Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 
Українські миротворці в Конго забезпечують виконання завдань керівництва Місії ООН зі стабілізації щодо роззброєння незаконних збройних формувань
12.11.2014
Прес-служба Міністерства оборони

За останній місяць на сході ДР Конго в провінції Північне Ківу відбулися десятки збройних нападів на мирні поселення, в результаті яких загинули цивільні особи. Значна кількість людей покинула свої домівки. Нападники були ідентифіковані як бойовики незаконного збройного формування – Альянсу Демократичних сил і Національної армії за звільнення Уганди, що діє на території ДР Конго. У зв’язку з цим серед місцевого населення пройшли масові протести і демонстрації з вимогами припинити діяльність бойовиків.

У відповідь на ці події керівництво Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго посилило операцію «Sokola» в районах населених пунктів Бені, Оічі та Ерінгетті. Це одна з численних операцій, у яких беруть участь військовослужбовці 18 окремого вертолітного загону. Так, українські екіпажі вертольотів Мі-8 виконали чергове транспортування зброї та обладнання Танзанійського спецназу бригади силового втручання МООНСДРК. Вертольоти повітряної підтримки наземних військ Мі-24 здійснили обліт території в готовності застосувати зброю проти незаконних збройних формувань. Під час польотів на борту вертольотів були присутні міжнародні спостерігачі ООН. Після успішного виконання повітряної розвідки і патрулювання небезпечних районів екіпажі продовжили нести бойове чергування на визначених аеродромах.

«Головне завдання, яке перед нами ставить Організація Об’єднаних Націй – це роззброєння незаконних збройних формувань і повернення цивільного життя в мирне русло», – повідомив командир окремого вертолітного загону полковник Володимир Пастухов.

Загалом за минулий тиждень у район проведення операції українські військові вертолітники перевезли понад 13,5 тонн вантажів військового призначення та логістичної підтримки, а також багатьох представників миротворчих контингентів.

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества