Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

13.05.2022

23:48
Міськрада Риги вирішила демонтувати монумент "радянським воїнам-визволителям" у парку Перемоги. У Росії вважають, що це рішення порушує російсько-латвійський договір про охорону матеріальної спадщини.

23:42
Офіс Генпрокурора оголосив підозру дівчині із Закарпаття, яка бере участь в ефірах російських пропагандистів та виправдовує звірства Росії на території України.

23:40
ЗСУ вигнали окупантів вже з 1015 населених пунктів, які були захоплені армією РФ з початку повномасштабного вторгнення наприкінці лютого, заявив президент у щоденному зверненні.

23:38
Захисники Маріуполя з початку війни знищили близько 6000 російських окупантів, повідомив заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар в ефірі Київського безпекового форуму.

23:35
Уряд виділив понад 1,23 млрд гривень для забезпечення розвідки Міноборони.

23:20
Армія РФ розгортає комплекси ППО на острові Зміїний: ЗРПК "Панцир" та ЗРК "Тор-М2", які мають забезпечувати оборону ближнього радіусу дії, заявив представник ГУР Міноборони Вадим Скибіцький у загальнонаціональному ефірі.

23:18
Арестович заявив в ефірі каналу "Фейгін Live", що диктатор Путін направив своїх представників до низки західних країн, щоб обговорити припинення війни та можливість домовитися стосовно вже захоплених територій.

23:07
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив про військову ситуацію в регіоні:
    армія РФ намагається перекрити трасу Лисичанськ-Бахмут з боку Попасної та Білогорівки.
    У Білогорівці ЗСУ розбили близько 90 одиниць техніки окупантів, через що один батальйон відмовився йти у наступ.
    окупанти майже взяли під контроль Рубіжне, але через околиці прорватися не можуть.

23:02
Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні: Не припиняємо спроби врятувати всіх із "Азовсталі". Продовжуються дуже складні переговори.

22:54
Вперше з початку війни голови посольств Великої Британії, США, Німеччини та Франції зустрілися в Києві.

22:51
Пресофіцер Пентагону Джон Кірбі повідомив на брифінгу, що затримка із голосуванням у Сенаті США пакету допомоги Україні може позначитися на безперебійному постачанні озброєнь вже з 19 травня.

22:38
Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук виступив на Чорнобильській АЕС:

22:35
В ЄС вважають, що вторгнення РФ в Україну перейшло у фазу війни на виснаження. Планують пристосувати свою підтримку України до цих нових реалій, заявило джерело у структурах ЄС у коментарі DW.

22:22
Арестович в ефірі Фейгін LIVE заявив, що окупанти зараз планують наступ за декількома напрямками. У районі Попасної армія РФ нагромадила сили і планує штурм, у районі Авдіївки хочуть пробити оборону ЗСУ, а на Запорізькому напрямку під'їхав батальйон танків ворога.

22:09
Депутат Держдуми РФ Олег Морозов заявив, що Польща може бути "поставлена у чергу на денацифікацію". Він пригрозив Польщі в Telegram після заяв про Росію як про "ракову пухлину".

22:04
Волонтери InformNapalm випустили дві колоди гральних карт, на яких зображені військові злочинці, політики та пропагандисти РФ. Таку ініціативу підтримав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

21:57
Усі підводні човни Чорноморського флоту Росії, з яких РФ може запускати ракети по Україні, вийшли в море, повідомляє видання Крим.Реалії. Вдень 13 травня у Південній бухті Севастополя причали були порожні.
Причали Південної бухти Севастополя, на яких стоять підводні човни, зараз порожні.

21:51
Спецназівці днями знищили склад боєприпасів армії РФ: снаряди до танків та артилерійські системи різного калібру.

21:45
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що відмова від російської нафти коштуватиме країні 700-750 млн євро, передає Politico.

21:40
Глава Мінреінтеграції Ірина Верещук закликала не перебільшувати вплив світових лідерів у переговорах щодо евакуації захисників із заводу "Азовсталь". Вона також повідомила, що переговори з ворогом ідуть "дуже складно".

21:32
Резніков подякував американцям за гаубиці М777 і показав союзникам мультфільм, де козаки б'ють по ворогу.

21:23
Десантники продовжують зривати спроби окупантів переправитися через річку Сіверський Донець. 80 окрема десантно-штурмова бригада 9 разів знищила понтони та ворожу техніку. Фото від захисників:

21:18
Протягом доби окупанти здійснили дев`ять атак на сході України. ЗСУ знищили до 130 окупантів, завдали удару по передовому пункту управління бригади так званої ДНР. Ліквідували 2 танки, 1 БТР, 5 БМП, повідомляє ОТУ "Схід".

20:47
Глава української розвідки Кирило Буданов в інтерв'ю Sky News розповів, що диктатор Путін серйозно хворий на рак і в Росії вже відбувається переворот з метою повалення Путіна.

20:44
Лідери Фінляндії та Швеції поспілкувалися телефоном із президентом США Джо Байденом і обговорили питання безпеки та кроки стосовно членства в НАТО, поінформував президент Фінляндії у Twitter.

20:33
53 ОМБр імені князя Володимира Мономаха знищує позиції окупантів.

20:27
Окупанти обговорюють спробу штурму Мар'їнки на Донеччині. У розмові двох бойовиків терористичної організації ДНР, перехопленій ГУР, жінка скаржиться: "Направили 1500 людей, повернулися 30":

20:24
Україна домовилася про імпорт пального з Азербайджану, країн Перської затоки та Близького Сходу, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Для цього вже готують пункти пропуску на польському кордоні.

 20:19
Сухопутні війська показали роботу української артилерії та побажали окупантам "несумної ночі".

20:14
ЗСУ артилерією "зривають" зусилля Росії щодо наступу на Донбасі, повідомив представник Міноборони США, передає CNN. Особливо це стосується спроб окупантів перекинути свої сили через річку Сіверський Донець.

19:57
Представник України в ООН Сергій Кислиця сумнівається, що російські представники в організації самі вірять у те, що кажуть, "якщо вони не повні дегенерати" . Про це він розповів в інтерв'ю японському виданню The Asahi Shimbun.

19:51
"Активи Росії мають працювати на благо України". 172 заправки компанії Glusco передали до управління держкомпанії НАК "Нафтогаз". Таке рішення сьогодні ухвалив уряд, повідомляє прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

19:49
Російські окупанти почали допитувати дітей, які разом із батьками намагаються покинути Маріуполь, повідомляє радник мера Петро Андрющенко.

19:42
В Ірпені до кінця року на місці санаторію Ластівка збудують житловий комплекс на 900-1000 квартир для тих жителів міста, хто втратив житло, повідомив мер міста Олександр Маркушин.

19:38
"Раніше Стокгольм не отримував подібних сигналів від Анкари". Для Швеції стала несподіванкою негативна позиція члена НАТО Туреччини щодо бажання фінів і шведів вступити до Альянсу, заявила глава МЗС Швеції Анн Лінде, пише SVT Nyheter.

19:31
Суспільне показало, як "живуть" звільнені від окупантів села Харківської області – Мала Рогань, Вільхівка та Бісквітне.

19:25
Російські хакери погрожують атакувати онлайн-голосування Євробачення, щоб завадити перемозі України, повідомляє Metro. Кібергрупа Killnet, яка підтримує диктатора Путіна, натякнула, що відключить систему голосування за допомогою DDoS-атаки.

19:18
Росія призупинить імпорт електроенергії до Фінляндії в ніч проти суботи, повідомляє видання Yle із посиланням на "дочку" російської енергокомпанії РAO. Фінляндія імпортує з РФ близько 10% від загального споживання електроенергії.

19:16
Контратака ЗСУ під Харковом руйнує плани Росії, уроки фінської війни. Огляд західних медіа від LIGA.net

19:10
Президент Володимир Зеленський повернув закон про заборону пропаганди російського режиму та запропонував вважати її використання легітимною у музеях та підручниках. Про це повідомляється на сайті парламенту.

19:05
До кінця серпня у війні Росії проти України настане переломний момент, а сама вона в основному завершиться до кінця року. Такий прогноз зробив для Sky News начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов.

18:44
Зведення від Генштабу на вечір:
    Противник зосередився на відході підрозділів від Харкова та недопущенні виходу ЗСУ в тил російських військ у районі Ізюму.
    Окупанти обстрілювали з артилерії цивільні об'єкти в Сумській області.
    На Донецькому та Таврійському напрямах окупанти намагалися встановити контроль над населеними пунктами Новоселівка Друга, Кам'янка, Мар'їнка та Новомихайлівка.

18:40
На заводі "Азовсталь" у Маріуполі прикордонниця показала свою напарницю - Соню. Пес зараз підтримує бойовий дух захисників і заздалегідь попереджає про наближення повітряної небезпеки.

18:37
Латвія заборонила в'їзд 102 громадянам Росії на невизначений термін, повідомив очільник МЗС Едгарс Рінкевичс.

18:31
Глава Пентагону Ллойд Остін поговорив з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу вперше з 18 лютого, повідомляє пресслужба відомства. Він закликав до негайного припинення вогню в Україні та наголосив на важливості збереження ліній зв'язку.

18:25
Внаслідок нічних обстрілів окупантів у Миколаєві зруйновано п'ять об'єктів інфраструктури та понад 10 житлових багатоповерхових будинків, повідомив мер міста Олександр Сенкевич. П'ятеро людей отримали поранення.

18:15
З початку війни на Дніпропетровщині окупанти випустили понад 140 ракет, убили 17 людей, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

18:13
Ілон Маск тимчасово призупинив угоду щодо покупки Twitter. Він очікує підтвердження розрахунків, згідно з якими фальшиві акаунти становлять менш як 5% користувачів соцмережі.

18:07
Схеми опублікували знімки Maxar острова Зміїний за 12 травня, на яких зафіксували мітки у вигляді літери Z. Біля острова також помічено плавучий кран, який могли транспортувати із Севастополя для підняття затонулого десантного катера типу "Серна".

17:58
Росіянин розповів матері, що розстріляв українського військовополоненого в спину за те, що той попросив дозволу сходити в туалет, йдеться в оприлюдненому СБУ перехопленні розмови.

17:44
Журналісти встановили ім'я одного з п'яти росіян із групи військових, яка розстріляла у спину двох цивільних на околиці Києва.  Це 29-річний Дмитро Лапшаков із Забайкальського краю. Саме він, потрапивши у поле зору камер, розбив одну з них.

17:38
Головний рабин України та Києва просить керівництво Ізраїлю врятувати захисників Азовсталі

17:33
Уряд Німеччини розглядає можливість передати Україні німецькі системи протиповітряної оборони IRIS-T SLM, повідомляє Bild із посиланням на власні джерела.
Наземні зенітно-ракетні комплекси IRIS-T SLM мають дальність дії в 40 км, а висоту – 20 км, і здатні збивати бойові літаки, вертольоти, крилаті ракети, вражати реактивну артилерію, безпілотники, протирадіолокаційні ракети та бомби.

17:25
Якщо в наступному пакеті санкцій Євросоюзу не буде нафтового ембарго, Путін матиме привід святкувати, оскільки це буде свідченням серйозного розколу в позиціях урядів країн ЄС, сказав очільник українського МЗС Дмитро Кулеба на полях саміту міністрів закордонних справ Великої сімки.

17:17
Майже 170 000 жителів тимчасово окупованого Маріуполя потерпають від голоду, - омбудсменка Людмила Денісова.
За два місяці блокади російські окупанти не допустили в Маріуполь жодного гуманітарного конвою з продовольством від України або міжнародних організацій.

17:07
Українські захисники 25 разів вдарили по ворогу в Чорнобаївці, повідомили в Оперативному командуванні Південь:
"Рашисти переказують рідним у телефонних розмовах легенди про Чорнобаївське "чистилище», куди самі вже бояться заїжджати. Підтримуючи легенду, наші ракетно-артилерійські підрозділи тільки за цю ніч вразили ворожі позиції 25 разів. Втрати ворога уточнюються".

17:03
Окупанти вчора обстріляли Гуляйполе на Запоріжжі: пошкодили вісім багатоповерхівок і близько десятка приватних будинків жителів міста, а також іншу інфраструктур - кілька магазинів і поштове відділення, повідомили в ОВА. Також поранено трьох людей.

16:40
Уповноважена з прав дитини й дитячої реабілітації: Росія депортувала близько 2500 українських дітей.

16:03
Після закінчення війни в Україні Росія має виплатити репарації, а всі військові злочинці мають бути покарані, заявив президент Польщі Анджей Дуда.

15:59
Туреччина негативно оцінює перспективу вступу до НАТО Швеції й Фінляндії та може накласти вето на рішення про прийняття цих держав до Альянсу, заявив президент країни Реджеп Ердоган, передає Daily Sabah:
"Скандинавські країни є "гостьовим домом" для терористичних організацій" - заявив Ердоган, і "Туреччина не хоче вдруге робити помилку щодо цього питання". Першою помилкою, за його словами, стало приєднання до НАТО Греції, з якою у них є територіальні конфлікти.

15:42
У світі вже арештували російських активів на $1 трлн, повідомив в інтерв'ю LIGA.net голова НАЗК Олександр Новіков.

15:25
Мінцифра запустила грантову підтримку по 4000 євро для допомоги бізнесу через портал "Дія". Отримати допомогу можна, заповнивши заявку.
Грантовий фонд розрахований на підтримку 300 підприємств мікро- і малих підприємств з постраждалих від війни областей.

15:08
На Херсонщині російські війська обстріляли з "Градів" автоколону цивільних на виїзді з окупованої території, повідомили в Офісі генпрокурора. Це сталося 12 травня поруч з селом Кар’єрне: множинні осколкові поранення отримали жінка та малолітня дитина.

14:58
Залужний подякував американському народу за передані нам гаубиці М777:
"Мої хлопці знають ціну артилерії. Передусім вони хотіли передати, що це високоточна і дуже ефективна зброя", - повідомив головнокомандувач ЗСУ.

14:53
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до глав МЗС країн Великої сімки із закликом ухвалити законодавство та створити всі процедури, необхідні для передачі російських суверенних активів Україні:
"Канада вже зробила такий крок. Я переконаний, що решта країн Великої сімки також це зроблять, швидше раніше, ніж пізніше. Йдеться про сотні мільярдів доларів і євро. Росія повинна заплатити. Політично, економічно, фінансово".

14:44
Авіакомпанія Wizz Air надає українцям 10 000 безкоштовних квитків до Британії.
Українці зможуть безкоштовно подорожувати до британських міст з сусідніх з Україною країн – Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.

14:33
Канцлер Німеччини Олаф Шольц поговорив телефоном з російським диктатором Путіним, йдеться на сайті Кремля.
Головною темою для розмови стала Україна, зокрема: перебіг українсько-російських переговорів, евакуація цивільних осіб із заводу Азовсталь у Маріуполі.
Шольц у Twitter повідомив, що закликав Путіна до припинення вогню, а також запевнив, що жодних "нацистів" при владі в Україні немає.

14:30
ЄС надасть Україні ще 500 млн євро на важке озброєння. Загалом військова підтримка досягне 2 млрд євро, повідомив високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

14:24
За даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), за останній місяць під час бойових дій в Україні було вбито щонайменше 100 дітей.

14:14
Американський актор Річард Гір продає свій кабріолет Jaguar XK8 1999 року на автоаукціоні Bring a Trailer.
Вся сума з продажу колекційного авто піде на допомогу українцям, які постраждали під час війни.

14:09
Ймовірно, найнебезпечніша ділянка на фронті зараз – це напрямок Сєвєродонецьк та Рубіжне, а також гаряча точка - Ізюм. І на схід від Ізюма – напрямок Лиман, звідки теж намагаються просуватися російські військові, розповів воєнний експерт Олександр Мусієнко Настоящему Времени.

13:59
Велика Британія додала до санкційного переліку російську гімнастку Аліну Кабаєву, яку називають коханкою Путіна, а також частину родичів Путіна:
    бабусю Кабаєвої - Анну Зацепліну;
    ексдружину Путіна Людмилу Очеретну;
    двоюрідних братів - Ігоря Путіна, Романа Путіна та Михайла Шеломова
    ще одного родича російського президента Михайла Путіна;
    близького друга диктатора - Олександра Плехова;
    виконавчого директора банку Росія Михайла Клішина;
    сина путінського друга дитинства Петра Колбіна Володимира;
    брата колишнього зятя - Юрія Шамалова;
    друга Путіна Віктора Хмаріна.
    Наразі Британія наклала санкції на понад 1000 фізичних та 100 юридичних осіб, включно з олігархами, на суму 117 млрд фунтів стерлінгів.

13:47
Українські захисники вже знищили 100% бойових броньованих машин та танків, які агресор перекинув до українських кордонів перед початком повномасштабного вторгнення, свідчать дані проєкту Minusrus.
Також вже знищено майже 61% літаків та 68% гелікоптерів окупанта, які призначалась для вторгнення.

13:33
Укрпошта проведе онлайн-аукціони на Prozorro з продажу марки про "русскій воєнний корабль".
Планують продати 15 лотів, у кожному з яких по шість марок та конверт із підписом гендиректора Ігоря Смілянського. Початкова ціна - 5 000 грн. Усі кошти з аукціону підуть на рахунки благодійного фонду KSE Foundation.

13:27
У Києві починається суд над російським військовим Вадимом Шишимаріним, якого підозрюють у вбивстві беззбройного мирного мешканця Сумської області.
Офіс генерального прокурора назвав його першим російським військовим, якого судять за вбивство мирного мешканця в Україні. Йому загрожує від 10 років за ґратами до довічного.
Процес у справі Шишімаріна відбуватиметься у відкритому режимі та розпочнеться 18 травня, повідомили Грати.

13:13
Три попередні президенти України - Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко - звернулися до світової спільноти з проханням допомогти евакуювати українців із заводу Азовсталь у Маріуполі.

12:59
Міністр оборони Резніков: 9 травня Росія отримала стратегічну поразку – не змогла знищити Українську державу шляхом військової інтервенції та зміни влади на російських маріонеток. Ми змусили її знизити масштаб цілей до оперативно-тактичного рівня.
На цьому тлі ми входимо у нову – довготривалу – фазу війни. Щоб перемогти в ній, треба ретельно планувати ресурси, уникати помилок, проєктувати нашу силу так, щоб ворог, врешті-решт, не витримав.

12:55
Від сьогодні Укрзалізниця відновлює замовлення їжі, напоїв та снеків на борту в усіх швидкісних поїздах Інтерсіті та Інтерсіті+.
2 грн від вартості кожного гарячого напою на борту потяга спрямують на лікування дітей, що постраждали внаслідок агресії Росії проти України.

12:43
Зеленський: "Нацизм - це слабкість [...] Гітлеру стати Гітлером дозволили інші: і своє середовище, яке говорило, що все правильно, чистота раси, ми такі одні; і слабкість європейських лідерів, які дали йому можливість думати про розподіл світу. Те саме з 2014 року всі ці роки робили з Росією".
Також він розкритикував президента Франції Макрона:
"І не треба зараз Емманюелю [Макрону] робити ті чи інші дипломатичні па. [...] Історія цього не пробачає".

12:18
На Харківщині окупанти обстріляли Лозівську громаду, повідомив її очільник Сергій Зеленський. Мешканців закликають сховатися в укриття.

12:12
Сьогодні, з 10:00 до 15:00, в районі міста Василівка у Запорізькій області працюватиме зелений коридор для тих, кому потрібно виїхати на тимчасово окуповану територію.

11:56
За даними СNN, Росія доставила вкрадене в Україні зерно до Сирії. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пригрозив учасникам схеми "міжнародно-правовими наслідками" та "ускладненням життя".

11:50
Радник голови ОП Михайло Подоляк: Була "партія шахраїв і злодіїв", стала країна варварів і мародерів. Спочатку – викрадені лізингові літаки, потім – унітази та спідня білизна. Тепер крадіжка українського зерна для продажу до Сирії та Лівану. Як низько ще впаде Москва? Крастимуть медалі українських ветеранів?

11:44
Перехоплена розмова окупанта: "Село взяли нещодавно. У нас дев’ять 300-х. Морпіхів близько 100 заходило. Вийшло 50. А комбат каже: в кожен підвал кидайте гранату не дивлячись. А потім вже заходьте. Хлопці не стали закидувати. А потім зайшли, а там четверо дітей сидить маленьких".

11:17
Російські окупанти намагаються потрапити на завод Азовсталь, прикриваючись обстрілами, - радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

10:59
Олег Синєгубов, Харківська ОВА: У Шебелинці Ізюмського району російський снаряд влучив у ангарну будівлю. Горіли покрівля ангару та 10 вантажних автомобілів. Загинуло 3 осіб, ще 5 постраждали.

10:54
Олег Синєгубов, Харківська ОВА: Вдень 12 травня росіяни вдарили ракетою по території Харківського аеропорту, постраждалих немає. Протягом доби внаслідок обстрілів Салтівки - троє постраждалих.

10:50
СБУ заборонила в’їзд в Україну 13 іноземним журналістам, які працювали на замовлення Росії. Їм заборонено в’їзд в Україну строком на три роки.

10:36
За 12 травня спеціалісти знешкодили на Київщині 941 вибухонебезпечний предмет. А за весь час - 32 158.

10:30
Втрати особового складу окупантів досягли 26 900. Найбільші втрати противника минулої доби були на Курахівському напрямку.

10:27
Сенатор-республіканець одноосібно заблокував швидкий розгляд законопроєкту про виділення пакету допомоги на $40 млрд Україні від США. Сенат розглядатиме законопроєкт наступного тижня за звичайною процедурою.

10:20
Японія залишить Росію без 3D-принтерів і квантових комп'ютерів. Заборона набуде чинності 20 травня.

10:07
Нацполіція: На Донеччині за добу росіяни обстріляли 22 населених пункти. Окупанти вбили й поранили мирних жителів. Руйнувань зазнали 49 цивільних об’єктів — житлові будинки, ліцей, промислові підприємства, медичні заклади, дитячий оздоровчий заклад, об’єкти життєзабезпечення.

09:56
Окупанти знищили ракетним ударом будинок культури у Дергачах на Харківщині, де знаходився гуманітарний штаб - Дергачівська міськрада.

09:51
У Києві та області з 15 травня змінюється час комендантської години - тепер вона починатиметься о 23:00 і триватиме до 5:00.

09:48
Росія все частіше використовує надзвукові ракети та все менше авіації, що зазнає великих втрат. Про це головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів у розмові з головою об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі.

09:22
Наслідки нічного ракетного ворожого удару по Шосткинському району Сумщини. Людських втрат немає, матеріальні й екологічні збитки підраховують - голова ОВА Дмитро Живицький.

09:12
Тіла трьох цивільних виявили на подвір'ї одного з будинків у селищі Степанки (Харківська область). Росіяни поцілили танком по будинку, повідомили в Нацполіції.

08:52
Начальник ГУР МО Кирило Буданов: Острів Зміїний має стратегічне значення, оскільки дозволяє контролювати всі морські шляхи в Україну, а також може дати Росії змогу провести висадку десанту.

08:38
Британська розвідка: Росія намагається досягти прориву у напрямку Слов?янська та Краматорська, щоб оточити сили ООС. Українські сили успішно запобігли російській спробі перейти Сіверський Донець. Під час цієї спроби Росія втратила бронетанкову техніку принаймні однієї БТГ, а також понтонні мости.
Російські війська не змогли досягти жодного значного просування, попри зосередження сил у цьому районі після виведення та передислокації підрозділів з Київської та Чернігівської областей.

08:33
ДПСУ показала супутникові знімки наслідків боїв на Зміїному острові.
За даними CNN, кадри демонструють підбитий і затоплений минулого тижня російський десантний катер "Серна".

08:11
Сергій Гайдай, Луганська ОВА: Росіяни штурмують Гірську й Попаснянську громади: зруйновано майже 60 будинків. Також стало відомо про двох загиблих через обстріли ворога.
Сім багатоповерхівок пошкоджено в Сєвєродонецьку, одну – в Лисичанську. Однак найбільш дісталося Попаснянській і Гірській громадам.

08:09
Сергій Гайдай, Луганська ОВА: Росіяни вдруге зруйнували міст через річку Борова на Луганщині. Це був перший міст, відбудований після вигнання окупантів у 2014 році. Транспортного сполучення між Сєвєродонецьком і Рубіжним більше не існує.

08:01
Росія проводить приховану мобілізацію та знімає зі зберігання стару техніку, яку лише умовно можна назвати бойовою - начальник ГУР МО Кирило Буданов.

07:58
Розвідник 79-ї ОДШБр зі стрілецької зброї збив російський безпілотник радіоелектронної боротьби "Леєр", призначений для пригнічування GSM-зв‘язку.

07:46
73 одиниці військової техніки втратили росіяни, намагаючись форсувати річку Сіверський Донець у районі села Білогорівка - підрахунки OSINT.

07:13
США підтримають заявки Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО, а причиною розширення Альянсу є російський диктатор Володимир Путін - речниця Білого дому Джен Псакі.

07:02
Наразі в акваторії Чорного моря сконцентровано 30 російських ракет типу "Калібр" - оперативне командування "Південь".

06:51
Генштаб ЗСУ: Тільки на Донецькому й Луганському напрямках захисниками України за минулу добу відбито вісімнадцять атак ворога, знищено тринадцять танків, вісім артилерійських систем, двадцять сім одиниць бойової броньованої техніки, дві одиниці спеціальної інженерної техніки та п’ять автомобілів противника.

06:50
Генштаб ЗСУ: За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Сухопутних військ, Повітряних сил і Десантно-штурмових військ було уражено сім повітряних цілей: п’ять БпЛА типу “Орлан-10, один вертоліт Ка-52 й одну крилату ракету.

06:48
Генштаб ЗСУ: Росія перекидає до прикордонних районів Брянської області додаткові підрозділи артилерії для нарощування провокаційних обстрілів прикордоння Чернігівщини.

06:42
Те, що Фінляндія підтримує вступ до НАТО – результат "дуже різких змін" у середовищі безпеки після російського вторгнення в Україну, заявив представник країни в альянсі Клаус Корхонен.

06:21
Мільйони людей у світі помруть від голоду, якщо Росія незабаром не розблокує українські порти в Чорному морі для експорту агропродукції - глава Світової продовольчої програми ООН Девід Бізлі.

06:15
На півдні України ракетно-артилерійськими підрозділами й авіацією ЗСУ протягом доби 12 травня завдано понад 100 ударів по позиціях ворога. Загальні втрати склали: 57 окупантів, шість одиниць броньованої та три – автомобільної техніки, повідомляє штаб оперативного командування "Південь".

06:11
Велика Британія закликала союзників допомогти Україні у переході на техніку й обладнання стандартів НАТО до кінця літа.

06:03
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк назвав класичним лицемірством заяву Росії, що тепер вона категорично проти вступу України до Євросоюзу: "Світ більше не хвилює думка варварів і мародерів".

00:00
Супутникові знімки Зміїного від 12 травня показують, що росіяни підігнали до острова плавучий кран. Можливо, хочуть відтягнути від причалу знищений "Байрактаром" десантний катер (Радіо Свобода).

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live