Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

29.05.2022

23:49
Президент Польщі Анджей Дуда офіційно підтвердив, що його країна готова стати гарантом безпеки України: "Так, Польща братиме участь у цьому".

22:41
Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив про успішну контратаку українських військ на півдні від Кривого Рогу. За його словами, було знищено 63 російських окупанти та 19 одиниць ворожої техніки, зокрема танки Т-72, реактивну систему залпового вогню "Град", артилерію, гелікоптери та один літак СУ-35.

21:54
Чехія розглядає надання Україні близько $30 млн військової допомоги, заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова в етері місцевого телеканалу.

21:48
Генпрокурорка Ірина Верещук дала поради тим, хто живе на тимчасово окупованих територіях: переїжджати на підконтрольну територію та не брати російський паспорт.

21:43
Унаслідок російських ударів у Сєвєродонецьку зруйнована вже вся критична інфраструктура. 90% будинків пошкоджені, повідомив у вечірньому зверненні Володимир Зеленський.

21:38
Глава МЗС Дмитро Кулеба: "Цифрова економіка набуває глобальної потужності. Громадяни мережі мають власні ідентичності, валюти та амбіції до зростання. Перемога України зробить новий цифровий світ плюралістичним, вільним і демократичним. Перемога авторитаризму схилятиме його до технологічних диктатур".

21:36
29 травня в ЄС не змогли домовитися про ембарго на російську нафту, пише Reuters, посилаючись на офіційних осіб. "Дипломати все ж спробують досягти прогресу напередодні саміту в понеділок-вівторок з питання про виключення постачань трубопроводом до країн Центральної Європи, які не мають виходу до моря", - пише агентство.

21:25
Замість зруйнованого мосту через річку Десна в Чернігівській області звели тимчасову переправу, але попросили мешканців не знімати, як її будують, повідомляє ОДА.

21:15
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорили подальші європейські санкції проти Росії, написав Боррель у своєму твіттері.

21:04
31% території Харківщини тимчасово окуповано, 5% звільнено від ворога, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

20:50
Kalush Orchestra та Сергій Притула продали кришталевий мікрофон Євробачення-2022 за 900 000$ на благодійному аукціоні. Кошти зібрали на комплекс безпілотників PD-2 для української армії.

20:37
Зеленський звільнив начальника Управління СБУ на Харківщині Романа Дудіна.
"Я приїхав, розібрався, звільнив очільника Служби безпеки України Харківської області за те, що не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто. Які мотиви - правоохоронці з'ясують", - сказав президент у відеозверненні 29 травня.

20:30
Не можна виключати, що Росія з настанням холодів розпочне газовий шантаж Європи, написав Андрій Єрмак.
"Враховуючи те, що зараз кремль хоче обміняти розблокування українських портів на зняття санкцій, можна розуміти кінцеву мету москви. І саме зараз важливо продемонструвати силу та єдність західного світу", - пояснив він.

20:24
Протягом 29 травня росіяни вбили трьох мирних жителів Донецької області: двох - в Авдіївці та одного - у Соледарі. Ще четверо людей в області дістали поранення, повідомив Павло Кириленко.

20:14
Російські війська у неділю обстріляли один із районів Харкова після того, як стало відомо про приїзд у місто президента Володимира Зеленського.

20:00
На судноремонтному заводі в окупованому Севастополі стоять на ремонті три великі десантні кораблі, повідомляє Радіо Свобода.

19:49
Окупанти обстріляли території трьох громад у Криворізькому районі: у Зеленодольській поцілили у населений пункт. Пошкоджено господарчі будівлі та один житловий будинок, жертв немає, повідомив голова облради Микола Лукашук.

19:46
Російське судно прибуло до Сирії з черговою партією зерна, ймовірно, вкраденою з України, пише CNN.

19:36
Через дії РФ у Харківській області зруйновано понад 2 000 багатоповерхівок, більше 200 з яких не можна відновити, повідомив Олег Синєгубов.

19:18
Основна мета ворога - оточення наших військ у районах міст Лисичанськ та Сєверодонецьк, - Генштаб ЗСУ.

19:17
Німеччина планує виділити для України 1 млрд євро у вигляді грантової допомоги, тобто безоплатно і без повернення.

18:51
На Миколаївському напрямку загарбники здійснюють переміщення резерівів для відновлення втрачених позиції у районах населених пунктів Андріївка, Білогірка і Біла Криниця - Генштаб ЗСУ.

18:49
Окремі підрозділи противника виведені за межі населеного пункту Лиман – Генштаб ЗСУ.

18:48
Ворог намагатиметься знову форсувати Сіверськй Донець. Для цього поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів – Генштаб ЗСУ.

18:46
На Харківському напрямку окупанти задіяли для обстрілів ствольну та реактивну артилерію - вечірнє зведення від Генштабу ЗСУ.

18:23
Через війну приблизно 35% економіки України сьогодні не працює, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у коментарі BBC News Україна.

18:19
Президент Туреччини Реджеп Ердоган 30 травня планує зателефонувати російському диктатору Володимиру Путіну та Президенту України Володимиру Зеленському.

17:50
Авіація Повітряних Сил вночі над Сумщиною влучила у дві цілі - ймовірно, БПЛА ворога, написав Дмитро Живицький.

17:46
Українки провели у центрі Відня акцію проти масових зґвалтувань російськими окупантами українських жінок, дітей та чоловіків, повідомляє Укрінформ.

17:31
Окупантам давно слід зрозуміти, що ми захищатимемо свою землю до останнього. У них немає жодних шансів, - Володимир Зеленський.

17:24
Через міст в районі Стоянки (Київщина) відновили рух вантажного транспорту.

17:21
 У тимчасово окупованому Мелітополі люди вийшли на патріотичний мітинг: заспівали гімн, а також тримали плакати, синьо-жовті прапори та стрічки, пише Суспільне Запоріжжя.

16:50
Обстріл Миколаєва. Попередньо є один загиблий, двоє поранених, повідомив мер Сєнкевич.

16:47
РФ обстріляла прикордонні території Чернігівщини та Сумщини десять разів упродовж 29 травня, повідомили в Держприкордонслужбі. На території  Новгород-Сіверського району нарахували 33 вибухи російських снарядів.

16:45
"Будьте лідерами, донесіть правду про цю війну до своїх людей. Зупиніть російську пропаганду", - закликав керівник МОУ Олексій Резніков Парламентську Асамблею НАТО.

16:25
Очевидці повідомляють про вибухи у Харкові, обстріли чути в північних районах міста, пише Суспільне Харків.

16:15
Луганський обласний клінічний онкодиспансер перевезли на Рівненщину. Його розташували в місцевих лікарнях, повідомили в Рівненській ОДА. Ймовірно, заклад запрацює вже з середини червня. Наразі до Рівного з Луганщини переїхало 10 лікарів-онкологів.

15:57
ЗСУ знищили російського полковника та працівника пресслужби Міноборони РФ Володимира Іванова. Про це повідомляють в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ.
Посилаючись на реєстр спадкових справ, видання Медіазона дізналося, що Іванова ліквідували 25 березня, а його смерть офіційно підтвердили 30 березня.

15:52
За минулий тиждень окупанти вивезли до фільтраційного табору в Безіменному майже 3000 маріупольців, повідомляє омбудсменка Людмила Денісова. За її словами, після фільтрації їх депортують в Таганрог, а далі в інші регіони РФ.
Тих, хто не проходить так звану фільтрацію, визнають "небезпечними для російського режиму", арештовують та відправляють у колонію №52 в селищі Оленівка або у в'язницю "Ізоляція". Таких щонайменше 10% маріупольців.

15:49
У Львівській ОВА попереджають, що завтра з 09:00 до 13:00 не працюватиме телерадіомовлення в області. Це пов'язане з технічно-профілактичними роботами.

15:33
Відеодокази, як окупанти крадуть українську рулонну сталь та продукцію металопрокату в Маріупольському торговельному порту. Докази опублікував радник мера міста Петро Андрющенко.

15:19
Польща передала Україні 18 самохідних артилерійських установок AHS Krab. Варшава також підготувала сотню українських операторів потужної польської зброї - САУ "Краб", пише Polskie Radio.

15:18
Журналісти ТСН попали під обстріл у Бахмуті Донецької області. Це відбулося в ефірі телемарафону

15:04
На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей назрівають масові бунти примусово мобілізованих до російської армії. Чоловіки з ОРДЛО не хочуть бути "гарматним м'ясом", і на тлі цього вже фіксувалися випадки перестрілок з російськими військовими. Про це повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

14:54
Зеленський побував на передових позиціях Харківщини та вручив нагороди.

14:33
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що Україна зараз стримує агресію РФ, але не варто забувати уроки історії, оскільки "Росія є довгостроковою загрозою нашій безпеці". Про це він сказав на засіданні комітету з оборони та безпеки Парламентської асамблеї НАТО, повідомляє Delfi.

14:31
Окупанти вщент зруйнували 161 багатоповерхівку та 4674 приватні будинки у Київській області, повідомляє голова ОВА Олексій Кулеба.
Для місцевих, які втратили житло, зводять модульні тимчасові містечка – одне з них розташували в Бородянці. Там зможуть проживати до 350 людей.

14:25
Росія продовжить постачання газу до Сербії. Про це домовилися у телефонній розмові президент Сербії Александар Вучич та диктатор країни-агресора Володимир Путін, повідомляє The Guardian.

14:23
У Зеленського підтвердили: Україна отримає РСЗВ із дальністю дії 100+ км.
"Щойно стало відомо, що Україна все-таки отримає MLRS із нормальною дальністю дії (100+ км), росіяни відразу впали в істеричну істерику", - написав Подоляк.

14:15
Росія веде приховану мобілізацію, розклеюючи на під'їздах будинків та кидаючи у поштові скриньки листівки з агітацією записатися на контрактну службу.

13:58
Внаслідок бойових дій у Бахмутському та Краматорському районі перебито високовольтну ЛЕП. Також без води залишилися Краматорськ, Слов'янськ, Дружківка, Костянтинівка та Торецьк. Під землею залишилося 115 торецьких гірників.
Відновлювальні роботи електропостачання у населених пунктах вже розпочались, адміністрація шахти "Торецька" працює над підняттям шахтарів на поверхню, про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

13:41
Зеленський хоче чесності від прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте: "Якщо в ЄС немає місця, то й скажіть", - сказав в інтерв'ю нідерландському проєкту Nieuwsuur.

13:41
Військовослужбовці США завантажили в літак далекобійні гаубиці М777, які буде поставлено Україні для протистояння російській агресії. Про це повідомляє Пентагон у Twitter.

13:30
Внаслідок вчорашнього обстрілу Кривого Рогу російська ракета влучила в промислове підприємство і значно його пошкодила. Загиблих та постраждалих немає, повідомили у Дніпропетровській ОДА.

13:26
Добровольчі формування Львівщини проходять вишкіл із застосування важкого озброєння для оборони територій. Зокрема, навчаються транспортувати, розгортати та використовувати важке озброєння. Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

13:18
Російські окупанти, які воюють в Україні з кінця лютого, за законом РФ мають право "законно" залишити військову службу і дуже чекають на це. Проте їх усіма силами вмовляють залишитися, тому що їх практично нема ким замінити. Про це свідчать опубліковані СБУ перехоплення розмов росіян.

13:11
Кіберполіція спіймала "волонтера", який взяв гроші за евакуацію людей з Маріуполя, які насправді загинули. А також він привласнив собі 250 000 грн за пальне для військових, яке не збирався купувати. Тепер йому загрожує вісім років ув?язнення.

12:52
"Якщо вони прорвуться тут, то підуть далі": відео про оборону Донбасу із позицій ЗСУ у районі Горлівки Донецької області.

12:50
"Киньте трубку, їдьте до Києва". В Естонії розкритикували бесіду Шольца та Макрона з Путіним. Про це написав у Facebook голова комісії з міжнародних справ парламенту Естонії Рійгікогу Марко Міхкельсон.

12:44
На Житомирщині почали відновлювати пошкоджені будинки. Зокрема, в Овручі — це одне з тих місць, яке чи не найбільше постраждало від російських бомбардувань.
За кілька тижнів відновили понад 30 приватних будинків та більше ніж 100 квартир у багатоповерхівках, замінити понад 200 вікон. Про це звітує голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко. 

12:32
"Не падаємо духом і віримо у перемогу": Як виживають під обстрілами Лисичанськ і Сєверодонецьк.

12:24
Чоловік тримає кружку, що дивом уціліла під завалами його будинку, де загинуло п'ятеро близьких для нього людей: "Уціліла, ти подиви, кружечка, жодної тріщинки"...

12:14
"Наше місто стоїть на пагорбах Дніпра вже 1540 років! Горде, нескорене і красиве". Мер столиці Віталій Кличко привітав киян з Днем Києва.

12:07
У Центрі протидії дезінформації при Раді нацбезпеки й оборони розповіли, хто на Заході грає на руку Росії та просуває наратив про нібито "неминучу перемогу Росії" у війні й необхідність для України піти на поступки.

11:56
"Якщо дозволити Росії перемогти, це відкриє скриньку Пандори й відкине людство у темні віки. Кожен лицемірний автократ зможе провокувати територіальні конфлікти, захоплювати країни, нищити народи. Зупинити Росію – спільна місія цивілізованих країн. Час ще є, але час поквапитися", - написав радник голови ОП Михайло Подоляк у Twitter, прокоментувавши закиди роспропаганди про те, чому світ приділяє Україні більше уваги, ніж Африці та Сходу.

11:47
У Німеччині побоюються, що "звинувачуватимуть Берлін", якщо Росія переможе Україну. Колишній глава Мюнхенської міжнародної конференції з безпеки Вольфганг Ішингер закликав владу Німеччини переглянути нинішній підхід до військової допомоги Україні, оскільки, на його думку, якщо Росія переможе у повномасштабній війні за недостатньої підтримки Європи, у цьому "звинувачують Берлін". Про це ексдипломат написав у Twitter.

11:43
Артилерія ганяє російських окупантів по посадках на півдні, трофеї ЗСУ: два відео з війни від 28-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Лицарів Зимового походу.

11:40
Російській війська знову обстріляли житловий квартал Миколаєва. Внаслідок ранкового обстрілу за попередніми даними є постраждалі, повідомляє міський голова Сєнкевич.

11:00
У Криму в лікарнях припинять приймати цивільне населення, щоби звільнити ліжко-місця для поранених російських окупантів. Таке розпорядження видала окупаційна адміністрація півострова. Про це повідомляють у Генштабі ЗСУ.

10:59
"Це стратегія комунікації РФ". Росія просуває брехливі наративи про блокаду Чорного моря, щоб заплутати аудиторію та звинуватити у всьому Захід. Про це пише британське Міноборони із посиланням на свою розвідку.

10:57
На ранок 29 травня Сєвєродонецьк продовжують контролювати сили оборони України, російські окупанти "не мають успіху": вони, як і раніше, залишаються у захопленому готелі "Мир" на околиці міста "серед гори трупів своїх орків", але вглиб міської забудови просунутися не можуть. Про це розповів у ранковому зведенні голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

10:49
Нас дурять політики, і вся ця російська х*рня. Відео з російськими снайперами 15 гвардійської мотострілецької бригади, які потрапили в полон і більше не хочуть мати відношення до армії РФ.

10:43
Російські пропагандисти мріяли про те, щоб їхні танки досягли Атлантичного океану. Цей металобрухт буде виставлено в Севільї, Лісабоні, Бордо: Міністр оборони України Олексій Резніков про виставку знищеної техніки окупантів у середмісті Києва.

10:32
За добу в Україну повернулося  45 000 осіб, вибули - 40 000 осіб. Прикордонники оформили понад 251 вантажівку з гуманітарною допомогою. Про це звітує ДПСУ.

10:28
"Пацанів у Бурятії постійно ховають". Українська розвідка опублікувала перехоплену розмову окупанта з родичами, які вмовляють його звільнитися з лав російської армії, оскільки бачать, що кремлівська влада бреше про кількість загиблих і не дбає про власний народ.

10:19
Жителі Литви зібрали за 3,5 дні для України 5 млн євро на дрон Bayraktar. Про це написали в офіційному акаунті уряду Литовської Республіки в Twitter.

10:08
Жахливі знахідки в Маріуполі. У приміщенні одного із супермаркетів міста в Лівобережному районі російські окупанти облаштували звалище трупів. Сюди вони звозять тіла загиблих, які вимило зі стихійних могил під час спроби окупантів відновити водопостачання та частково ексгумованих. Про це пише радник мера міста Петро Андрющенко. 

10:06
Окупанти зранку вчергове обстріляли прикордоння Сумської області. У напрямку на Бояро-Лежачів зафіксували 20 вибухів з території РФ. Втрат серед особового складу й техніки немає, зазначає ОК "Північ".

10:00
"Треба йти, бо вб'ють". Відео бою з росіянами під Харковом від сина британського депутата: 18+.
The Telegraph повідомив, що син депутатки-консерваторки Великої Британії, який бореться разом з українцями проти РФ, допоміг врятувати земляка, який підірвався на міні під час запеклої перестрілки, знятої на налобну камеру.

09:01
Вчора найбільші втрати в окупантів були на Бахмутському напрямку. З початку повномасштабної війни армія Росії втратила:
особового складу – близько 30 150 (+150) осіб ліквідовано,
танків – 1338 (+8),
бойових броньованих машин – 3270 (+12),
артилерійських систем – 631 (+3),
РСЗВ – 203 (0),
засобів ППО – 93 (0),
літаків – 207 (0),
вертольотів – 174 (0),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 504 (+1),
крилатих ракет – 116 (0),
кораблів/катерів – 13 (0),
автомобільної техніки та автоцистерн – 2240 (+14),
спецтехніки – 48 (0).

08:45
Командування "Південь": РФ намагається підняти біля Зміїного уражений катер "Раптор", щоб доставити його до Донузлава і "підлатати" Чорноморський флот РФ.

08:11
Литва ще не в курсі, що за "альянс Джонсона" пропонують у Лондоні, але виступає за посилення НАТО та захист України на шляху туди.

07:49
Зведення Генштабу ЗСУ:
- Південнобузький напрямок. Українські сили відігнали ворога на невигідні рубежі біля Костромки;
- Сєвєродонецький. РФ вела штурмові дії, бої в районі Сєвєродонецька тривають, в районі Бобрового ворог після втрат відійшов;
– Бахмутський. Окупанти безуспішно вели наступальні та штурмові дії, відійшли в районах Володимирівки, Василівки, Комишувахи та Миронівки;
– Авдіївський. РФ без успіху намагалася наступати в районі Кам'янки та Веселого.

07:23
Komatsu відновлює постачання запчастин до України. Але з Росії йти не планує.

06:58
Андрій Лунін став третім в історії українцем, який виграв Лігу чемпіонів – найпрестижніший трофей Європи.
"Кубок чемпіонів з українським прапором. Зараз важливо, щоб не забували про нашу країну і те, що відбувається. Сподіваюся, цей момент і ця гра подарували українцям посмішки", – написав голкіпер мадридського "Реалу".

01:09
Влітку жителям окупованого Маріуполя загрожують епідемії інфекційних захворювань, дизентерії, чуми, заявив в ефірі телемарафону мер Вадим Бойченко. Небезпека виникнення епідемій у Маріуполі виникла через численні стихійні поховання, зруйновану каналізацію, скупчення сміття та наближення літа.

00:28
"Справжні переговори можливі, якщо Росія відмовиться від лицемірства (одне говоримо, інше робимо), залишить південь країни та відведе війська. До тих пір переговори веде окрема "делегація" на лінії фронту", – написав радник глави Офісу президента та український переговорник із росіянами Михайло Подоляк.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live