Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 

Скорочення миротворчих операцій. Чому в українського контингенту в ДР Конго забирають бойову техніку?

7 жовтня 2017

Зі складу українського контингенту в ДР Конго виведуть бойові вертольоти Мі-24, а замість них прибудуть військово-транспортні вертольоти Мі-8. "Перед загоном постануть дещо інші завдання, проте українські військові готові їх виконувати наповну 24 години на добу 7 днів на тиждень", - запевнив Вербельчук. Але чому ж в українців забирають техніку? Та як скоротилося фінансування миротворчих місій упродовж останніх 4 років?

Нещодавно стало відомо про скорочення присутності українського миротворчого контингенту в Демократичній Республіці Конго. Про це під час візиту до місця дислокації 18-го окремого вертолітного загону ЗСУ повідомив командувач миротворчими силами ООН у ДР Конго генерал-лейтенант Дерік Мбуісело Мгвебі (Південна Африка).

"Керівництво ООН, яке перебуває в Нью-Йорку, ухвалило рішення скоротити санкціоновану чисельність особового складу і техніки миротворчої місії зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго, - повідомив генерал-лейтенант Мгвебі. – Йдеться про значну економію бюджету як миротворчої місії, так і Організації Об’єднаних Націй у цілому, та аж ніяк не про якість виконання службових обов’язків того чи іншого контингенту. Нам доводиться жертвувати величезною кількістю особового складу і техніки таким чином, щоб цей процес не вплинув на стабілізацію миру в африканській країні".

Мгвебі додав, що з 1 липня фінансування місії було значно зменшено:

"Щодо забезпечення військ ми вимушені урізати 40% бюджету. Але ці 40% буде трансформовано в нові можливості. Один з цих нюансів - це виведення 4 вертольотів МІ-24, це те, що має бути трансформоване в нові можливості". 

Командир 18-го окремого вертолітного загону ЗСУ льотчик-снайпер полковник Юрій Вербельчук підтвердив, що зі складу українського контингенту виведуть бойові вертольоти Мі-24, а замість них до Конго прибудуть військово-транспортні вертольоти Мі-8. "Перед загоном постануть дещо інші завдання, проте українські військові готові їх виконувати наповну 24 години на добу 7 днів на тиждень", - запевнив пан Вербельчук.

Згідно з даними ООН, на сьогодні здійснюють 15 миротворчих операцій по всьому світу. З них 8 - на африканському континенті. Українські миротворці беруть участь у 4 з них. Наразі українські миротворці перебувають у таких африканських країнах, як Ліберія, Демократична Республіка Конго, Південний Судан та регіон Аб'єй (спірна територія між Суданом і Південним Суданом). Усього разом з Кіпром та Косовом Україна бере участь у 6 операціях з підтримання миру та безпеки. Загалом у миротворчих операціях ООН станом на 31 серпня 2017 р. беруть участь 422 українських миротворці. 

Загальна кількість миротворців з усіх країн становить 95 467 осіб. Першу трійку країн за кількістю миротворців очолюють Ефіопія, Бангладеш та Індія. Україна посідає 44-те місце за кількістю миротворців серед 124 країн, що надали свої контингенти для участі в миротворчих місіях. За цим показником Україна випереджає таких постійних членів Радбезу ООН, як США і Росія, і поступається Китаю, Великій Британії, Франції. 

Загальна кількість українських військовослужбовців, які брали участь у миротворчих операціях, становить 42 тис. осіб, 54 з них загинули під час виконання службових обов'язків.

Україна і раніше була учасницею операцій з підтримання миру в таких країнах Африки, як Ангола, Сьєрра-Леоне, Ефіопія та Еритрея, Кот-д’Івуар. Наразі ці операції завершено, а контингенти розформовано.

18-й окремий вертолітний загін ЗСУ несе службу в рамках Місії Організації Об’єднаних Націй зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго з 10 лютого 2012 р. Основне місце базування — табір Гома в провінції Східне Ківу. Наразі в Африці перебуває сьома ротація загону. Штатна чисельність загону становить 250 осіб та 16 осіб національного персоналу. На озброєнні - 4 бойові вертольоти Мі-24 і 4 транспортні вертольоти Мі-28МТ. Спектр завдань, які виконують українські миротворці, дуже різний: від повітряної розвідки і доставлення вантажів та персоналу ООН до надання вогневої підтримки наземним силам ООН у разі необхідності. 

Фінансування

Зменшення фінансування та чисельності MONUSCO відбувається відповідно до Резолюції 2348 (2017), ухваленої Радою Безпеки на її 7910-му засіданні 31 березня поточного року. Як повідомляється на офіційній сторінці MONUSCO, Рада Безпеки ООН одностайно підтримала продовження Місії до 31 березня 2018 року, але при цьому скоротила загальну чисельність місії на 3700 осіб - з 22 016 до 18 316. 

Так, бюджет MONUSCO з 1 липня 2016 року по 30 червня 2017 року становив 1 235 723 100 дол. Бюджет Місії з 1 липня 2017 року до 30 червня 2018 року становитиме 1 141 848 100 дол., тобто на 93,9 млн дол. менше. Загальний бюджет миротворчих операцій також було зменшено. 

Є думки, що скорочення видатків на миротворчу діяльність ООН пов'язане з позицією президента США Дональда Трампа, який вважає, що внесок США до загального і бюджету на миротворчі операції ООН досить значний. Втім, якщо розглядати бюджети миротворчих операцій з 2014 року, можна спостерігати систематичне скорочення видатків на миротворчі місії. Чи залежить цей процес від бажання чи небажання президента США – це питання. Варто зазначити, що США є основним донором ООН у плані як загального бюджету, де частка США становить 22%, так і операцій з підтримання миру (більше 28%), тому логіку президента США цілком можна зрозуміти. Враховуючи дані ООН, стає зрозумілим, що формування бюджетів ООН саме так і має відбуватись.

Повертаючись до теми українського миротворчого контингенту в Конго. Як було сказано вище, скорочення стосуватиметься і 18-го окремого вертолітного загону ЗСУ. Так, за словами генерал-лейтенанта Деріка Мбуісело Мгвебі, зі складу загону мають бути виведені 4 бойові вертольоти Мі-24, а на зміну їм прийдуть 2 вантажні Мі-8. Тобто теоретично транспортних вертольотів Мі-8 стане 6. Відповідно до цього скорочується і персонал – льотчики, які літали на цих вертольотах.

Нещодавно пресс-служба Генерального штабу повідомила, що починаючи з 2018 року ротації українських військовослужбовців у складі національних контингентів миротворчих операцій будуть здійснюватися кожні 6 місяців. При цьому у відомстві зауважили, що на сьогодні ротація відбувається кожні 12 місяців.

Враховуючи час ухвалення резолюції та поступового скорочення видатків ООН на миротворців протягом кількох років, можна припустити, що зменшення фінансування MONUSCO відбулося в рамках загального скорочення, а не через позицію президента Дональда Трампа, однак і це не виключено. Ще одним підтвердженням цієї тези є те, що з Конго виводиться саме бойовий компонент 18-го загону. Тобто хочеться вірити, що у встановленні миру в Конго є прогрес. Це, власне, підтверджується і текстом Резолюції 2348 (2017).

Що це означає для України?  По-перше, це скорочення нальоту бойових льотчиків, який вони отримували завдяки участі в миротворчому контингенті. Можна міркувати з приводу того, що "українські льотчики мають бути вдома і брати участь в АТО". Однак одразу заперечення: наразі бойова авіація участі в безпосередніх бойових діях не бере. Ще одним аргументом є те, що Україна не скорочувала своєї присутності в миротворчих місіях навіть у розпал бойових дій у 2014-2015 рр.

Також є фінансовий аспект. Так, за словами джерела, українські Мі-24 за годину польоту в африканському небі приносили до бюджету України близько 5 тис. дол., Мі-8 – на тисячу менше.

Дуже важливим є той момент, що скорочення відбулося з ініціативи ООН, а не України. У випадку з миротворчою діяльністю Україна зарекомендувала себе як надійний партнер, що виконує взяті на себе забов’язання, навіть коли на території самої України триває війна.

Загалом же скорочення видатків на миротворчу діяльність — дуже тривожний сигнал, оскільки кількість "гарячих" точок на планеті стабільно зростає і немає тенденції до зменшення їхньої кількості. Тож допомога ООН у відновленні миру і стабільності може знадобитися більшій кількості країн і регіонів, ніж зараз. І тому постає питання ефективного використання наявних бюджетів на миротворчі операції. 

Артем Конопкін

https://ua.112.ua/statji/skorochennia-myrotvorchykh-operatsii-chomu-v-ukrainskoho-kontynhentu-v-dr-konho-zabyraiut-boiovu-tekhniku-414794.html

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества