Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

10.06.2022

22:06
Бійці ЗСУ на Донецькому та Луганському напрямках відбили 14 атак армії РФ. Ще на двох локаціях тривають бої, повідомляє угруповання ОС. За добу українські захисники знищили:
    склад із боєприпасами;
    чотири танки;
    дві артилерійські системи;
    11 броньованих машин;
    три одиниці автомобільної техніки;
    чотири безпілотники "Орлан-10".

21:57
"Деокупація Мелітополя наближається". Українські захисники відсунули окупантів від Запоріжжя: протягом останніх двох тижнів лінія фронту відсунулася на 5-7 кілометрів, повідомив мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі телемарафону.

21:47
Дмитро Кулеба заявив, що спільно з главою МЗС Великої Британії Ліз Трасс продовжать спільно працювати над тим, щоби звільнити іноземних військовополонених.

21:42
Центр протидії дезінформації при РНБО: Вручення повістки на вулиці або на блокпості не суперечить закону, а за неявку до військкомату без поважних причин передбачено штраф від 1700 до 3400 грн. За ухилення від призову під час мобілізації загрожує кримінальна відповідальність від 3 до 5 років.

21:37
Фінляндія надішле Україні ще один пакет військової допомоги. На сайті уряду не уточнили, що саме увійде до пакету, лише позначили про оборонну спрямованість допомоги.

21:32
Данія підтримує надання статусу кандидата стосовно членства в ЄС для України, але рішення ухвалюватиме після отримання висновку Європейської комісії, повідомив глава МЗС Єппе Кофода виданню Європейська правда.

21:29
На сході України ЗСУ за добу знищили 30 окупантів, танк, два міномети та три артилерійські тягачі.

21:24
Окупанти обстріляли з РСЗВ "Град" Широківську та Зеленодольську громади на Дніпропетровщині, повідомив голова облради Микола Лукашук. Внаслідок обстрілів ніхто не постраждав. В регіоні збили один ворожий безпілотник.

21:23
Канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив, що Україна має отримати статус кандидата на вступ до ЄС лише разом із країнами Західних Балкан та Молдовою.

21:21
Бійці 90-го окремого аеромобільного батальйону спільно з десантниками 81-ї бригади знищили дві бойові одиниці російської бронетанкової техніки

20:55
Окупанти призначили гауляйтером окупованої Боровської в Харківській області білоруса Андрія Семашка та росіянина Сергія Роздорожного військовим комендантом, повідомила рада.

20:33
58 мотопіхотна бригада Івана Виговського під Бахмутом ліквідувала окупантів із штурмової групи ПВК Вагнер. Фото від військового кореспондента Романа Доніка:

20:32
Міністр оборони Китаю заявив, що Пекін "без вагань почне війну", якщо Тайвань проголосить незалежність. Про це він заявив під час зустрічі з головою Пентагону Ллойдом Остіном.

20:23
У Парламенті заблокували роботу херсонського нардепа від Слуги народу Олексія Ковальова через його перебування на окупованій Херсонщині та визнання у колабораціонізмі, повідомив LIGA.net співрозмовник у Раді.

20:10
Укравтодор: Чехія передала два понтонні мости Україні, які використовують для відновлення сполучення з деокупованими територіями.

19:43
Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав Сербію як країну, яка прагне вступити до Євросоюзу, приєднатися до антиросійських санкцій.

19:21
"Я на світлій стороні": відео повернення з російського полону голови Шевченківської ОТГ Олега Пилипенка, якого викрали окупанти 10 березня. В межах обміну додому повернулися ще четверо українців.

19:13
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що грузинський уряд відмовив їй у здійсненні візитів до Франції, Польщі та України.

19:01
Українські захисники показали "у роботі" 155-міліметрову гаубицю М777, яку передали США.

18:57
Франція готова приєднатися до деблокади Одеського порту, щоб відновити експорт українського зерна.

18:31
Вечірнє зведення від Генштабу:
    Окупанти продовжують підготовку до відновлення наступу на Слов'янськ.
    Ідуть бої за Сєвєродонецьк, де армія РФ намагається встановити повний контроль над містом.
    Окупанти посилили угруповання своїх військ на Новопавлівському напрямку на Дніпропетровщині.
     На Харківському напрямку окупанти стримують просування ЗСУ у напрямку держкордону.
    В армії РФ проблеми з поповненням підрозділів: умовляють солдатів іти воювати коштом фінансових виплат і короткострокових контрактів. Окупанти називають такі контракти – "в одін конєц".

18:20
Один із найрезультативніших зенітників у ЗСУ з 95 окремої ДШБ розповів, як він "полює" на БПЛА окупантів. На його рахунку вже 9 таких безпілотників.

18:12
Подоляк порадив європейським країнам, які ще не зрозуміли, як воює "друга армія світу": Дайте Україні паритетний обсяг РСЗВ, і за лічені дні отримаєте будь-які об'єктивні дані.

17:51
Президент Володимир Зеленський на Копенгагенському саміті демократії заявив, що Росія порушила близько 400 різних міжнародних договорів із початку війни Росії проти України у 2014 році.

17:44
Бійці ЗСУ накрили артилерією на півдні України, ймовірно, склад із боєприпасами окупантів. Відео від 40 окремої артилерійської бригади імені Великого князя Вітовта:

17:34
Посол у Берліні Андрій Мельник: Німеччина на 60% наростила імпорт із Росії з початку січня до кінця квітня у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. Він назвав "божевіллям" торгівлю Німеччини з країною-окупантом, оскільки з початку великої війни Берлін заплатив Москві 6 млрд євро.

17:32
Представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький: Якщо Росії вдасться повністю захопити Донецьку та Луганську області, то окупанти можуть розпочати новий наступ на Дніпро, Запоріжжя та Одесу.

17:12
Ватажок терористичної організації ЛНР Леонід Пасічник показав, як російські бойовики відправили зі Старобільського елеватора вкрадене українське зерно в Росію. Усього вивезли перші 650 тонн.

17:03
СБУ: Командир танка армії РФ скаржиться дружині на умови "життя в окопах" у лісах Донецької області з комарами та кліщами: "Ми живемо, як бомжі". У перехопленні СБУ окупант розповідає, що ніхто вже не має бойового духу.

16:54
У чотирьох районах Запорізької області в ці вихідні діятиме подовжена комендантська година: з 22:00 11 червня до 05:00 13 червня, повідомили в ОВА. Це стосується: Василівського, Бердянського, Мелітопольського й Пологівського районів.

16:48
На Київщині поблизу хутора Почепин на міні окупантів підірвався вантажний автомобіль. Водій не постраждав, повідомляє ДСНС.

16:46
40 Окрема бригада ЗСУ імені Великого князя Вітовта показала, як влучно артилерія працює по позиціях окупантів

16:28
Мер Маріуполя Вадим Бойченко: Окупаційна влада в Маріуполі закрила лікарні, щоб приховати спалах випадків холери та дизентерії у місті. За інформацією міськради, у місті вже є перші спалахи цих інфекцій.

16:16
У Донецьку стався вибух біля офісу голови адміністрації ДНР Дениса Пушиліна, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. За його словами, це може бути пов'язане із "зачисткою" Кремлем керівництва терористичних організацій. Відео ймовірного вибуху:

16:01
Віталій Кім повідомив, що вдалося звільнити з полону голову Шевченківської ОТГ Олега Пилипенка: "Два місяці був у полоні наш голова місцевої ОТГ. Вели переговори дуже довго. Але зараз він уже на місці".

15:59
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес прибув із візитом до Києва, де на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським заявив, що Україна "здатна витіснити Росію з Донбасу". Відео зустрічі опублікували ресурси Офісу президента.

15:59
Росія має необхідну кількість ресурсів, щоби вести повномасштабну війну з Україною ще рік. Про це заявив в інтерв'ю The Guardian представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

15:57
Україна вже майже витратила всі артилерійські боєприпаси у війні з Росією. ЗСУ використовує від 5 до 6 тисяч артилерійських снарядів на день.
Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в інтерв?ю The Guardian.

15:48
Українсько-польське підприємство з виготовлення зброї та військової техніки розроблятиме важкі та високотехнологічні види озброєння. Про це розповів посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький в інтерв'ю Укрінформу.

15:28
Нацбанк України переказав на потреби армії зі спецрахунку понад 17,1 млрд грн. На спецрахунку залишилося майже 157 млн грн.

15:23
Виплата українцям компенсації за ремонт пошкодженого Росією житла розпочнеться після ухвалення профільного законопроєкту №7198. Про дату початку виплат ще не відомо, йдеться у матеріалі LIGA.net.

15:15
ООН і Туреччина працюють над безпековим коридором, що дозволить вивезти зерно з українських портів. Росія не поспішає надавати гарантії. Це реально?
Чому Україні так важливо вивезти зерно, наскільки реалістичний сценарій з безпековим коридором та чи є альтернатива морю, – в розборі LIGA.net.

15:15
Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький запропонував європейським політикам, які закликають "зберегти обличчя Путіну", віддати Росії свої території, а не українські, ймовірно, натякаючи на певні заклики з боку президента Франції Еммануеля Макрона та канцлера Німеччини Олафа Шольца. Про це він повідомив в інтерв'ю Укрінформу.

14:51
Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко назвав локації у захопленому місті, де наразі є інтернет для зв’язку мешканців з родичами. Про це він повідомив у Телеграмі.

14:49
Міністр сільського господарства Німеччини Джем Ездемір прибув із візитом до України. У Києві він планує зустрітися зі своїм колегою Миколою Сольським й обговорити надання допомоги для стабілізації сільського господарства в Україні, а також тему експорту українського зерна, пише DW.

14:48
Сухопутний прорив російських військ через Миколаїв до Одеси наразі неможливий, заявив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім в ефірі 5 каналу.

14:35
Жителів Донецької області просять евакуюватися завчасно, до початку посилення бойових дій. Зокрема, це стосується мешканців Слов’янська та Бахмута, повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко у Telegram.

14:11
У Росії виник дефіцит високоточних крилатих ракет, що використовуються країною-окупантом для обстрілів України. Тому ворог почав використовувати радянські Х-22. Про це заявив представник ГУР МО України Вадим Скібіцький.

13:50
У Чорне море вийшов ще один російський підводний човен — носій крилатих ракет. Загалом у Чорному морі окупанти тримають напоготові 40 крилатих ракет, повідомляє ОК "Південь".

13:41
Пані посол США в Україні Бріджит Брінк: "Маючи пряму бюджетну підтримку розміром $7,5 млрд, ми забезпечимо, щоб Україна й надалі була сильною".

13:38
ГУР: Окупант розповідає батькам, що відмовився виконувати бойові задачі. На це командир пообіцяв відправити його до прокурора. Втім, росіянин вже тиждень не може дочекатися зустрічі з ним.

13:36
Уряд Чорногорії схвалив надання додаткової військової допомоги Україні. Про це повідомили у Міноборони Чорногорії.

13:25
Володимир Зеленський взяв участь у Копенгагенському демократичному саміті. Він заявив, що з 2014 року Росія порушила близько 400 різних міжнародних договорів.

13:23
Данія готова надати потужну підтримку реконструкції та повоєнному відновленню України, повідомив міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод.

13:20
Російські командири продають пайки своїх солдатів, тому ті продовжують харчуватися собаками. Про це свідчить перехоплення розмови окупантів, опубліковане СБУ.

13:19
У захопленому Маріуполі реальні цифри вбитих у місті можуть виявитися набагато більшими, ніж повідомлялося. З-під завалів зруйнованих будинків вивозять тіла разом із бетоном — під кожним із них від 50 до 100 вбитих, повідомляє у Телеграмі Маріупольська міська рада.

13:06
Представник призначеної РФ адміністрації в Мелітополі заявив, що у разі захоплення російською армією Запоріжжя у місті може бути відновлено виробництво автомобілів "Запорожець". Він сказав, що це буде зроблено на кшталт відродження автомобільного бренду "Москвич" на колишньому заводі Renault у російській столиці.

13:05
Посол США в Україні у 2003-2006 роках Джон Гербст вважає, що адміністрація президента Джо Байдена має постачати Україні РСЗВ дальністю вогню від 150 км. Про це він заявив у ефірі національного телемарафону.

12:43
Член парламенту Великої Британії Роберт Дженрік назвав ситуацію з наміром росіян стратити двох британських військовополонених Ейдена Есліна та Шона Піннера "абсолютно обурливою". Він сказав про це в ефірі ВВС.

12:38
На тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей росіяни влаштували інформаційну блокаду, щоби переманити місцевих жителів на свій бік. Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

12:32
У Дмитрівці на Київщині зводять перші п?ять будинків для людей, які втратили житло через бойові дії, повідомив Олексій Кулеба.

12:24
Лікарів, які працюють на тимчасово окупованих територіях та забезпечують роботу лікарень, не вважатимуть колаборантами. Про це заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в інтерв'ю Українській правді.

12:18
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Росію потрібно негайно "деімперіалізувати". Про це він сказав, коментуючи те, як російський диктатор Володимир Путін порівняв себе з Петром I.

11:57
У Маріуполі внаслідок пожежі на заводі "Сателіт", що виникла під час спроби загарбників відновити електропостачання, знищено кілька тисяч тонн насіння соняшнику та олії, повідомив у Telegram радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

11:55
Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко повідомив, що завод ArcelorMittal у Кривому Розі відновив роботу.

11:39
Гаубичники окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала М. Остроградського охоче виконують накази командирів щодо вигнання російських окупантів з південних земель України

11:30
На Чернігівщині близько 9:00 ранку 10 червня окупанти обстріляли село Грем‘яч. Як повідомив голова ОВА В’ячеслав Чаус, зафіксовано два вибухи із боку Случовська (РФ). Втрат серед місцевого населення не має, пошкоджена нежила будівля.
На Дніпропетровщині окупанти проводили повітряну розвідку з БПЛА, який вдалося збити українським військовим, повідомив очільник місцевої ОВА Валентин Резніченко. Уламки безпілотника впали на території Полтавщини.

11:16
У росіян новий "дедлайн" щодо захоплення Сєвєродонецька, і під час спроб окупувати місто вони застосовують примітивну тактику – обстрілюють з артилерії, після чого одна або дві роти військ РФ йдуть на штурм, поки не "закінчаться". Про це заявив глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

11:06
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський не виключає, що урядовий квартал та історичний центр Києва можуть стати ціллю ракетних ударів росіян. Про це він заявив в інтерв'ю Agence France-Presse.

10:54
Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух вірить, що до кінця року можна буде повернути контроль над 100% території області. Про це він заявив в інтерв'ю НВ.

10:48
Російський сервіс Яндекс.Карти прибрав позначення державних кордонів на своїх мапах, пише видання Rozetked.

10:44
Правоохоронці повідомили про підозру киянину за фактом поширення матеріалів, які виправдовували та визнавали правомірною збройну агресію Російської Федерації проти України, інформує Київська міська прокуратура у Фейсбуці.

10:26
У ранковому звіті британської розвідки йдеться, що наразі в окупованому російськими військами Маріуполі існує великий ризик спалаху холери.

10:11
За матеріалами СБУ підозру в державній зраді отримав політтехнолог Віктора Медведчука. За даними слідства, висловлювання та діяльність політтехнолога були спрямовані на шкоду суверенітету і територіальній цілісності України.

10:00
Наразі йде війна артилерій – і Україна в 10-15 разів програє Росії з погляду кількості знарядь. Про це заявив в інтерв'ю The Guardian представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

09:44
Мер Херсона Ігор Колихаєв розповів, як місто виживає під тимчасовою окупацією РФ. За його словами, інтернет майже недоступний, зелених коридорів немає з першого дня повномасштабного вторгнення, а в продажу зараз представлено багато російської продукції низької якості.

09:37
Британська розвідка заявила, що РФ знову контролює більшу частину Сєвєродонецька, де тривають активні бойові дії, однак у спробах оточити ЗСУ росіяни просунулися незначно. Зведення опубліковано у Twitter Міноборони Великої Британії.

09:12
Сили оборони України вчора знищили 200 російських військових і 11 танків. З початку повномасштабної війни армія РФ втратила 31 900 осіб і 1409 танків.
З 24 лютого до 10 червня Росія втратила на війні в Україні:
    особового складу – близько 31 900 (+200) осіб ліквідовано,
    танків ? 1409 (+11),
    бойових броньованих машин – 3450 (+12),
    артилерійських систем – 712 (+1),
    РСЗВ – 222 (+9),
    засобів ППО – 97 (+1),
    літаків – 212 (0),
    вертольотів – 178 (0),
    БПЛА оперативно-тактичного рівня – 572 (+10),
    крилатих ракет – 125 (0),
    кораблів / катерів – 13 (0),
    автомобільної техніки й автоцистерн – 2438 (+17),
    спецтехніки – 54 (+1).

08:55
Українські військові продовжують опір у Сєвєродонецьку й околицях, але армія Росії руйнує все на своєму шляху. Про це повідомив у Telegram голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

08:39
Сергій Гайдай: ЗСУ знищили базу "вагнерівців" на окупованій Луганщині.
Цього разу запалала база ПВК "Вагнер". Збройні Сили України завдали по ній влучного удару. Вижив лише один рашист.

08:26
Державний секретар США Ентоні Блінкен засудив рішення фіктивного суду так званої "ДНР", щодо страти трьох іноземців, які воювали на боці ЗСУ.Про це йдеться у заяві глави Держдепу, розміщеній на його офіційній Твіттер-сторінці.

08:19
У Луганській області за минулу добу окупанти зруйнували 15 будинків в Оріховому, шість у Врубівці, по чотири в Лисичанську й Гірському. Серйозних руйнувань зазнало селище Синецький на околиці Сєвєродонецька.

08:18
Над Дніпром зранку спрацювала ППО, була збита ворожа ракета. Про це у Телеграмі написав міський голова Новомосковська Сергій Рєзнік.

07:56
Російський підрозділ, укомплектований "мобілізованими" з окупованих територій Донецької й Луганської областей, у повному складі відмовився воювати після втрат у Харківській області.

07:54
Генштаб ЗСУ повідомляє, що зараз російські окупанти ведуть активні наступальні дії на Бахмутському напрямку. Також війська РФ без успіху намагаються повністю захопити Сєвєродонецьк.

06:46
Подоляк відреагував на рішення окупантів убити у полоні іноземців із ЗСУ. За його словами, між терористами ІДІЛ і ЛДНР немає різниці, а Росію треба визнати спонсором тероризму.

05:07
Президент Франції Емманюель Макрон розглядає можливість візиту до України. За даними французького видання Europe 1, паралельно у Франції вивчають можливість передати Україні додатково шість нових САУ Caesar.

04:35
Російська армія досягла незначних успіхів у наступі на Слов'янськ, але перш ніж його штурмувати, їй потрібно буде подолати Сіверський Донець, заявили у вашингтонському Інституті вивчення війни (ISW). Попередні спроби Росії форсувати Сіверський Донецьк закінчилися погано, але зараз він значно змілів.

01:58
Кількість російських військових, які загинули під час війни в Україні, може сягати 20 000 осіб, повідомило BBC з посиланням на високопосадовця з однієї із західних спецслужб. Раніше він говорив, що число знищених російських військових становить до 15 000 осіб, але тепер це мінімальна оцінка. За його словами, число вбитих збільшилось і становить "від 15 000 до 20 000".

01:28
Президент Сенегалу Макі Салл, який також виконує обов’язки голови Африканського союзу, закликав Україну розмінувати одеські порти й відновити морський експорт зерна. Якщо цього не зробити, Африка "опиниться перед загрозою дуже серйозного голоду, що може дестабілізувати континент".

00:36
Основне з нічного звернення Зеленського:
    Провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануюелем Макроном. Розмова стосувалась постачання зброї, ситуації на фронті й надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.
    Більшість європейців підтримують інтеграцію України. А політики, які ще сумніваються, не мають протиставляти себе суспільству і самому перебігу європейської історії.
    Україна в умовах війни не може собі дозволити мати тіньову економіку. "Отже, це офіційна зайнятість. Це сплата податків. Це максимальне розширення економічних можливостей в нашій країні на легальному ґрунті. І це повна модернізація державних інституцій".
    Ситуація на фронті без змін. Сєвєродонецьк, Лисичанськ, інші міста Донбасу тримаються. Є певний позитив у Запорізькій області, поступове просування у Харківській. На Миколаївському напрямку тримаємо оборону.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live