Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Статьи

 

 

Три "шари" захисту від ДНР-ЛНР
Дмитро Дєнков 07 листопада 2014

У вересні в зоні АТО стартували роботи з будівництва оборонних ліній для української армії. Ці споруди нібито повинні стати серйозною перешкодою для противника, якщо він раптом сунеться вглиб території України.

Напередодні журналістам показали, як виглядають такі укріплювальні райони. Для демонстрації були обрані об'єкти в районі Курахово.

Загалом передбачається, що таких ліній оборони буде три. Перша – на кордоні зіткнень із терористами. Друга – на 15-20 кілометрів далі від передової. Роботи ж по третій оборонній лінії ще не розпочиналися.

Перша лінія укріплень від другої практично не відрізняється – за винятком того, що на першій лінії стріляють.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

І перша, і друга складається з так званих взводних-опорних пунктів. Їх приблизно близько двохсот на двох лініях. Це оборонні фортифікаційні споруди із блокпостами, окопами, місцями для зенітно-ракетних комплексів і танків. Крім того, це ще й ряд траншей, перекритих щілин, бліндажів, де солдати можуть укриватися від снарядів і вести прицільний вогонь по противнику.

"Сенс який? Іде траншея, вона з'єднується з окопом для танка, із БМП, з усіма вогневими позиціями. З будь-якого із цих місць солдат може по траншеях, по ходам сполучення, не вилазячи на поверхню, пройти в укриття й сховатися, якщо в цьому буде крайня необхідність", – пояснює "УП" командир батальйону інженерних військ Олександр.

Довжина кожної лінії оборони приблизно 410 кілометрів. Але це не означає, що такі пункти будуть розташовані по всій довжині. Місця їх розташування визначалися в Генштабі, виходячи зі стратегічних напрямків та особливостей місцевості. Вони можуть перебувати на відстані один від одного по лінії й на 5, і на 20 кілометрів.

"У нас же танки по полям не їздять, усі їздять по дорогах. Перекриваються в першу чергу основні траси. По-друге, виходячи з позиції, займаються висотні місця. Наприклад, є опорні пункти, з яких вліво-вправо на 15-20 кілометрів уся відстань прострілюється ", – пояснює заступник голови Мінрегіонбуду Дмитро Ісаєнко.

За його словами, першу лінію оборони виконано на 98%. Виконати її на 100%, каже чиновник, неможливо, тому що відбувається постійна передислокація військ. Десь перша лінія збігається із другою.

"Коли ми починали будівництво цих об'єктів, ще не було розмежування, де знаходитимуться наші війська, де буде знаходитися противник. Тому виконувалися роботи там, де намітило командування. І деякі позиції вже стали першою лінією оборони", – зазначає заступник міністра.

Друга лінія оборони на сьогоднішній день готова на 50%. За прогнозами Мінрегіонбуду, роботи будуть виконані повністю до 1 грудня.

Зараз у секторі "А" – у районі Сєверодонецька, Бахмутки – роботи із другої оборонної лінії виконані на 30%.

У секторі "В", де відбувалася презентація об'єктів для ЗМІ, виконано все практично на 100%. З 32-х взводних опорних пунктів виконано роботи на 31-му.

У секторі "С" – у районі Дебальцеве – ведуться роботи в основному на передовій. На другому рубежі роботи виконані тільки на 13%.

У секторі "М" – район Маріуполя – на 30% роботи по другій лінії зміцнення виконані.

Будівництво веде Міноборони, допомагає йому в цьому Мінрегіонбуд. Усього на будівництві цих об'єктів задіяно 4 підрозділи. Інженерні війська, ДССТ – Державна спеціальна служба транспорту, МНС і "Укравтодор".

З резервного фонду на відповідні цілі – будівництво двох ліній оборони – кабмін виділив 100 мільйонів гривень. При цьому, судячи з усього, ще жодної копійки із цих коштів не витрачено. Досі проходять тендерні процедури в Міністерстві оборони.

Роботи ж проводяться за рахунок матеріалів, які бізнес нібито поставляє української армії "під чесне слово" віце-прем'єра Володимира Гройсмана, який цей проект курирує.

На що підуть ці кошти?

Загальна вартість будівельних матеріалів – бетонні блоки, плити перекриття, колоди – не перевищує 35 мільйонів гривень. Ще 30 мільйонів на паливо для техніки. Чотири мільйони – "Укравтодору". Решта піде на електростанції й додаткове обладнання, каже Ісаєнко.

При цьому обіцяних протитанкових ровів і колючого дроту, про які говорив президент, розповідаючи раніше про даний проект, журналісти так і не побачили.

Чи можуть дані пункти посилити позиції української армії? Принаймні, це набагато краще, ніж ховатися за блокпости в голому степу.

Рятуватися від снарядів солдати можуть у так званих перекритих щілинах, для зміцнення яких використовуються бетонні блоки й плити. Також їх перекривають декількома шарами колод і землі.

Стандартно на кожне відділення положено перекриту щілину. На взвод – бліндаж.

"Насправді все залежить від обстановки й від місцевості. Якщо є можливість зробити більше щілин, то робляться більше", – пояснює підполковник інженерних військ.

 

У цілому, від прямого попадання фугасу такі перекриття не рятують.

"Це якщо робити в один шар. Якщо робити в два шари, то ймовірність порятунку – десь 70%. Снаряди зараз різні є. Ми не знаємо, які зараз снаряди використовує противник. Тим більше, вони просуваються в цьому плані", – каже співрозмовник.

За його словами, найчастіше терористи використовують касетні боєприпаси для ураження живої сили. "А так баланда, якщо прилетить, розірветься на першому шарі колод або в плиту, у такому випадку вона втрачає свою дію", – запевняє підполковник.

Дмитро Дєнков, УП

 

http://

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества