Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 

Українські військовослужбовці в ДР Конго святкуватимуть Великдень за національними традиціями

04/11/2015

У Демократичній Республіці Конго українські військовослужбовці 18 окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації завершили підготовку до святкування одного із найбільших християнських свят – Великодня.

Як розповів заступник командира загону з виховної роботи підполковник Богдан Степанків, випробовуванням для особового складу у цій африканській країні став “великий піст”, який триває понад сорок днів. Варто зазначити, що кожен із військовослужбовців довільно готувався до свята та витримував всі православні традиції. Хтось відмовився від м’ясної їжі, а хтось покинув палити. Також під час “великого посту” та й взагалі у вільний час усі бажаючі мають змогу відвідувати православний храм. Його два роки тому розмістили на території базового табору в одному із спеціально переобладнаних під церкву приміщень. Там тепер військовослужбовці мають змогу задовольняти свої релігійні потреби. У цьому приміщенні є і церковний реманент, і відповідна релігійна література, а також можна помолитися та поставити свічку за своїх померлих родичів.

Напередодні свята протягом тижня під керівництвом заступника командира загону з тилу підполковника Романа Макаренка для всього особового складу було організовано випічку пасок та фарбування крашанок.

Відзначатимуть Великдень військовослужбовці 18 окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго у своєму базовому таборі в місті Гома. В неділю під час спільної молитви командиром загону та офіцером з питань релігії буде окроплено свяченою водою, яку спеціально перед відльотом до Африки набрали у Свято-Успенській Почаївській Лаврі, паски випечені за українським рецептом, розмальовані крашанки та інші продукти.

А військові 18 окремого вертолітного загону, які виконують завдання Місії ООН зі стабілізації у місті Бунія, на свято відвідають православний храм та матимуть святковий стіл із великодніми стравами.

– Ми до цього великого релігійного свята готуємося заздалегідь. Попередньо, пекарі практикувалися у випіканні – паски, придумували її форму у декількох варіантах за кількома рецептами. Кухарі ж розфарбовували писанки і крашанки, – розповів начальник продовольчої служби 18 окремого вертолітного загону капітан Віталій Войтко. – До святкового столу подаватимуться українські страви: домашня ковбаса, запечене м’ясо по-домашньому, копчені кури, твердий сир. На десерт передбачені африканські фрукти: ананаси, банани, манго, – додав офіцер.

Завершиться відзначення в ДР Конго одного із найбільших християнських свят – Великодня святковим обідом для всього особового складу загону.

Помічник командира 18 ОВЗ по зв’язкам зі ЗМІ майор Назар Волошин

http://peacekeepers.com.ua/content/

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества