Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 

Украинские миротворцы готовы сменить Конго на восток Украины

08 июня 2014

На підмогу бійцям, які беруть участь в антитерористичній операції на Сході України - можуть вирушити 250 миротворців, котрі нещодавно повернулися із Конго. Там вони були у складі місії ООН із підтримання миру в республіці. Зараз миротворці - у Львові. З ними спілкувалися наші кореспонденти. Казакова

Аналізи, огляди, дослідження на малярію та інші інфекційні захворювання. Це - дрібниці, каже полковник Михайло. Все, чого варто боятися - позаду. У гарячих точках він служив тричі. Перші два рази - у Ліберії. Тепер повернувся з Конго.

Михайло, миротворець, заступник командира 18 окремого вертолітного загону місії ООН у Конго:

- З підрозділами місії ООН ми виконували завдання авіаційної підтримки, вогневого ураження назімних цілей.

За дев'ять місяців місії льотчики загону під командуванням Михайла піднялися у повітря дві з половиною тисячі разів. Для українських військових це колосальний досвід, розповідає полковник. На підтвердження своїх слів - показує знятий у Конго фільм.

- Выполняли задание экипажем Ми-24 на прикрытие вертолетов Ми-8 на высадку десантов.

Вони поїхали у Конго, коли в Україні був ще мир та спокій. Про те, що гарячі точки є вже і на Батьківщині - дізналися з новин - їх щодня дивилися в інтернеті.

Оцінювати - наскільки небезпечна ситуація - миротворці не беруться. Удома полковник та 40 його підлеглих не були від серпня минулого року. Зараз найбільше хотіли б обійняти дітей та дружин. Але говорять, якщо накажуть летіти на Схід - готові.

Віктор Заруба, миротворець, інструктор з укладки парашутів 18 окремого вертолітного загону місії ООН в Конго:

- Если руководство примет решение, что берем автоматы, как говорится, летим на вертолетах и спасаем людей, без точки, без никаких сомнений. Все хотят спокойствия. За это все люди готовы отдать даже свою жизнь.

Та чи треба буде вирушати на Схід України - ще невідомо. Наказу командування - поки що немає.

Христина Гашенко, Юрій Голубінка, Новини, телеканал "Інтер"

http://podrobnosti.ua/979530-ukrainskie-mirotvortsy-gotovy-smenit-kongo-na-vostok-ukrainy-video.html

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества