрі. Передачу сучасних американських літаків ЗСУ також лобіює актор Шон Пенн.

19:34
Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що відповіддю на посилені ракетні обстріли українських міст з боку Росії має стати посилення західних санкцій та розгортання ефективної системи протиракетної оборони в Україні. А в перспективі мова має йти про демілітаризацію "як мінімум європейської частини держави-терориста".

18:45
Основне з вечірнього зведення Генштабу за 26 червня:
    Росія після захоплення Сєвєродонецька активізувала спроби блокувати сусідній Лисичанськ з південного боку. Для підтримки наступальних дій ворог посилив угруповання артилерії.
    На Слов'янському напрямку росіяни штурмували українські позиції в районі сіл Долина, Курулька, Мазанівка, але наступ було відбито.
    На Бахмутському напрямку російські війська зазнали значних втрат біля населеного пункту Павлівка.
    Також були невдалі для росіян штурми в районі Дементіївки північніше Харкова і біля Потьомкиного на півночі Херсонської області.
    Сили оборони України завдають ворогу втрат на всіх напрямках. Тому загарбники у будь-який спосіб намагаються уникнути бойових дій.

18:18
Україна власним коштом придбала у німецької компанії Dynamit Nobel Defense (DND) нову партію з 2900 одиниць протитанкових гранатометів RGW 90 Matador. З урахуванням березневої закупки загальна кількість "Матадорів" виросла до 8000, повідомив Die Welt.

17:43
На Херсонщині росіяни обстрілюють одне одного, щоб швидше залишити зону бойових дій, а колаборанти готуються до втечі в Крим через активізацію діяльності українських партизанів на півдні країни, повідомляє ОК "Південь".

16:31
Спільна колонка глав МЗС України та Британії Дмитра Кулеби та Ліз Трасс: "Ми маємо ігнорувати капітулянтів, які наполягають, що всі, мовляв, починають втомлюватися (від війни. - Ред.), і пропонують зрадити Україну,  щоб швидко покласти край цьому безжальному жахіттю".

15:04
Кулеба про ракетні удари по Києву: "Саміт G7 має відповісти новими санкціями проти Росії та великою кількістю важкого озброєння для України. Хворий імперіалізм Росії має бути переможений".

15:03
Росію слід визнати країною-спонсором тероризму, а Україні дати сучасні системи ПРО. Про це заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак після ракетних ударів по Києву 26 червня.

15:02
Президент США Джо Байден відреагував на ракетні удари російських окупантів по Києву 26 червня. За його словами, удари російських ракет по Києву вночі та вранці стали "ще одним прикладом російського варварства".

15:01
Російські окупанти найближчим часом планують збільшити військову присутність на території Білорусі. Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони.

14:23
Джонсон та Макрон обговорили війну РФ проти України. Британський прем'єр заявив, що зараз будь-яка спроба залагодити конфлікт призведе лише до посилення нестабільності у світі.

12:52
Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс про ракетні удари по Києву: "Київ був обстріляний Росією. Під прицілом - житловий район. Там немає нічого військового. Яке вбивче боягузтво" (Twitter).

12:42
СБУ заявила про перехоплення нових методичок ФСБ РФ, в яких російських чиновників та артистів учать "правильно хвалити Путіна" і коментувати війну в Україні.

12:09
Російські окупанти вдарили по Черкасах, у місті було чути два вибухи. Про це повідомив голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

12:04
Заступниця міністра оборони Ганна Маляр назвала залякуваннями окупантів сьогоднішні ракетні удари по Києву. Закликала українців, щоб замість туги, печалі, запитань "чому ми", прокльонів Путіна й орди - була жага до боротьби та конкретні дії, в кожного на своєму місці.
"Ми потужна нація. Поки ми згуртовані й сильні духом, нас - не зламати. Мій рідний Київ - ти стояв і будеш стояти!!! Наша сила не в будинках, а в мізках і серці", - заявила Маляр.

12:03
Арестович попереджає, що окупанти сьогодні весь день можуть "працювати" по Києву: "Не нехтуйте запобіжними заходами. Не кажучи вже про інші міста".

11:40
Речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що ракетний удар по Києву вранці 26 червня був завданий зі стратегічних бомбардувальників, що знаходилися в регіоні Каспійського моря. Він додав, що по Києву було випущено від чотирьох до шести ракет. "Наша ППО спрацювала, частина ракет була збита. Є фотопідтвердження однієї збитої ракети. Уламки інших зараз шукають”, - сказав Ігнат в ефірі телемарафону.

10:37
Захоплення Сєвєродонецька Росією - це лише одне із завдань російської армії, йдеться у зведенні британської розвідки. Щоб окупувати весь Донбас, армії РФ необхідно взяти під контроль Краматорськ і забезпечити захист основних шляхів постачання міста Донецьк. 

10:06
З-під завалів житлового будинку у Києві, куди вранці влучила російська ракета, врятували 7-річну дівчинку.

09:30
Голова Рівненської ОВА Віталій Коваль повідомив, що кількість жертв вчорашнього обстрілу російськими ракетами міста Сарни збільшилася до чотирьох осіб. Це чоловіки віком від 30 до 51 року. Ще дві людини – у тяжкому стані.

09:24
ЗСУ минулої доби знищили 150 окупантів, підбили 21 танк, збили дві крилаті ракети.

08:51
Міський голова Києва Віталій Кличко уточнив, що під завалами будинку, куди влучила російська ракета, є люди. Частину мешканців евакуювали, двох постраждалих госпіталізували. Рятувальники продовжують працювати.

08:43
Голова луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що армія РФ зосередила всі сили на захопленні Лисичанська. Місто потерпає від авіаударів, росіяни закріпилися у Сєвєродонецьку, Сиротиному, Вороновому та Борівському. 

08:17
Голова ОВА Київської області Олексій Кулеба повідомив, що в області працювала ППО – збита одна ракета. Уламки ракети впали на околицях одного із сіл району. Руйнувань та постраждалих немає. 

08:13
ДСНС України повідомила, що внаслідок ворожих обстрілів Києва вранці 26 червня, розпочалася пожежа в 9-поверховому житловому будинку з частковим руйнуванням 7, 8 та 9 поверхів. Пожежа охопила площу 300 кв. м. За попередніми даними, постраждала одна людина.

07:42
Зведення Генштабу на ранок 26 червня  
На Південнобузькому напрямку українські повітряні сили завдали ударів по скупченнях ворога. Втрати окупантів уточнюються. 
На Донецькому напрямку основні зусилля ворог зосереджується на спробах оточення підрозділів Сил оборони у районі Лисичанська. 
На Слов'янському напрямку окупанти ведуть наступ у бік населених пунктів Довгеньке та Мазанівка.  
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках армія РФ намагається не допустити перегрупування ЗСУ військ на свої слабкі ділянки. 

07:01
Мер Києва Віталій Кличко підтвердив ракетний удар по Києву вранці 26 червня. “Друзі! Декілька вибухів у Шевченківському районі. Бригади швидкої та рятувальники прямують на місце. Докладніша інформація – скоро”, - написав Кличко у telegram.

05:14
Результат контратак у районі Херсона буде у серпні – Буданов.

01:39
На півдні українські льотчики завдали п'яти ударів по скупченню окупантів та техніки, по командних та опорних пунктах ворожих підрозділів. Результати ударів уточнюються.
Зафіксовані втрати російських окупантів на південному напрямку за добу склали: 24 військові, два танки та п'ять інших броньованих машин. Знищено два ворожі польові склади боєприпасів та вогневу точку.

01:20
Постачання зброї та розвідданих в Україну координує американські спецпризначенці – NYT.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live