Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Статьи

 

 

Під Іловайськом загинули близько 400 українських вояків, підрахували волонтер

12.112014

Зведені дані по батальйонах оприлюднила волонтерська група, яка протягом 3 вересня - 10 жовтня 2014 року вивозила останки загиблих українських солдатів з території, що перебуває під контролем ДНР, і проводила підрахунок утрат сил АТО.

Про це написав заступник директора з наукової роботи Національного військово-історичного музею України Ярослав Тинченко у своїй статті у журналі "Український тиждень".

За даними волонтерів, в "іловайському котлі" загинули близько 400 українських бійців.

Група вивезла останки близько 150 вояків, з них більше сотні були знайдені на території так званого Іловайського котла.

"Усі наявні дані свідчили про те, що у результаті бойових дій у так званому секторі Б протягом 24-31 серпня 2014 року загинуло близько 400 українських військовослужбовців і правоохоронців. Ці висновки підтвердив документ, що випадково потрапив до рук одному з членів групи, - відомість обліку воїнів, які брали участь у бойових діях сектору Б за вищезазначений період", - пише Тинченко.

Відомість була складена 14 вересня. На той момент кількість загиблих становила 211 осіб, ще понад 400 вважалися зниклими безвісти. Але за майже 2 місяці певна кількість зниклих безвісти повернулася до своїх частин. Наприклад, з 92-ї окремої механізованої бригади на сьогодні 11 зниклих безвісти і 2 в полоні, решта живі", - зазначив історик.

"Сьогодні залишається невідомою доля близько 200 осіб, які брали участь в операції під Іловайськом. 70-80% з них - це загиблі, тіла яких в основному вже вивезені і знаходяться в Дніпропетровську та Запоріжжі", - написав він.

Довідка

18 серпня бійці батальйонів "Донбас", "Дніпро" та інші учасники АТО в результаті повторного штурму Іловайська прорвалися до центру міста та встановили там державний прапор України.

Після розгрому загонів найманців, з районів Донецька та Моспине по місту неспинно б'ють дивізіони російських "Градів". У ближньому бою і в результаті артилерійського вогню противника українські війська зазнали втрат.

Командир "Донбасу" Семен Семенченко отримав поранення.

21 серпня радник глави МВС Антон Геращенко повідомив, що втрати під Іловайськ склали 25% від загальних втрат добровольців за час АТО.

У той же день на українські позиції прибуло потужне підкріплення.

24 серпня відбувся заздалегідь підготовлений рейд російських військ в тил українського угруповання на Південному фронті. Російська бронегруппа чисельністю до батальйону, з танками та бронемашинами з району Амвросіївки завдала удар по трасі Старобешиве - Кутейникове.

25 серпня українське силове угруповання (батальйони "Донбас", "Дніпро", "Азов", "Херсон" та "Доброволець") опинилося в оперативному оточенні.

27 серпня Семен Семенченко з посиланням на комбата "Дніпра" і замкомбата "Донбасу", повідомив, що підкріплення так і не прийшло. Крім того, в місто увійшли два танкb під прапорами "ДНР", які ведуть вогонь по українським військовим, а сам населений пункт подвійним кільцем оточила російська бронетехніка.

28 серпня під будівлею Міністерства оборони України відбулася акція протесту проти бездіяльності керівництва міністерства і Генерального штабу ЗСУ з деблокування українських силовиків.

Після чого начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що розробляється операція для допомоги оточеним силам АТО.

29 серпня війська РФ зажадали від сил антитерористичної операції під Іловайськом здатися до ранку 30 серпня, в іншому випадку погрожували всіх знищити.

Сили АТО відмовилися здавати зброю бойовикам заради надання їм коридору для відступу. Представник Інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко заявив, що ніяких гуманітарних коридорів для військових не існує.

30 серпня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що всього близько 100 бійців покинули "котел" біля прикордонного Іловайська.

31 серпня зі зброєю в руках з оточення вирвалося ще кілька груп бійців. Серед них: командувач військами сектора "Б" і оперативним командуванням "Південь" генерал-лейтенант Руслан Хомчак, командир батальйону "Дніпро" Юрій Береза, командир батальйону "Миротворець" Андрій Тетерук, командир четвертої роти батальйону "Дніпро" Володимир Парасюк.

Повернення контролю над Іловайськом з подальшим недопущенням звільнення Донецька - головний сенс сьогоднішніх дій противника.

Іловайськ - стратегічний райцентр на міжнародній автотрасі Донецьк-Ростов, за допомогою якої владою РФ здійснюється ресурсозабезпечення бойовиків.

Під час боїв за місто загинули: боєць спецбатальйону "Азов" Микола Березовий, чоловік відомої журналістки і громадського діяча, урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики Тетяни Чорновол, чоловік знаменитого волонтера Тетяни Ричкової Вадим, чоловік журналістки Михайлини Скорик - Сергій, американець українського походження "Франко", який воював в лавах добровольчого батальйону "Донбас", командир спецбатальйону "Херсон" Руслан Сторчеус.

http://www.newsru.ua/ukraine/12nov2014/400geriov.html

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества