Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 
Вертолітники продемонстрували свою боєздатність
 Березень 7, 2014

Льотний склад українського 18-го окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації у ДР Конго в інтенсивному робочому графіку продовжує успішно виконувати завдання Місії в цій країні.

Повітряні судна національного контингенту виконують польоти з авіаційної розвідки, супроводу та підтримки наземних сил Місії, перевезення вантажу та пасажирів. Щоденно задіяні майже всі українські вертольоти. Крім того, відповідно до вимог ООН кожного місяця у загоні проводяться навчально-тренувальні польоти вночі у простих метеорологічних умовах. Так, зокрема, льотчик має виконати нічний політ із загальним нальотом не менше 30 хвилин та два заходи на посадку.

— У лютому на нічних польотах були задіяні 8 льотчиків та вертольоти Мі-8 та Мі-24. Для більшості офіцерів виконання цих вправ у ДР Конго — звичний елемент бойової підготовки. За півроку досвіду зльоту і посадки на майданчик обмежених розмірів, польотів в умовах високогір’я нашим військовим вистачає. Безперечно, вночі це складніше, але в ході тренувань усі наші льотчики показали відмінні професійні якості, — розповів заступник командира загону з льотної підготовки підполковник Кирило Захаров.

У забезпеченні польотів брали участь військовослужбовці інженерно-авіаційної служби загону, які готували і контролювали справність авіаційної техніки. Офіцери та контрактники аеродромно-технічного забезпечення, парашутно-десантної, метеорологічної служби, зв’язківці доклали чимало зусиль, аби нічні польоти пройшли успішно з дотриманням усіх необхідних вимог та заходів безпеки.

Загалом за льотну зміну було здійснено 15 польотів, а загальний наліт екіпажів вночі склав понад 4 години.

Під час відвідування українського миротворчого підрозділу комісією зі штаб-квартири ООН на чолі зі спеціальним представником Генерального секретаря ООН у ДРК Мартіном Коблером українські військові продемонстрували свою авіаційну техніку.

Зокрема, членам комісії було представлено вертоліт Мі-24 та його штатне озброєння — гармату ГШ 2–30, керовані та некеровані авіаційні ракети, підвісні блоки та баки для палива. Крім того, члени екіпажу розповіли про бойові й тактико-технічні характеристики повітряного судна. Особливу зацікавленість у гостей викликав броньований захист двигуна і основних агрегатів. За їх словами, Мі-24 — один з найкраще захищених вертольотів Місії.

Крім того, комісії був представлений гелікоптер Мі-8 в конфігурації MEDEVAC, який спроможний евакуйовувати поранених. Повітряне судно вразило гостей своєю універсальністю. Зокрема, екіпаж спроможний не лише виконувати транспортні функції — брати на борт до 22 пасажирів і 4 тонн вантажу, а й вести вогневе ураження авіаційними керованими і некерованими ракетами, підтримувати висадку десанту двома 7,62 мм кулеметами (ПК і ПКТ).

По завершенню офіційного огляду гості змогли у неформальній обстановці поспілкуватися з льотчиками загону, які розповіли про операції , в яких брали участь продемонстровані повітряні судна.

Слід додати, що з початку ротації 18-го окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації у ДР Конго екіпажі здійснили 1364 вильоти із загальним нальотом майже 1600 годин (середній наліт на одного льотчика — близько 100 годин). Було перевезено близько 4850 пасажирів та 380 тонн вантажу.

Анатолій СТЕЛЬМАХ,

ДР Конго

http://na.mil.gov.ua/3431-vertolitniki-prodemonstruvali-svoyu-boyezdatnist

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества