Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 
Національний контингент у ДР Конго готується до чергової ротації
 Травень 27, 2014

Після 9 з половиною місяців перебування на Африканському континенті військовослужбовці цієї ротації 18 окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації у ДР Конго завершують свою службу та готуються до чергової ротації.

Ця ротація національного контингенту у ДР Конго розпочалася у серпні минулого року, на піку протистояння між урядовими військами, яких підтримували сили ООН, та незаконними збройними формуваннями. Згідно зі стабілізаційними повноваженнями та за наказом керівництва Місії, українські військові з перших днів брали участь у бойових операціях. Інтенсивність польотних завдань із застосуванням авіаційного озброєння була надзвичайно високою, і за оцінками штабу бригади “Північне Ківу”, куди входить український загін, дуже ефективною.

Пізніше льотчики загону виконували завдання з розгортання та переміщення особового складу бригади силового втручання Місії ООН, у безпосередній близькості до лінії бойового зіткнення з бойовиками. Крім того, українські гелікоптери залучалися до повітряної розвідки важкодоступних районів, авіаційного супроводу, демонстрації сили тощо. Значне робоче навантаження лягло і на екіпажі військово-транспортних вертольотів Мі-8, кількість яких ще на початку ротації було збільшено до чотирьох.

Протягом цієї ротації було виконано більше ніж 2 530 польотів із загальним нальотом понад 2 840 годин (близько 177 годин на одного льотчика). Перевезено 674 322 кілограмів вантажу та 9 124 пасажирів. Використано 800 некерованих авіаційних ракет та 1 347 набоїв до авіаційної гармати ГШ 2-30.

Велика відповідальність покладалась на авіаційно-інженерну службу загону, військовослужбовці якої обслуговували повітряні судна в умовах інтенсивних польотів, екваторіального клімату та постійного африканського пилу. Саме в період 3 ротації для вдосконалення цього процесу на базі одного з таборів контингенту “Бунія” була створена база регламентних робіт.

Ще одним досягненням за ротацію стали навчально-тренувальні польоти із відпрацюванням елементів повітряних атак наземних цілей вночі, які були у ДР Конго проведені вперше.

– Вважаю, що загін і наш колектив в цілому успішно виконав покладені державою і Місією ООН завдання, – відзначив командир 18 окремого вертолітного загону льотчик-снайпер полковник Андрій Когут. – Скажу відверто: не просто одразу згуртувати людей, які прийшли із різних частин, на бойову роботу. Проте нам це вдалося. Від себе особисто хочу подякувати нашим військовослужбовцям за їх витримку, розуміння важливості тих завдань, які покладались на загін. Без кожного з вас успішна робота була б не можлива. Сподіваюсь, ваш досвід та професіоналізм буде гідно оцінений в Збройних Силах України.

Ротація національного контингенту розпочнеться за декілька днів. Пасажирськими автобусами основна частина особового складу буде доставлена у столицю Руанди Кігалі. Звідти літаком військовослужбовці прибудуть до міжнародного аеропорту “Львів”. Після декількох днів обсервації, яка проходитиме на базі однієї з частин області, особовий склад прибуде до своїх частин. Група офіцерів, яка залишиться на прийом-здачу посад, повернеться в Україну за декілька днів.

Анатолій Стельмах, Республіка Конго

http://na.mil.gov.ua/6803-nacionalnij-kontingent-u-dr-kongo-gotuyetsya-do-chergovo%D1%97-rotaci%D1%97

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества