Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 
Українці — мужні військові!
 Березень 3, 2014

У базовому таборі 18-го окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації у ДР Конго відбувся святковий ритуал «Парад медалей», під час якого українських військовослужбовців нагороджували медаллю «За службу миру».

 На церемонію прибули командувач сил Місії ООН у ДР Конго генерал-лейтенант Сантус Крус, виконувач обов’язків голови офісу Місії ООН у місті Гома Аксель К’юєл, командир бригади силового втручання Місії ООН бригадний генерал Джеймс Вакібола, заступник командира бригади «Північне Ківу» полковник Раджив Шарма й інші колеги та гості.

Урочистості відбувалися на вертолітному майданчику загону, де в парадній формі вишикувався особовий склад. За традицією святкування розпочалося виконанням гімнів ООН та України, після чого перед присутніми виступив командувач сил Місії ООН у ДР Конго генерал-лейтенант Сантус Крус.

— Понад два роки український авіаційний підрозділ виконує завдання в цій африканській країні. Фактично з перших днів ваші командири та весь особовий склад продемонстрували оперативність і точність у виконанні найскладніших завдань. Особливо хочу відзначити роль українських вертольотів в операції з примушення до миру незаконного збройного формування М-23, яка проводилась у серпні минулого року, нещодавньому розгортанні бригади оперативного втручання. Крім того, саме вертольоти з жовто-блакитним прапором доставляють вантажі й персонал Місії у найвіддаленіші й найбільш небезпечні регіони країни. Українці — мужні військові, і я пишаюсь службою поряд з ними, — зауважив у своїй промові Сантус Крус.

Також військовослужбовців та високоповажних гостей привітав командир 18-го окремого вертолітного загону, льотчик-снайпер полковник Андрій Когут. Він нагадав, що держава Україна як член ООН розглядає участь у міжнародних миротворчих операціях як важливу складову своєї зовнішньої політики.

— Наша країна з 1992 року розпочала участь у міжнародних миротворчих і стабілізаційних операціях. Відтоді понад 40000 військовослужбовців набули досвід проходження служби в республіках колишньої Югославії, Іраку, Афганістані, ДР Конго, Ліберії, Кот-д’Івуарі. Наша Місія у ДР Конго — це черговий етап розвитку українського війська. Як командир загону я пишаюсь своїм колективом і дякую всім за професіоналізм, витримку і розуміння тих завдань, що покладає на контингент Місія, — зазначив полковник Андрій Когут.

Анатолій СТЕЛЬМАХ,

ДР Конго

http://na.mil.gov.ua/3200-ukra%D1%97nci-muzhni-vijskovi

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества