Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

14.03.2022

23:57
Атаки військами Росії українських мирних громадян, шкіл та лікарень є державним тероризмом, заявив сьогодні голова ОБСЄ та голова МЗС Польщі Збігнєв Рау.

23:56
Незалежний роздрібний продавець LEGO компанія Citizen Brick зібрала $16 540 для допомоги Україні, продаючи мініфігурки Володимира Зеленського та крихітні коктейлі Молотова.
Акція розпочалася 4 березня, обмежений тіраж фігурок Зеленського продавали по $100 за штуку, а коктейтлі Молотова по $10.
Всі кошти, отримані від продажу цих фігурок, компанія передала благодійній організації Direct Relief на медичну допомогу українським біженцям.

23:42
Центр протидії дезінформації при РНБО повідомляє про новий вид інформаційної загрози.
Користувачі-боти або "живі" акаунти відправляють в чатах повідомлення, щоб дізнатись про ступінь ураження від бомбардування і точну локацію для корегування вогню.
Вони пишуть в чатах щойно обстріляних міст. Виявити їх можна за однаковими типовими повідомленнями (зверніть увагу на фото).
"В жодному разі не повідомляйте нікому точне місце потрапляння снаряду і не викладайте відео в момент удару. Ваш "ексклюзив" може коштувати комусь життя. Особливо ця інформація стосується лідерів думок і власників багатотисячних телеграм-каналів", – застерегають в Центрі.

23:21
За наявною інформацією на сьогодні, викрадений мер Мелітополя Іван Федоров перебуває в окупованому Луганську, де йому інкримінують справу про "тероризм".
Міський голова Дніпрорудного Євген Матвєєв теж у полоні окупантів, але його доля не відома. Про це повідомили в Запорізькій ОВА.

23:16
Журналіст-розслідувач з команди Bellingcat Христо Грозєв вважає, що останні події у війні Росії проти України говорять про те, що план А керівництва РФ провалився, а плану В або С у нього немає. І тепер російський диктатор Путін, за словами журналіста, швидше за все, змушений буде йти на компроміси в ході переговорів.

23:14
Президент Зеленський вніс у Верховну Раду законопроект щодо продовження режиму військового стану на 30 днів з 05:30 26 березня.

23:05
В районі Києва знищено військовослужбовців 37-ї окремої мотострілецької бригади Східно військового округу ЗС РФ.

22:39
Майже на всіх дільницях просування окупантів в Україні зупинилося – переважно завдяки опору ЗСУ. Про такі висновки розвідслужб повідомив високопоставлений представник міністерства оборони США.
Розвідка США поки що не бачить ознак того, що Росія нарощує свої сили за рахунок перекидання боєприпасів чи військ з Росії.
 
22:30
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, что засобами протиповітряної оборони Сухопутних військ ЗСУ від початку відкритої війни РФ проти України знищено 45 повітряних цілей противника:
19 літаків,
20 вертольотів,
5 БпЛА,
1 крилату ракету.

22:17
Марина Овсяннікова, яка працювала редактором на Першому каналі, а сьогодні показала в прямому етері плакат із закликами не вірити російській пропаганді та зупинити війну проти України, записала відеозвернення перед своєю акцією.

21:57
Сьогодні із 10 гуманітарних коридорів спрацювало сім, вдалося вивезти з гарячих точок близько 4000 людей. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.
Вона зазначила, що гуманітарний вантаж для Маріуполя російські окупанти заблокували у Бердянську, але близько 150 автомобілів сьогодні змогли вивезти маріупольців.

21:37
??Ворог обстріляв колону мирних мешканців, яких евакуювали з Гостомеля, повідомляє Нацполіція.
Евакуація з Гостомеля проходила двоетапно. Перша колона із 10 автобусів, де в основному перебували  матері із дітьми, літні люди та люди з інвалідністю, успішно дісталася місцепризначення.
По іншій колоні з чотирьох автобусів російські війська здійснили мінометний обстріл.
Внаслідок обстрілу було травмовано водія одного із автобусів. Також під обстрілом в колоні опинився легковий автомобіль Volkswagen з подружжям, яке отримало поранення. Жінка померла на місці події.
Усі інші громадяни, що прямували в колоні, яка піддалася обстрілу, продовжили рух та згодом дістались до безпечного місця.

21:18
Парламент Естонії, яка є членом НАТО, закликав держави-члени ООН вжити "негайних заходів щодо створення безпольотної зони для запобігання масовим жертвам серед цивільного населення України". Про це повідомляється на сайті Рійгікогу (парламент Естонії).
"За" ухвалення звернення до парламентів країн-членів Європейського Союзу, НАТО та інших країн у зв'язку з агресією Росії проти України проголосували 90 депутатів.

21:15
Міжнародний суд у Гаазі ухвалить рішення у справі України проти Росії 16 березня.

21:10
Під час прямого ефіру на Першому каналі російських пропагандистів росіянка вийшла з плакатом "НІ ВІЙНІ" та "не вірте пропаганді".
"Перший канал проводить перевірку у зв'язку з інцидентом із сторонньою у кадрі під час прямого ефіру", – повідомили пропагандисти ТАРС.
За даними видання Інсайдер, акцію протесту в ефірі влаштувала Марина Овсяннікова, яка працювала редактором. Інформовані джерела стверджують, що її затримано.

21:08
ЄС погодив четвертий пакет санкцій проти РФ:
"Пакет спрямований проти фізичних та юридичних осіб, причетних до агресії проти України, а також низки секторів російської економіки, схвалений COREPER II у консультації з нашими міжнародними партнерами", - йдеться в офіційному Twitter представництва Франції при ЄС.

21:02
США повідомили союзникам у Європі та Азії, що Китай "показав готовність" надати Росії військову підтримку у її вторгненні в Україну.
У повідомленнях, відправлених Держдепартаментом, не уточнюється, чи має намір Китай надавати військову підтримку Росії в майбутньому, чи він її вже надає, пише Axios. Державний департамент відмовився давати коментарі виданню на цю тему.

20:58
Ще кілька танків російських окупантів пропали в український землі. Фото: Генштабу ЗСУ.

20:52
Укрзалізниця опублікувала графік додатково призначених евакуаційних рейсів на 15 березня.

20:46
Колона машин з гуманітарною допомогою, яка виїхала із Запоріжжя до Маріуполя ще залишається в районі Бердянська. Це обумовлено не дотриманням режиму тиші з боку російських військ, повідомляє міськрада Маріуполя.
Попередньо, якщо завтра буде відкрито зелений коридор та буде режим припинення вогню, гуманітарний караван продовжить рух до Маріуполя, де на допомогу потребує 400 000 містян.

20:38
Сьогодні окупаційні війська намагалися прорвати оборону на Донецькому напрямку. Ворог втратив до 100 чоловік особового складу, два танки, три БМП та один БТР. Після цього ворог відступив, повідомляє оперативно-тактичне угруповання Схід.
Ворог намагався атакувати на Волноваському напрямку. В бою було знищено чотири ворожі БМП та до двох взводів піхоти.
Артилерія знищила колону забезпечення окупантів, а саме понад 12 одиниць автомобільної техніки.
Зазнавши втрат батальйонні тактичні групи 336-ї окремої бригади морської піхоти та 11-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗС РФ відступили.

20:25
Генпрокурор Ірина Венедиктова повідомила про поранення в Україні британського журналіста – у нього уламковий перелом обох ніг.
Наразі, за словами Венедиктової, журналіст перебуває у реанімації під наглядом лікарів. Трагедія сталася близько 16:00, уточнила вона. Де саме, не повідомляється.

20:22
Підрозділи Об’єднаних сил обороняють Маріуполь: за добу знищено три бронеавтомобіля, чотири БТР та БМП противника. Також знешкоджено багато ворожої піхоти, в тому числі 17 спецпризначенців ГРУ РФ.

19:57
Завдяки волонтерам-розробникам чатбот @stop_russian_war_bot отримав нові можливості.
Відтепер надсилати інформацію про пересування ворога можна навіть за відсутності інтернет-зв'язку.
Створене вами повідомлення буде надіслане одразу після відновлення сигналу. Для цього потрібно завантажити на свій телефон спеціальний застосунок Bachu.info.
Посилання для Android-смартфонів за адресою.
Версія для iOS перебуває на стадії тестування та буде доступна найближчим часом.
Інформація, яка надходить до Bachu.info, автоматично пересилається в @stop_russian_war_bot та оперативно надходить до українських військових.
Також сервіс доступний на вебверсії bachu.info

19:28
Командування Сухопутних військ ЗСУ показало як працює українська реактивна артилерія.

19:24
Бойова робота підрозділів Об’єднаних сил, що продовжують обороняти Маріуполь. Відео: Генштаб ЗСУ.

19:22
Сьогодні під час патрулювання району можливої висадки ворожого десанту прикордонники Херсонського загону виявили тіла трьох вбитих російських військовослужбовців, яких залишили окупанти.
Поряд з тілами прикордонники виявили гранатомет, кілька пострілів для РПГ та роздруковані радіо позивні посадових осіб ворожої армії.

19:16
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вимагає виключити Росію з Ради Європи.
Шмигаль сказав, що "попередні 18 днів відкрили світові очі" на справжне обличчя кремлівського режиму навіть тим, хто завзято відмовлявся визнавати агресивні устремління Росії.
Учасники сесії підтримали виступ українського прем'єра оплесками, про які президент Парламентської асамблеї Тіні Кокс сказав, що "для Ради Європи такий прийом незвичний".
Кокс запевнив Шмигаля, що учасники ПАРЄ сьогодні та завтра розглянуть можливість застосувати до Росії статтю Статуту РЄ, яка дає змогу виключити країну із Ради Європи.
Кокс наголосив, що така процедура може бути застосована вперше в історії.

19:13
У Мелітополі Запорізької області місцеві жителі не змогли вийти на щоденну акцію протесту проти російської окупації через протидію військових РФ.
Окупанти оточили площу, де проводилися акції, та не пустили туди людей. При цьому росіяни залякували їх та ображали. Двох активістів, за словами місцевих мешканців, викрали.

19:11
Зведення Генштабу ЗСУ станом 18:00 14 березня
Отримуючи відсіч і несучи втрати, окупаційні війська все частіше змушені переходити до оборони та здаватися у полон українським військовим.
На більшості напрямків, при спробі просунутись вперед, противник зіштовхується з опором ЗСУ та громадянським супротивом місцевого населення.
Ворог продовжує нанесення ракетно-бомбових ударів авіацією по об’єктах військової та цивільної інфраструктури України.
Загарбники посилили охорону українсько-білоруського кордону підрозділами ЗС Білорусі.
Окупанти роблять спроби оволодіти населеними пунктами в районі Ізюму.
Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію у межах Південної, Східної та Північної операційних зон.
ЗСУ у взаємодії з іншими складовими Сил оборони, демонструючи масовий героїзм, відвагу та високий професіоналізм, успішно знищують війська противника.

18:59
Російські окупанти завдали ракетного удару по телевізійній вежі в селі Антопіль Рівненьскої області.
Рятівники вже знайшли дев'ять поранених та тіла дев'яти загиблих.
Під завалами телевежі в Антополі ще знаходяться люди. Роботи продовжуються.

18:43
За даними ООН, в Україні з початку російського вторгнення загинуло щонайменше 636 мирних жителів, не менше 1125 людей поранено. Реальні числа, ймовірно, значно вищі.

18:41
Російські окупанти підірвали частину боєприпасів на майданчику захопленої ними Запорізької АЕС біля руїн учбово-тренувального центру та енергоблоку №1.
Є інформація, що на цей час на Запорізькій АЕС присутні 11 представників Росатому.

18:40
Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн повідомила про пакет макрофінансової допомоги Євросоюзу Україні в розмірі 1,2 мільярда євро та гуманітарну допомогу в 500 мільйонів євро.

18:32
Повітряні Сили - гордість України! На рахунку охоронців українського неба 77 літаків та 90 гелікоптерів противника.

18:25
Сухопутні війська опублікували відео польських друзів про те, як завести російський танк та пригнати його до ЗСУ.

18:21
На Харківщині триває ліквідація наслідків ворожих обстрілів. Працюють піротехніки Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування. Фото: МВС.

18:12
Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ повідомляє, що станом на 17:00 14 березня радіаційний фон на території Запорізької області залишається без змін та не несе загрозу  життю та здоров’ю населення.

18:09
Мер Києва Віталій Кличко оприлюднив відео наслідків обстрілу Куренівки.

18:02
Фармацевтична компанія Pfizer заявила, що не може зупинити постачання ліків громадянам Росії, але весь прибуток від продажу в РФ віддасть на гуманітарну допомогу Україні.

18:01
Американський інвестбанк Citigroup скорочує свою присутність у РФ і не братиме нових клієнтів.
Citigroup володіє активами у РФ на $10 млрд, і це більше, ніж у будь-якого іншого американського банку у країні. Раніше Citigroup попереджав, що може втратити близько половини цієї суми після виходу з ринку.

17:59
Київ не перебуває в оточенні російських військ: в окупантів немає сил для такої операції. Про це заявив голова воєнної адміністрації столиці Микола Жирнов.

17:56
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що вчорашні ракетні удари по Яворівському полігону неподалік від кордону Польщі нібито підтверджують правильність прийнятого урядом Угорщини рішення про заборону постачання та транспортування летальної допомоги через Угорщину в Україну.

17:47
Російські окупанти розстріляли у Ворзелі фізика-експериментатора, члена-кореспондента НАН України Василя Кладька. Йому було 65 років.

17:14
Держприкордонслужба розповіла про черги на західних кордонах. Найбільша черга - на Раві-Руській - ДПСУ.

17:08
Окупанти прицільно б'ють по сільськогосподарській техніці та підривають продовольчу безпеку в Україні і світі.  Систематичні випадки таких дій зафіксовано в Броварському районі (Київська область), Мелітопольському районі (Запорізька область), Прилуцькому, Ніжинському, Новгород-Сіверському районах (Чернігівська область). В низці районів Херсонської та Харківської областей - ГУР МО.

16:57
"Посилення ППО та ПРО – це зараз головний пріоритет, ми працюємо цілодобово, щоб отримати відповідну допомогу чи придбати необхідну зброю. Відверту скажу - це непросто" - міноборони Олексій Резніков.

16:43
Підрозділ Бойового Братерства України тероборони відібрав у російських окупантів і повернув до ЗСУ радіолокаційну станцію та вузол зв'язку. "Тепер будемо бачити небо і землю і відслідковувати ворога на відстані у 150 км" - Сухопутні війська ЗСУ.

16:35
З Луганщини евакуйовано ще понад 1700 людей - Сергій Гайдай, Луганська ОДА.

16:24
КМДА дала перелік близько 30 ринків, які працюють зараз у Києві.

16:23
На Запорізькій АЕС присутні 11 представників Росатому. "Очевидно, що підриви боєприпасів на майданчику станції здійснюються за їхньою безпосередньою участю. Отже виходить, що Росатом теж бере участь у цьому тероризмі" - Енергоатом.

16:01
"У перемовинах взято технічну паузу до завтра. Для додаткової роботи у робочих підгрупах та уточнення окремих визначень. Перемовини тривають…" - Михайло Подоляк.

15:56
Бої за український Маріуполь тривають попри облогу міста.  36 окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського показала відео з боїв.

15:49
Російські окупанти обстріляли Краматорськ близько другої ночі. В результаті було зруйновано приватний будинок на околиці міста, є вбиті мешканці - Нацполіція.

15:29
Противник перекидає частину своїх військ на південь та схід України, ситуація на Київщині, Чернігівщині, Сумщині та Харківщині залишається більш спокійною - радник керівника ОП Олексій Арестович.

15:09
Евакуаційні колони з Немішаєве доїхали до Білогородки. Тут їм надається перша медична та гуманітарна допомоги. Далі людей перевезуть до Києва - голова Київської ОДА Олексій Кулеба.

14:45
Станом на 13:00 з Маріуполя по дорозі до Бердянська вдалося виїхати понад 160 приватним авто - міськрада.

14:42
Траса від Миколаєва до Нової Одеси повністю під контролем України - ОДА.

14:30
Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький повідомив про розстріл окупантами будинків мирних мешканців з артилерії у Низах Сумського району. Втрати уточнюються.

14:18
"Ми відновимо кожну вулицю кожного міста. Кожний будинок, квартиру кожного українця. Зараз же, коли окупант іще на нашій землі, ми маємо бити його так, як тільки можемо", - президент Зеленський.

14:12
Міноборони показало трофейну техніку в Ромнах.

14:06
Ілон Маск кинув виклик на дуель Путіну. Ставка - Україна.

13:52
Окупанти, що захопили Запорізьку АЕС, планують розпочати "утилізацію"  боєприпасів прямо на майданчику станції біля руїн учбово-тренувального центру ЗАЕС - Енергоатом.

13:46
Генштаб ЗСУ оприлюднив інформацію щодо російського вторгнення станом на 12:00 14 березня.

13:41
Голова Київської ОДА Олексій Кулеба розповів про напрямки евакуації - Броварський, Бучанський та Вишгородський.

13:18
Міноборони РФ показало ролик, як окупанти на камеру знімають у розбомбленому ними Ізюмському районі роздачу "гумпомощі".

13:06
Друзі, звертаємося до вас від команди Liga.net.
Наша команда не шкодує сил і працює прямо з бомбосховищ та підвалів. Але ми втратили усі джерела фінансування, і без сторонньої підтримки компанія не в змозі утримувати штат.
Тож ми вимушені звернутися до вас по допомогу. Підтримайте нас, аби команда Liga.net могла продовжувати успішну боротьбу на інформаційному фронті.
За посиланням - https://www.liga.net/donation_ua - усі наші канали для збору коштів. Ви можете оформити підписку, або зробити разовий переказ, або підписатися на наш Patreon. Будь-яка грошова допомога дозволить нам не втратити людей!
Ми переможемо, бо разом ми сила. І разом ми - ПРАВДА!

13:04
За ініціативи ДБР російського пропагандиста Кремля Владіміра Соловйова оголосять в міжнародний розшук. 14 березня Личаківський районний суд Львова задовольнив клопотання слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого Управління ДБР та обрав запобіжний захід Соловйову - тримання під вартою.

13:01
Фінансовий застосунок Revolut став доступним для українців в ЄС, пише міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Можна платити з картки в локальній валюті країни, де ви перебуваєте, або знімати необхідну готівку. Це дуже зручно через низькі відсотки на конвертацію валюти.

12:57
У Києві горів житловий будинок у Подільському районі через ворожий авіаобстріл - ДСНС.

12:46
Сухопутні війська показали техніку окупантів, які потрапили у засідку. Повідомляється про трофеї боєприпасів та техніки. Де саме та що саме - не вказано.

12:45
Лінія, яка живить ЧАЕС та місто Славутич знову пошкоджена окупантами після того, як ремонтна бригада Укренерго відремонтувала її.

12:41
Українські захисники вилучили документи окупантів з 21-ї окремої мотострілкової бригади 2-ї армії центрального військового округу, 136-ї окремої мотострілкової бригади 58-ї армії південного військового округу, а також військовослужбовцям федерального управління з безпечного зберігання та знищення хімічної зброї (в/ч 21222 м. Пенза). "Присутність останніх у перших рядах атакуючої піхоти російських фашистських сил говорить про те, що окупанти мають великі кадрові проблеми", - йдеться у повідомленні ООС.

12:30
"Причина розбіжностей у тому, що ми маємо дуже різні політичні системи. Україна це вільний діалог у суспільстві та обов'язковий консенсус. Росія - ультимативне придушення власного суспільства" - радник керівника ОП Михайло Подоляк про переговори.

12:13
У КМДА надали перелік адрес аптек КП «Фармація», які зараз працюють у Києві.

12:08
Під час спільної спецоперації поліція, СБУ та прикордонники затримали "вора в законі" з Грузії, який втік з виправної колонії у Чернігівській області. Він намагався незаконно перетнути державний кордон України та Молдови у Могилеві-Подільському.

12:05
ГУР МО опублікувало список військовослужбовців 43-го окремого морського штурмового авіаційного полку з Саки в окупованому Криму, які скоюють військові злочини проти мирного населення України.

12:05
З Польщі до Великої Британії перевезли 21 українську дитину з онкозахворюванням та їхніх членів родини, повідомляє британський уряд.
Діти мають пройти обстеження, після чого отримують усе необхідне лікування. За інформацією британського уряду, українські діти лікуватимуться безкоштовно.

12:02
У Держприкордонслужбі розповіли про ситуацію на кордонах. Минулої доби Україну покинули понад 62 тисячі осіб, натомість в'їхало понад 17 тисяч осіб. Майже 14 тисяч з них – українці, більшість з яких чоловіки, що готові долучитися до протистояння з агресором.

11:58
Загальні бойові втрати російських окупантів з 24 лютого по 14 березня.

11:54
Окупанти розбомбили міст в районі Кам'янського, який з'єднував Енергодар і Запоріжжя, повідомляє "Енергоатом".
"Об'їзд можливий тільки поганими дорогами через гарячі точки, де розміщені бойові позиції ворога. рашисти не пропускають через Токмак та інші населені пункти на шляху", - йдеться у повідомленні.

11:39
Після вимушених канікул у 13 областях України з 14 березня повністю навчання у школах, повідомляє міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.
За його словами, форма освітнього процесу залежить від безпекової ситуації в кожному регіоні. Ще у восьми областях освітній процес відновили частково, а в чотирьох областях навчання призупинили через війну.
"Сьогодні стартував освітній проєкт "Навчання без меж" – спільний проєкт Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури та інформаційної політики, українських телеканалів ПЛЮСПЛЮС, "Піксель" та "Суспільне", а також платформ онлайн-телебачення MEGOGO, Київстар ТБ, 1+1 video та sweet.tv. Проєкт передбачає трансляцію відеоуроків для школярів 5-11 класів, які залишаються у регіонах, де є проблема недостатньо якісного зв'язку та доступу до інтернету", - зазначив Шкарлет.

11:30
У Києві можна отримати цілодобову медико-психологічну допомогу у телефонному режимі, повідомляє КМДА.
"Послуга допоможе зберігати спокій та душевну рівновагу мешканцям, які сьогодні героїчно залишаються у столиці. Як зазначають фахівці, у будь-кого сьогодні із цілком об’єктивних причин можуть статися епізоди суму, тривоги та відчаю. У ці миті краще не залишатися наодинці із самим собою, а довіритися професіоналам", - йдеться в повідомленні.
Телефони психологів КНП "Клінічна лікарня "ПСИХІАТРІЯ":
    063-322-83-79 (Шубіна Альона Анатоліївна).
    050-736-62-08 (Романець Тетяна Юріївна).
    050-699-16-23 (Федосова Людмила Олексіївна).
    067-279-44-34 (Біла Наталя Іванівна).
Цілодобову консультацію психіатра, психотерапевта та медичного психолога можна отримати за адресою: вул. Кирилівська 103, корпус 1, приймальне відділення. Телефон для довідок: 044-463-74-79.

11:21
Маріуполь після тривалих бомбардувань російських окупантів.

11:18
Андрій Єрмак: "Ізраїль взяв на себе складну, але благородну місію посередника у пошуку миру й завершенні російської агресії проти України. Також ведемо інтенсивний діалог з Ізраїлем щодо його участі в гуманітарній складовій. На постійному зв'язку з радником із питань національної безпеки та головою Ради національної безпеки Ейялем Хулатою. Вже досягли перших результатів: в рамках евакуації Ізраїль почне впускати родичів тих українців, які вже перебувають в цій країні. Дякую колегам та сподіваюсь на успіх наших спільних дипломатичних зусиль".

11:11
Запорізька АЕС та місто Енергодар уже 10 діб під контролем російських окупантів. Станом на ранок 14 березня на станції перебуває 50 одиниць техніки ворога, приблизно 400 російських військових, вибухівка та зброя, повідомляє "Енергоатом".
"Зараз усі шість енергоблоків Запорізької АЕС контролюються українським персоналом, зміни мають можливість ротації. Формально окупанти не втручаються в роботу АЕС, проте всі технічні рішення персонал вимушений погоджувати з командиром загарбників. Працівники станції перебувають під сильним психологічним тиском з боку окупантів, весь персонал по прибутті на станцію ретельно перевіряється озброєними терористами", - інформує "Енергоатом".

11:08
Починається четвертий раунд переговорів України та Росії. Про це заявив у Twitter радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.
"Буквально за кілька хвилин почнуться переговори з російською делегацією. Четвертий тур. Ми спробуємо донести їм нарешті, що 19-й день війни – це 19 днів великого-великого подвигу країни", – сказав він.
Подоляк додав, що позиції України незмінні: мир, негайне припинення вогню та відведення всіх російських військ.
"Лише після цього ми можемо говорити про якісь сусідські відносини, якісь політичні врегулювання", – сказав він.

10:50
У Запорізькій області окупанти обстріляли музей-заповідник "Садиба Попова", повідомляє керівник Департаменту культури та інформаційної політики Запорізької ОДА Влад Мороко.
Крім того, російські війська винесли з музею мармуровий унітаз часів графіф Попових.
"Вперше, цей унітаз вкрали ще більшовики. Згодом, хтось із нащадків крадіїв, "повернув" артефакт до музею", - написав Мороко.

10:48
З початку повномасштабної війни станом на 14 березня загинули 90 дітей, ще понад 100 - дістали поранення, повідомляє Офіс Генерального прокурора.
Пошкоджено через бомбардування та обстріли 379 закладів освіти, 59 з яких зруйновано повністю. Найбільше руйнувань у Донецькій області - 119 навчальних закладів. У Миколаївській - 30, Сумській - 28, Київській - 35, Херсонській - 21, у столиці - 24.

10:43
У м. Малині (Житомирської області) уламками російської ракети було пошкоджено приміщення дитячого садочка та кілька приватних житлових будинків, повідомляє МВС України.
Обійшлося без загиблих та поранених.

10:41
У Київській та Луганській областях 14 березня запрацюють 10 гуманітарних коридорів, повідомила на брифінгу міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.
Заплановано такі маршрути:
- Із сіл Богданівка та Нова Богданівка, села Перемога Баришівської ОТГ, села Бобрик – у місто Бровари.
- З Гостомеля, селищ Немішаєве, Ворзель, Дмитрівка – у Білогородку.
- У Луганській області гуманітарний коридор відкритий із міст Сєвєродонецьк, Попасна, селища Гірське – до міста Слов'янськ.
Також сьогодні відбудеться чергова спроба розблокувати рух гуманітарного конвою з продуктами та медикаментами із міста Бердянськ через Мангуш до Маріуполя.

10:35
Окупанти вночі обстріляли Національний університет "Чернігівська Політехніка", каже голова Чернігівської обладміністрації В'ячеслав Чаус. Крім того, "ураганами" обстріляли Ніжин. За попередніми даними, без жертв серед цивільних.
Місцева влада буде обговорювати з центральною владою можливість "зеленого коридору" з Чернігова та інших населених пунктів області.

10:32
Дмитро Кулеба: "Тим, хто за кордоном бояться бути "втягнутим у Третю світову війну". Україна успішно чинить опір. Нам потрібно, щоб ви допомогли нам боротися. Забезпечте нас необхідною зброєю. Застосуйте більше санкцій проти Росії та повністю ізолюйте її. Допоможіть Україні змусити Путіна зазнати невдачі, і ви уникнете більшої війни".

10:22
Американська корпорація Oracle відповіла на твіт президента України Володимира Зеленського, в якому він закликав техногігантів – Microsoft, Oracle і SAP - зупинити роботу в РФ.
Компанія заявляє, що припинила всі операції в Росії, відрізала доступ до підтримки, зробила недоступними оновлення та виправлення програмного забезпечення та призупинила всі консультаційні послуги та послуги розширеної підтримки клієнтів.
Також Oracle призупинила роботу всіх російських партнерів та їхніх дочірніх компаній і зазначила, що її продукти більше не дозволені для експорту, реекспорту або передаванню в Росію.

10:16
Російська армія на 19-й день війни в Україні втратила понад 12 000 військових та тисячі одиниць техніки. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.
Втрати ворога з 24 лютого на 14 березня:
    особового складу – понад 12 000 осіб;
    танків – 389;
    бойових броньованих машин – 1249;
    артилерійських систем – 150;
    РСЗВ – 64;
    засобів ППО – 34;
    літаків – 77;
    вертольотів – 90;
    автомобільної техніки – 617;
    кораблів/катерів – 3;
    цистерн з ПММ – 60;
    БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8.

10:11
Як минула ніч - звіт облдержадміністрацій.
    Київська область. Бої в Ірпіні, Макарові. Зафіксовано пересування ворожої техніки населеними пунктами Баришівської, Калитянської, Великодимерської та Калинівської територіальних громад.
    Чернігівська область. Оборонні бої біля Чернігова. Вночі на Чернігів ворог здійснив 3 авіанальоти. Більша частина міста без тепла, деякі мікрорайони вже три доби без світла, окремі приміські райони вже п'ять і більше діб. Частина міста без води. Інформація щодо руйнувань уточнюється.
    Сумська область. Ніч почалася з авіабомбардування Охтирки. Потрапляння у житлові будинки, подробиці уточнються. На сьогодні йшли перемовини про зелені коридори, утім жоден з маршрутів евакуації не погодили.
    Житомирська область. У с. Ставище внаслідок ракетного удару зруйновано сім будівель та пошкоджено п'ять житлових будинків. 4 людини поранено, 14 евакуйовано з будинків, що були уражені.
    Харківська область. Вночі продовжилися обстріли житлових районів Харкова, зокрема Салтівки, Нових Будинків. Кількість постраждалих ще не встановлена. По області велися активні бої в напрямку Ізюму. ЗСУ поступово витісняють окупанта.
    Запорізька область. В одному з районів ведення бойових дій було виявлено мінометний розрахунок противника та скупчення техніки, по якій було нанесено артилерійський удар – окрім ворожої техніки наші військові влучили у склад з боєкомплектом противника.
    Рівненська область. Попадання в телевежу. Телебачення і радіо не працюють. Кількість постраждалих встановлюється.
    Луганська область. Сєвєродонецьк під постійними артобстрілами, за добу 18 влучень у житлові будинки. Гаряче в Рубіжному. Гуманітарним коридором вдалося евакуйовати 1600 людей.
    Донецька область. Спроба прориву у Мар'їнському районі. У Краматорську від обстрілу згорів приватний будинок, є жертви. Росіяни гатили градами по Авдіївському коксохіму. Окупанти увійшли у Волноваху. Маріуполь залишається в облозі.
    Миколаївська область. У м.Снигурівка у наслідок обстрілу зруйновано приватні житлові будинки. Кількість постраждалих встановлюється.

10:05
Безпілотник, який 10 березня впав у Загребі, столиці Хорватії, переносив авіабомбу вагою до 120 кг. Про це повідомляє видання HRT із посиланням на джерела у Міністерстві оборони Хорватії.
При цьому джерела HRT уточнили, що бомба, яка була на борту безпілотника, вибухнула під землею. Як повідомили виданню, якби падіння відбулось не на м'яку землю, а на бетон або асфальт, наслідки були б катастрофічними.
Хорватська влада продовжує розслідування інциденту та встановлює тип бомби та її призначення. Також поки що невідомо з чиєї території прибув безпілотник – з російської чи з української. Хорватія разом з союзниками НАТО встановлює хто саме і з якою метою його запустив через знімки радарів та дані в електронних системах.

09:49
Швейцарська компанія Burckhardt Compression, яка є одним зі світових лідерів з виробництва промислових поршневих компресорів, оголосила про відмову від експорту своєї продукції в Росію. Про це йдеться на її сайті.
Компресорні системи Burckhardt Compression використовуються в таких галузях, як видобування нафти й газу, транспортування газу та його зберігання, нафтопереробка та нафтоочищення, нафтохімічна та хімічна промисловість, виробництво промислових газів.

09:32
Внаслідок обстрілів окупантів сталися три осередки пожежі в ангарі в Святошинському районі в Києві, передає ДСНС. Також зруйнувалась покрівля ангару. О 8:12 пожежу загасили. Жертв і постраждалих немає.

09:26
10 гірсько-штурмова бригада продовжує знищувати ворожу техніку.

09:22
14 березня окупанти бомбардували Охтирку на Сумщині. За словами мера Павла Кузьменка, влучили у житловий сектор, загинули щонайменше троє цивільних.

09:17
Станом на 8:00 черг немає на кордоні зі Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Молдовою, повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби України.
У пункті пропуску "Шегині" до Польщі є 30 легкових авто. На інших польських пунктах пропуску без черг.

09:10
Блискуча робота розрахунку "Стугна-П" ("Скіф"): вибір позиції та прицільна робота по рухомій мішені!

08:59
13 березня у Чернігові зафіксували 8 пожеж. Про це повідомив очільник ОДА В'ячеслав Чаус. Загалом з початку війни ліквідовано 213 пожеж, з них 160 загорянь через обстріли чи бомбардування. Врятовано 35 осіб, серед них 10 дітей.
У Чернігові частково відключено газопостачання, тепло, водопровід внаслідок потрапляння бомб у цивільну інфраструктуру. Без електрики залишаються 226 населених пунктів області: в Чернігівському (195), Ніжинському (27) та Прилуцькому (4) районах.

08:52
Думка
Виталий Портников
Навіщо Володимиру Путіну армія Олександра Лукашенка Виталий Портников

08:49
"Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" повідомляє, що радіаційний фон на території Запорізької області залишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення.
    м. Енергодар - 9,4 мкР/год;
    м. Запоріжжя - 13 мкР/год;
    смт. К-Дніпровська - 10,8 мкР/год,
    м. Мелітополь - 6 -11 мкР/год;
    м. Василівка - 15 мкР/год,
Такі показники не перевищують властивий для цих територій природний фон.

08:46
Комп'ютерна компанія ASUS планує "евакуювати" своїх співробітників та бізнес з Росії. Про це заявила міністр економіки Тайваню Ван Мей-Хуа, пише Reuters.
Кілька днів тому міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров публічно звернувся до голови правління ASUS Джонні Ши з закликом припинити діяльність у Росії. "Росіяни не мають морального права користуватися вашими блискучими технологіями. Вони для миру, а не для війни", – заявив Федоров.
Очільниця міністерства економіки Тайваню, коментуючи цей лист журналістам в кулуарах парламенту, сказала, що ASUS обов'язково зважить на свою репутацію та розробить план з виходу з російського ринку. Компанія ASUSTeK Computer Inc не відповіла на запит про коментар.

08:32
Відео з ліквідації наслідків ворожого обстрілу житлового будинку на вул. Богатирська, що в Оболонському районі м. Києва.

08:30
У Києві окупанти також обстріляли завод "Антонов", повідомляє КМДА.

08:15
"Прямо возле меня была перестрелка": как российские атаки переживает Харьков
СБУ перехопила розмову окупантів під Харковом, де вони розповідають, що їм дали команду стріляти у цивільних.
Частина харків'ян залишається у місті, частина – евакуювалася. LIGA.Life поспілкувалася з трьома харків'янами, які виїхали з міста у березні, та однією волонтеркою, яка залишається, аби допомагати місцевим вижити.

08:08
О 2:40 14 березня окупанти здійснили ракетний удар в адмінбудівлі селища міського типу Ставище (Житомирщина), повідомляє ДСНС.
Постраждали 4 людини. За попередньою інформацією, зруйновано 7 будівель. Наразі тривають пошуки.

08:05
Президент Франції Емманюель Макрон обговорив із президентом США Джо Байденом санкції проти Росії, а з Володимиром Зеленським – допомогу Україні. Про це повідомляє пресслужба Єлисейського палацу.
У ході розмови з президентом США Макрон висловив співчуття у зв'язку зі смертю американського журналіста Брента Рено, вбитого вчора окупантами в Україні, а також обговорив подальше посилення санкцій, які вже запровадили проти Росії, та ініціативи, які могли б закінчити бойові дії в Україні.
У розмові з Володимиром Зеленським, Макрон висловив свою повну підтримку та докладно розповів про додаткову допомогу, яку Європейський Союз надасть Україні відповідно до домовленостей, досягнутих під час саміту ЄС у Версалі. Очільники двох держав також обговорили продовження переговорів між Росією та Україною.

07:47
О 05:09 у дев'ятиповерховий житловий будинок по вулиці Богатирська (Оболонський район, Київ) прилетів артилерійський снаряд. Виникла пожежа, пошкоджено квартири, повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.
Відбулася часткова руйнація з першого по третій поверх. Загорілися квартири на третьому та четвертому поверхах.
У ДСНС повідомляють, що о 07:04 пожежу було локалізовано на площі 500 м кв. Врятовано 4 особи, пошуки тривають.

07:25
Як минув день - звіт Генштабу ЗСУ.
    ЗСУ завдали руйнівних ударів по ворожій тиловій інфраструктурі ворога (польових базах та складах), щоб порушити його логістичне забезпечення.
    Повітряні сили за попередню добу вразили чотири російські літаки, три вертольоти та три безпілотники.
    У Білгороді розташований військовий табір, де утримують виписаних зі шпиталів російських військових, які чекають на відправлення до підрозділів. Також у таборі перебувають військові, які відмовляються від участі у війні, з ними проводять заходи досудового визнання.
    У Генштабі повідомили, що за заявою одного з високопосадовців спецназу Білорусі, спецназ білоруських військ не братиме участі у війні з Україною.
    Окупанти не мали значних успіхів у наступі на всіх напрямках. Основні зусилля були спрямовані на закріплення та утримання раніше зайнятих рубежів.

07:14
Внаслідок авіаудару пошкоджено телевізійну вежу на Рівненщині. Про це повідомляє голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.  Він також додав, "на місці працюють відповідні служби". Деталі уточнюються.

07:09
Чехія надасть додаткову військову допомогу Україні на суму щонайменше на 31,5 млн доларів, про це СNN заявив представник уряду Вацлав Смолька. Він не уточнив, що саме включає пакет допомоги, але зазначив, що час її доставки залежить від того, коли його уряд зможе отримати "необхідний матеріал".

07:04
Японський виробник копіювальної та лазерної техніки Ricoh заявив про зупинку експорту своєї продукції до Росії. Також в компанії зазначили, що ініціюють пожертвування Міжнародному товариству Червоного Хреста на допомогу всім постраждалим.

06:49
У Держдепі США побачили деякі ознаки готовності президента Росії Володимира Путіна до реальних переговорів на тему війни в Україні, заявила заступниця держсекретаря США Венді Шерман в ефірі Fox News. За її словами, одна з цілей США – тиснути на Путіна, щоб домогтися припинення вогню, отримати гуманітарні коридори та покласти край війні. Також Шерман зазначила, все одно створюється враження, ніби Путін має намір знищити Україну.

06:27
Конференція мерів США вимагає негайно визволити міського голову Мелітополя Івана Федорова, якого викрали російські війська.
"Не можна миритися з цим тероризмом, і ми закликаємо міжнародне співтовариство зробити все необхідне, щоб забезпечити його свободу", - йдеться у повідомленні.

06:15
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Джолі відреагувала на ракетний удар по Яворівському полігону. Вона засудила атаку та зауважила, що президент Росії "повинен покласти край своїй невиправданій і жорстокій війні".

05:52
Населені пункти Херсонської області активно продовжують показувати окупантам свою громадянську позицію. 13 березня у місті Гола Пристань відбулась акція на підтримку України – мешканці вийшли на вулиці з національною символікою та виконали гімн України.
"Ми голосно наголошуємо, що українці – сильна нація, що Гола Пристань та вся Херсонщина – це Україна", – казали місцеві жителі.

05:48
Російська православна церква в Амстердамі першою із західних церков заявила про розрив із Московським патріархатом через напад Росії на Україну. Про це повідомляє сайт церкви.
У заяві наголошується, що парафіяльна рада вирішила підтримати цей крок духовенства і пропонує парафіянам вчинити так само. Загальні збори призначено на 26 березня.
У РПЦ Амстердама уточнили, що до загальних парафіяльних зборів богослужіння в храмі не проводитимуться – "не лише з метою безпеки, а й з пасторських міркувань". Духовенство вважає, що у цій складній ситуації вони не можуть щиро молитися.

05:35

14 березня уряд Австралії оголосив про нові санкції щодо ключових російських олігархів, відомих бізнесменів та їх найближчих родичів. Санкції впроваджуються щодо тих людей, які мають величезні статки, економічне та стратегічне значення для Росії, у тому числі й тих, хто пов'язаний із Путіним.
Серед них Роман Абрамович, власник футбольного клубу "Челсі", Олексій Міллер, генеральний директор Газпрому, Дмитро Лебедєв, голова правління "Росія", Сергій Чемезов, голова Ростеха, Микола Токарєв, генеральний директор Транснєфті, Ігор Шувалов, голова Внєшекономбанку (ВЕБ.РФ ) та Кирило Дмитрієв, генеральний директор російського Фонду прямих інвестицій (РФПІ).

05:03
Складено графік евакуаційних поїздів на 14 березня. Про це повідомляє Укрзалізниця у Facebook.
Харків:
    9:40 - №229/230 Харків – Ужгород;
    13:00 – №239/240 Харків – Львів.
Дніпро:
    10:30 - №907/908 Дніпро – Хелм;
    12:30 - №228/227 Дніпро – Чоп;
    20:00 - №234/233 Дніпро – Чоп.
Кривий Ріг:
    11:00 - №219/220 Кривий Ріг – Чоп;
    16:00 - №915/916 Кривий Ріг – Хелм.
Додаткові рейси також відправляться з Києва до Хелма о 19:13, з Одеси до Ужгорода – о 22:32 та з Ужгорода до Києва.
Триває евакуація громадян зі Слов'янська та Краматорська, вони можуть скористатися елекричками, а потім зробити пересадку на потрібний напрямок.

04:51
Колишній головний тренер української збірної з футболу Андрій Шевченко виступив на мітингу в Лондоні, який зібрався на підтримку України та проти військової агресії Росії.
"Я народився в Україні. Я дуже пишаюся бути українцем. У цей скрутний момент я ще більше пишаюся. Я вдячний нашій армії, нашому президенту та нашим людям, які сьогодні захищають нашу країну. Захищають нашу свободу. Будь ласка, боріться з нами. Ми завжди повинні бути разом, тому що ми змушені воювати за нашу країну та наш народ. Слава Україні. Слава нації. Україна понад усе. Я з вами", - сказав він.

04:40
Голова координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Ірина Верещук заявила, що полонені російські солдати відбуватимуть покарання в Україні або їх обміняють на українських військовослужбовців, захоплених Росією. За її словами, вже розроблено нормативно-правову базу та порядок дій.
"Звичайно, ми не варвари і не орда, як російська армія. Ми працюватимемо, як визначено міжнародним гуманітарним правом. І обмінний фонд ми обов'язково сформуємо. Російських військовополонених обмінюватимуть, або вони нестимуть покарання в Україні", – уточнила Верещук.

04:39
Російська прокуратура пригрозила ряду західних компаній, зокрема McDonald's, P&G, Coca-Cola та IBM, арештами корпоративних лідерів та конфіскацією майна за вихід із країни та критику влади. Про це написало видання The Wall Street Journal, посилаючись на співрозмовників.
Загрози від прокуратури Росії були адресовані компаніям із різних галузей, включаючи IT, харчові продукти, бренди одягу та банківську діяльність.

04:33
У Путіна мозковий розлад, спричинений деменцією, хворобою Паркінсона або "стероїдною люттю" - це може бути результатом тривалого лікування раку стероїдами. Про це пише Daily Mail із посиланням на джерело у розвідці.
Поведінку 69-річного російського президента називають "дедалі безладнішою". Побоювання викликає і зовнішність – роздуті обличчя та шия, а також його страх наближатися до відвідувачів Кремля.
За даними розвідки, Путін живе в ізольованому світі та не отримує реального зворотного зв'язку щодо просування російських військ в Україні. Його достовірно не інформують про невдачі.

04:16
Компанія Maxar Technologies 13 березня зробила супутниковий знімок острова Зміїний у Чорному морі, який одним із перших став жертвою російського варварського вторгнення в Україну. Про це пише CNN.
На зображенні видно, що будинки на острові постраждали від обстрілу. Поруч у водах Чорного моря знаходиться російський корабель – він стоїть на якорі.

04:12
Міністерство оборони Великобританії заявило, що російські війська заблокували узбережжя Чорного моря України, відрізавши країну від міжнародної морської торгівлі. Про це повідомляє CNN.

04:06
Російські окупанти встановили штаб на залізничному вокзалі станції Смородине, розташованій у захопленому місті Тростянець Сумської області. Там регулярні російські війська встановили техніку та б'ють по населених пунктах. Про це повідомив керівник Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

03:30
14 березня "зелених коридорів" у Сумській області не буде – жоден із маршрутів не погоджено. Про це написав у Telegram голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький. Він додав, що переговори продовжуються.

03:23
Багами приєдналися до санкцій проти Росії та Білорусі – вони зупиняють усі фінансові операції з тими установами, які потрапили під обмеження у всьому світі. Про це йдеться в заяві центрального банку Багамських островів.
Організаціям та підприємствам островів рекомендують не брати участь в операціях, пов'язаних із фізособами, юрособами або підприємствами російських окупантів та їх посібників.

02:51
У Китаї не чули, щоб Росія просила допомоги у війні з Україною. Таку заяву зробив представник посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пен'юй, пише Reuters.
"Я ніколи про це не чув", - заявив він.
Радник США з національної безпеки Джейк Салліван попередив Пекін про наслідки, якщо Китай вирішить надати Росії військову допомогу. Це буде глобальна ізоляція.
За словами офіційних осіб США, після початку вторгнення Росія звернулася до Китаю як за військовим спорядженням, так і за підтримкою.

02:32
Увага! Майже по всій Україні повітряна тривога! Усім в укриття!
Сирени звучать у Києві, Харкові, Одесі, Ізмаїлі, Запорізькій області, на Закарпатті та Волині, у Рівненській, Тернопільській, Сумській, Вінницькій, Львівській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Черкаській, Кіровоградській та Полтавській областях.

02:24
Триває оборона Маріуполя. 13 березня бійці Нацгвардії завдали ракетного удару по військовій техніці, знищили живу силу окупантів і позбавили їх можливості обстрілювати мирних жителів міста в одному з напрямків. Про це повідомляє МВС у Facebook.
"Всі військовослужбовці, які мужньо обороняють місто, роблять все можливе, щоб ворог не зміг просунутися далі", - сказано в повідомленні.
Українські військовослужбовці намагаються допомогти місцевим жителям, які багато днів живуть під постійними авіаударами.

02:00
Минув 18-й день війни проти російських окупантів - загарбники намагалися закріпитися на позиціях і зберегти темпи наступу. Вони традиційно нехтували нормами міжнародного права та продовжували завдавати ударів з повітря по мирним жителям та цивільній інфраструктурі. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.
«13 березня було завдано ракетних ударів по об'єктах у населених пунктах Умань, Івано-Франківськ, Старичі із застосуванням літаків стратегічної авіації», - сказано в повідомленні.
За даними Генштабу, російські військові масово відмовляються воювати з Україною, незважаючи на обіцянку статусу ветерана та грошової винагороди.
У Генштабі оприлюднили ситуацію за напрямками, де точаться активні бойові дії.
На Волинському напрямку вздовж кордону України супротивник влаштував демонстрацію своїх військ.
На Поліському напрямку окупанти відновлюють боєздатність військ і перегруповують, ведуть розвідку.
На Сіверському напрямку ворог перегруповує війська, поповнює запаси, готується до відновлення наступу у напрямі Броварів. На Слобожанському напрямку противник намагався закріпитися та розпочати наступ на Харків та Суми.
На Ізюмському напрямку ЗСУ наступають – розбили окупантів та змусили відступити в районі населених пунктів Топільське, Шпаківка, Донецьке.
На Донецькому та Таврійському напрямах ворог намагається штурмувати, щоб захопити Сєвєродонецьк.
На Южнобузькому напрямку противник веде рейдові дії, щоб закріпитися на досягнутих рубежах.
Маріуполь - окупанти зазнають фіаско у спробах захопити місто.

01:19
У Франції активіст П'єр Афнер проникнув на віллу дочки Путіна, Катерини Тихонової, яка знаходиться на узбережжі у місті Біарріц. Він змінив замки і заявив, що в ній комфортно зможуть розселитися українські біженці - у будинку вісім спальних місць та три ванні кімнати. Про це повідомляє The Insider .
Вілла Альта Міра розташована за адресою 9 avenue du general Mac-Croskey. У будинку було виявлено документи щодо "гаманця Путіна" Геннадія Тимченка та копію паспорта Кирила Шамалова, колишнього чоловіка Тихонової.
Видання публікує відео, а також фото французького активіста, який перебував на віллі з українським прапором.

01:10
За останню добу наші сили протиповітряної оборони збили чотири літаки, три вертольоти та безпілотник окупантів. Про це повідомляє командування повітряних сил ЗСУ.
На Київщині група ворожих літаків типів Су-35, Су-34 та Су-25 намагалася завдати ракетно-бомбових ударів по обороні українських захисників. Врятувала протиповітряна оборона - було випущено зенітні ракети з ворожих повітряних цілей.

00:52
У Литві цього року національний відбір на конкурс Євробачення чудовий! Литовська група виконала пісню " You Are The Winners, Ukraina", доповнивши її словами про російський військовий корабель, що йде на**й.

00:18
Звернення президента Володимира Зеленського за підсумками 13 березня:
Початок сьогоднішнього дня був чорним. Російські ракети та авіабомби знову били по нашій державі. Від сходу до заходу сонця. 30 ракет на одну лише Львівську область. Внаслідок обстрілу Міжнародного центру миротворчості та безпеки загинули 35 людей, ще 134 особи отримали поранення. Там нічого не відбувалося, що могло б загрожувати території Російської Федерації. І лише за 20 кілометрів звідти – кордони НАТО. Минулого року я чітко попереджав лідерів НАТО: якщо не буде жорстких превентивних санкцій проти Росії, то вона піде війною. Ми мали рацію.
...
Сьогодні у Київській області було вбито американського журналіста Брента Рено. Його колега поранений. Це був свідомий напад російських військових. Вони знали, що вони роблять. Але, схоже, не всі на Заході знають, що вони роблять. На сході нашої країни окупанти вирішили «демілітаризувати» та «денацифікувати» Святогірську лавру Української православної церкви Московської патріархії. На момент удару на території монастиря перебували лише ченці та сотні біженців. Жодної військової мети в лаврі чи поруч із нею не було. Але російські війська не зупиняються навіть перед ударами по лаврі.
...
Сьогодні я відвідав наших хлопців, наших захисників, які відновлюються після поранень у військовому шпиталі. Побалакали. Вручив нагороди. Ордени та медалі – за мужність, за славу для України. І я дуже хочу, щоб моє до них привітання «бажаю здоров'я» спрацювало сьогодні саме так потужно, як і наші Збройні Сили, які утримують ключові рубежі. Вже 18 днів. До речі, у цьому ж шпиталі лікують і російського військового з Рязані. Він – в одній палаті із нашими захисниками. Отримує ту ж допомогу від тих самих лікарів. Попри те, що робив цей хлопець проти нас, проти України. Але лікарі України його врятували. І це зрозуміло. Тому що вони люди, не звірі. І маємо пройти цю війну так, щоб лишилися ми всі людьми.
...
Тепер про переговори із Російською Федерацією. Щодня у відеоформаті говорять представники делегацій наших країн. Наша делегація має завдання чітке – зробити все, щоб відбулася зустріч президентів. Зустріч, на яку, я впевнений, чекають люди. Зрозуміло, що це — важка історія. Важкий шлях. Але шлях потрібний. І наша мета – щоб у цій боротьбі, у цій складній переговорній роботі Україна отримала необхідний результат. Необхідний для нас, для миру та безпеки. Щоб ми мали гарантії – нормальні, дієві. Не як за "Будапештом" і не як у нашому небі. А такі, щоб українці могли сказати: ось це працює, ось це гарантії.
...
У Маріуполі гуманітарний коридор було перекрито. Знову. Ми зробили все, що потрібне. Забезпечили тишу. Російські війська зірвали рух вантажу та автобусів.
Але пробуватимемо знову. Пробуватимемо ще. Доки не зможемо допомогти нашим людям. Бо вони наші. Нашому Маріуполю. Героїчному Маріуполю. Українці! Українки!
Ми проходимо найстрашніше випробування у нашій історії, у нашому житті. Ми захищаємо найдорожче, що маємо. Ми маємо триматися. Ми маємо боротися. І ми переможемо. Я це знаю. Я в це вірю.

00:04
Держдеп США та ЮНЕСКО відреагували на вбивство російськими окупантами в Україні американського журналіста Брента Рено.
"Ми шоковані тим, що журналісти та оператори – які не є учасниками конфлікту – вбиті та поранені в Україні кремлівськими силами. Висловлюємо співчуття всім, хто постраждав від цього жахливого насильства. Це ще один жахливий приклад невибіркових дій Кремля", – заявив речник Держдепу Нед Прайс.
"Журналісти відіграють критичну роль у висвітленні інформації під час конфлікту, по них ніколи не можна цілитись. Я закликаю до поваги міжнародних гуманітарних стандартів, зробити все, щоб журналісти та інші працівники ЗМІ були захищені", – йдеться у заяві гендиректорки ЮНЕСКО Одрі Азулай.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live