Украинские миротворцы в Демократической Респубике Конго
 
Національний контингент у ДР Конго продовжує успішно виконувати завдання Місії ООН
 Квітень 22, 2014

Військовослужбовці 18 окремого вертолітного загону восьмий місяць продовжують успішно виконувати завдання Місії ООН зі стабілізації у ДР Конго. Основними завданнями українського контингенту є авіаційний супровід, повітряна підтримка наземних сил Місії, розвідка важкодоступних районів країни, перевезення пасажирів та вантажів.

У березні в ДР Конго розпочався сезон дощів і, відповідно, погіршилися метеорологічні умови: почастішали грози, знижується висота нижньої межі хмар, спостерігаються пориви вітру 20-25 метрів в секунду.

– Інтенсивність та кількість польотів у загоні і надалі залишається надзвичайно високою. Екіпажі МІ-24 та МІ-8 щоденно виконують польотні завдання Місії ООН, нерідко по декілька рейсів за день. Враховуючи, що воєнно-політична ситуація в нашій зоні відповідальності – провінції Північне Ківу – стабілізувалася, завдань на бойове застосування авіаційного озброєння в останній місяць не було, – розповів заступник командира з льотної підготовки льотчик 2 класу підполковник Кирило Захаров.

– Проте наші вертольоти активно залучаються до наземних операцій бригади оперативного втручання Місії ООН. Приміром, це розгортання військ, повітряна розвідка потенційно нестабільних районів тощо. Саме тому наші бойові вертольоти МІ-24 виконують польоти із додатково встановленими блоками з некерованими авіаційними ракетами та зарядженою 30 мм гарматою ГШ 2-30, – підкреслив підполковник Кирило Захаров.

Поряд із завданнями Місії ООН у загоні тривають й інші заходи, передбаченні планом бойової підготовки армійської авіації Сухопутних військ. У березні льотний склад вп’яте провів навчально-тренувальні польоти вночі у простих метеорологічних умовах. Особливістю цієї зміни стали польоти на майданчик обмежених розмірів Саке, який розташований майже за 60 кілометрів від базового табору загону.

Крім цього, для підтримання навичок для усього особового складу загону вже вдруге за ротацію були проведенні стрільби із закріпленої стрілецької зброї – автомата Калашникова та пістолета Макарова. У таборі продовжують удосконалення інфраструктури та системи безпеки. Нещодавно було встановлено нову спостережну вишку, контрольно-технічний пункт у автопарку, облаштовують територію та житлові приміщення.

– Загалом за період цієї ротації було виконано 1 925 польотів із загальним нальотом понад 2 240 годин (це в середньому майже 140 годин на одного льотчика). Перевезено майже 7 000 пасажирів та більше 521 617 кілограмів вантажу, – зауважив льотчик 2 класу підполковник Кирило Захаров.

Анатолій Стельмах, ДР Конго

http://na.mil.gov.ua/5637-nacionalnij-kontingent-u-dr-kongo-prodovzhuye-uspishno-vikonuvati-zavdannya-misi%D1%97-oon

Пресса о миротворцах Конго

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества