Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 

Військові льотчики нацконтингенту в ДР Конго продовжують успішне виконання завдань Місії ООН

29 травня 2015

Льотний склад 18 окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго успішно виконує свої завдання. Протягом майже чотирьох місяців вертольоти українських військових залучалися до патрулювання визначених територій, обльоту нових майданчиків, супроводу вертольотів авіації Місії ООН тощо. Повітряні судна національного контингенту виконують також польоти з перевезення вантажу та пасажирів. Щоденно задіяні майже всі українські вертольоти.

— Найбільша особливість польотів у ДР Конго — це умови високогір’я — понад 1800 метрів над рівнем моря. Українські пілоти облітали велику кількість майданчиків, на яких можливо виконувати зліт-посадку. Наші вертольоти показали хороші технічні характеристики, попри складні кліматичні умови, — розповів командир 18 окремого вертолітного загону, льотчик-снайпер полковник Володимир Колотило.

Слід відзначити, що екваторіальний клімат Демократичної Республіки Конго відрізняється від помірно-континетального клімату України, що значно ускладнює виконання польотних завдань нашим пілотам. Середня вологість повітря складає майже 75 відсотків, а кількість опадів близько 1700 міліметрів, що в 4-5 разів перевищує середньорічну норму в Україні.

— Зараз у Демократичній Республіці Конго завершується вологий сезон, який змінюється сухим. Переважає хмарність верхнього та середнього ярусів. Дощі спостерігаються рідко, мають характер короткочасних злив, настає час підвищення температурного режиму, що теж ускладнює виконання польотних завдань, — розповів начальник метеорологічної служби 18 окремого вертолітного загону майор Андрій Глуханюк.

Африка — непростий та неспокійний для виконання польотів континент. А тому для виконання завдань в таких умовах необхідна не тільки повна самовідданість всіх спеціалістів, а й знання та досвід роботи. Перед відправленням на африканський континент при формуванні вертолітного загону саме досвід участі в АТО був прерогативою відбору особового складу для виконання майбутньої місії.

Військовослужбовці 18 окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації у ДР Конго стежать за безпековою ситуацією на сході країни. На аеродромі міста Гома у режимі постійної готовності до вильоту чергують два екіпажі вертольотів Мі-24. Також у режимі готовності до вильоту на аеродромі в м. Бені знаходяться два вертольоти Мі-24, які виконують там різного роду завдання Місії ООН. Цю тридцятихвилинну готовність бойових вертольотів до виконання завдань Місії ООН забезпечують спеціалісти інженерно-авіаційної служби українського національного контингенту. Саме вони прокидаються вдосвіта, щоб привести бойові машини в готовність «номер один».

Робочий день у базовому таборі 18 окремого вертолітного загону розпочинається рано-вранці. О 4 годині кухарі приступають до приготування сніданку для представників інженерно-авіаційної служби. Фахівці цього підрозділу першими виїжджають на аеродром, адже їм потрібно за 2 години до вильоту підготувати вертольоти. Тут кожного дня в небо здіймаються кілька бортів. Інтенсивність польотів настільки висока, що часто для виконання завдань Місії ООН задіяні одночасно всі вертольоти.

Як зазначив заступник командира загону з інженерно-авіаційної служби підполковник Микола Миколюк, щоб повноцінно обслужити вертольоти, техніки працюють на аеродромі, від ранку до вечора. Підготовка вертольотів до виконання польотних завдань — справа нелегка, і в ній не повинно бути дрібниць. Щодня особовий склад інженерно-авіаційної служби після завершення польотів готує вертольоти до наступних польотів, виконує післяпольотне обслуговування авіаційної техніки.

— Робота включає щоденну перевірку всіх систем і приладів авіаційної техніки, оцінку її технічного стану та заправку вертольотів відповідно до тривалості запланованого польоту. Зривів у виконанні завдань немає. Наші спеціалісти — і наземний, і льотний склад, в повній мірі справляються зі своїми завданнями — повідомив підполковник Микола Миколюк. — А досконале знання авіаційної техніки є запорукою безпечного виконання польотних завдань, особливо в умовах гірської місцевості, де великі перепади висоти є звичайним явищем, — зауважив офіцер.

Протягом виконання завдань 18 окремим вертолітним загоном Місії ООН зі стабілізації у ДР Конго екіпажі здійснили 1100 вильотів із загальним нальотом 1116 годин (середній наліт на одного льотчика — близько 70 годин). Було перевезено близько 5190 пасажирів та майже 52 тонни вантажу.

http://www.mil.gov.ua/news/2015/05/29/vijskovi-lotchiki-naczkontingentu-v-dr-kongo-prodovzhuyut-uspishne-vikonannya-zavdan-misii-oon--/

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества